RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Telenor og Frontline fikk juling

Sist oppdatert:
Tungvekterne Telenor og Frontline fikk juling på Oslo Børs onsdag
Det ble tungt på Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen endte dagen ned hele 1,4 prosent til 227,17 poeng.

Et nytt fall i oljeprisen var med på å trekke ned. Rett før stengningen på Oslo Børs var Brent-oljeprisen i London ned 1,5 prosent til 37,70 kroner. Dette dro ned Hydro og Statoil onsdag, og de to aksjene endte dagen ned henholdsvis 2,9 prosent til Last
468,50 kroner og 3,5 prosent til 88,75 kroner.

Tyngst blant tungvekterne var det imidlertid for Telenor og Frontline. Bakgrunnen for fallet til Telenor var at russiske myndigheter varsler et større skattekrav mot det deleide russiske Vimpelcom. Investorene klarte ikke å la være å tenke på Yukos-skandalen, og sendte Vimpelcom-aksjen ned hele 20 prosent ved starten av handelen i USA.

Telenor endte dagen ned 3,2 prosent til 52,50 kroner, etter å ha vært nede i 51 kroner i løpet av dagen.

Frontline-aksjen gikk også rett ned etter at iMarkedet meldte at den kjente shippingdandyen Peter Gs Genmar hadde fått inn Frontline på eiersiden. Frontline-aksjen endte dagen ned 5,2 prosent til 337 kroner.

Verst onsdag gikk det imidlertid ut over bulkrederiet Jinhui, som endte dagen ned 5,6 prosent til 16,90 kroner. Et nytt fall i bulkindeksen Baltic Dry var årsaken til fallet.

Yara-aksjen endte ned 3,6 prosent til 74,50 kroner på en analyse referert av iMarkedet.

På vinnerlisten onsdag var bredbåndselskapet Catch. Etter at iMarkedet først meldte i går at analyseselskapet IDC spår en kraftig vekst i bredbåndsmarkedet i Norge også de nærmeste fem årene, dro aksjekursen seg opp. Catch steg nye 15,9 prosent til 24 kroner onsdag.

Birdstep-aksjen klart også å komme seg inn på vinnerlisten onsdag. Denne aksjen har fått juling etter at hoffleverandør DnB Nor Markets nedgraderte aksjen til hold i begynnelsen av uken. Fredag endte det opp 6,1 prosent til 10 kroner.

Åpning USA: Moderat opp

De ledende amerikanske aksjeindeksene åpnet dagen moderat opp onsdag.

Den brede S&P 500-indeksen var opp 0,1 prosent og Dow Jones-indeksen var opp 0,2 prosent. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var samtidig helt flat.

Før åpning USA: Flatt til moderat opp

I forkanten av åpningen på Wall Street ligger det an til en svakt positiv eller en flat børsåpning.

Onsdag ettermiddag var Merck ute med guiding, hvor selskapet gjentok guidingen for fjerde kvartal men venter lavere resultater i 2005 enn analytikernes estimater.

I tillegg til dette har Banc of America nedgradert en rekke chipaksjer.

Lunch Oslo: Nedgangen fortsetter

Nedgangen fra åpningen på Oslo Børs fortsetter ved lunchtider. Ca. klokken tolv kunne iMarkedet fortelle om at Vimpelcom, Telenors russiske mobiljuvel, vil få et skattekrav fra russiske myndigheter. Telenor, som er dagens tredje mest omsatte aksje, er ned 0,92 prosent.

Statoil og Hydro bidrar mest til fallet med en nedgang på henholdsvis 1,09 prosent og 0,93 prosent. Flere meglerhus er ute med nedgraderinger, og sist ut er SmithBarney som mener momentumet er ute av oljeaksjene for en stund.

Hovedindeksen er ned 0,60 prosent.

På vinnerlisten fortsetter bredbåndselskapene sin oppgang, og bredbåndsselskapet Catch troner øverst på vinnerlisten med en oppgang på 8,72 prosent, mens den mer privatrettede konkurrenten NextGenTel kan skilte med en oppgang på 5.74 prosent.

I Europa er aksjene ned. I London er FTSE-100 ned 0,46 prosent mens i Frankfurt noteres DAX-indeksen ned 0,49 prosent.

Åpning Oslo: Nedgang

Oslo Børs faller tilbake onsdag og er drøye kvarteret etter handelsstart 0,37 prosent i minus. Det er Hydro og Statoil som trekker indeksen ned med en nedgang på henholdsvis 0,73 prosent og 0,54 prosent.

Som iMarkedet kunne melde like etter børsåpning har DnB NOR Markets nedjustert Hydro fra kjøp til salg med kursmål 500 kroner.

Frontline er ned 4,08 prosent etter at aksjen gikk ex. aksjene i bulkrederiet Golden Ocean i dag.

På vinnerlisten finner vi atter en gang bredbåndselskapet Catch, som er i vinden fortiden. Ementor er også opp 3,87 prosent etter fortrinnsrettsemisjonen er klart allokert, mens Tandberg Data stiger 4 prosent.

Før åpning Oslo: Ventes nedgang

Oslo Børs forventes å åpne i negativt terreng onsdag. Blant annet faller oljeprisen noe tilbake, samtidig som det amerikanske markedet falt kraftig tirsdag.

I Europa åpner det negativt og i London er FTSE-100 ned 0,64 prosent mens DAX-indeksen i Tyskland er ned 0,70 prosent.

- Vi er veldig positiv til Frontline. De tjener en krone dagen med de ratene vi opplever fortiden samtidig som de i går ex. Golden Ocean, sier en megler til iMarkedet. Megleren tror på en negativ åpning men ligger til:

- Det vi har sett er at det fremdeles er godt med kjøpere i olje- og offshore, og at kjøperne kommer til når det er litt roligere, sier megleren videre.

Megleren sier også at man følger dollaren nøye. Norske kroner har svekket seg siste døgn mot dollaren siste døgn og handles en drøy halvtime før åpning i Oslo til 6,1543 USDNOK, ned fra under 6,10 nivået tidligere i natt.

Ellers kom Stolt Offshore med en 'ventet' positiv guiding i dag, før børs og PGS har kapitalmarkedsdag for analytikere og investorer i Oslo.

Slutt USA: Nedgang

Det endte tungt ned på Wall Street tirsdag.

Dow Jones-indeksen var ned 106 poeng, eller 1 prosent til 10.440,58 poeng tirsdag, mens den brede S&P 500-indeksen var ned kun 13,18 poeng, eller 1,1 prosent, til 1.177,07 poeng.

Det teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen endte ned 36 poeng, eller 1,7 prosent til 2.114,65 poeng.

Fallet til Nasdaq-indeksen var det meste på seks uker, etter at markedet valgte å ta gevinster etter den siste tidens oppgang. Aksjemarkedet har også det fremtidige møtet til oljeorganisasjonen OPEC i sikte. Den mektige OPEC-organisasjonen har møte førstkommende fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere