RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Tomra ga ny topp

Sist oppdatert:
Det ble en ny jubeldag på børsen med rekord anført av lakseaksjen og Tomra
Selv uten signaler fra USA ble det kraftig opptur på Oslo Børs og ellers i Europa. De amerikanske børsene er stengt mandag på grunn av Labour Day. Hovedindeksen endte opp 1,3 prosent til 154,94 og ny årstopp, etter en sterk opptur fra åpning og jevn stigning utover dagen i takt med resten av det europeiske markedet.

Det startet i morges med børsrally Japan og Asia som ble forsterket utover dagen blant annet etter France Telecoms bud på de resterende aksjene i mobilkjempen Orange. Det ser ut til det ga en bølge av tro på økt fusjons og oppkjøpsvirksomhet utover høsten.

På Oslo Børs var det Tomra som for andre dag på rad hadde førersete blant børslokomotivene i det en rekke meglerhus kom ut med oppgraderinger og økte estimater i kjølvannet av fredagens Tysklandsordre. Aksjen endte til slutt opp 11,9 prosent til 49 kroner.

Det var langt mellom de store aksjene som ikke viste pluss mandag, selv Statoil som var svak i tidlig handel endte opp 0,7 prosent til 68 kroner. Selskapet kom id ag med en oppjustering av reservene på Glitne-feltet.

Oppjusteringen sendt også Petroleum Geo-Services opp. PGS eier produksjonsskipet Petrojarl I som produserer på Glitne, og oppjustering betyr en kjærkommen forlengelse av produksjonskontrakten for PGS. Aksjen endte opp 3,9 prosent til 6,65 kroner.

Telenor endte opp 1,9 prosent til 32,60 på meldingene om France Telecom-budet.

De utbombede oppdrettaksjene fikk nytt liv i dag etter at IntraFish kom med en oppdatering fra laksemarkedet som viser prisene nå er på full fart over 20 kroner kiloen i et stramt spotmarked. Dette sendte Pan Fish opp 25 prosent til 20 øre. Fjord steg 21,6 prosent til 2,08 kroner, mens Lerøy Seafood støtet av en positiv analyse fra ABG Sundal Collier endte opp 10,2 prosent til 27 kroner.

Det kom fire resultater for andre kvartal før børsåpning, blant annet fra de to Fredriksen-selskapene Golar LNG og Northern Offshore. Golar var opp en krone utover dagen. iMarkedet kom i ettermiddag med en oppdatering på status for Mexico-prosjektet i ettermiddag. Aksjen endte til slutt ned 1,1 prosent til 88 kroner.

Northern Offshore endte uendret på 1,65 kroner etter tallene, mens Kenor steg 3,6 prosent til 5,60 kroner etter resultatfremleggelsen. TTS som var det fjerde rapporterende selskapet mandag endte uendret på 8 kroner tross positive signaler.

Lunsj: Tomra leder børsen opp

Etter pen oppgang i tidlig handel, har børsen holdt seg på nytt årstopp nivå til lunsj, sterke europeiske børser.

Hovedindeksen er rett etter klokken 12 opp 0,8 prosent, og vaker over 154-nivået for første gang i år.

Det er bred oppgang i Asia og ute i Europa som danner bakteppet for oppgang, men også hjemmelige forhold trekker markedet opp, spesielt gjelder det Tomra.

Tomra-aksjen gikk som en kule på store volumer fredag, og nå kommer effektene av analytikernes nye beregninger i kjølvannet av fredagens Tysklandsnyheter. Blant annet er ABG Sunal Collier ute med en oppgradering fra nøytral til kjøp. Aksjen er opp 7,5 prosent til 47,10 kroner.

Den brede oppgang omfatter de fleste store aksjene på børsen, med unntak av Statoil, som er ned 0,4 prosent til lunsj.

Kjemikalietankrederiet Stolt-Nielsen er blant de som trekker sterkt opp, og aksjen har gått 8,8 prosent. Det er blant annet utsiktene til bedring for de asiatiske økonomiene som trekker opp. Det har ikke kommet noen nyheter fra selskapet.

Flere av teknologiaksjene er på vei opp mandag, Ementor, Tandberg Data og Eltek er i spissen på oppgangen.

Lakseaksjene er den sterkeste sektoren i dag etetr at lakseprisen er på vei over 20 kroner igjen i et meget stramt spotmarked. Domstein er opp 12 prosent, mens Fjord og Pan Fish har steget 14 og 19 prosent.

Bridstep fortsetter nedturen etter de nedslående Intel-nyhetene på fredag og er ned 6,2 prosent klpkken 12.20.

Frontier Drilling er dagens taper etter nye skuffende signaler rundt refinansieringsprosessen, som trekker vider ut. Aksjen er ned 8,7 prosent til 21 øre.

ute i Europa har børsene fortsatt å styrke seg utover formiddagen, og Frankfurt-børsen er opp 2,2 prosent, mens London-børsen er opp 1 prosent.Åpning Oslo: Mot ny topp

Oslo Børs starter dagen med å styre mot ny toppnotering. Det er rally for Tomra og fiskeaksjene.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,5 prosent til 153,74 poeng mandag formiddag. Dermed styrte indeksen mot en ny toppnotering etter åpningen.

Det var Tomra og fiskeaksjene som var i siget etter åpningen. Tomra-aksjen var opp hele 6 prosent til 46,40 kroner. Det var Tysklandsordren, som ble meldt fredag, som dro opp Tomra-kursen. iMarkedet meldte mandag morgen at meglerhuset ABG Sundal Collier jekket opp kursmålet på Tomra-aksjen til 60 kroner.

Fiskeaksjene Pan Fish og Fjord steg også kraftig mandag formiddag. Pan-aksjen ledet an med et oppgang på 12,50 prosent til 0,18 øre, mens Fjord-aksjen steg 8,2 prosent til 1,85 kroner. Det var en artikkel på nett-tjenesten Intrafish, om at laksprisen beveget seg over 20 kroner, som dro opp lakseaksjene.

Frontier Drilling var dagens taper med kursfall på 8,70 prosent til 0,21 kroner. Selskapet er fortsatt ikke i havn med sitt lån.

John Fedriksen-selskapene Golar LNG og Northern Offshore kom med tall rett før børs, og var uendret etter meldingene. TTS Technology og Kenor la også frem tall før børsåpning, og Kenor var opp 3,7 prosent i tidlig handel. TTS var ikke omsatt.

Det ble kjent morges at Esso ikke vil anke Baldersaken, og Smedvig har gjentatt at de ikke vil anke. Smedvig A-aksjen var opp 1 prosent.

Før Oslo: Venter oppgang

De amerikanske børsene steget videre på fredag, og i Asia har det vært rally på Tokyo-børsen i natt. Trenden har smittet over på de europeiske børsene, hvor de viktigste børsene er opp omkring 1 prosent.

Dette er ventet å prege åpning på Oslo Børs, som kan ventes å stige.

Det er få selskaps- og markedsnyheter før åpning i dag som kan ventes å prege utviklingen. Oljeprisen er rimelig uendret, mens kronen har styrket seg marginalt i forhold til fredag.

Royal Caribbean Cruises, Stolt Offshore endte begge noe over sluttkrusen i Oslo i amerikanske handel. Det kan gi oppgang på Oslo Børs.

Skipsutstyrsprodusenten TTS kom med sterke positive signaler i en andre kvartalsrapport i morges, mens Kenors resultater var heller svake og preget av fortsatt store letekostnader.

Lakseaksjene kan få et løft i dag etter klare positive signaler rundt lakseprisutviklingen som ventes denne uken. Det er ventet at lakseprisen vil bryte over 20 kronersgrensen.

Tomra var i sterkt fokus fredag med rekordhandel, og aksjen vil sannsynligvis også vær ei fokus i dag etterhvert som meglerhusene kommer med oppdateringer i kjølvannet av den viktige Tysklandskontrakten.

Smedvig kan få et lite løft i dag etter at det nå er klart at Esso ikke anker Balderdommen.


Børsene morgen: Optimisme i Asia - Nikkei over 10.600

Det var aksjerally på de asiatiske børsene mandag. Nikkei steg over 10.600 poeng.

Det var aksjerally på asiabørsene, ledet an av Nikkei-indeksen i Tokyo og Hang Seng-indeksen i Hongkong.

Det er optimisme knyttet til utviklingen i den amerikanske økonomien og post-Sars-oppgang som drar opp børsene.

Nikkei 225-indeksen endte opp hele 3,2 prosent til 10.670,10 poeng, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong var opp over 1 prosent til 11.026,70 poeng.

I Singapore var Straits Times-indeksen opp 0,6 prosent, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea var opp 0,7 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere