RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Nesten ny årsrekord

Sist oppdatert:
Det ble nesten ny årsrekord på Oslo Børs fredag
Gode amerikanske makrotall dro opp Oslo Børs mot slutten av handelsdagen. Tallene var likevel ikke nok til å dra Oslo Børs til ny årsrekord.

Hovedindeksen endte dagen opp 0,5 prosent til 156,4 poeng. Årsrekorden for sluttnoteringen på Børsen var på 156,55 poeng fra 4. september.

De viktigste makrotallene fra USA fredag var Michgan Confidence-indeksen og antallet nye påbegynte boliger i USA. Begge makrotallene ble bedre enn ventet. Likevel reagerte børsene lite på tallene. Noe av årsaken til dette er at forventningene til investorene allerede er høye i forkant av tallene.

På Oslo Børs var det RCL og Aker Kværner som dro opp. Førstnevnte blir dratt opp av positiv utvikling i det amerikanske aksjemarkedet.

For Aker Kværner er det forventningene om gode tall fra selskapet fremover. I begynnelsen av november presenterer Røkke-selskapet tall for tredje kvartal. iMarkedet skrev fredag at meglerhuset Norse oppjusterte sitt kursmål til Aker Kværner-aksjen til 150 kroner på seks måneder sikt. Også DnB Markets var ute med en oppjustering av Røkke-aksjen fredag.

Aker Kværner-aksjen endte dagen opp 2,14 prosent til 107,25 kroner.

Dagens vinner var Crystal Production med en oppgang på 54,35 prosent til 3,55 kroner. Det spekuleres nå i at Aktiv Kapital vil legge inn et bud på de resterende aksjene i Crystal, etter å ha kjøpt opp gjeld og aksjer i går.

Birdstep og Consorte var også vinnere fredag. Birdstep-aksjen steg 8 prosent til 8,48 kroner på en artikkel fra iMarkedet. Her bekrefter Birdstep-sjef Jørgen Bredesen at han er i en dialog med mobilgiganten Vodafone. Consorte steg på gode tall og en rekke innsidekjøp, og aksjekursen løftet seg 21,4 prosent til 8,68 kroner.

Tandberg TV kom med tall fredag før børsåpningen, og aksjen endte dagen opp 5,13 prosent til 24,60 kroner.

På taperlisten fredag var blant andre Tomra-aksjen. Tomra-aksjen falt prosent til kroner etter at det ble klart at EU-kommisjonen sannsynligvis vil reagere på den tyske panteordningen.

Ellers på taperlisten var overraskende nok PGS-aksjen. PGS-kursen falt prosent til kroner fredag. Flere investorer valgte å selge seg ut etter gårsdagens ekstraordinære generalforsamling.

Åpning USA: Flatt

Etter ti minutters handel er Dow Jones og S&P 500 marginalt opp, mens Nasdaq er marginalt ned.

Kvartalsrapportene det siste døgnet har vært blandede. Før børs kom sterke boligtall, og nå venter markedet på en foreløpig verdi for University of Michigans måling av forbukertillit i oktober. Denne ventes litt før klokken 16 norsk tid.

Før åpning USA: Mot fall

Til tross for gode amerikanske makrotall, lå det an til en negativ børsåpning i USA.

En rekke negative selskapsresultater trakk ned, mens positive amerikanske makrotall dro opp i forkanten av åpningen på Wall Street.

Summen var imidlertid negativ, og det var ventet en amerikansk børsåpning i rødt fredag.

Klokken 14.30 norsk tid kom det nye boligbyggingstall fra USA. Tallene var meget sterke, og det amerikanske boligmarkedet fortsetter å holde seg sterkt.

Det er imidlertid den såkalte Michigan-indeksen, som kommer ved børsslutt på Oslo Børs, som er viktigst for investorene. Dette tallet vil sette mye av stemningen på Wall Street fredag.

Oslo lunsj: Flatt

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,1 prosent til 155,77 poeng ved lunsjtider.

Investorene var avventende i forkanten av nye viktige makrotall og selskapstall i det amerikanske aksjemarkedet senere på fredag. Blant annet kommer den såkalte Michigan-indeksen ti minutter før stengning på Oslo Børs.

Så langt i resultatperioden er de amerikanske selskapstallene i snitt godt over analytikernes forventninger. Likevel var bunken med tall som kom torsdag i overvekt på minus-siden, noe som fikk de asiatiske børsene til å reagere negativt fredag morgen.

Også de europeiske aksjemarkedene mistet oppgangen.

På Oslo Børs satte nye innsidekjøp i teleløsningsselskap Consorte i gang et kraftig kursløft. Aksjen steg hele 27,13 prosent til 9,09 kroner.

En annen IT-relatert aksjevinner på Oslo Børs var Birdstep. Aksjen steg hele 8,3 prosent til 8,50 kroner, etter at iMarkedet skrev at Birdstep-sjef Jørgen Bredesen bekreftet dialog med mobilgiganten Vodafone.

Programvareselskapet SuperOffice var ned 4 prosent til 14,10 kroner til lunsj. iMarkedet fredag morgen av Øystein Moan og Visma har solgt ut 2 millioner SuperOffice-aksjer og inngikk en swap-avtale for aksjene. Dermed reduseres eksponeringen mot SuperOffice' resultater i regnskapet til Visma.

Den forventede oppgangen for PGS-aksjen uteble til lunsj, og aksjen var ned 0,6 prosent til 8,60 kroner.

iMarkedet skrev at meglerhuset var ute med en oppjustering av Aker Kværner-aksjen fredag. Aksjekursen til Røkkeselskapet var opp 1,2 prosent til 106,25 kroner ved lunsjtider.

Norse venter Aker Kværner-kursen i 150 kroner innen seks måneder.

Åpning Oslo: Oppgang

Hovedindeksen var opp 0,2 prosent til 155,89 poeng etter åpningen.

Blant de største aksjene på Oslo Børs var det særlig RCL-aksjen som dro i positiv retning. Etter en bra utvikling i USA torsdag, løftet RCL-aksjen seg 1,6 prosent til 223,50 kroner etter åpningen.

Ellers var det kun små endringer blant de største aksjene på Børsen.

Tandberg TV var lite endret etter sine resultattall.

Telefoniløsnings-selskapet Consorte, som også var ute med tall fredag, var morgenens vinner på Oslo Børs. Etter tallene ble presentert var aksjen opp hele 18,88 prosent til 8,50 kroner.

Ellers på vinnerlisten var PGS og GGS. PGS-aksjen steg 3,70 prosent, mens GGS-aksjen steg 9,6 prosent. PGS meldte om at restruktureringen av selskapet fortsetter, mens GGS meldte om en kontrakt uten for Nord-Korea.

På taperlisten på morgenen var blant andre SuperOffice. Torsdag solgte Øystein Moan og Visma ut 2 millioner SuperOffice-aksjer og inngikk en swap-avtale for aksjene. Dermed reduseres eksponeringen mot SuperOffice' resultater i regnskapet til Visma.

SuperOffice-aksjen falt 6,8 prosent til 13,70 kroner etter åpningen.

Før åpning Oslo: Mot oppgang

De ledende europeiske børsene startet dagen moderat positivt fredag morgen. Det er ventet at også Oslo Børs vil følge denne trenden.

Selv om de amerikanske selskapsresultatene var i overvekt på den negative siden, var makrotallene fra USA på den positive.

Av selskapsnyheter i forkanten av åpningen var Tandberg TV ute med tall. Selskapets tredje kvartalstall var klart bedre enn markedet hadde ventet, og dette vil trolig investorene vektlegge ved børsåpningen.

Ellers var Tandbergs referanseaksje Polycom ute med tall torsdag. Den amerikanske hovedkonkurrenten leverte resultater som var bedre enn ventet, og aksjekursen til selskapet steg i etterhandelen på Wall Street.

Generelt var det ganske positivt for de norske aksjene i USA torsdag. Stolt-aksjen falt mye mindre i USA-handelen inn på Oslo Børs.

Bransjeavisen Tradewinds var ute med en artikkel om Aker Kværner fredag. Avisen skriver at selskapet ligger bedre an enn ABB og de andre konkurrenten i subsea-kontrakten i Ormen Lange-prosjektet.

PGS-aksjen ligger også an til en oppgang etter gårsdagens generalforsamling.

Børsene morgen: Opp i USA - Asia ned

Rett før stenging i Tokyo fredag morgen norsk tid var Nikkei 225-indeksen ned 0,2 prosent til 11.006,00 poeng. I Hongkong var Hang Seng-indeksen 0,5 prosent til 11.969,50 poeng.

Selv om ny makrotall fra USA gir optimisme til den økonomiske oppturen, dro amerikanske selskapstall i negativ retning.

Slutt USA: Tech trakk opp

Mange faktorer trakk i ulike retninger i USA. Kvartalstallene som kom inn det siste døgnet var ikke entydig positive, selv om de fleste innfrir eller overgår forventningene på bunnlinjen. Markedet er ikke helt fornøyd med omsetningstallene og vekstutsiktene fra selskaper som IBM og Nokia.

Før børs i USA kom det flere makrotall som samlet sett ikke påvirket særlig mye: Prisvekst, søkere på ledighetstrygd og industriproduksjon.

Etter at børsen hadde startet kom derimot en positiv lokal business-confidence-måling fra den amerikanske sentralbankens lokalavdeling i Philadelphia.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 0,3 prosent til 1.050 poeng, mens Dow Jones falt 0,1 prosent til 9.792 poeng. Teknologitunge Nasdaq steg 0,6 prosent til 1.950 poeng.

Dette er årets høyeste noteringer for Nasdaq og S&P 500.

Dow-indeksen, som er temmelig smal, med sine 30 aksjer, ble trukket ned av misnøye med kvartalsrapportene til to av dem: IBM og Caterpillar.

Det var en uventet stor økning i amerikanske råoljelagre, og oljeprisen falt tilbake en snau prosent i handel i USA.

Likevel steg olje- og oljeserviceaksjene jevnt over på Wall Street.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere