RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Tøff uke endte i pluss

Sist oppdatert:
Les gjennomgangen av dagens aktivitet på Oslo Børs
Det ble en positiv dag på Oslo Børs, etter tre dager med massive fall. Godt hjulpet av oljeprisoppgang som styrer mye av utviklingen på børsen, endte markedet med en oppgang på 0,35 prosent for dagen.

Uken har imidlertid vært blytung, og hovedindeksen har falt 3,13 prosent siden sluttnotering forrige fredag. April har heller ikke vært en god måned for Oslo Børs. Markedet har falt 4,98 prosent og mye av oppgangen så langt i år er dermed tatt vekk.

I fokus fredag var oljeselskapene med Statoil og Norsk Hydro. Aksjene endte med en oppgang på henholdsvis 2,30 og 0,49 prosent. Trass negative bemerkninger om Statoils kjøp i Mexico-gulfen endte altså aksjen kraftig opp.

Yara ble derimot solgt kraftig ned. Om det var de noe svakere gjødseltallene eller utlendinger som selger seg ned i forkant av kvartalsresultatet neste fredag. Skepsis til sykliske aksjer driver også aksjen nedover. Aksjen endte ned 3,46 prosent.

Andre tungvektere som merker salgspress fra utlandet er Storebrand og Schibsted som henholdsvis faller 2,49 prosent og 01,96 prosent. Begge på høyt volum. Orkla fortsetter nedturen etter gårsdagens resultatpresentasjon. Aksjen faller 0,94 prosent fredag.

Hjellegjerde viste effektivt frem hvor lite populær et resultatvarsel er: Aksjen falt 7,95 prosent og ble dagens taper etter at selskapet meldte om ordresvikt i januar som rammet topplinjen i februar og mars.

Dette fører også til et elendig kvartalsresultat for selskapet.

Fred. Olsen Energy viste et bra resultat i forhold til forventningene, og ble belønnet med estimatoppjusteringer.

Aksjen endte opp 1,9 prosent i et blandet marked for oljeservice-selsakpene. IT-selskapet Opera Software kunne også notere seg kursoppgang etter at selskapet leverte kvartalstall fredag. Aksjen endte opp 6,51 prosent.

Seismikk-selskapet GGS kunne melde om svært positive nyheter for et datterselskap som har utviklet en ventil til bruk på oljebrønner. Dette fikk aksjen til å stige 2,02 prosent.

Åpning USA: Oppgang

De amerikanske børsene steg etter åpningen fredag. Dow Jones-indeksen steg 0,6 prosent, mens Nasdaq Composite-indeksen steg 0,7 prosent.

Før åpning USA: Positivt

I forkanten av åpningen på Wall Street er det positive tendenser i aksjemarkedet. Det forventes positiv start for alle de ledende aksjeindeksene i USA, som er Dow Jones-indeksen, S&P 500-indeksen og Nasdaq Comosite-indeksen.

Det er også positivt på de europeiske børsene i forkanten av den amerikanske børsåpningen. Etter en slapp start, var DAX-indeksen i Frankfurt opp 0,5 prosent, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,5 prosent.

Det amerikanske aksjemarkedet fikk også positive signaler fra amerikansk konsum i mars. Makrotallet som var ute en time før dagens Wall Street-åpning, var klart høyere enn ventet.

I tillegg til dette var programvarekjempen Microsoft ute med positive utsikter etter børsslutt i går. Dette kan trekke opp noe for teknologisektoren fredag.

Også innen teknologisektoren går det rykter i USA om at Oracle skal kjøpe Siebel. Et annet rykte fredag er at Sun-sjef Scott McNealy og partnere skal ta selskapet av børs, og ta Sun privat.

Oslo lunsj: Juling etter resultatvarsel

Hovedindeksen på Oslo Børs var helt flat til lunsj fredag. Indeksen lå å vaket rundt 242,60 poeng.

Tungvekterne Statoil, Frontline, Telenor og Hydro dro opp, mens Orkla og særlig Storebrand falt tilbake. Yara-aksjen falt hele 2,6 prosent etter skuffende gjødselpriser denne uken.

Storbrand var ned hele 3,1 prosent, og det er trolig nedsalg fra utlendinger som trakk ned aksjekursen til selskapet.

Ellers fikk møbelprodusenten Hjellegjerde hard medfart etter et resultatvarsel. Aksjekursen til selskapet dalte hele 10,3 prosent til 35 kroner til lunsj. Fredag morgen kom Hjellegjerde med et skuffende resultatvarsel.

På taperlisten til lunsj var også Vmetro og Norwegian, uten at det var noen store nyheter ute om selskapene.

På den andre siden av skalaen var bredbåndselskapet Catch og APL på topp. Oljeselskapet DNO var også høyt oppe etter en ny oppgradering av reservene. Aksjekursen til selskapet steg 4,4 prosent på relativt bra volum til lunsj.

Tandberg Data steg også gode 4 prosent til lunsj. Selskapets aksjekurs løftet seg etter en avtale med datakjempen Fujitsu Siemens.

Åpning Oslo: Oppgang

Hovedindeksen var opp gode 0,3 prosent til 243,27 poeng.

Tungvekterne Statoil, Hydro, Telenor og Frontline var alle opp etter åpningen. Orkla-aksjen fortsatt videre ned, og falt 0,7 prosent til 211,50 kroner.

Etter åpningen var Tandberg Data-aksjen øverst på vinnerlisten. Selskapet meldte om en kontrakt med Fujitsu Siemens fredag morgen, og dette så investorene ut til å like.

Ellers på vinnerlisten etter åpningen var DNO, som steg 5,2 prosent. Oljeselskapet kom med en oppjustering av sine reserver fredag morgen.

På den andre siden av skalaen var Hjellegjerde og Choice. Møbelselskapet Hjellegjerde dalte 6,4 prosent etter at selskapet presenterte et resultatvarsel for markedet fredag morgen. En handel i Choice dro ned høyprofilerte Petter Stordalens selskap.

Svake tall fra Kitron i første kvartal var med på å dra ned denne aksjen også etter åpningen. Kitron var ned hele 5,5 prosent. Investorene valgte å ignorere at Kitrons spareplan holder planen.

Svake tall dro også ned Dynapel-aksjen etter åpningen.

Før åpning Oslo: Hva gjør utlendingene?

Det ser ut til å bli en ny dag med nedgang på Oslo Børs fredag. Oljeprisen har stabilisert seg, men likevel ser det tungt ut i forkanten av åpningen.

Det store spørsmålet er hva utlendingene vil foreta seg. Utlendingene appetitt for norske aksjer har vært med på å dra Oslo Børs rett til topps de to siste årene. De siste dagene har imidlertid aktørene i markedet rapportert om at utenlandske investorer har solgt massivt i det norske markedet. Dette er også noe av årsaken til de tunge fallene de fire siste handelsdagene på Oslo Børs. Selskaper som DnB Nor, Hydro, Telenor og Orkla har fått unngjelde for nedsalgene. Disse aksjene er i fokus også fredag.

Det var en lang rekke med selskapsresultater også fredag morgen, men ingen av tungvekterne var ute med tall.

Møbelprodusenten Hjellegjerde var ute med et resultatvarsel fredag. Her vil trolig kursen falle etter åpningen.

Program- og IT-selskapet Opera leverte svake tall i første kvartal. Likevel var fremtidsutsiktene strålende fra det interessante programvareselskapet.

Ellers var skipsutstyrleverandøren Unitor ute med gode tall fredag. Kitron-aksjen leverte på nytt nedgang i tallene. Selskapet ser imidlertid ut til å holde seg til kuttplanen sin, noe som kan slå positivt ut.

Fra utlandet meldte både Microsoft og Procter & Gamble om tall fredag. Førstnevnte ble reddet av fremtidsutsiktene, mens sistnevnte rett og slett leverte sterke tall.

Pengemaskinen Acta fortsetter å levere strålende tall. Selskapets bunnlinje endte opp mot 100 millioner kroner i første kvartal. Det er det ikke mange selskaper på Oslo Børs som "matcher".

De europeiske børsene var stort sett ned i forkanten av dagens børsåpning. DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,1 prosent, mens FTSE-indeksen i London var helt flatt.

CAC-indeksen i Paris var ned 0,4 prosent.

Børsene morgen: Fall i USA og Asia

Usikkerhet og uro preger verdens børser som følge av usikkerhet og uro om den økonomiske veksttakten i økonomien.

Morgan Stanleys Asia-indeks falt 0,8 prosent, og har dermed falt 2 prosent denne måneden. Det er den andre måneden med fall for denne indeksen på rad.

Kospi-indeksen i Sør Korea var den svakeste indeksen i Asia, og falt 1,3 prosent mens det australske markedet falt 0,8 prosent. I Japan var det stengt for helligdag fredag.
De amerikanske børsene ble tunge torsdag.

Ved avslutningen var S&P 500-indeksen ned 1 prosent til 1.143 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 1,1 prosent til 1,903 poeng.

Slutt USA: Laveste siden oktober

To forhold spilte negativt inn på de amerikanske børsene torsdag.

Det ene var at oljeprisen igjen steg. Den amerikanske referanseoljen (WTI) endte dagen opp 16 cent til 51,77 dollar. Den sterke oljeprisen forsterker vekstbekymringen til amerikanske investorer

Det andre var svake tall for BNP-veksten i første kvartal i USA. Veksten var på 3,5 prosent i siste kvartal, noe som er den svakeste målingen på to år. Dette fikk også frem bekymringsrynken i pannen på investorene. Konsekvensen ble et fall på de amerikanske børsene torsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere