RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Tandberg hausset

Sist oppdatert:
Tandberg-aksjen ble hausset på lite fundamentale nyheter fredag. Oslo Børs har nå hatt fire positive uker på rad
Hovedindeksen endte helt flatt fredag ettermiddag. Dermed endte Oslo Børs uken i pluss. Dette er den fjerde uken på rad hvor Oslo Børs har hatt oppgang.

Det var særlig en kraftig oppgang i Tandberg-aksjen som løftet hovedindeksen fredag.

Bakgrunnen for oppgangen i Tandberg-aksjen fredag minner mistenkelig om meglerhaussingen av Tandberg etter 11. september-katastrofen. Da skulle alle begynne å kjøpe videokonferanseutstyr på grunn av frykten for flyreiser etter terrorangrepene.

Konklusjonen for Tandberg etter 11. september-katastrofen er imidlertid at den negative effekten ved markedsinnstramming rammer hardere enn den eventuelle positive effekten av mindre reising. Tandberg rammes dermed av frykten, liksom alle andre teknologiselskaper.

Fredag ble det henvist, blant annet av Reuters, til en artikkel i BusinessWeek. Her ble det beskrevet bruk av videokonferanseutstyr i Hongkong etter at SARS-viruset har rammet byens forretningsliv. Tandberg-investorene tror nå at SARS-viruset skal slå positivt ut på bruken av videokonferanseutstyr.

Spørsmålet for investorene blir imidlertid om ikke det generelle markedfallet som SARS kan gi, vil virke sterkere inn på Tandbergs omsetning enn de eventuelle positive effektene.

Ellers var det oppgang for Tandberg TV etter gode tall.

For Consorte-aksjen ble det kraftig fall etter at toppsjef Marit Døving valgte å trekke seg fra selskapet.

Frontline-aksjen falt på nye ratefall i slutten av uken.

Ved avslutningen på Oslo Børs lå de ledende europeiske indeksene i snitt ned rundt 0,5 prosent. Oljeprisen i London var ned 0,7 prosent til 24,13 dollar.

Åpning USA: Svakt børsfall

De amerikanske børsene startet dagen med et ventet børsfallet. Fallet var imidlertid moderat i forkant av nye makrotall som kommer 16.00-tiden.

I forkanten av åpningen på Wall Street kom amerikanske BNP-tall som viste lavere vekst i den amerikanske økonomien enn tidligere forventet.

Før åpning USA: Mot rød åpning

Det ligger an til en negativ børsstart på de amerikanske børsene fredag. Dermed ser det ut til at den negative avslutningen på Børsene i USA torsdag kveld fortsetter.

I forkanten av åpningen kom også tall fra den amerikanske veksten i BNP i første kvartal. Den endte på 1,6 prosent i kvartalet, mot ventede 2,3 prosent.

BNP-veksten var altså i underkant av det investorene hadde håpet.

Oslo lunsj: Paddeflatt

Det er flatt på Oslo Børs fredag. Hovedindeksen var ned 0,1 prosent til 113,93 poeng ved lunsjtider.

Unntaket var Tandberg-aksjene. Tandberg Television-aksjen ble sendt opp hele 11 prosent til 11,10 kroner. Det var gode tall etter stengning torsdag som løftet Tandberg Television-kursen.

I Tandberg og Tandberg Data var det også god oppgang. Sammen med Tandbergene figurerte Telecomputing høyt oppe på vinnerlisten til lunsj, men det var ingen nyheter ute på selskapet.

På taperlisten var Merkantildata borte fra bunn-nivåene. ABG Sundal Collier og Alfred Berg var på kjøper'n i Merkantildata-aksjen til lunsj. Trolig er det investorer som mener at Merkantildata-aksjen har falt langt nok, som dro opp kursen mot lunsj.

Birdstep-aksjen holdt seg imidlertid stabilt på taperlisten. Selskapet avholdt generalforsamling torsdag ettermiddag, men det var likevel tapet av en storkontrakt som presset kursen fredag.

Ute i Europa var det også beskjeden nedgang for de ledende aksjeindeksen til lunsj. Oljeprisen var uendret i London og lå på 24,30 dollar.

Åpning Oslo: Merkantildata faller videre

Hovedindeksen på Oslo Børs startet opp med kursfall fredag formiddag. Teknologiaksjene Merkantildata, som nå skal hete Ementor og Birdstep ledet an fallet.

Merkantildata-aksjen var ned hele 6,22 prosent til 3,50 kroner etter åpningen. Birdstep-aksjen var ned over 5 prosent etter åpningen, men tok seg senere opp igjen.

I Merkantildata var det forventningene om at selskapets organisasjonsendring torsdag var et skjult resultatvarsel, som dro i negativ retning.

På vinnerlisten var Tandberg og Tandberg Television høyt oppe. Tandberg Television leverte resultater etter børsslutt torsdag, som viste bedring. Dette likte investorene. I Tandberg virker det som om investorene synes kursen har falt langt nok, og oppgangen fredag var på 2 prosent til 24,60 kroner.

Vær forøvrig oppmerksom på utbytte når du ser over taperaksjen børslistene de nærmeste ukene.

Børsene morgen: Ny usikkerhet

Det er igjen usikkerhet i aksjemarkedet. Investorene på verdensbørsene lurer på at børsrallyet de siste dagene har vært overdrevent.

I forkanten av åpningen på Oslo Børs var de ledende europeiske børsene pluss/minus 0.

På Wall Stret og på de asiatiske børsene er det bekymring over SARS-virusets påvirkning på økonomien og resultatutviklingen til selskapene fremover. I tillegg til dette kom elektronikk-giganten Sony med dårlige utsikter i sin kvartalsrapport i går.

Av de norske aksjene i USA var det mye rødt torsdag. Frontline og PGS var blant de tyngste aksjene i det generelt tunge markedet.

Børsene morgen: Fall i USA og Asia

De japanske aksjene falt fredag morgen. Nikkei 225-indeksen i Tokyo falt etter at Sony meldte om dårlige kvartalstall etter fallende salg av brunevarer.

Nikkei 225-indeksen falt 1,9 prosent til 7.703,60 poeng.

Også andre steder i Asia var det børsfall. Sør-Koreas Kospi-indeks falt hele 4,1 prosent, etter at det ble kjent at Nord-Korea hadde atomvåpen.

Taiwans TWSE-indeks falt 1,8 prosent natt til fredag.

Slutt USA: Ny bekymring

De amerikanske børsene ble på ny ridd av bekymring over makrotall og SARS-viruset.

Etter to dager med opptur var det gevinstsikring og en ny runde med nervøsitet i det amerikanske aksjemarkedet. Dette tross positive resultatrapporter fra flere bransjer og tunge selskaper som American Express, International Paper og SBC Communications.

Det var på nye meldinger om SARS-viruset og effekter for næringslivet i Asia og ellers i verden torsdag. Dette gjorde sitt til at de amerikanske børsene falt tilbake. En periode mot slutten av børsdagen så det ut til at markedet skulle riste av seg det hele, men det falt tilbake helt på tampen.

Det var også makrotall i dag, og spesielt arbeidsledighetstallene var svake, mens sterk ordreinngang var drevet av forsvarsrelaterte ordrer.

Dow Jones endte ned 0,9 prosent til 8.440,04, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,8 prosent til 911,43. Det var teknologisektoren som holdt seg best, og Nasdaq-indeksen endte ned 0,6 prosent til 1.457,22.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere