RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Lønnsnemd ga lite utslag

Sist oppdatert:
Tvungen lønnsnemd ga liten effekt på Oslo Børs. Statoil dro imidlertid opp på slutten
Etter at regjeringen meldte om tvungen lønnsnemd i konflikten mellom arbeidsgiver- og arbeidstagersiden i Nordsjøen, var det liten effekt på de oljetunge aksjene på Oslo Børs.

Utover dagens ble det imidlertid mer fart. Dette førte til at Statoil-aksjen endte dagen opp 1,4 prosent til 90 kroner, mens Hydro endte dagen opp 0,8 prosent til 459,50 kroner.

Hovedindeksen endte dagen opp 0,7 prosent til 204,64.

I fokus fredag var bulkrederiet Jinhui. Denne aksjen var igjen tilbake på tradernes radar etter at bulkratene styrket seg det siste døgnet. Ved avslutningen på Oslo Børs var Jinhui-aksjen opp sterke 6,7 prosent til 12,70 kroner.

Også tankrederiet Frontline gjorde det godt fredag, og endte dagen opp 1,4 prosent til 223 kroner.

Etter at iMarkedet skrev om utviklingen i pantesaken i Tyskland fredag, begynte Tomra-aksjen å røre på seg. Til slutt endte denne aksjen opp 4,9 prosent til 31,90 kroner.

Det kan nå se ut til at det stilles tyngde bak pantekompromisset som blir lagt frem for det tyske overhuset, Bundserat.

Vinnerne på Oslo Børs var imidlertid Blom og Stepstone. De to aksjene steg henholdsvis 9 prosent og 8,1 prosent.

På den andre siden av skalaen kom Consorte og Norwegian, med et fall på henholdsvis 3,9prosent til 8,15 kroner og 5,6 prosent til 11,80 kroner. Norwegian-aksjen har fått juling etter at hovedkonkurrenten SAS melder om kraftig fall i omsetningen pr. kundekilometer.

Ellers var Ementor-aksjen på taperlisten, etter et fall på 2,6 prosent til 5,32 kroner. iMarkedet referte fredag digi.no på at de største IT-selskapene i Norge melder om markedsbedring. Dette hjalp imidlertid ikke på Ementor-aksjen.

Tunge salg fra Enskilda-kunder var hovedårsaken til kursfallet fredag.

Åpning USA: Flatt

Det startet helt flatt på USA-børsene etter åpningen.

Dow Jones-indeksen var opp 0,3 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var opp 0,9 prosent.

Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,14 prosent.

Før åpning USA: BNP-tall dro ned

Det lå likevel an til en positiv børsåpning på Wall Street.

Svake BNP-tall fortsatte imidlertid å trekke i negativ retning for futurene.

Oslo lunsj: Tvungen lønnsnemd ventet

Ved lunsjtider var Hovedindeksen fortsatt helt flat på 203,22 poeng. Dermed holdt situasjonen seg fra morgenen på Oslo Børs.

I formiddag var det største nyheten i aksjemarkedet at regjeringen innfører tvungen lønnsnemd i Nordsjøen. Dermed fortsetter oljeproduksjonen i Nordsjøen, som tidligere.

For aktørene i aksjemarkedet var handlingen fra regjering som ventet. Statoil-aksjen og Hydro-aksjen holdt seg på samme nivå, eller falt faktisk litt tilbake i etterkant av meldingen.

Statoil var opp 0,9 prosent til 89,50 kroner til lunsj, mens Hydro falt 0,7 prosent til 453,00 kroner.

Oljeprisen falt litt tilbake etter at den norske regjeringen avblåste streiken. Til lunsj var Brent-olje for levering i august ned 0,6 prosent til 35,09 dollar.

Ellers fortsatte rallyet for bulkrederiet Jinhui på Oslo Børs. Ved lunsjtider var Jinhui-aksjen opp 6,7 prosent til 12,70 kroner. Et løft i bulkratene den siste tiden har igjen ført til at denne aksjen har havnet i søkelyset til traderne.

Ser vi på taperlisten til lunsj var Ementor-aksjen høyt oppe. Fallet for denne aksjen til lunsj var på 2,6 prosent til 5,32 kroner.

Det var særlig Enskilda og First som dominerte selgerlisten i Ementor. iMarkedet refererte digi.no fredag på at de store internasjonale dataselskapene Accenture, Microsoft og Oracle ser bedring i det norske IT-markedet.

Det så altså ut til at enkelte investorer ikke tror på at dette vil smitte over på Ementor.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var Software Innovation, som steg gode 6,9 prosent til 31,20 kroner. Den siste tiden har det vært fokus rundt selskapets kontraktsutvikling i det danske kmmunemarkedet.

Åpning Oslo: Flatt

Hovedindeksen var helt flat på 203,15 poeng etter åpningen. Dette var på linje med hva iMarkedet skrev i forkanten av børsåpningen.

Blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs var det få endringer. Mest markant var utviklingen for bulkrederiet Jinhui. Denne aksjen løftet seg hele 7,6 prosent til 12,80 kroner etter åpningen.

Et annet rederi, Frontline, steg også gode 1,1 prosent til 222,50 kroner etter åpningen. God utvikling for Ship Finance-aksjen var med på å dra opp.

Også IT-selskapene Mamut og Software Innovation var opp etter åpningen, og steg henholsvis 3,9 og 4,1 prosent.

På taperlisten var Telecomputing høyt oppe. Denne aksjen har falt kraftig etter at tidligere adm. direktør Svein Stavelin ble kastet. Han ble fjernet på grunn av svake resultater i den norske delen av selskapet.

Fredag etter åpningen var Telecomputing ned 2,7 prosent til 8,70 kroner

Før åpning Oslo: Flatt

Det ligger an til en flat børsåpning på Oslo Børs fredag. I forkanten av åpningen i Norge var det moderate endringer på de toneangivende europeiske børsene. I Frankfurt startet det svakt opp, mens markedene i Paris og London startet svakt ned.

Oljefuturen viste samtidig en svakt fallende tendens.

På selskapsfronten var det klart at Golar- og RCL-aksjen steg i det amerikanske markedet torsdag, noe som kan smitte over på Oslo Børs fredag.

Ellers på selskapsfronten ser det ut til at den tyske miljøvernministeren Jürgen Trittin liker kompromissforslaget til Bayern, noe iMarkedet skriver fredag morgen.

Fast meldte om en ny kontrakt med en stor europeiske Gule sider-utgiver.

Elles skriver digi.no fredag at også Microsoft melder om en bedring i IT-markedet. Dermed har Oracle, Accenture og Microsoft meldte om bedringer. Dette kan tyde på at utviklingen til Ementor har vært bedre i andre kvartal enn tidligere forventet.

Børsene morgen: Rally i Tokyo - ned i USA

Tokyos konsumpriser, som er en indikasjon over endringene i hele Japan, falt overraskende i Juni. Dette indikerer at Japan ikke vil sette opp rentene like fort som tidligere antatt.

Tallene smittet også over i aksjemarkedet, og ført til aksjerally. I morgentimene norsk tid var Nikkei-indeksen opp 1,3 prosent til 11.746,91 poeng.

På andre asiatiske børser var det en blandet utvikling.

Slutt USA: Makro ga fall

Etter tre dager på rad med oppgang ble det en liten nedtur i torsdagens handel i USA. Det var uken første pakke med makrotall som tynget markedet utover den amerikanske ettermiddagen, og trakk ned oppgang i teknologisektoren fra tidlig handel.

Det var spesielt maitallene for ordreinngang for varige goder som trakk ned. Endringen fra april viste et fall på 1,6 prosent, mens markedet hadde ventet en oppgang på 1,5 prosent. Heller ikke de ukentlige arbeidsledighetstallene var som forventet.

Markedet er også preget av neste ukes store hendelser, og tør ikke gjøre de store veddemålene i forkant. Til uken er det både rentemøte, hvor det forventes at Federal Reserve vil heve styringsrenten, samt overleveringen av makten i Irak til den nye irakiske regjeringen.

Dow Jones endte ned 0,3 prosent til 10.448,23, mens teknologitunge Nasdaq falt tilsvarende til 2.015,59. Den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,2 prosent til 1.141,28.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere