RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Nesten ny årstopp

Sist oppdatert:
Oslo Børs lå lenge an til en ny årstopp fredag godt hjulpet av Tomra, men markedet mistet farten utover dagen
Hovedindeksen endte til slutt opp 0,6 prosent til 152,91. Det er kun et punkt unna årstoppen på 152,92. I tidlig handel var børsen godt over 153 punkter, men i likhet med markedet i Europa, falt børsen sakt men sikkert nedover utover dagen.

Utviklingen var blant annet preget av nervøsitet i forkant av en viktig tale den amerikanske sentralbanksjefen skulle holde i kveld norsk tid. En ny bunke amerikanske makrotall som kom i ettermiddag gjorde lite for å trekke opp børsene, frem til innkjøpssjefindeksen kom klokken 16, og ga et lite løft i sluttauksjonen.

Tomra var aksjen i fokus på Oslo Børs i dag etter at de i torsdag kveld meldt om den første leveransen til det tyske markedet. Aksjen steg til slutt 16,5 prosent og endte på 43,80 kroner med drahjelp av en ny melding fredag ettermiddag om en kunde i USA.

Aksjen var dagen mest omsatte med et volum på 600 millioner kroner, og 14,2 millioner aksjer omsatt. Det har aldri tidligere vært omsatt så mange aksjer i selskapet på en enkelt dag..

De fleste store aksjene på Oslo Børs var opp i tidlig handel, men blant annet Telenor, Statoil og DnB endte uendret til svakt i minus samtidig med den generelt fallende trenden utover dagen.

Aker Kværner endte ned 1,3 prosent i mangel på en opsjonserklæring fra cuiserederiet RCL. Sluttkursen ble 93,75.

Frontline var den enste av lokomotivene ved siden av Tomra som hadde ens tørre oppgang fredag. meldinger om fortsatt bedring i markedet, en lengre fraktkontrakt og positive analyser trakk opp aksjen 4 prosent til 124,5 kroner. Golar-aksjen var opp i tidlig handel men endte etter hvert uendret.

Dagens store taper var Bridstep etter at det ble klart at deres teknologi ikke blir en del av Intels nye prosessor Centrino. Birdstep endte ned 29,4 prosent til 9,22 kroner.

Crystal Production falt også videre i dag da tallene for andre kvartal ble kjent, og oppgjøret for de to produksjonsskipene også kom frem. Aksjen falt 13,3 prosent til 13 øre.

Pan Fish fikk også mer juling på utsiktene til en ny stor emisjon, aksjen falt 15,8 prosent til 16 øre.

Wicom og Psi Group var på opptur fredag etter innsidekjøp i begge selskaper. PSI meldte også en ny kontrakt. Synnøve Finden også på vinnerlisten etter gode andre kvartalstall.

Åpning USA: Marginalt ned

De amerikanske børsene er marginalt ned i tidlig handel i det markedet holder pusten før Greenspan-tale.

Dow Jones-indeksen er ned 0,2 prosent etter knappe ti minutters handel, mens Nasdaq er ned tilsvarende.


Åpning USA: Flatt før Greenspan-tale

Det ligger an til en flat utvikling på Wall Street fredag.

I forkanten av åpningen på Wall Street s ligger det an til en flat åpning fredag. Aksjefuturene løftet seg noe etter at nye makrotall kom på bordet fredag ettermiddag norsk tid (se vår egen makrosak).

I tillegg til dette venter investorene på en tale fra den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan. Investorene håper på noen drypp om forholdene i den amerikanske økonomien og pengepolitiken fremover. Greenspan vil tale klokken 10.00.

I tillegg til dette kommer det en rekke makrotall som kan påvirke aksjemarkedet fredagen.

Lunsj: Tomra-kjører børsen

Hovedindeksen har falt litt tilbake fra intradagtoppen rett etter åpning, men ligger fortsatt an til ny årsbeste.

Det er Tomra som leder an i oppgang etter meldingen om de første ordrene fra det tyske pantemarkedet. Aksjen er opp 16,2 prosent til 43,70 kroner klokken 12.20.

I den andre enden av skalaen er Bridstep, som har fått kraftig juling etter at det ikke blir noe av inkorporeringen av selskapets mobil IP-teknologi i Intels nye Centrino-chip. Det har vørt store forhåpninger til en slik kontrakt, og aksjen er ned 27,6 prosent til 9,48 kroner ved lunsjtider.

Frontline fortsetter oppturen i dag etter positive analyser og ny oppgang i ratene, samt en sterk ettårs konrakt for en av kombinasjonskipene. Aksjen opp 4,2 prosent til 124,75 kroner.

Tandberg Data har hatt en voldsom oppgang i sommer, blant annet kjørt av innsidehandler og gode resultater fra bransjen. Aksjen startet opp i dag også, men det ser ut til at investoren utover formiddagen har begynte å høste gevinstene. Aksjen er ned 3,2 prosent til 18,30 kroner.

Aker Kværner har falt 1 prosent til 94 kroner, mens markedet venter på en eventuell opsjons erklæring fra cruiseselskapet RCL. Fristen for erklæring går ut i dag, og verdien på en kontrakten 5 milliarder kroner for Masa Yards.

Pan Fish faller videre i dag etter at det i går ble klart at det går mot en ny stor emisjon. Aksjen ned 10,5 prosent til 17 øre i formiddag.

Gullaksjene IGE og Ecuanor er også høyt oppe på taperlisten sammen med flere andre pennystocks.

It-aksjen Wicom er i støttet i dag etter store kjøp av styreformann Ivar Formoe. Aksjen er opp hel 12 prosent.

Synnøve Finden har steget 6,4 prosent på gode andre kvartalstall.

Ute i Europa har børsene falt tilbake i formiddag, og Dax-indeksen i Frankfurt er nå opp 0,3 prosent, mens London-børsen ligger rundt null.

Åpning Oslo: Trekker børsen til ny topp

Tomra-aksjen leder i dag børsoppgangen som har gitt ny årbeste på Oslo Børs fredag.

Hovedindeksen er etter 20 minutters handel opp 1,1 prosent til 153,67. Oppgangen skjer på både gode nyheter i det norske markedet og en bred oppgang i Europa.

Det er Tomra som leder an i dagens oppgang, etter at selskapet i går kveld kunne melde om den første bestillingen av panteautomater til det tyske markedet. Aksjen er opp hele 17 prosent på godt volum etter 20 minutters handel. Kursen ligger på 44 kroner.

I den andre enden av skalaen er teknologiaksjen Birdstep å finne, etter at selskapet meldt om at det ikke blir noen integrasjon av deres teknologi i Intels nye Centrino-brikke. Aksjen er ned 23,7 prosent til 10 kroner.

Det er bred oppgang for de store aksjene på Oslo Børs. Fusjonskameratene DnB Nor er opp en knapp prosent etter Kredittilsynets uttalelser om fusjon. Tilsynet hadde lite påpeke.

Frontline er opp 3,3 prosent etter både en positiv analyse fra Fearnley Fonds og melding om en ny sterke ettårs kontrakt i tørrbulkmarkedet.

Det andre John Fredriksen rederiet, Golar LNG fortsetter også opp i dag etter sterk oppgang i USA på store volumer etter selskapspresentasjonen i går. Aksjen er opp 2,8 prosent til ny all time high på 91 kroner.

PSI Group går på en avtale meldt før Børs, mens Synnøve Finden stiger på gode tall.

Marerittet for PanFish fortsetter feedag etter gårsdagens signaler om en ny emisjon. ABG Sundal Collier meldte i går ifølge iMarkedet at alle bør selge seg ut for å unngå utvanning.

Ute i Europa er de største børsene opp 0,6-0,8 prosent i tidlig handel.Før Oslo: Internasjonal oppgang

En bred internasjonal oppgang bør gi Oslo Børs oppdrift fra start, med fokus på Tomra.

De ledende europeiske børsene er opp rundt trekvart prosent en halv time før start på Oslo Børs. Også i USA og Asia har det vært oppgang det siste døgnet.

Her hjemme er Tomra i fokus, etter at selskapet endelig har fått sin første avtale på det tyske markedet som åpnes på grunn av innføring av pant på bokser og engangsemballasje.

Det har i dag tidlig kommet kvartalstall fra Linde, IGE og Synnøve Finden. Sistnevnte viser solid økning i overskuddet.

Golar LNG steg i USA i går på spekulasjoner rundt et mulig kjøp av konkurrenten Exmar.

Frontline skal ha sluttet enda en av sine kombinasjonskip i suezmax-segmentet i det tørre markedet. Kontrakten skal være på ett år og på det høyeste nivået oppnådd i capesize-markedet så langt i oppturen

Oljeprisen er sterk, og olje- og oljeserviceaksjer gikk bra på USA-børsene i går.

Kronen har styrket seg det siste døgnet, på uventet sterke detaljhandelstall i går morges.

Morgen: Tokyo opp på makrotall

Det japanske aksjemarkedet skjøt fart i natt etter bedre enn forventede tall for industriproduksjonen.

Det er økende etterspørsel fra USA som nå begynner å få fart igjen i de japanske industrihjulene. Dette slår nå ut i økte industriproduksjon, som har veid opp for fallende forbruk.

Japanske aksjer og yenen styrket seg i natt som følge av makrotallene.

Industriproduksjonen viste en vekst på 0,5 prosent fra juni til juli, mens det var ventet 0,2 prosent ifølge Bloomberg News.
Det private forbruket falt hele 6,9 prosent i juli som følge av kald vær.

Nikkei 225-indeksen steg 1,15 prosent til 10.342,40.

Det var også oppgang på de andre viktige asiatiske børsene i natt.

Slutt USA: Rolig og moderat opp

Det var rolig på Wall Street torsdag. De ledende aksjeindeksene holdt seg i pluss.

Gode makrotall før børsstart i USA torsdag ga et godt utgangspunkt for de amerikanske aksjene. Nye BNP-tall og arbeidsledighet i USA kom torsdag inn omtrent som ventet, og underbygger at bedringen av den amerikanske økonomien går smått om senn fremover.

Torsdag kveld norsk tid var den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen opp gode 1,1 prosent til 1.800,18 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen var opp 0,6 prosent til 1.002,84 poeng. Dow Jones-indeksen steg 0,43 prosent til 9.374,21 poeng.

Den rolige handelen på Wall Street, som startet mandag, holdt seg også torsdag. En rekke investorer og tradere har valgt å ta fri i forbindelse med Labor Day.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere