RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Opera fikk juling - rally i Jinhui

Sist oppdatert:
Opera-aksjen fikk juling, mens Jinhui-aksjen løftet seg i fredagens handel på Oslo Børs
Hovedindeksen på Oslo Børs 0,5 prosent til 220,82 poeng fredag.

Det var en litt avventende handel igjennom hele dagen, med flere makrotall fra det amerikanske markedet.

Jinhui-aksjen løftet seg knallsterke 6,2 prosent til 15,40 kroner fredag. Bakgrunnen for oppgangen var oppjusteringen fra en flere bulkrederier i Asia torsdag og fredag. Dette førte til forventninger om videre opptur i bulkmarkedet fremover.

Blant de asiatiske rederiene som leverte tall og oppjusterte forventninger i slutten av uken var bulk-rederiet Daiichi, bulk- og containerrederiet Mitsui og containerrederiet Kline.

Gullselskapet Guinor meldte om kjøp av gullfabrikk i Indonesia. Dette fikk aksjen til å løfte seg hele 4,3 prosent til 4,90 kroner.

Ellers på Oslo Børs var mediaaksjen Schibsted-aksjen i støtet. Aksjen løftet seg sterke 2,3 prosent til 159 kroner.

Tungvekterne Statoil og Hydro endte ned henholdsvis 0 prosent og 1 prosent. Nedgangen kom til tross for at oljeprisen i London løftet seg fredag. Ved avslutningen i Oslo var Brent-oljen opp 0,42 prosent til 43,20 dollar. Oljeprisen løftet seg etter at streiken i Nigeria fikk frem frykten for redusert oljeeksport.

Åpning USA: Positiv åpning

Aksjene åpnet i positiv lende fredag. S&P 500 stiger med 0,05 prosent mens Dow Jones er opp 0,10 prosent og Nasdaq-composite stiger 0,06 prosent.

Markedet er avventene til sentiment-tallene fra Michigan som blir presentert ti på fire norsk tid.

Før åpning USA: Mot fall

Det ligger an til en svak åpning på Wall Street fredag. Etter torsdagens oppgang i USA, ser det ut til at markedet fredag sikrer gevinster ved åpningen. De siste dagene med fall i oljeprisen har ført til at aksjemarkedet i USA har løftet seg kraftig.

Fredag er imidlertid oljeprisen igjen opp, etter at en streik i Nigeria kan føre til lavere oljeeksport.

Oslo lunsj: Mer fart i shipping

Hovedindeksen var opp 4,2 prosent til 9,11 kroner ved lunsjtirsdag fredag. Mens fiske- og oljeaksjene falt tilbake, var shipping-aksjene i støtet.

Fronline-aksjen var igjen sterk fredag og steg nye 1,8 prosent til 362,50 kroner. Også på vinnerlisten var bulkrederiet Jinui, som steg sterke 2,8 prosent til 14,90 kroner på relativt bra volum.

Camillo Eitzen-aksjen var opp hele 4 prosent til 49,90 kroner ved lunsjtider.

Ser vi på taperlisten til lunsj var Opera-aksjen den desidert dårligste. Opera kom med resultater for sitt tredje kvartal fredag morgen, men tallene var noe lavere enn enkelte analytikere hadde ventet. Ifølge estimatene til Enskilda ble Opera-tallene et par millioner kroner svakere enn ventet.

Til lunsj var Opera-aksjen ned 5,4 prosent til 9 kroner.

Ellers på taperlisten fredag var DNO, som kom med et resultatvarsel for sitt tredje kvartal fredag morgen. Ved lunsjtider hadde aksjen falt 1,9 prosent til 26,40 kroner.

Domstein-aksjen falt 1,8 prosent til 5 kroner på nye fall i lakseprisen.

Blant tungvekterne på Oslo Børs var det en liten nedgang for de oljerelaterte aksjene. I London var imidlertid Brent-oljen opp 0,3 prosent til 43,13 dollar fredag formiddag.

Schibsted aksjen var opp 2,6 prosent til 159,50 kroner til lunsj, mens Fast-aksjen var tilbake 1,6 prosent til 12,40 kroner.

Åpning Oslo: Oppgang

Aksjonærene i Opera Software kunne registrere at resultatet selskapet la frem i dag ikke tilfredstilte markedet, og aksjen er ned 8,52 prosent. DNO, kom med et resultatvarsel fredag faller 1,86 prosent etter selskapet guidet ned forventningene til tredjekvartal.

Hovedindeksen er opp 0,44 prosent drevet av Telenor, som er opp 1,42 prosent mens Frontline er opp 1,97 prosent. Hydro og Statoil faller begge omtrent en halv prosent.

Dagens vinner etter åpning er Software Innovation, som er opp 4 prosent til 20,40 kroner aksjen.

FTSE-100 indeksen i London er opp 0,31 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,50 prosent. I Stockholm er OMX-indeksen opp 0,75 prosent.

Før åpning Oslo: Mot grei oppgang

Positive signaler fra USA-børsene torsdag vil trolig virke positivt inn på Oslo Børs også fredag. Det vedvarene oljeprisfallet vil imidlertid fortsette å tynge de tunge oljerelatert aksjene.

I sum ser det imidlertid ut til å bli en grei positiv åpning fredag.

Av selskapsspesifikke ting fredag kan nevnes at teknologiselskapet Opera var ute med tall. Selskapet fortsetter veksten, men trolig var tallene litt i underkant av markedets forventninger.

Eller er det mulig at Kværners hardt rammede Philadephia-verft kan få en storkontrakt.

Børsene morgen: Tech-rally i USA - opp i Asia

Fallet i oljeprisen dro igang oppgangen for de asiatiske eksportaksjene. Samsung og Canon var dem som løftet seg i den asiatiske regionen.

Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific indeks, som følger 900 selskaper i regionen var opp hele 1,4 prosent fredag morgen. Samtidig var Japans Nikkei-indeks opp 1,2 prosent.

Mest oppgang i Asia-regionen hadde Sør-Koreas Kospi-indeks, som steg 2,2 prosent.

Slutt USA: Techsektoren ga rally

Teknologibørsen Nasdaq ledet an i oppgangen for det amerikanske aksjemarkedet i kveld. Det var det overrraskende varslet om en endring av toppledelsen i Intel som satte fart i teknologisektoren.

Den gamle topplederen Andrew Grove går nå av som styreformann for selskapet han grunnla. Samtidig overtar dagens konsernsjef Craig Barrett etter Grove i styret og gir konsernsjefstolen til finansdirektør Paul Otellini. Radarparet Grove og Barrett er henholdsvis 68 og 65 år og skiftet ble godt mottatt på Wall Street.

Sjefskifte i Intel var ikke alene årsaken til oppgangen, nye positive analyser rundt prosessorsektoren bidro til å dra opp markedet.

I tillegg til Intel-nyheten ble markedet drevet opp av nye fall i oljeprisen, som nå logger femte handelsdag på rad under 50 dollar fatet. Desemberkontrakten falt i kveld 1,44 dollar til 47,42 dollar og utlignet dermed mesteparten av gårsdagens opptur.

Den eneste større skuffelsen torsdag kveld var drikkevaregiganten Coca Cola som ble sendt ned etter å ha kommet med skuffende guiding.

Nasdaq-indeksen endte til slutt opp 1,3 prosent til 2.061,27, og befestet dermed posisjonen over det viktige 2.000-nivået.

Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 0,8 prosent til 10.469,84, mens det brede markedet ved S&P 500-indeksen steg 0,9 prosent til 1.173,48. Obligasjonsmarkedet var stengt torsdag kveld i forbindelse med fridagen Veteranens Dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere