RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Teknologirally

Sist oppdatert:
Det endte med et teknologirally på Oslo Børs fredag. Det kan investorene takke chip-giganten Intel for
Den amerikanske chipgiganten Intel kom med en oppjustering av sine kvartalsutsikter fredag. Dette sparket igang et teknologirally på verdens børser.

Også på Oslo Børs ble det et kraftig IT-løft, og det var videokonferanseselskapet Tandberg som ledet an oppgang. Tandberg-aksjen endte til slutt opp hele 6,93 prosent til 54 kroner.

Tandberg Data og Tandberg Television var også med på teknologirallyet, og løftet seg henholdsvis 11,81 prosent og 5,33 prosent.

Hovedindeksen steg 0,62 prosent til 152,92 poeng.

Ellers var det kraftig kursoppgang igjen for John Fredriksens Frontline. Investorene venter økte tankrater på grunn av den politiske uroen i Venzuela.

Av de store aksjene var det særlig Storebrand som falt tilbake fredag, og kursen falt 2,4 prosent til 36,70 kroner. Aksjen falt trolig på gevinstsikring etter kursoppgangen den siste tiden.

Ved avslutningen på Oslo Børs var oljeprisen i London nær uendret på 29,70 dollar. Samtidig var børsene i London, Frankfurt og Paris moderat i pluss.

Åpning USA: Teknologi rett opp

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg hele 1,8 prosent til 1.809,09 poeng etter åpningen på Wall Street fredag ettermiddag norsk tid. Det var uttalelsen fra Intel, om en oppjustering av tredje kvartalsforventningene, som dro igang teknologirallyet.

Dow Jones-indeksen var opp mer moderate 0,65 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,65 prosent til 1.009,86 rett etter åpningen.

Før åpning USA: Mot oppgang etter Intel-løft

Intel var ute å oppjusterte sine resultatanslag for tredje kvartal fredag ettermiddag norsk tid. Dette dro også opp optimismen i det amerikanske aksjemarkedet.

S&P-futuren og Nasdaq-futuren fikk et kraftig løft etter uttalelsene.

Ellers er det ikke nøkkeltall ventet fra det amerikanske markedet fredag.

Farmasiselskapet Schering-Plough Corp ventes også å være i fokus etter at selskapet meldte om en større restruktureringspakke. Aksjekursen til selskapet falt over 10 prosent i før-handelen på Wall Street.

Oslo lunsj: Holder seg flatt

Det var paddeflatt på Oslo Børs til lunsj. Selskaper som Hydro, Telenor og Storebrand var med på å trekke ned Hovedindeksen. En oppgang i Tandberg-aksjen, på 3,5 prosent til 52,25 kroner, og en oppgang i Frontline-aksjen, opp 3 prosent til 118 kroner, var med på holde indeksen i pluss.

Ellers holdt Norman-aksjen seg sterkt til lunsj. Aksjen steg 4,65 prosent til 45 kroner på fokuset rundt den siste tidens datavirusangrep.

På tapersiden holdt Fjord-aksjen seg langt oppe til lunsj. Fjord kom med elendige tall for andre kvartal fredag morgen. Aksjen falt 3,85 prosent til 1,25 kroner til lunsj.

Til lunsj var oljeprisen i London tilbake 0,37 prosent til 29,60 dollar.

På børsene ute i Europa var tilbakegang for DAX-indeksen i Frankfurt, mens London og Paris var opp. Utslagene i børsutviklingen var imidlertid moderat for de ledende europeiske aksjeindeksene.

Åpning Oslo: Flatt på børsen

Det startet svakt positivt på Oslo Børs fredag formiddag.

Blant de største selskapene på Børsen var de bare mindre utslag i aksjekursen. Unntaket var Aker Kværner, som var opp 1,3 prosent til 100 kroner på børsen. Aksjekursen til selskapet ble dratt opp at en positiv Kværner-analyse fra meglerhuset Carnegie. Analytiker Rachid Bendriss peker på at Aker Kværners olje- og gassdel er priset for lavt i forhold til det ABBs olje- og gassdel ble solgt for i forrige uke.

Frontline-aksjen fortsatte også oppover etter åpningen. Frontline-kursen var opp 2,8 prosent til 117,5 kroner på spekulasjonene om problemer i oljeleveransene fra Venezuela.

Dagens vinnere var DNO og Norman. Sistnevnte har endelig begynt å røre på seg, og var opp 5,8 prosent til 45,50 kroner. Investorene venter at økt fokus på datavirus vil øke salget av Normans produkter.

På taperlisten etter åpningen var to selskapet som skuffet med resultatrapporteringen fredag morgen. Fjord leverte et nytt kjempeunderskudd i andre kvartal, og aksjekursen fal 6,9 prosent til 1,21 kroner etter åpningen. Dataselskapet Inmeta fikk halvert resultatet i andre kvartal, og investorene sendte aksjekursen ned 20,6 prosent til 1,50 kroner på tynt volum.

P4 skuffet også med svake tall fredag morgen. Investorene sendte aksjekursen ned 1,8 prosent til 4,96 kroner.

Før åpning Oslo: Mot opptur

Med positive signaler fra de amerikanske aksjemarkedene, ligger det trolig an til en positiv åpning på Oslo Børs.

Det har kommet en rekke resultater fra selskapene notert på Oslo Børs fredag morgen. Blant disse var Fjord og P4. Begge skuffet markedet, og det ventes trolig kursfall for disse aksjene fredag.

Børsene morgen: USA-opptur - fall i Japan

Den japanske Nikkei 225-indeksen falt for den første gangen på de siste fem dagene. Det var eksportselskaper, som Toyota, som ledet an nedgangen i Tokyo.

Bakgrunnen for fallet er at yen styrker seg mot dollar, noe som gjør det dyrere for japanske selskaper å selge varer på det amerikanske markedet.

I morgentimene fredag norsk tid, var Nikkei-indeksen ned 0,33 prosent til 10.328,00 poeng.

I andre asiatiske aksjemarkeder var det oppgang eller en flat utvikling.

Slutt USA: Teknologirally

Det var teknologirally på Wall Street torsdag kveld norsk tid. Nasdaq-indeksen ble løftet til ny topp

Uttalelsene til chipgiganten Intel, om at PC-markedet så ut til å bedre seg, førte til et teknologirally på Wall Street. Nasdaq Composite-indeksen ble løftet opp av PC- og chipselskapene. Også for Dow Jones-indeksen var det oppgang.

Dow Jones-indeksen endte dagen opp 26,17 poeng til 9.423,68 poeng, mens Nasdaq-indeksen steg rundt 1 prosent til 1.777,55 poeng.

Nasdaq-indeksen har ikke vært høyere på de siste 16 månedene.

Det amerikanske aksjemarkedet ble løftet opp av positive nøkkeltall fra den amerikanske sentralbankens avdeling i Philadelphia. I tillegg til dette kom det positiv jobbtall fra det amerikanske markedet.

Blant nyhetene fra Wall Street var meldingen fra Walt Disney en av de mest utslagsgivende. Walt Disneys nevø Roy Disney uttalte at han ønsker å selge sin 40 prosent eierandel i media og underholdningsselskapet. Nyheten førte til et kursfall på 2,5 prosent.

På New Yorks råvarebørs steg oljeprisen med 84 cent til 31,88 dolar pr. fat, mens gullprisen falt hele 5,20 dollar til 361,80 dollar.

Dollaren styrket seg mot euro, men falt mot yen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere