RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Nytt Opticom-fokus

Sist oppdatert:
Opticoms informasjonspolitikk var igjen i fokus på Oslo Børs fredag
Etter at det lekket ut informasjon om kuttene i Opticoms svenske operasjon, valgte Oslo Børs å innføre en børspause for Opticom-aksjen. Denne vil holdes til begynnelsen av børsstarten mandag.

Oslo Børs' Tor Arne Olsen sier til iMarkedet at børsen vil avvente en melding om situasjonen fra Opticom.

Ellers var kjøleskipsaksjene i fokus fredag. Green Reefer-aksjen var opp 14,87 prosent til 3,00 kroner fredag. Det andre kjølerederiet på børsen, Star Reefer, var opp bare 1,25 prosent til 81 kroner.

Begge disse aksjene ble dratt opp av en positiv artikkel i Dagens Næringsliv, hvor det ble påpekt at ratene i kjøleskipsmarkedet har steget kraftig den siste tiden.

Jinhui-aksjen var på vinnerlisten til lunsj, etter en oppgang på 5,60 prosent til 13,20 kroner. Aksjen falt imidlertid tilbake mot slutten av dagen, og endte opp 3,2 prosent.

Aksjen løftet seg etter at iMarkedet refererte en kjøpsanbefaling fra den danske Amagerbanken. Den danske banken trekker frem de tidligere annonserte BNP-anslagene i Kina.

På taperlisten fredag var køfriselskapet Q-free og gruveselskapet Crew. Disse to aksjene ble dratt ned av negative nyheter. Førstnevnte meldte om at den store NSB-kontrakten er kansellert inntil videre.

I Crew var det en artikkel iMarkedet refererte fra venstreavisen Ny Tid som trakk ned. Her hevdes det at det er bråk rundt Crews nikkelprosjekt Mindoro.

De to aksjene endte dagen ned henholdsvis 4,35 prosent til 5,50 kroner og 4,33 prosent til 5,96 kroner.

Ellers på Oslo Børs ble Fronline-aksjen tung fredag, og falt tilbake 2,86 prosent til 204 kroner.

Hovedindeksen endte dagen opp 0,4 prosent til 193,17 poeng.

Åpning USA: Teknologi rett opp

Teknologiaksjene var rett opp etter åpningen fredag. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 1,14 prosent til 1.982,63 poeng.

For den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones-indeksen var det en oppgang på 0,6 prosent for begge indeksene.

Før USA: Oppgang i vente

Handelen med indeksfutures i forkant av ettermiddagens børsåpning i USA peker mot oppgang i ettermiddag etter torsdagens svake utvikling.

Det er ytterligere fall i oljeprisen, en positiv oppdatering fra Intel samt den månedlige arbeidsmarkedsrapporten som ventes å trekke opp.

Arbeidsmarkedsrapporten publisert i ettermiddag viste den tredje måneden på rad med kraftig og uventet høy sysselsettingsvekst.

Intel, som tynget Nasdaq i går, overrasket med en sterk midtkvartalsoppdatering etter børs, og vil sende den teknologitunge børsen opp igjen.

Oslo lunsj: Crew og Q-free dro ned

Crew og Q-free var taperne på en svakt positiv Oslo Børs til lunsj.

Hovedindeksen var opp 0,4 prosent til 193,22 poeng til lunsj fredag. Dermed var indeksen i Norge litt svakere enn utviklingen på de toneangivende børsene i Europa til lunsj.

Oljeprisen falt tilbake 1,37 prosent til 35,90 dollar til lunsj i London. Likevel viste Statoil og Hydro en oppgang på henholdsvis 0,4 prosent til 428,50 kroner og 0,3 prosent til 85,25 kroner.

Ellers var Green Reefer-aksjen opp 17,87 prosent til 3,10 kroner til lunsj. Det andre kjølerederiet på børsen, Star Reefer, var opp 2,50 prosent til 82 kroner. Begge disse aksjene ble dratt opp av en positiv artikkel i Dagens Næringsliv, hvor det ble påpekt at ratene i kjøleskipsmarkedet har steget kraftig den siste tiden.

Jinhui-aksjen var også på vinnerlisten til lunsj, etter en oppgang på 5,60 prosent til 13,20 kroner. Aksjen løftet seg etter at iMarkedet refererte en kjøpsanbefaling fra den danske Amagerbanken. Den danske banken trekker frem de tidligere annonserte BNP-anslagene i Kina.

På taperlisten til lunsj var køfriselskapet Q-free og gruveselskapet Crew. Disse to aksjene ble dratt ned av negative nyheter. Førstnevnte meldte om at den store NSB-kontrakten er kansellert inntil videre.

I Crew var det en artikkel iMarkedet refererte fra venstreavisen Ny Tid som trakk ned. Her hevdes det at det er bråk rundt Crews nikkelprosjekt Mindoro.

De to aksjene falt tilbake henholdsvis 6,09 prosent til 5,40 kroner og 2,9 prosent til 6,05 kroner.

Åpning Oslo. Kjølerederiene i fokus

Artikkelen i Dagens Næringsliv, om det kraftige løftet i ratene for kjøleskipsrederier, førte til sterk opp for Green Reefer- og Star Reefer-aksjen etter åpningen fredag.

Green Reefers steg 21,67 prosent til 3,20 kroner, mens Star Reefer-aksjen steg 3,75 prosent til 83 kroner.

På taperlisten var CanArgo-aksjen, som falt 2,95 prosent til 4,60 kroner. Denne aksjen fulgte ikke oppgang på Oslo børs torsdag i handelen i USA på kvelden.

Ellers på taperlisten etter åpningen var gruveselskapet Crew. Denne aksjen falt 2,1 prosent til 6,10 kroner, etter at iMarkedet refererte en artikkel i avisen Ny Tid. Artikkelen fører til usikkerhet rundt Crews nikkelprosjektet Mindoro.

Ellers var Staoil og Hydro moderat ned etter fallet i oljeprisen.

Telenor steg 0,6 prosent til 47,40 kroner etter nye sterke tall fra datterselskapet Vimpelcom i Russland.

Børsnykommer Axxessit plukket en god dag å bli notert på, etter som teknologisektoren ble hjulpet av en god Intel-oppdatering. Axxessit ble omsatt il 44,50 kroner, med rådgiver Pareto på begge sidene av handelsbordet. Selskapet ble verdsatt til 514,5 millioner kroner etter åpningen.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp moderate 0,22 prosent til 192,90 poeng etter åpningen.

Før åpning Oslo: Oljefokus

Det ligger an til fortsatt oljefokus på Oslo Børs fredag. Torsdag falt oljeprisen i den amerikanske handelen, etter at OPEC kom med kvoteløft omtrent som ventet på OPEC-møtet.

Samtidig viste tall fra USA at de nasjonale oljelagrene steg mer enn ventet sist uke.

I sum vil dette sette fokus på tungvekterne Statoil og Hydro etter åpningen fredag.

I teknologisektoren har man senket skuldrene etter midtkvartalsoppdateringen til Intel. Selskapet oppjusterte salgsforventningene til andre kvartal torsdag kveld. Dette førte til at chipaksjene i Asia løftet.

Det ventes at teknologiaksjer med alt fra Tandberg til Ementor vil få et løft av de positive Intel-utsiktene.

Ellers i teknologisektoren, viser nye tall fra Telenors kronjuvel, russisk Vimpelcom, at selskapet kapret markedsandeler i mai. Selskapets markedsandel i Russland er nå på 32 prosent, mens markedslederen MTS har en andel på 37 prosent. Analysene fra Russland viser at antallet mobilkunder i Russland vil nesten dobles i løpet av 2004.

I shippingsektoren vil trolig kjøleskipsrederiene Star Reefer og Green Reefer være i fokus. I en artikkel i Dagens Næringsliv sier adm. direktør Aage Thoen i Star Reefer at spotratene for kjøleskip ha løftet seg med mellom 50 og 80 prosent fra samme periode i fjor. For junilaster er skip sluttet til rater fra 70 cent til 100 cent pr. kubikkfot.

Børsene morgen: Ned i USA - oppgang i Japan

Den japanske Nikkei-indeksen steg 0,4 prosent til 11.066,00 poeng en halv time før børsslutt.

Sterke forventninger fra Intel i midtkvartalsoppdateringen var med på å dra opp. Det var særlig teknologiaksjer som ledet an på Tokyo-børsen.

Ellers på de asiatiske børsene var det stort sett flatt fredag.

Slutt USA: Falt tross gode nyheter

Det ble svak børsdag i USA med en fallende trend fra åpning. Fallende oljepris rette noe av bildet utover formiddagen amerikanske tid, men børsene falt videre etter lunsj.

OPEC vedtok i dag som ventet en økning av produksjonskvotene med 2,5 millioner fat pr. dag, og oljeprisen begynte å falle i amerikansk handel. Den høye oljeprisen har ligget som en klam hånd over det amerikanske markedet denne uken, men slapp taket etter OPEC-beslutningen.

Det var en rekke positive makronyheter i dag også, men det var den negative av disse som mest fokus. Det ukentlige antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd var høyere enn ventet. Produktiviteten ble imidlertid revidert opp, og detaljhandelstall fra de store kjedene pekte også i positiv retning, men ikke nok til å heve aksjemarkedet.

Imorgen kommer den viktige månedlige arbeidsmarkedets rapport. Dette kan bli avgjørende for rentebekymringen som har preget de amerikanske børsene i mange uker.

Dow Jones Industrial Average endte ned 0,7 prosent til 10.194,77, mens Nasdaq var preget av usikkerhet rundt Intels midtkvartalsoppdatering og falt 1,4 prosent til 1.960,67. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,7 prosent til 1.116,64.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere