RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Marsoppgangen ble nedgang

Sist oppdatert:
Fallende oljepris og renteuro sendte børs kraftig ned i påskehandele
Hovedindeksen endte til slutt ned hele 1,4 prosent til 256,31 i den siste og korte børsdagen før påskeferien. Dermed ble også sist rest av oppgangen hittil i mars borte. Etter dagens handel viser statistikken for mars et fall på 1,4 prosent.

Det var store fall i oljeprisen det siste døgnet, samt skuffende nyheter fra Hydros leteboring i Barentshavet som var blant hovedårsakene til fallet ved inngangen til påsken. Oljenyhetene ga imidlertid overraskende godt volum med aksjer for 3,2 millairder kroner omsatt tross halv dag og påskeferie.

Det hjalp heller ikke at sentralbanksjef Alan Greenspan og Federal Reserve skremt det internasjonale aksjemarkedet med inflasjonsspøkelset i forbindelse med rentemøtet tirsdag kveld. Greenspan & Co hevet som ventet den amerikanske styringsrenten, men signaliserte samtidig en rekke med renteøkninger fremover i det de merker en tiltagende inflasjon i den amerikanske økonomien.

Oljeprisen hadde falt over 3 prosent da handelen åpnet på Oslo Børs i dag, og det var ingen tegn til at trenden ville snu utover dagen. Dette la en klar demper på både oljetungvekterne Statoil og Hydro, mens også resten av de oljerelaterte aksjene falt med oljemyggene CanArgo og PA Resources i front.

Hydro ble sendt ytterligere ned av meldingen om at funnet av olje på Oblix-prospektet ikke var så lovende som ubekreftede meldinger har gått ut på. Funnet viste seg nemlig ikke å være produserbart. Hydro endte ned 3 prosent.

Dagens store taper var imidlertid riggselskapet Petrolia Drilling. Voldgiftsretten i London har kommet til at selskapet må levere tilbake boreskipet Valentin Shashin. Nyheten sendte aksjen ned voldsomme 40 prosent til 70 øre. Det har vært store forhåpninger til at selskapet skulle få beholde riggen etter en positiv delavgjørelse i fjor, men nå ser kampen ut til å stå om hvilke verdier selskapet kan få hentet ut av utstyret de har om bord skipet.

Det var en heller tynn vinnerliste på Oslo Børs i dag. Norske Skog var blant aksjene som steg på dollarstyrkingen som har kommet i kjølvannet av gårsdagens rentemelding fra USA.

Åpning Oslo: Oljen tynger

Oslo Børs preges av oljeprisfallet og USAs inflasjonsuro.

Hovedindeksen er ned 0,5 prosent i tidlig handel onsdag, en handel som blir avsluttet allerede klokken ett i ettermiddag i forbindelse med påskeferien.

Det er Statoil og Hydro som har satt trenden i tidlig handel. Begge aksjer er ned omkring en prosent etter at oljeprisen har falt over 3 prosent det siste døgnet. Aksjene falt allerede i amerikansk handel i går kveld.

En rekke av de andre aksjen som ble svekke i det amerikanske markedet i går etter de overraskende inflasjonssignalene fra Federal Reserve, er også på taperlisten i slo nå i tidlig handel. Det gjelder blant annet RCL, Frontline og Yara.

Tandberg er opp 1,5 prosent i tidlig handel, løftet av en kraftig oppgang for konkurrenten Polycom på Nasdaq i går kveld.

Petrolia Drilling er som ventet dagens store taper etter at de har tapte soldgiftssaken om boreskipet Valentin Shashin. Aksjen er ned 36 prosent etter en knapp halvtimes handel.

Et av få lyspunkt blant de mest omsatte aksjene i dag er Norske Skog. Aksjen løftes etter oppgang for sektoren i tidlig handel i Sverige. I tillegg virker dollarstrykingen de siste par dagene positiv på kursen.

Før åpning: Mot svak påskeavslutning

Inflasjonsuro i USA og fallende oljepris ventes tynge børsen.

Det går mot en svak avslutning for aksjemarkedet før påske. Rente- og inflasjonsuro i USA har sendte bølger gjennom både asiatiske og europeiske aksjemarkeder i forkant av børsåpningen på Oslo Børs. BLant annete r Frankfurt-børsen ned 0,7 prosent i tidlig handel, og det var et bredt fall i USA og Asia på signalene fra den amerikanske sentralbanken.

Federal Reserve hevet som ventet renten, men i den medfølgende redegjørelsen gikk det frem at inflasjonspresset har tiltatt og markedet tolket dette som at en rekke renteøkninger er på vei i tillegg til de syv Fed har gjennomført siden i fjor.

Foruten renteuroen, så falt oljeprisen for andre dag på rad i går, og fallet har fortsatt i elektronisk handel gjennom natten. Referanseoljen WTI handles nå under 56 dollar etter å ha falt over 3 prosent det siste døgnet.

De norske oljeaksjene i USA falt videre i amerikanske handel etter en svak utvikling på Oslo Børs i går. Både Statoil og Hydro endte lavere i USA, det samme gjorde Frontline og Yara.

Det som kan dempe fallet noe er den kraftig styrkingen av dollaren.

Dagens store taper på Oslo Børs forventes å bli Petrolia Drilling etter at voldgiftsretten i London har kommet til at boreskipet Valentin Shashin må tilbakeleveres til russiske Arktik.

Tandbergs konkurrent Polycom steg kraftig på Nasdaq i går. Aksjen endte opp over 7 prosent og oppgangen kan bidra til en positiv åpning for Tandberg-aksjen. Det er ikke kjent hva som ligger bak oppturen.

Oslo Børs er kun åpen halv dag i dag, handelen avsluttes 13.10 inkludert sluttauksjonen.

Børsene morgen: Fed senket Asia og USA

Det ble tungt i Asia i natt etter nytt rentehopp i USA.

De asiatiske børsene ble i likhet med det amerikanske markedet tynget av uttalelsene fra den amerikanske sentralbanken i går. Federal Reserve satte som ventet opp renten nok en gang, men uttalelsene i forbindelse med rentemøte skap uro i aksjemarkedet.

Fed antyder nå at inflasjonen tiltar mer på kort sikt enn tidligere ventet. Dette tynget de amerikanske børsene i går kveld, og fallet smittet over til Tokyo og de andre børsene i Asia i natt.

Spesielt de asiatiske eksportaksjene fikk merke rente- og inflasjonsuroen i USA.

Morgan Stanleys Asia-indeks som omfatter 945 av de største selskapene i Asia var ned 1,5 prosent nå i morges, med fall for alle sektorer.

Det har også vært fall i alle de viktigste aksjemarkedene utenom i Kina.

I USA falt både Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksene til de laveste nivåene på syv uker etter rentemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere