*Nettavisen* Nyheter.

Slutt Oslo: Passert 150-merket

Det var jubel på Oslo Børs denne uken, og hovedindeksen endte over 150 for første gang siden juni fjor

19.05.08 01:07

Oslo Børs avsluttet fire dager med oppgang med å bryte gjennom 150-grensen. Det er første gang børsen endre over 150 siden 21. juni fjor. Oppgangen fredag var på 0,8 prosent, og hovedindeksen endte på 150,33.Samlet for uken steg børsen 2,1 prosent tross fallet ved inngangen til uken. Fredagens volum har vært preget av en rekke gode resultatrapporter, støttet opp av greie makrotall fra et delvis strømløst USA.De amerikanske børsene var derimot noe tunge fra åpning i ettermiddag på grunn av at det fortsatt er områder hvor strømmen ikke har kommet tilbake.De fleste meglerhusene skal ikke ha hatt problemer med strømmen, på grunn av store backup-systemer installert i etterkant av 11.september 2001. Det samme gjelder børsene, men strømstansen har allikevel lagt en demper på handelen.Her hjemme la et par av de tunge selskapene frem tall i forkant av børsåpningen i dag, og mest fokus var det på Schibsted. Mediekonsernet kom med meget sterke tall, og belønningen var en opptur på 5,1 prosent til 119,25 kroner.Orkla var den andre av de store som la frem tall, og selskapet innfridde analytikernes forventninger. Konsernet opprettholdt også den tideligere guidingen både for konsernet og Carlsberg Breweries. Aksjen endte opp 1,3 prosent til 141,25 kroner.En bøling med børsens mindre selskaper var også ut med tall i dag, og reaksjonene var blandet. Riggselskapet Ocean Rig la frem tall som nok var noe svakere enn ventet, men tegnet et positivt bilde av markedet og ba for en gangs skyld heller ikke om mer penger. Aksjen endte opp 2,3 prosent til 13,30 kroner.Tybring-Gjedde var dagens vinner av de rapporterende selskapene. Aksjen steg 15,9 prosent til 22 øre på resultater som viste at snuoperasjonen i handelsbedriften ser ut til å lykkes.Kvernelands snuoperasjon har derimot ikke fungert som håpet hittil, og selskapet la frem svake tall for andre kvartal etter børs torsdag, og aksjen falt 3,5 prosent til 69,50 kroner.Gjensidige Nor og DnB var sammen med Tandberg blant de få aksjene av de mest omsatte som falt fredag. Nor og DnB fikk et løft tidligere i uken etter gode tall, men luften har nå gått ut av aksjene.Oljeaksjen Northern Oil fikk en opptur i dag etter å ha plassert en emisjon på 28 millioner kroner i går ettermiddag. Aksjen steg 5,3 prosent til 3,16 kroner på nyheten om at selskapet nå sannsynligvis er fullfinansiert. Det var god interesse også fra institusjonelle investorer i emisjonen.Åpning USA: Svak nedgang

Det amerikanske aksjemarkedet åpner ned til tross for oppløftende makrotall.Tross sterk industriproduksjon, samt inflasjonstall og kapasitetsutnyttelse på linje med forventningene, åpner Nasdaq og S&P 500 ned fredag.Den brede S&P 500 er ned 0,35 prosent, og Nasdaq Composite faller 0,3 prosent etter snaut 10 minutters handel. Dow Jones ligger flatt i forhold til gårsdagens sluttnotering.Trolig er det det kraftige strømkuttet som inntraff i USA torsdag som virker negativt på amerikanske investorers kjøpelyst.I Europa er utviklingen noe blandet. CAC 40 stiger 0,6 prosent FTSE 100 er uforandret, mens DAX er ned 0,3 prosent.
Før åpning USA: Indikeres flatt

Prisveksten var som ventet i USA i juli og futurene indikerer en flat til svakt positiv åpning.Prisveksten landet på 0,2 prosent i USA i juli, på linje med forventningene.Kjerneinflasjonen, som ekskluderer de volatile mat- og energiprisene steg også 0,2 prosent, i overkant av hva som var ventet.S&P 500-futuren er flat, men noteres svakt i overkant av fair value og indikerer en relativt flat åpning i det brede markedet.Nasdaq-futuren stiger noe og noteres litt i overkant av fair value, soe som indikerer en svakt positiv åpning for den teknologitunge børsen.
Formiddag: Hovedindeksen gjennom 150


Hovedindeksen fortsetter oppturen, og er nå gjennom 150-nivået i en bred oppgang.Det ser ut til å bli en ny merkedag på Oslo Børs, hovedindeksen har brutt gjennom 150-nivået for første gang den var over intradag 1. juli i fjor. Sist hovedindeksen endte over 150 var 21. juni.Det er en bred oppgang på børsen i dag etter en rekke resultatfremleggelser, og alle de tunge aksjene er opp. Royal Caribbean Cruises leder lokomotivene i oppgang, etter at aksjen endte et par prosent over i USA i går kveld. Også Frontline og Tomra er på vei, mens brorparten har steget en knapp prosent etter en drøy times handel.Orkla-resultatene og den opprettholdte guidingen for 2003 har blitt godt mottatt, og aksjen er opp 2,1 prosent til 142,50 kroner.Schibsted har fått en kraftig oppgang etter det sterke resultatene som ble presentert etter bør si går. Medieaksjen er opp 7 prosent.Northern Oils rettede emisjon har sendt aksjen opp 11 øre fra emisjonskrusen på 3 prosent.Telecomputing er blant de mindre selskapene som har lagt frem tall i dag, og investorene er fornøyd med utviklingen. Selskapet meldt også en et nytt samarbeid med Telenor og IBM. Aksjen er blant vinnerne så langt med en oppgang på 4,4 prosent.Ocean Rig også på vinnerlisten tross noe svake tall i andre kvartal. Riggselskapet går nå med overskudd på driften.Det har ikke kommet bare positive meldinger i formiddag, for Crystal Productions skipssalg har sendt aksjen ned 19 prosent til 13 øre. Selskapet vurderer nå grunnlagt for videre drift.OfficeLine har blitt sendt ned 5,7 prosent etter tallene som ble lagt frem i morges. Odfjell-aksjen er end 0,7 prosent eter fremleggelse.Ute i Europa er dets tort sett en svak oppgang på de største børsene, Frankfurt har steget 0,2 prosent.
Før Oslo: Blandet i Europa

Det er ingen klar tendens på Europa-børsene før start på Oslo Børs, hvor en rekke selskaper har kommet med tall.Ute i Europa er det små endringer på de viktige børsene.Her hjemme preges dagen av mange resultat-tall.Tyngst er Orkla, som leverte som ventet.Telecomputing viste solid fremgang. Det samme gjorde Tybring-Gjedde.Ocean Rig var nok noe svakere enn ventet, mens Hands var katastrofalt.I går ettermiddag kom Schibsted med knalltall og Kverneland med lunke resultater.Crystal Production har fått sine to skip, men til langt under panteverdi.
Børsene morgen: Ingen panikk etter strømbrudd

Asia-børsene har reagert lite på det store strømbruddet i USA, hvor man først mistenkte terrorisme.Etter fem dager på rad med oppgang, falt Nikkei 225-indeksen i Tokyo fredag med 0,5 prosent til 9.863.5 poeng.På øvrige Asia-børser var det varierende utvikling, men små utslag.I Japan trakk en svak rapport på butikksalg ned denne sektoren.Det store strømbruddet i USA skapte usikkerhet, men denne ble dempet da det ble benektet at dette var et terrorangrep.Slutt USA: Makrotall ga løft

I ettermiddag kom det nye tegn på at den amerikanske økonomien er i bedring og markedet reagerte positivt.Det kan se ut til at markedet måtte bruke litt tid på fordøye pakken med makrotall som kom i ettermiddag norsk tid, for det var en noe svak åpning før markedet skjøt fart.Det var blant annet nedgraderinger av to av selskapene i Dow Jones-indeksen som trakk ned. Både industrigruppen 3M og hamburgergiganten McDonalds ble nedgradert i dag.Det var spesielt et lavere handelsunderskudd enn ventet, og positiv utvikling i produsentprisene som trakk opp, mens antall førstegangssøkende til arbeidsledighets trygd holdt seg under 400.000-merket, noe som anses som grensen for en positiv og negativ utvikling i økonomien.Høye yields på lange rentepapir trakk også ned i dag, som følge av frykt for at kapital skal trekkes ut igjen av aksjemarkedet til fordel for innlåsning av langsiktig stabil avkastning i rentemarkedet.Dow Jones Industrial Average var den svakeste av indeksen, og endte opp marginale 0,4 prosent til 9.308,31, mens det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen steg 0,6 prosent til 990,31. Teknologiaksjene igjen i førersetet, og Nasdaq endte opp 0,8 prosent til 1.699,71.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.