RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Sterk børs på svak dag

Sist oppdatert:
Oslo Børs gjorde det sterkt mandag, på en dag som ikke var like lystig i resten av Europa
Oslo Børs hovedindeks sluttet fredag opp 0,8 prosent til 197,7 poeng.

En sterk oljepris samt en del gode selskapsnyheter får få æren for den særnorske oppgangen.

Oljeprisen først: Den amerikanske WTI-oljen koster fredag ettermiddag 45,70 dollar, opp 20 øre fra gårsdagens rekordhøye oljepris.

Dermed er Hydro og Statoil fortsatt i fokus på Oslo Børs, og begge stiger 0,9 prosent, til henholdsvis 427,50 og 86,25 kroner.

Schibsted er opp 5,7 prosent til 131 kroner etter å ha kommet med kvartalstall som var bedre enn ventet etter børs i går.

Tandberg stiger 4,0 prosent til 59 kroner etter å ha blitt oppgradert av Enskilda Securities.

Tomra endte opp 4,8 prosent til 26,30 kroner. Her er det trolig håp om at nyutnevnt EU-kommisjoner Günther Verheugen, som er tysker, kan være enklere å ha med å gjøre enn Frits Bolkestein, som er i krig med Tyskland på grunn av landets pantesystem.

DnB NOR og Orkla fortsatte begge oppgangen fra i går, etter at de i går morges kom med overraskende sterke tall.

Den klare børstaperen i dag ble vannrenseselskapet Goodtech, som falt med 26 prosent til 65 øre etter å ha meldt at forventningene til et positivt resultat i andre kvartal ikke ble innfridd.

Telecomputing falt 3,8 prosent til 8,90 kroner etter et svakt kvartalsresultat, som riktignok var i tråd med det selskapet hadde varslet på forhånd i et resultatvarsel.

Opera Software steg 5,6 prosent til 7,50 kroner, og hentet dermed inn fallet fra i går, da selskapet kom med kvartalstall, som ikke helt falt i smak. Meglerhuset ABG Sundal Collier opprettholder imidlertid sin kjøpsanbefaling på selskapet likevel, i en analyse fra i dag.

Ute i verden er det røde tall på europeiske børser. I USA er det nå ganske flatt etter en positiv åpning. Et gigantisk handelsunderskudd, noe skuffende forbrukertillitsmålinger og en stadig høyere oljepris oppveier et positivt kvartalsresultat fra Dell etter børs i går.

Åpning USA: Opp

Det åpner opp i USA, tross gigantisk handelsunderskudd.

Etter ti minutter er S&P 5000-indeksen og Dow Jones opp 0,3 prosent, mens Nasdaq har steget 0,7 prosent.

Før USA: Moderat positivt

Det ligger an til en viss oppgang fra start i USA.

Foreløpig ligger det an til en oppgang på rundt en halv prosent for teknologitunge Nasdaq og en kvart prosent for den brede S&P 500-indeksen fredag, basert på futurehandel.

Nivåene har imidlertid svekket seg litt etter at det for en halvtime siden kom ekstremt svake handelstall for juni.

Etter børs i går kom Dell med gode kvartalstall og en betryggende guiding. Det roet nervene på IT-investorer, som var rystet etter meget svake tall fra Hewlett-Packard før børs. Et selskapsproblem for Hewlett-Packard er tross alt bedre enn et generelt bransjeproblem.

Lunsj: Ensom svale

Oslo Børs er alene i Europa om oppgang i dag, godt hjulpet av resultater og olje.

Hovedindeksen er opp 0,5 prosent så langt i dag i en Oslo-spesifikk oppgang. Børsen trosser nedgangen ellers i Europa som følge av ny opptur i oljeprisen og gode resultater fra flere av de store selskapene, spesielt torsdag.

Ute i Europa er alle de store børsene ned til lunsj, slik de har vært siden åpning i dag, preget av den høye oljeprisen og bekymringer rundt virkningene for verdensøkonomien.

Frankfurt-børsen er ned 0,5 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er ned 0,3 prosent.

Oljeprisen målt ved referanseoljen WTI er ned 15 cent i elektronisk handel i dag etter å ha satt ny sluttrekord i går på 45,50 dollar fatet.

Dette har ført til at Statoil og Hydro har holdt seg på nivåer på eller rett over gårsdagen sluttkurser, og dermed ikke hemmer oppgangen for resten av børsen.

Det er aksjene som har levert kvartalsrapproter de siste to dagene som dominerer i oppgangen, og da spesielt Schibsted og DnB NOR. Aksjene er opp henholdsvis 33 og 1,5 prosent til lunsj etter å ha overrasket markedet med gode tall. DnB NOR steg også kraftig i går, og dras nå videre av positive analyser.

Opera, som falt etter gårsdagens resultater, har fått en rekyl i dag, og er opp 4,9 prosent.

Riggaksjen Petrolia Drilling er opp 6,7 prosent etter å ha kommet med en positiv oppdatering rundt selskapets arbeid med å skaffe beskjeftigelse for riggen SS Petrolia.

Gullaksjen Crew er opp 2 prosent etter å ha meldt om gjennomført lasting av gullmalm fra Grønland, og at lasten er større enn planlagt.

Eltek er høyt oppe på taperlisten i dag, og tynges av utviklingen for referanseaksjene på Nasdaq i går.

Det er i all hovedsak mindre oppgang for de mest omsatte selskapene på børsen så langt i dag. Unntakene er blant annet Frontline og Royal Caribbean Cruises.

Åpning Oslo: Rister av seg fall ute

Oslo Børs ser ikke ut til å la seg prege av svake internasjonale børser og stiger videre.

Hovedindeksen er opp nær 0,5 prosent etter 20 minutters handel fredag etter noe famlende åpningsminutter. Det lå an tile t fall fra åpning, men etter noen minutter i minus tok børsen fart anført av oljeaksjene, Schibsted og DnB Nor.

De europeiske børsene har også kommet seg noe opp den siste halvtimen etter å ha vært tunge i tidlig handel. Frankfurt-børsen som var ned 0,9 prosent i tidlig handel, er nå ned kun 0,2 prosent.

Både Statoil og Hydro stiger svakt i tidlig handel, det samme gjør en rekke av de største selskapene på børsen.

DnB Nor fortsetter gårsdagens opptur, og vil nok holdes oppe i dag av positive analyser og kommentarer etter gårsdagens positive resultatoverraskelse.

Schibsted fører an blant de største selskapene på børsen etter å ha lagt frem tall etter børs i går som var bedre enn ventet. Aksjen er opp 2,8 prosent så langt i dagens handel.

Riggaksjen Petrolia Drilling er opp 6,7 prosent etter å ha meldt om flere forespørsler på å hyre riggen for en mellomlang periode.

Tandberg stiger noe overraksende i tidlig handel tross store fall for sektoren og konkurrenten Polycom i USA i går kveld.

Telecomputing faller etter å ha lagt frem kvartalstall i morges. Aksjen er ned 3,8 prosent etter tallene.

Frontline er ned 0,6 prosent i tidlig handel etter all i USA i går for hele sektoren. Raten har også vist en noe svakere tendens utover i uken.

Før Oslo: Europa faller videre

Det kan bli et press på Oslo Børs fra åpning i dag med fall både i USA og Europa før åpning.

De amerikanske børsene fikk kraftig juling i går, og de europeiske børsene folger etter i dag. Det er blant annet oljeprisen som fortsetter å tynge etter at den nådde nye historiske toppnivåer i går kveld.

Det ventes også at det norske markedet kan få en tilbaketrekning fredag som følge av signalene fra utlandet. Oljeprisen er isolert sett positivt for en rekke norske aksjer, men i går ble det for mye også for amerikanske oljerelaterte aksjer.

Oljeserviceindeksen falt 1,8 prosent i det amerikanske markedet, mens oljeselskapene endte ned 0,7 prosent ifølge indeksen ved Philadelphia-børsen.

Ute i Europa er de viktigste børsene tildels markert ned i tidlig handel. Frankfurt-børsen er ned 0,8 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er ned 0,5 prosent.

Det er få selskapsspesifikke nyheter ute i det norske markedet før åpning i dag.

DnB Nor kan bli løftet videre i dag på positive analyser i etterkant av gårsdagens meget gode andre kvartalstall. Amerikanske J.P Morgan har i morges oppgradert aksjen til Overvekt.

TeleComputing var eneste selskap som la frem tall i morges, og de var i tråd med selskapets resultatvarsel fra tideligere i sommer.

Ellers så kom Schibsted med tall etter børs i går. Tallene var bedre enn ventet og kan gi aksjen et løft i tidlig handel i dag.

SAS-aksjen kan komme under press i dag som følge ev en nedgradering fra ratingselskapet Moody'S De har nå tatt ned utsiktene til negative, og det kan bli en nedgradering for SAS som betyr høyere rentekostnader.

Petrolia Drilling kan få et løft i dag etter at selskapet melder om flere forespørsler for en mellomlang kontrakt for riggen SS Petrolia.

En rekke av referanseaksjene til norske teknologiselskaper falt tungt i går, det gjelder blant annet Tandberg, Eltek og Tandberg Television.


Børsene morgen: Store fall i Japan

Det markert aksjefallet i USA spredt seg til de asiatiske børsene i natt.

I tillegg til at det japanske aksjemarkedet var preget av de markerte fallene i USA i går og den høye oljeprisen, så skapte også en ny regjeringsrapport dårlig klima for aksjer.

Rapporten publisert i natt norsk tid viste at økonomien vokser saktere enn det økonomene har ventet i andre kvartal. Det er spesielt det private forbruket som fortsatt henger etter.

Nikkei 225-indeksen var rett før stengetid i morges ned 2,3 prosent til 10.775,40. Dermed faller det japanske markedet for andre uke på rad.

Rapporten viser en vekst i den japanske økonomien på 1,7 prosent på årsbasis i andre kvartal, mens det ifølge Bloomberg var ventet en vekst på 4,2 prosent.

I Sør-Korea var det derimot opptur i natt, og Kospi-indeksen lå an til en oppgang på 1 prosent rett før stengetid. Det var banksektoren som ledet an.

Ellers i Asia har det vært bred nedgang i kjølvannet av nye rekorder for oljeprisen og et bred og større fall i USA torsdag kveld.


Slutt USA: IT og olje tynget


Lavt overskudd for Hewlett-Packard og høy pris på olje sendte USA-børsene solid ned torsdad.

Etter at nettverksgiganten Cisco etter børs tirsdag kom med tall som sendte Nasdaq ned i går, var det skuffende tall fra Hewlett-Packard som forlenget IT-fallet i dag.

Hewlett-Pacard falt 13 prosent etter å ha levert svakere tall enn ventet for siste kvartal, guidet ned inneværende kvartal, og sparket sjefer i den problematiske server- og lagringsvirksomheten.

I tillegg endte den amerikanske referanseoljen WTI for første gang over 45 dollar fatet i dag.

Til slutt endte Dow Jones ned 1,2 prosent til 9.815, S&P 500 falt også 1,2 prosent til 1.063, mens Nasdaq falt 1,7 prosent til 1.752, det laveste nivået siden august i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere