RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Oljen og tank

Sist oppdatert:
Olje og tank var blant driverne i dagens oppgang
Hovedindeksen endte til slutt opp 0,4 prosent tirsdag til 259,69 etter å ha dabbet noe av etter en sterk oppgang før lunsj.

Det var igjen oljecaset som var driveren på børsen dagen før ministermøtet i OPEC. Oljekartellet har ikke klart å dempe frykten i markedet for ytterligere tilstramninger i oljemarkedet utover året med signalene om økte kvoter.

Statoil og Hydro steg naturlig nok på oljeprisoppgangen, men Frontline er den aksjen som har fått størst fart etter forrige ukes oppjusteringer av oljeetterspørselen i 2005 og signaler om faktiske produksjonsøkninger fra OPEC med Saudi Arabia i spissen. Frontline suste opp nye 6 prosent i dag og logget tredje dag på rad med oppgang etter at tankratene bunnet i forrige uke.

En annen av John Fredriksens rederiaksjer på Oslo Børs, Golar LNG, ble også løftet kraftig i dag etter at meglerhuset Enskilda gikk ut med en kjøpsanalyse med oppjustert kursmål. Aksjen endte opp 4,4 prosent til 83 kroner på godt volum.

Det var også generell oppgang for en rekke av oljeserviceselskapene på børsen, både på grunn av enkelt nyheter og utviklingen i oljeprisen.

Riggaksjen Ocean Rig ble løftet 1,8 prosent i dag etter at selskapet meldte at de er nær en ettårig kontrakt for boreriggen Leiv Eriksson i Angola.

Fjord ble en av dagens store tapere etter at statskontrollerte Cermaq gikk ut å avvist at det er aktuelt med et nytt fusjonsforsøk mellom selskapene. Fjord ble sendt ned 6,8 prosent på meldingen.

Cruiseaksjen Royal Caribbean Cruises fikk en opptur i dag tross ny oppgang i oljeprisen. Bakgrunnen var at rederiet hevet sine resultatestimater for første kvartal i sin endelige årsrapport.

Åpning USA: Forsiktig opp

Det er svak oppgang i tidlig handel i USA.

De amerikanske børsene er som ventet svakt opp etter flere positive både makro- og selskapsnyheter i forkant av åpningen.

Dow Jones-indeksen er opp 0,2 prosent etter knappe ti minutters handel, mens Nasdaq er opp 0,3 prosent.


Før åpning USA: Mot oppgang

Det ligger an til en positiv start på Wall Street tirsdag.

I forkanten av den amerikanske børsåpningen tirsdag, ser det ut til at det blir en positiv start.

Markedet har imidlertid ikke fått noen drahjelp av oljeprisen, som fortsatt holder seg rundt 55 dollar.

Gode detaljhandelstall dro imidlertid i positiv retning.

Ellers var Qualcomm ute med positive nyheter, noe som dro opp aksjen før børsåpningen.

Genentech så også ut til å fortsette oppgangen, etter at en av selskapes medikamenter for lungekreft hadde gitt positive tilbakemeldinger.

Investeringsbanken Lehman Brothers meldte tirsdag at kvartalsoverskuddet seg med hele 31 prosent, noe som var klart bedre enn markedet hadde ventet.

Lunch Oslo: Oljedrevet oppgang

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,70 prosent tirsdag drevet av oppgang for oljeselskap som Statoil og Hydro. De to aksjene, som også er dagens mest omsatte så langt, er opp henholdsvis 0,68 og 1,33 prosent.

Frontline bidrar også bra til oppgangen. Aksjen stiger 4,79 prosent etter sterk utvikling i USA mandag og meldinger om et bedret marked for tankbåter. Frontline noteres dermed igjen over 300 kroner.

Kitron begynte dagen med massiv nedgang. Orion Securities anbefalte i dag sine kunder til å kjøpe aksjen, noe som fikk den til å stige på trass av en emisjon på 50 millioner kroner.

DnB NOR Markets har også i et notat til kunder anbefalt dem å kjøpe aksjen. Kursen er opp 1,92 prosent til 2,65 kroner. Tegningssrettsemisjonen er på 2,2 kroner aksjen.

Fjord Seafoods faller 2,57 prosent etter at Cermaq, det halvstatlige oppdrettselskapet, ikke ville gå videre med en fusjon de to selskapene mellom.

Nutri Pharma er dagens taper og faller 14,84 prosent etter gårsdagens eventyrlige oppgang på nyheten om at selskapet har fått markedsføringstillatelse for sitt slankeprodukt i Russland.

I Europa har markedet i Tyskland tendensert noe ned siden åpningen i Oslo. DAX-indeksen er opp 0,18 prosent mens FTSE-100 i London holder seg opp 0,29 prosent. I Stockholm er OMX-indeksen opp 0,44 prosent.

Åpning Oslo: Oppgang

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,92 prosent rett etter åpning og indeksen blåste gjennom 260 poeng.

Det er Statoil og Hydro som er mest omsatt, og aksjene drar børsen opp med en oppgang på henholdsvis 1,37 prosent og 1,52 prosent. Frontline bidrar også med 3,94 prosents oppgang.

Det eneste av de 10 mest omsatte selskapene som er ned er Yara, som faller 0,26 prosent til 97,25 kroner aksjen.

Fall er det også for Kitron, som overrasket markedet med en tegningsrettsemisjon. Aksjen faller 8,08 prosent til 2,39 kroner aksjen. Emisjonskursen blir 2,20 kroner.

Også Fjord Seafood faller 4,17 prosent etter at Cermaq meldte at de ikke ville gå videre med en fusjon. Dette skuffet naturlig nok Fjord-aksjonærene som heller ikke fikk drahjelp fra oppgang i lakseprisene.

PGS stiger 2,63 prosent etter at streikefaren i selskapet er avverget. Aksjen falt tungt mandag som følge av murring om tariffavtale.

I Europa stiger børsene videre og i London er FTSE-100 opp 0,25 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,34 prosent. OMX-indeksen i Stockholm er opp 0,51 prosent.

Før åpning Oslo: Oljefokus

Oljeprisen var i morgentimene over 55 dollar fatet, og ble notert bare 60 cent under den tidligere toppnoteringen fra oktober i fjor.

Med OPEC-møte som skal avholdes onsdag og oljelagertall samme dag er det usikter til volatilitet i oljemarkedet, noe som også kan smitte over på Oslo Børs.

Det er også verd å merke seg at indeksen falt en kvart prosent mandag mellom avslutningen av ordinær handel og sluttauksjonen.

I USA var det passe sterkt blant de norske aksjene, men det var Frontline som stjal showet. Aksjen steg betydelig og kan fortsette oppgangen på Oslo Børs tirsdag.

Kitron melder om emisjon på 50 millioner kroner tirsdag morgen. Emisjonen er en tegningsrettsemisjon, men et garantikonsortie har stilt garant for hele emisjonen. Dette kommer etter press fra bankene som vil ha mer egenkapital for å forlenge sine låneavtaler. Kursen emisjonen sittes til skal være 2,2 kroner, mens en tegningsrett skal børsnoteres om kort tid.

Aksjen sluttet i går på 2,60 kroner.

I Europa stiger markedet og FTSE-100 er opp 0,25 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,15 prosent. I Stockholm, der sentralbanken har holdt renten i ro på 2 prosent, er aksjemarkedet opp 0,54 prosent.

Børsene morgen: Opp i USA - fall i Asia

Morgan Stanleys Asia-indeks falt 0,5 prosent tirsdag, og det var teknologiaksjene som ble hardest rammet. Nikkei 225 falt 0,3 prosent mens Sør Koreas Kospi-indeks falt 2,6 prosent.

Årsaken til nedgangen var sammensatt. Oppgangen i teknologirelaterte aksjer som dro markedet mandag ble reversert etter fall i DRAM-prisene som nå er på et lavmål.

Samtidig som oljepris på over 55 dollar fatet fikk flyselskap til å falle. Flere bilprodusenter falt på meldinger om stålprisene kan stige med rundt 20 prosent.

I USA steg Dow Jones Industrial med 0,28 prosent mens S&P 500 steg 0,56 prosent. Nasdaq-indeksen steg 0,56 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere