RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Makro-drevet oppgang

Sist oppdatert:
Markedet steg på gode makrosignaler og positiv nyhetsstrøm. Eneste taperne var lakseaksjer som igjen ser usikkerhet i EU
Aksjemarkedet steg på en rekke positive makrosignaler fredag. Den store dollarfaren som truet fra torsdagen, samt oljeprisfallet, kunne indikere en svak åpning. Men da dollaren snudde opp igjen mot norske kroner, som også depresierte mot andre valutaer, så gjorde det sitt til at Oslo Børs i første halvdel av dagen opplevde å være på plussiden.

Festen startet først da sysselsettingstallene kom fra USA, som iMarkedet hadde indikert ved bruk av derivathandelen i makrotall som Goldman Sachs og Deutche Bank fasiliteter, ble tallene signifikant bedre enn ventet.

Hovedindeksen ved Oslo Børs stengte opp 1,23 prosent til 220,1. Den kan dermed ha brutt det psykologisk viktige 220 nivået.

Statoil og Hydro var henholdsvis opp 0,54 og 1,36 prosent mens dagens to vinnere ble Schibsted og Norwegian, som henholdsvis steg 10,64 og 11,11 prosent til 156 kroner aksjen og 9 kroner aksjen.

Schibsted steg grunn av en meget sterk Q3 rapport mens Norwegian steg som følge av oljeprisfallet og en meget positiv analyse fra ABG Sundal Collier – som har ropt kjøpt til aksjen helt siden aksjen ble notert.

Tapertrioen fredag ble Fjord Seafoods (ned 5,17 prosent til 2,20), Pan Fish (ned 3,50 prosent til 1,38 kroner) og Komplett (ned 5,13 prosent til 37 kroner). Sistnevnte falt som følge av skuffende omsetningstall for oktober - tall som indikerer at salgssvikten ikke har vært like temporær som flere hadde håpet på.

Lakseaksjene falt som følge av en artikkel i Bergens Tidende som slo fast at EU ikke har forkastet å benytte minstepris som virkemiddel hva angår norsk lakseeksport.

De europeiske børsene var opp og lå stabilt da Oslo Børs tok helg, mens USA steg videre.

Åpning USA: Avmålt jobb-oppgang

Overraskende gode sysselsettingsstatistikk sendte aksjeindeksene til værs.

Drøyt ti minutter etter åpning i USA er Dow Jones-indeksen opp 0,29 prosent mens S&P 500 er opp 0,20 prosent. Teknologitunge Nasdaq er opp 0,48 prosent.

De europeiske markedene, inkludert Norge, faller noe tilbake etter USA-åpningen men samtlige indekser er solid i pluss.

Før åpning USA: Mot oppgang

Sterke sysselsettingstall fra USA sendte opp forventningene til en klart positiv børsåpning på Wall Street.

Både det brede markedet og teknologiaksjene lå an til en klart oppgang.

Oslo lunsj: Rally i Schibsted - fisk dumpes

Til lunsj var Hovedindeksen opp 0,6 prosent til 218,63 poeng. Dermed var utviklingen på Oslo Børs på linje med de toneangivende europeiske børsene til lunsj.

Det var særlig Schibsted-aksjen og Norwegian-aksjen som ledet an til lunsj. Schibsted steg 10,3 prosent til 155,50 kroner etter knallsterke kvartalstall, som kom etter børsslutt torsdag.

Norwegian steg 8 prosent til 8,75 kroner på en positiv analyse fra meglerhuset ABG Sundal Collier.

På den andre siden av skalaen var lakseaksjene. Etter at det nå ser ut til at EU snur mot en minstepris på laks fra Norge, falt Fjord-aksjen tilbake 5,6 prosent til 2,19 kroner, mens Domstein falt 7,7 prosent til 4,80 kroner.

Samtidig falt Lerøy tilbake 4,3 prosent til 28,70 kroner og Pan Fish tilbake 4,2 prosent til 1,37 kroner.

Ellers på Oslo Børs steg Frontline-aksjen sterke 3,9 prosent til 329,50 kroner, mens Jinhui-aksjen steg 3,7 prosent til 13,90 kroner.


Åpning Oslo: Schibsted fører opp

Hovedindeksen er opp knappe 0,5 prosent etter et kvarters handel fredag i en bred oppgang. Klar oppgang i USA, positive europeiske børs og en liten styrking av dollaren er blant ingrediensene som veier opp for tilbakefallet i oljeprisen torsdag kveld.

Schibsted-konsernet er vinneren i tidlig handel etter å ha lagt frem sterke tall for tredje kvartal etter børs i går. Aksjen er opp knappe 10 prosent til 155 kroner.

Frontline har også hatt en flying start i børsåpningen etter at tanksektoren ble sendt kraftig opp i USA i går kveld. Det er meldingene om ny rekordpriser på annenhåndstonnasje og ny oppgang i nybyggingsprisene i Asia som er blant driverne i tankoppgangen. Aksjen er opp 3,5 prosent til 328 kroner.

Taperlisten toppes av Ementor etter at emisjonen nå er satt på gårsdagens ekstraordinære generalforsamling, Den foregikk ikke uten kritikk av styret i det haltende it-konsernet. Aksjen er ned 15,9 prosent til 2,85 kroner, og skyldes i all hovedsak at aksjen i dag handles eksklusive tegningsretter.

Lakseaksjene får mer juling i dag etter at EU nå ser ut til å ha bestemt seg for minstepris på laks. Fjord leder an i fallet med Pan Fish hakk i hæl.

Orkla-aksjen er svakt ned i dag etter gårsdagens noe svake tall og dagens melding om at de legger ned fettfabrikken til Denofa.

Shippingaksjer er dominerende på vinnerlisten så lang i dag, i tillegg til Frontline, så er Wilhelmsen, Odfjell, Stolt-Nielsen og Golar LNG blant aksjene med oppgang i tidlig handel.

Ute i Europa er Frankfurt-børsen opp 0,8 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,6 prosent.


Før åpning Oslo: Mot oppgang

Det ligger an til en positiv åpning på Oslo Børs fredag.

Etter noen humpete dager i aksjemarkedet, ligger det an til en positiv åpning fredag. Oljeprisen faller på lavere vekst og mer produksjon. I elektronisk handel på New Yorks råvarebørs ble råolje handlet til 48,43 dollar fatet.

Dette var med på å dra opp USA-børsene og de asiatiske børsene torsdag og fredag morgen. Også de europeiske børsene løftet seg fredag morgen. Etter åpningen var DAX-indeksen i Frankfurt var opp 0,9 prosent, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,4 prosent. Samtidig var CAC-indeksen i Paris opp 0,7 prosent.

Av nyheter fredag morgen kan nevnes at e-handelsbutikken Komplett fortsetter å levere omsetning som er svakere enn i fjor.

Hovedsaken er likevel at EU ser ut til å ville ha minstepris på laks likevel. Dette vil slå hardt ut på lakseaksjene fredag.

Børsene morgen: Asiatiske børser i pluss etter oljefall

Oljeprisen fikk seg nok ett skudd for baugen noe som hjalp Asiatiske aksjer høyere fredag.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo steg 0,9 prosent mens den Sør-Koreanske Kospi-indeksen steg 1,1 prosent. Begge landene er store nettoimportører av olje.

Særlig selskaper innenfor forbruker elektronikk steg.

Den brede Morgan Stanley Capital Asia-indeks steg 0,5 prosent, og denne uken har den brede benchmark-indeksen steget mer enn noen gang siden juni i år. Det melder Bloomberg.

Slutt USA: Oljen ned, aksjer opp

Oljeprisen falt markert tilbake i kveld og endte på de laveste nivåene markedet har sett på fem uker. Det løftet markedet i kveld etter at åpning fikk det til å se ut til at Bush-oppgang skulle kun vare i en dag.

Oljepårisen endte til slutt under 49 dollar fatet i kveld etter et fall på over 4 prosent. Det sendte Nasaq videre opp over 2.000-merket og børslokomotivene i Dow Jones-indeksen steg til de høyeste nivåene på seks uker.

Nasdaq-indeksen endte til slutt opp 1 prosent til 2.023,63, mens Dow Jones-indeksen steg 1,8 prosent til 10.314,76. Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen steg 1,6 prosent til 1.161,67.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere