RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Snudde opp

Sist oppdatert:
Etter en negativ åpning snudde Oslo Børs i pluss på fredag
En god åpning på Wall Street fredag dro Oslo Børs' Hovedindeks i pluss fredag. Indeksen endte opp 0,12 prosent til 107,43 poeng. Gode jobbtall fra USA dro opp de amerikanske aksjemarkedene.

Tunge aksjer som Hydro og Statoil dro i positiv retning, mens Tandberg og DnB endte dagen ned. John Fredriksens Frontline ende dagen flatt.

Markedet var preget av lite handel og en avventende stemning. Investorene er usikre på krig, og en uttalelse fra våpeninspektørenes sjef Hans Blix fikk markedet til å tro på enda en utsettelse av det uunngåelige Irak-krigen. Blix mener at Irak lemper seg mer nå etter nye FN-krav.

Dagens klare taper var Eltek, som leverte tall som var omtrent som ventet i siste kvartal. Selskapets ordresituasjon fikk imidlertid investorene til å kaste ut aksjen. Eltek-aksjen endte ned 8,7 prosent til 21 kroner.

Telecomputing falt også kraftig uten at det var noen store nyheter fra selskapet.

På vinnerlisten var Tandberg Television-aksjen igjen blant toppene. Aksjen ble sendt opp på en oppgradering fra DnB Markets.

Merkantildata-aksjen gjorde det også bra fredag, med en oppgang på 4,4 prosent til 4,50 kroner. Aksjen ble dratt opp av relativt gode tall fra konkurrenten WM-data i Norge. Ellers var tallene til WM-data begredelige i fjerde kvartal.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner endte dagen med en oppgang på 2,7 prosent til 3,48 kroner. Aksjen fikk en rekyl etter at den ble sendt ned da spanske Dragados vant kampen om Statoils Snøhvit-kontrakt.

Ellers var det fall for finansaksjene fredag. Storebrand, Gjensidige Nor og DnB falt etter tildels store fall for forsikrings- og finansaksjer i Europa og USA.

Åpning USA: Positiv fredagsstemning

Det var en positiv åpning på de amerikanske aksjebørsene fredag ettermiddag.

Både S&P 500-indeksen og den teknologitunge Nasdaq-børsen startet med oppgang.

Stemningen på børsene snudde opp etter at nye jobbtall i USA ble meldt bedre enn ventet i januar. Tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet ble meldt i forkant av åpningen på Wall Street.

Før åpning USA: Positiv fredagsstemning

Den positive fredagsstemningen ble dratt igang av gode jobbtall fra USA. Det amerikanske arbeidsdepartementet meldte fredag at 143.000 nye jobber kom til i januar, noe som var langt over forventningene.

Dette var den sterkest jobbveksten siden november 2000, men tallet kan være overdrevet i forhold til den faktiske jobbhyringen i økonomien.

Uansett så steg de amerikanske aksjefuturene, noe som indikerer en positiv åpning på Wall Street fredag kveld.

Oslo lunsj: Avventede marked

Rett før lunsj kom sjefen for våpeninspektørene i Irak, Hans Blix, med en uttalelse. Han sa at Irak anstrenger seg for å samarbeide med våpeninspektørene. Blix' sine utsagn utløste umiddelbart et kursrally på det europeiske børsene, og dro med seg Oslo Børs. Investorene tolket uttalelsene først positivt, men deretter ble aksjeindeksene sendt ned igjen.

Grunnen er at investorene ikke ønsker en utsettelse av krigen. Positive signaler fra Irak tolkes derfor negativt i aksjemarkedet. Investorene tror at en krig i Irak er uunngåelig, og en hver utsettelse tolkes negativt.

Investorene vil ha krig nå.

Hovedindeksen varierte rundt null ved lunsjtider fredag.

Statoil og Hydro var begge opp nesten 1 prosent til lunsj.

Fredagens klare taperaksje var Eltek. Selskapet leverte dårlige tall som ventet for fjerde kvartal fredag morgen. Det var likevel ordresituasjonen til selskapet som bekymret investorene.

Raset i forsikringsaksjene i Europa og USA slo også inn i det norske aksjemarkedet. Fusjonskåte Gjensidige Nor var ned 1,1 prosent, mens Storebrand-aksjen var ned 1,7 prosent til lunsj fredag.

Merkantildata-aksjen steg til lunsj, og var en av fredagens vinnere med en oppgang på 3,5 prosent til 4,45 kroner. Oppgangen kom til tross for at konkurrenten WM-data leverte elendige resultater i fjerde kvartal. I det norske markedet leverte konsulent-tunge WM-data et resultat svakt i pluss.

Kværner var også en av vinneraksjene på Oslo Børs fredag, med en oppgang på 5,3 prosent. Aftenposten skrev fredag at EU-myndighetene nå sjekker subsidieringen av spanske verft. Norske myndigheter sjekker også subsidieringen av spanske Dragados, som slo Aker Kværner i kampen om den viktige Snøhvit-kontrakten til Statoil.

Åpning Oslo: Ny bunn

Det startet ned på Oslo Børs etter åpningen fredag. Hovedindeksen falt 0,7 prosent til 106,5 poeng fredag morgen.

De største aksjene på Oslo Børs falt tilbake. Frontline falt 2,4 prosent til 62 kroner. Fusjonskåte Gjensidige Nor falt 2 prosent til 221 kroner. Finansavisen skrev fredag at konsernsjef Olav Hytta har skrevet i et internt notat at banken ikke bør sta alene.

RCL var også ned 2 prosent til 100 kroner ved åpning. RCL-aksjen og resten av markedet var preget at uro i forbindelse med Irak-situasjonen.

Tomra var ned 0,3 prosent til 33,50 kroner etter åpningen. iMarkedet skrev fredag om at styringskommiteen til AGVU har valgt en clearingsentral til det tyske pantesystemet. Tomra-sjef Erik Thorsen sier til iMarkedet at dette viser at panteprosessen går fremover i Tyskland, og at dette er positivt for selskapet.

Eltek kom med resultater fredag morgen. Særlig er ordresituasjonen i selskapet dårlig. Aksjen var ned 13 prosent til 20 kroner.

Børsene morgen: USA og Asia svakt ned

Nikkei-indeksen i Japan endte ned 0,4 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong var ned 0,1 prosent fredag morgen.

Det var en avventende handel på de asiatiske børsene fredag morgen.

Slutt USA: Uinspirert

Det var en heller laber børsdag i USA hvor investorene var fornøyd med sine trygge posisjoner i gull og obligasjoner.

De viktigste indeksen beveget i smale tradingintervaller torsdag som følge av få drivere i markedet. Etter initielle fall den første halvtimen for Dow Jones og S&P 500, og en marginal oppgang for teknologisektorene beveget markedet seg sidelengs.

Etter gårsdagens Irak-oppgjør i FNs sikkerhetsråd, som ikke bidro til dempe krigsfrykten, så har investorene valgt å bli sittende i sikre investeringer som gull og statsobligasjoner. Dette bar Wall Street preg av torsdag kveld.

Dow Jones falt 0,7 prosent til 7.933,41 , mens Nasdaq endte uendret på 1.301,67. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,6 prosent til 838,36. Oljeservicesektoren falt 0,3 prosent, mens oljesektoren falt hele 1,6 prosent, og var en av de svakeste ved siden av forsikringsbransjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere