RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Romjulsoppgang

Sist oppdatert:
Oslo Børs klatret videre til ny årstopp anført av Frontline, Telenor og Fast, samt lakseaksjene mandag
Hovedindeksen steg 0,65 prosent til 171,14 som er nytt rekordnivå for 2003, og andre dag med sluttkurs over 170-nivået. Det var ikke de store nyheten i forkant av åpningen i dag, mens positive utvikling i USA og i Asia i løpet av de dagene handelen har vært stengt her hjemme satte positiv tone, som børsen holdt gjennom dagen.

En ytterligere oppgang i USA fra åpning bidro også positivt på tampen av mandagens handel i Oslo.

En rekordvake krone mot euro hjalp også på børsen. Norske kroner ble notert til det svakest nivået mot euro på over fire år mandag.

Børsvolumet var som ventet lavt slik det tradisjonelt er i romjulen. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 1,2 milliarder kroner.

Frontline satte tonen fra åpning i dag etter ha hatt kraftig oppgang i USA over julen, også tungvekterne Telenor og Norsk Hydro trakk opp i dag. Frontline endte til slutt opp 2,8 prosent til 182,50 kroner.

Lakseaksjen var også i klart driv mandag etter at FHL-prognosen for den siste uken av 2003 peker mot en rekyl i laksprisen. Samtidig vider fasiten i det er en uke igjen av året at eksporten har økt med voldsomme 14,6 prosent i år. Fjord-aksjen steg voldsomme 11,5 prosent til 3,48 kroner, mens Pan Fish steg 1 øre til 5 øre og Lerøy endte opp 6,3 prosent til 35,50 kroner.

Stolt-aksjene også i fokus mandag slik de har vært store deler av desember. Andre juledag meldte Stolt-Nielsen om et nytt amnesti i forhold til lånebetingelsen, og ved lunsjtider meldt det deleide datterselskapet at de hadde fått det samme. Stolt-Nielsen steg 2,8 prosent til 63,75 kroner, mens Stolt Offshore endte opp 0,6 prosent til 16,10 kroner.

Petroleum Geo-services var tung i julehandel i USA, og en melding om en ny produksjonsbrønn på Varg-feltet klarte ikke å heve aksjen som endte ned 0,8 prosent til 258 kroner.

Teknologiselskapene Q-free og Fast kom med hver sin positive melding før børs i dag, og steg. Q-free steg 6,3 prosent til 7,76 kroner etter at de har økte muligheter til en flere hundre millioners kontrakt i Taiwan. Fast steg 5,2 prosent etter en gjennombruddskontrakt i mobilmarkedet.

En av dagens vinnere var det lille oljeselskapet Canargo, som steg voldsomme 19,9 prosent til 3,38 kroner etter at aksjen gikk som en rakett i det amerikanske aksjemarkedet lillejulaften. Selskapet fikk før jul på plass en viktig finansieringsfasilitet.

Rederiaksjen IM Skaugen ble kjørt kraftig i dag av det svenske meglerhuset Fisher Partners tross mangel på nyheter. Aksjen endte opp 16 prosent til 145 kroner. Fisher Partner var også sentral på kjøpersiden i Fred. Olsen Energy i tidlig handel. Aksjen falt imidlertid tilbake utover dagen, og endte opp kun 1,4 prosent til 28,50 kroner.

Et annet Fred. Olsen-selskap, First Olsen Tankers som eies av søsterselskapene Bonheur og Ganger Rolf meldt i dag om en viktig lagerskipskontrakt for verdens største tankskip. Om noen i Fischer bommet på hvilket selskap denne kontrakten gikk til vites ikke, men Bonheur og Ganger Rolf kunne også notere seg en mindre oppgang.

Stepstone en av mange taperaksjer i dag etter at konkurransetilsynet kom med en negtiv avgjørelse lillejulaften. Aksjen falt 4,6 prosent til 21 øre.

Åpning USA: Stiger videre

De amerikanske børsene stiger videre i tidlig handel mandag ettermiddag.

Dow Jones-indeksen er opp 0,4 prosent etter knappe ti minutters handel, mens Nasdaq-indeksen er 0,5 prosent.

Det er tradisjonelt oppgang på de amerikanske børsene i romjulen.

Før åpning USA: Mot videre oppgang

Det ligger an til oppgang på Wall Street mandag, men med forsiktig handel.

Det ligger an til en rolig dag på Wall Street mandag. Aksjemarkedet ventes samtidig å løfte seg, slik det tradisjonelt gjør i romjulsdagene.

Ifølge Reuters har de fem handelsdagene i romjulen og begynnelsen av januar i snitt, målt fra 1969, løftet seg 1,7 prosent.

For 2004 venter de fleste markedsaktører videre vekst, selv om flere er forsiktige etter den kraftige oppgangen i 2003. Så langt i år har Dow Jones-indeksen løftet seg 24 prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen har steget 25 prosent. Teknologitunge Nasdaq Composite har steget sterke 48 prosent i år.

Lunsj: Holder nytt toppnivå

Hovedindeksen er opp 0,3 prosent rett før klokken 12 mandag på små og julepregede volumer. Indeksen holder seg over 170-nivået som ble brutt lillejulaften for første gang siden 28. mai 2002.

Det er blant annet tungvekterne Telenor og Norsk Hydro som trekker opp i formiddag, sammen med tankaksjen Frontline. Frontline satte nye toppnoteringer for året i løpet av julehandelen i New York, og satte standarden for handelen på Oslo Børs i dag.

Frontline er opp 2,5 prosent til 182 kroner.

Det lille oljeselskapet Canargo har også steget kraftig i dag etter en voldsom opptur i det amerikanske gråmarkedet over julen. Aksjen steg 30 prosent i USA julaften, og er opp 23 prosent til 3,47 kroner ved lunsjtid i Oslo.

Teknologiselskapet Q-free er opp 7,7 prosent til lunsj etter å ha meldt om mulig kontrakt på flere hundre millioner på Taiwan. Q-free vil være underleverandør dersom partner Acer vinner anbudet.

Fred. Olsen Energy også i kraftig medvind i dag tross mangel på nyheter. Det er det svenske meglerhuset Fischer Partners som har kjørt kursen i formiddag, som er opp 6,7 prosent.

Et annet Fred- Olsen selskap, Bonheur, er opp 3,9 prosent etter at deleide First Olsen Tankers i dag meldt om en stor kontrakt til verdens største tankskip Jahre Viking.

Ellers er en rekke av børsens mer illikvide aksjer opp i formiddag, om det er et utslag av llitt kurspynting før sluttkrusen settes for året er ikke kjent. Det er ikke nyheter rundt disse aksjene, blant annet Scana Industrier, IM Skaugen og Raufos.

Fast er opp 3,7 prosent etter å ha fått en gjennombruddkontrakt for søkeprogramvaren Fast Data Search i mobilmarkedet.

Lakseaksjene er opp i formiddag etter en positiv prognose for lakseprisen etter fall frem til jul.

Stepstone er ned 4,6 prosent mandag etter at konkurransetilsynet lillejulaften vedtok å støtte de store avisene mulighet til nekte stillingsannonsører å annonsere på internett. Stepstone er av få nettbaserte annonsemedier for ledige stillinger.

Utei Europa er deg også oppgang femte juledag, Frankfurt-børsen er opp 0,7 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,1 prosent.

Åpning Oslo: Oppgang

Det ble en positiv åpning på Oslo Børs første handelsdag i romjulen.

Hovedindeksen startet dagen opp 0,5 prosent til 170,81 poeng.

Etter åpningen var det særlig John Fredriksens Frontline som dro opp. Frontline-aksjen steg hele 4 prosent til 184,50 kroner, etter at aksjen løftet seg videre i USA-handelen. Videre oppgang i tankratene i julehelgen, var årsaken til kursløftet.

Hydro-aksjen hadde også en god start på handelsdagen mandag. Hydro steg 1 prosent til 413 kroner på Oslo Børs.

Ellers fortsatte den elleville kursoppgangen i CanArgo. Aksjen steg hele 24,1 prosent til 3,51 kroner etter åpningen. iMarkedet kjenner ikke årsaken til den videre oppgangen for dette oljeselskapet.

Fast-aksjen steg også mandag, og kursoppgangen var på 4,50 prosent til 14 kroner. iMarkedet skrev mandag at selskapet hadde fått en ny kontrakt med Vodafone.

- Fast har inngått en avtale med Vodafone. Kontrakten bekrefter vårt positive syn til aksjen. Vi har en Kjøpsanbefaling på Fast med kursmål 15 kroner, skriver DnB Markets i sin morgenrapport mandag.

Tomra-aksjen var tilbake 1 prosent etter åpningen. Kursfallet kom til tross for at den tyske miljøvernministeren før helgen gav et tilsvar til EU-kommisjonen angående tysk pant. Som ventet ønsker ikke Trittin å endre dagens tyske panteregler. Det er ikke ventet at det vil komme noen endelig avgjørelse i denne saken før om to til fem år.

Før Oslo: Pluss ventes

Ikke de store utslagene på de amerikanske og asiatiske børsene over julen, mens markedet har hjemme har vært stengt. Trende har vært videre oppgang i Asia, og en flat utvikling i USA.

De europeiske børsene stiger fra åpning mandag morgen etter ny opptur blant annet i Japan i natt, samt nye positive vekstprognoser for USA og verdensøkonomien har blitt publisert. Frankfurt-børsen er opp en knapp halvprosent et kvarter før åpning i Oslo, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,2 prosent.

Som ventet ikke den store mengden selskapsnyheter får åpning Oslo, og børsen er ventet å være preget av lav aktivitet de to handelsdagene i romjulen.

Ytterligere svekkelse av krone mot både euro og dollar over julehøytiden ventes også å bidra positivt i tidlig handel, spesielt for de eksportrelaterte aksjene.

Det ventes imidlertid klar oppgang i Frontline, som steg til nye rekordnivåer i USA fredag. Aksjen endte på 185 kroner etter kursoppgang også julaften i USA. Et knallsterkt tankmarked med ny rekorder var tendens før ferien startet.

Det lille olejselskapet Canargo fortsatt en kraftig opptur i USA julaften, og steg 32 prosent tilsamen i USA julaften og andre julehelg. Volumet var meget friskt. Aksjene ndte på 3,91 kroner i USA, mot en sluttkurs i Oslo på 2,82 kroner.

Laksjeaksjene kan også få et lite løft etter at prognosen for inneværende uke tyder på at alskeprisen snur opp igjen etter fall frem mot jul.

Q-free partner Acer skal vær i sluttrunden på et viktig anbud på Taiwan, noe som kan bety fremtidige underleveranser for Q-free.

Stolt-Nielsen og Stolt Offshore er ventet å stige fra åpning i dag etter at de andre juledag kunne melde om at hovedkreditorene har gitt en ny unntakstillatelse for lånevilkårene. Aksjene steg i USA i julen.

Få nyheter for teknologiaksjene over julen, og Nasdaq endte marginalt opp for de dagene handelen har vært stengt i Oslo. Svak oppgang for Elteks referanseaksje Power-One, mens Tandbergs hovedkonkrurent Polycom endte flatt.

Radiokanalen P4 ventes å stige fra åpning i dag etter at den nye konkurrenten Kanal4 ble tvunget til å skifte navn etter en dm julaften. P4 vant også Kanal4s ankesak om frekvensnedstengning lillejulaften.
Børsene morgen: Opp i Tokyo

De japanske aksjene steg i natt til det høyeste nivået på syv uker, kinesiske aksjer var preget av ny SARS-frykt.

De japanske aksjene steg med banksektoren i spissen i natt etter at de japanske kredittmyndighetene uttalte at størrelsen på de japanske bankenes råtne lån faller raskere enn ventet.

Det sendte Nikkei 225-indeksen til det høyeste nivået på syv uker. Indeksen endte opp 0,8 prosent til 10.500,62. Den brede Topix-indeksen steg tilsvarende.

Morgan Stanleys Asia-indeks som omfatter mer enn 800 av de største selskapene i Asia og Stillehavsregionen steg 0,6 prosent i natt og i morges. Det er den syvende dagen på rad med oppgang for regionens selskaper, og indeksen er opp 36 prosent hittil i år.


Det som trakk ned i natt var Kina og Hong Kong, samt Taiwan, hvor markedene var preget av ny SARS-frykt etter at et tilfelle skal ha blitt oppdaget i julen i Kina. Det er det første tilfellet siden det som var fryktet å bli en epidemi ble stoppet i våres.


For utviklingen i de amerikanske markedene over julen, les:
Flate USA-børser i julen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere