RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Positiv dag til tross for Tomra-krasj

Sist oppdatert:
Tomra-aksjen falt som et blylodd fredag. Ellers var det en positiv dag på Oslo Børs
Hovedindeksen på Oslo Børs steg gode 0,5 prosent til 197,95 poeng fredag. Dermed endte det i pluss på en dag som var preget av at investorene ble revet mellom sterke kvartalstall og økt rentefrykt i det amerikanske markedet.

Det mest merkbare på Oslo Børs fredag var fallet til panteautomatselskapet Tomra. Selskapet leverte resultater som var på linje med forventningene i første kvartal etter børsslutt torsdag. Da Oslo Børs åpnet for handel fredag, falt aksjen rask. Til slutt endte Tomra-aksjen nede på 28,20 kroner, noe som var et fall på nesten 10 prosent.

Forventningstrøtte investorer solgte unna aksjer etter at Tomras kvartalsrapport meldte om at hele Tyskland-caset var på hold. Dermed er også vekstcaset Tomra på hold

Det som i størst grad har rammet Tomra-aksjen den siste tiden er at utlendingene ikke ser ut til å ville ta i aksjen med ildtang lenger. Det var utlendingenes inntreden i aksjen som førte til toppnoteringene for Tomra for noen år siden.

I en analyse fra meglerhuset ABG Sundal Collier fredag beholdes en hold-anbefaling på Tomra-aksjen, med et kursmål på 35 kroner. Meglerhuset mener at Tomra-aksjen vil reagere på den nye guidingen til Tomra-ledelsen, men tror at mesteparten av de dårlige nyhetene er inne i dagens kurs.

Foruten Tomra, var det en markant endring for tungvekterne Statoil og Yara fredag. Disse to aksjene steg med henholdsvis 3,1 og 2,9 prosent fredag, etter å ha falt kraftig torsdag

På dagens vinnerliste kom Office line og Vmetro. Begge selskapene leverte gode tall for første kvartal, og steg henholdsvis 13,7 og 8,3 prosent.

Fast-aksjen løftet seg også gode 7,6 prosent til 11,40 kroner. iMarkedet skrev fredag at meglerhusene Alfred Berg og Enskilda har oppjustert Fast-aksjen. I tillegg til dette har analysehuset Orion tatt inn aksjen i sin portefølje. Dette var med på å gi disse aksjene et løft fredag.

Åpning USA: Teknologi trekker opp

Mens brede S&P 500-indeksen og Dow Jones indeksen var flat etter åpningen, var den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen opp 0,9 prosent etter åpningen.

Markedet var igjen preget av nervøsitet, og sterke kvartaltall, blant annet fra Microsoft, var ikke nok til å sparke igang et nytt aksjerrally.

Det var rentespøkelset som holdt igjen i det amerikanske aksjemarkedet.


Før åpning USA: Microsoft trekker opp

I forkanten av børsåpningen i USA ligger det an til en positiv åpnning. Men, børsene er svært nervøse om dagen. Bakgrunnen for dette er knallsterke makrotall for varige goder i mars.

Tallene lokket frem rentespøkelset igjen fra skapet.

Ellers ventes det en sterk teknologisektor etter åpningen. Gode tall fra bjellesauen Microsoft er med på å trekke opp i forkanten av børsåpningen.

Oslo lunsj: Full grusing i Tomra

Tomra fikk solid med juling på Oslo Børs fredag. Til lunsj falt aksjen ned hele 8,8 prosent til 28,50 kroner.

Forventningstrøtte investorer solgte unna aksjer etter at Tomras kvartalsrapport meldte om at hele Tyskland-caset var på hold. Tomras resultater i første kvartal ble ellers omtrent som ventet.

Det som i størst grad har rammet Tomra-aksjen den siste tiden er at utlendingene ikke ser ut til å ville ta i aksjen med ildtang lenger. Det var utlendingenes inntreden i aksjen som førte til toppnoteringene for Tomra for noen år siden.

Fjord-aksjen ble pauset ved lunsjtider, uten at iMarkedet kjenner bakgrunnen for fallet. Da børspausen ble innført var Fjord-aksjen ned 10,8 prosent til 3,47 kroner.

Ellers var det en moderat positiv Oslo Børs til lunsj fredag. Hovedindeksen var opp 0,4 prosent til 197,86 poeng.

Blant de tyngste aksjene på Oslo Børs var det stort sett moderat oppgang. Statoil-aksjen steg gode 2,25 prosent til 91 kroner, etter gårsdagens markante fall.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var Office line og Vmetro. De to aksjene var opp henholdsvis 12,6 prosent og 7,3 prosent. Oppgangen for disse IT-aksjene kom etter et gode tall for første kvartal.

Det var videre en rekke andre IT-aksjer som var i støtet til lunsj. Fast, Opticom og Opera lå høyest på vinnerlisten til lunsj.

Fast-aksjen steg 4,7 prosent etter en ny kontrakt med forlagshuset Ziff Davis og en oppjustering av meglerhuset Alfred Berg.

Opticom steg 4,6 prosent til 79,50 kroner etter at Orion analyse ryddet plass til denne aksjen i sin portefølje fredag.

Opera-aksjen steg etter at selskapet er klar med en nyversjon av sin PC-browser. Opera-aksjen steg 4,4 til 9,40 kroner til lunsj.

Åpning Oslo: Tomra ble tung

Det startet med oppgang på Oslo Børs etter åpningen fredag. Hovedindeksen løftet seg 0,5 prosent til 197,93 poeng etter åpningen.

En tung Tomra-aksje var med på å dra i negativ retning. Aksjen var ned rundt 5 prosent til 29,80 kroner. Selskapet kom med tall omtrent som ventet i første kvartal. Likevel er det vekstutsiktene til selskapet som drar ned. Vekstcaset Tomra ser ut til å være dødt på kort- og mellomlangt sikt.

Ellers fortsatte de tidligere traderfavorittene Jinhui og CanArgo å være svake på Oslo Børs. De to aksjene var ned henholdsvis 3 og 1,1 prosent etter åpningen fredag.

På vinnerlisten var Vmetro- og Fast-aksjen. Vmetro leverte tall som var sterke i første kvartal, noe som dro denne aksjen opp 5,1 prosent til 33,10 kroner etter åpningen. I Fast dro en ny kontrakt, og rundkastene til meglerhuset Alfred Berg i positiv retning. Alfred Berg har igjen snudd til positiv til Fast-aksjen.

Fast steg 4,7 prosent til 11,10 kroner etter åpningen.

Ellers steg Office line sterke 4,7 prosent til 29 kroner etter gode kvartalstall. Itera og Tybring-Gjedde lå begge flatt etter gode tall fredag morgen.

Før åpning Oslo: Rally i Europa

Etter en sterk avslutning på USA-børsene torsdag, og Asia-børser som fulgte etter fredag morgen, var det rally i Europa etter åpningen.

DAX-indeksen i Frankfurt var opp hele 1,6 prosent til 4.124,35 poeng, mens FTSE-indeksen 0,5 prosent til 4.593,70 poeng. CAC-indeksen i Paris var opp 0,9 prosent til 3.821,17 poeng en halv time før børsåpningen i Oslo.

Sterke tall fra telekom-kjempen Ericsson vil trolig også trekke opp Oslo Børs ved åpningen. Den største entusiasmen over kvartalstallene til den svenske selskapet så imidlertid ut til å ha lagt seg før åpningen på Oslo Børs.

Vmetro, Itera og Tybring-Gjedde kom med tall før børsåpningen. Alle tre overbeviste stort, og det kan ventes at disse aksjene vil få et positivt løft.

Videre var Tandberg-konkurrenten Polycom ute med tall torsdag. Tallene var litt bedre enn analytikersnittet, men under investorenes forventninger. Polycom-aksjen falt tilbake i etter-handelen på Wall Street torsdag. For Tandberg-investorene kan imidlertid tallene tyde på at Tandberg fortsetter å kapre markedsandeler fra Polycom, mener en analytiker iMarkedet har vært i kontakt med.

Søkeselskapet Fast meldte om en ny kontrakt fredag morgen. Det kan se ut til at den negative trenden til denne aksjen har snudd. I alle fall har meglerhuset Alfred Berg snudd i synet på aksjen. Alfred Berg er nå positive til Fast etter å ha jekket ned anbefalingen for kort tid siden.

Blant de norske aksjene notert i USA, var det særlig interessant at CanArgo-aksjen falt videre torsdag. Videre steg Elteks referanseaksje Power-One kraftig etter sterke tall.

Børsene morgen: Solid opp i USA - Asia fulgte etter

Rett før stengning var den japanske Nikkei-indeksen opp 0,8 prosent til 12.076,10 poeng. Samtidig var Hang Seng-indeksen i Hongkong opp 1 prosent.

Dermed fulgte Asia-børsene etter den solide oppgangen i USA torsdag. Ifølge Bloomberg venter asiatiske investorer solide resultater i teknologisektoren de nærmeste ukene.

Slutt USA: Solid opp

Det begynte litt nølende på de amerikanske børsene torsdag, men så skjøt det real fart, og det endte som en meget god børsdag

En stund har utsiktene til økt rente tynget USA-børsene, men torsdag valgte markedet etter hvert heller å fokusere på en rekke sterke kvartalstall fra selskapene.

Selskaper som Caterpillar, Ebay og Qualcomm, samt mange andre, har det siste døgnet levert meget gode tall og utsikter for de kommende kvartalene.

Etter børs i dag kommer flere viktige tall, blant annet fra Microsoft og Amazon.com.

Markedet ser nå ut til å ha avfunnet seg med at utsikter til en høyere rente enn rekordlave 1 prosent er prisen man må betale for en fremgang i bedriftenes inntjening.

Til slutt endte både Dow Jones og S&P 500-indeksen opp 1,4 prosent til henholdsvis 10.461 og 1.140, mens Nasdaq klarte 1,9 prosent til 2.033.

Oljeserviceindeksen var blant de sterkeste, og steg over 3 prosent i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere