RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Oljen ga pluss

Sist oppdatert:
Oslo Børs var i likhet med resten av Europa preget av stengte børser i USA mandag, eneste lyspunkt var oljeprisen
Hovedindeksen endte til slutt opp 0,3 prosent til 204,21 mandag etter en nesten flat utvikling gjennom dagen. Det var få impulser i markedet bortsett fra oljeprisen. Det skyldes blant annet at de fleste amerikanske makronyhetene ble tatt i forrige uke og at de amerikanske børsene holder stengt mandag i forbindelse med feiringen av 4. juli.

Markedene venter nå på at den amerikanske resultatsesongen for andre kvartal skal komme i gang. Det er knyttet meget store forventninger til utviklingen.

Oljeprisen var det store på Oslo Børs i dag i tillegg til en del fokus på Tomra-aksjen. Oljeprisen har steget til de høyeste nivåene på to uker som følge av usikkerhet rundt Irak og Yukos. Iraks sørlige eksportrute har igjen blitt rammet av bomber, og eksport går for øyeblikket for halvmaskin. Det er ventet at utbedringen vil ta 4 til 5 dager så sant de ikke rammes på nytt. Dette er andre gangen på to uker at en stor del av landets eksport settes ut av spill etter terroraksjoner.

Det store russiske oljeselskapet Yukos Oil er nå enda nærmere skifteretten, og dette skaper stor usikkerhet i markedet. Selskapet er landets største oljeeksportør, og de truer nå med å måtte stenge ned produksjon etter at myndighetene i slutten av forrig uke tok arrest i selskapets kontoer.

Norsk Hydro og Statoil steg på bakgrunn av oljeprisoppgangen og bidro i sterk grad til å holde børsen i pluss. Norsk Hydro endte opp 1,1 prosent til 451,50 kroner, mens Statoil steg 1,4 prosent til 88 kroner.

Pantselskapet Tomra hadde en volatil utvikling i dag påvirket av nyheter fra Tyskland. Aksjen steg fra åpning etter at detaljene fra Bayerns pantekompromiss ble kjent, men falt utover ettermiddag etter at handelsnæringen gikk ut med kritikk. Tomra endte til slutt ned 1,5 prosent til 32,10 kroner.

Kongsberg Gruppen fortsetter å haie inn forsvarskontrakter. I dag kunne konsernet melde om en kontrakt på 50 millioner kroner fra den amerikanske marinen. Aksjen steg 2,5 prosent til 82 kroner.

Et innsidekjøp i riggaksjen Petrolia Drilling satte fart på kursen. Adm. direktør Lars Moldestad har kjøpt ytterligere en halv million aksjer i form av et forwardoppgjør. Kursen i kjøpet er 46,4 øre. Petrolia-aksjen steg 4,6 prosent til 46 øre.

Bulkrederiet Jinhui fortsetter å suse oppover på rateoppgangen i bulkmarkedet . Jinhui-aksjen endte opp 2,2 prosent i dag til 13,80 kroner, og hentet dermed inn mesteparten av fredagens gevinstsikringsfall.

Lunsj: Holder plussen

Takket være den knallsterke oljeprisen holder Oslo Børs plussen mandag.

Hovedindeksen er opp 0,1 prosent ved lunsjtider mandag. Det er oljeaksjene som bidrar til mye av oppgang etter at nye sabotasjeangrep mot installasjoner i Irak har satt fart i oljeprisen.

Hydro og Statoil er begge opp omkring en prosent i et ellers blandet norsk aksjemarked.

Oppgangen i Tomra har ebbet noe ut utover formiddagen i det markedet må ventet ytterligere fire dager før en eventuell løsning på den tyske pantelovgivningen foreligger. Det var offentliggjøringen av delstaten Bayernes lovforslag som sendte aksjen videre opp i tidlig handel mandag etter fredagens opptur.

Riggaksjen Petrolia Drilling er opp 4,6 prosent i dag etter at adm. direktør Lars Moldestad meldte at han har kjøpt ytterligere aksjer i selskapet.

Kongsberg Gruppen stiger i dag etter å ha sikret seg nok en kontrakt med det amerikanske forsvaret. Kontrakten med US Navy er på 50 millioner kroner.

Bulkaksjen Jinhui fortsetter å stige slik den gjorde i hele forrige uke. Aksjen er opp 1,5 prosent til lunsj på melding om ytterligere oppgang i bulkratene.

Åpning Oslo: Moderat opp

Det startet med en moderat oppgang på Oslo Børs mandag. Tomra ledet an.

Tomra-aksjen fortsatt oppover etter åpningen mandag. Etter mandagens åpning var Tomra-aksjen opp 1,8 prosent til 33,20 kroner. iMarkedet skrev mandag morgen at Bayerns kompromissforslag til det tyske Overhuset går i retning av et enhetlig retursystem.

Ellers på Oslo Børs var Hovedindeksen opp 0,2 prosent til 204,17 poeng. Hydro ledet an med en oppgang på 1 prosent til 451 kroner.

Øverst på vinnerlisten etter åpningen var Komplett-aksjen, etter en oppgang på 8 prosent til 54 kroner. Denne aksjen har fått kraftig julig etter at utviklingen i andre kvartal har vært svakere enn ventet. Mandag var det imidlertid opptur.

Q-free og Petrolia Drilling var også høyt oppe på vinnerlisten etter åpningen.

På den andre siden, taperlisten, var Tandberg Storage og Stepstone høyt oppe.

Opticom-aksjen var ned til 50,25 kroner, etter et fall på 0,5 prosent. Fallet kom til tross for at Fast-aksjen løftet seg 1 prosent til 10,50 kroner etter åpningen.

Det siste fallet viser at forholdet Fast vs. Opticom fortsetter å svekke seg videre.

Før åpning Oslo: Mot flat og rolig dag

Med USA-børsene stengt etter 4. juli-feiringen, ventes det en rolig dag på de europeiske børsene. Også på Oslo Børs ventes det mindre handel i aksjer.

Det er i tillegg ventet at handelen på Oslo Børs var flat etter åpningen.

I forkanten av åpningen i Oslo var de ledende børsene i Europa blandet. DAX-indeksen i Frankfurt var helt flat, mens FTSE-indeksen i London og CAC-indeksen i Paris var moderat opp.

Av selskapsspesifikke ting var det ytterligere nyheter ute om Tomra. iMarkedet skriver mandag morgen at Bayerns forslag til pantekompromiss innebærer at det går mot et helhetlig tysk pantesystem.

Det er også meldt mandag at Apptix har kjøpt innmaten i et amerikansk selskap.

I et intervju i Aftenposten mandag uttaler DnB Nor-sjef Svein Aaser at han heller ser mot Europa, enn å delta i en nordisk konsolideringsprosess.

Børsene morgen: Fall etter arbeidstall

På fredag falt S&P 500-indeksen 0,32 prosent til 1.125,38 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen falt 0,44 prosent til 2.006,66 poeng. Hovedårsaken til fallet var de svake jobbtallene som kom fra det amerikanske markedet fredag.

Dette virket også inn på de asiatiske børsene mandag. De asiatiske aksjene falt, ledet an av eksportselskaper som Toyota og Samsung.

Investorene er nå bekymret for at den amerikanske oppturen i økonomien stopper opp.

Morgan Stanley Capital Internationals Asia-Pacific-indeks, som inneholder mer enn 900 aksjer i regionen, falt tilbake hele 1,2 prosent til 90,14 poeng mandag morgen.

I Tokyo var Nikkei-indeksen tilbake hele 1,6 prosent til 11.529,54 poeng mandag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere