RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Tredje dagen

Sist oppdatert:
Tross kraftig dollarfall ble det ny all-time high torsdag
Hovedindeksen fortsatt sin ferd i ukjent terreng for tredje dag på rad torsdag, og endte opp 0,7 prosent til 230,33 etter å ha vært opp 1,3 prosent til 231,5 intradag. Oppturen var bred tross nye kraftige dollarfall og stengte USA-børser.

Dollaren har vært i kontinuerlig fall de siste ukene, og torsdag var intet unntak med nye bunnoteringer. Fallet slo inn på børsen utover ettermiddagen, men var ikke sterkt nok til å ødelegge den tredje dagen på rad med ny historisk toppnotering. En del gevinstsikring etter tredagers rallyet tok også ut noe av luften på ettermiddagen i dag.

Blant annet ny oppgang i oljeprisen og en generelt underliggende positiv trend i det europeiske aksjemarkedet sendte kursene videre opp. Statoil og Hydro fortsatte å bidra til oppturen. Det er danske DONGs prising av BPs andel av Ormen Lange-feltet som har fått markedet til å oppjustere sin verdsettelse av Statoil og Hydros eiendeler i Nordsjøen.

Statoil steg 0,3 prosent til 96,25 kroner, mens Hydro endte opp 0,1 prosent til 497 kroner etter å ha vært oppe i 508 kroner i løpet av dagen.

Dagens store vinner ble legemiddelselskapet MediCult. Bakgrunnen var godkjennelsen av deres produkt for prøverørsbehandling i USA. Dette sendte aksjen opp 502,8 prosent til 13 kroner. På det høyeste i dag var aksjen opp over 70 prosent.

Consorte Group og Northern Oil fikk derimot æren av å være i andre enden av listen. Consorte ble sendte ned 12,8 prosent til 5,80 kroner etter å ha vært ute med et overraskende resultatvarsel etter børs onsdag. Aksjen kom litt opp igjen fra bunnen etter at regnskapssjefen i selskapet kjøpte aksjer.

Fredriksen-selskapet Northern Oil fikk juling etter å ha bekreftet markeds usikkerhet rundt produksjonen i Brasil. I tillegg kuttet selskapet sitt tidligere produksjonsmål med neste 50 prosent. Aksjen endte ned 11,1 prosent til 2,40 kroner.

Petroleum Geo-services surfet på en analyse fra Carnegie i dag. Meglerhuset spår salg av oljeselskapet Petra til priser som kan komme opp 200 millioner dollar, og PGS-aksjen steg 6,2 prosent til 328 kroner.

Oljerelatert aksje spesielt innen oljeservice fortsatte å stige i dag, det samme gjorde store deler av shippingsektoren. Grunnfondsbevis og bankaksjer var sammen med oppdrett de svakeste sektorene i dag.

Lunsj: Fosser videre i ukjent terreng

Oslo Børs søker stadig nye rekordnivåer torsdag.

Hovedindeksen er opp hele 1,3 prosent fra gårsdagens ny historiske toppnotering, og ligger ved lunsjtider på 231,5. Det er en bred oppgang med alle de store selskapene på vinnerlisten.

Hydro og Statoil fører an etter at danske DONG har satt en ny standard for prisingen av ressursene på norsk sokkel ved sitt kjøp av BP's eierandel i Ormen Lange-feltet.

Dette skjer samtidig som oljeprisen har styrket seg de siste dagene og utlignet store deler av fallet i dollaren. Oljefokuset fortsetter å gi næring til en stadig sterkere oljeservicesektor med Petroleum Geo-services som har blitt anbefalt som kursrakett av Carnegie i dag.

Dagens soleklare vinner er imidlertid det danske legemiddelselskapet MediCult. Aksjen har vært handlet opp hele 70 prosent på det sterkeste i dag etter at selskapets hovedprodukt for prøverørbehandling har blitt godkjent for det viktige amerikanske markedet. Aksjen handles til lunsj opp 60 prosent til 14 kroner.

Consorte Group er derimot dagens taper etter å ha sendt ut et overraskende resultatvarsel etter børs onsdag. Aksjen er ned nesten 16 prosent til 5,60 kroner på meldingen.

Rett etter følger oljeselskapet Northern Osom i dagens kvartalsrapport bekreftet markedets bekymringer over oljeproduksjonen i Brasil. AKsjen er ned 10 prosent til lunsj.

Lerøy Seafood har også lagt frem tall i dag, og det uten å helt overbevise selv om det er Oslo Børs klart mest lønsomme fiskebedrift. Aksjen er svakt ned til lunsj.

Ute i Europa er det også klar oppgang og Frankfurt-børsen er opp 0,7 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er opp tilsvarende.
Åpning Oslo: Over 230

Festen fortsatte på Oslo Børs torsdag formiddag.

Hovedindeksen fortsatte turen mot nye toppnoteringer torsdag. Etter 15 minutters handel var Hovedindeksen op 123,73, mens den tidligere all-time high fra i går var på 228,65 poeng.

Det var særlig tungvekteren Hydro som dro opp i åpningsminuttene. Sterke metallpriser i Asia dro i gang børsfesten for denne aksjen. Hydro løftes nå av sterke olje og metallpriser. Etter 15 minutters handel var Hydro-aksjen oppe i hele 505 kroner pr. aksje. Aksjen var opp 1,4 prosent.

Statoil var samtidig opp 1,6 prosent til 97,50 kroner. Oljeprisen var igjen i støtet torsdag morgen.

Dagens klare vinner på festbørsen var Medi-Cult-aksjen. Torsdag ble det meldt om at farmasiselskapet MediCult har fått på plass den nødvendige godkjennelsen fra amerikanske helsemyndigheter og kan starte markedsføringen av sitt fertilitetsprodukt IVM.

Medi-Cult-aksjen steg hele 28 prosent til 10,90 kroner etter åpningen.

Ellers på vinnerlisten var Apptix, PGS og PA Resources.

Dagens klare tapere var teleløsningsselskapet Consorte og Northern Oil. Førstnevnte meldte om et resultatvarsel onsdag ettermiddag, og falt 17,3 prosent til 5,50 kroner etter åpningen.

Northern Oil-aksjen falt på svake tall, og var tilbake 6,7 prosent til 2,52 kroner.

Otrum-aksjen var også ned 3,5 prosent til 22 kroner. Bakgrunnen var det store nedsalget til Otrum-gründer Lars Øvrum. Han solgte 700.000 Otrum-aksjer onsdag.

Før åpning Oslo: Hydro kan bli dratt opp

I forkanten av åpningen på Oslo Børs var det en svak oppgang på de ledende europeiske børsene.

DAX-indeksen i Frankfurt var opp 0,4 prosent, mens FTSE-indeksen i London var opp 0,2 prosent. I Paris var CAC-indeksen opp 0,5 prosent.

Hydro kan komme i fokus på Oslo Børs torsdag. Bakgrunnen er løftet i metallprisene, som steg kraftig i det asiatiske markedet natt til torsdag. Dette dro opp asiatiske stålrelaterte aksjer.

Ellers var teleløsningsselskapet Consorte ute med et resultatvarsel onsdag ettermiddag. Dette kan være med på å dra ned kursen på selskapet torsdag.

Gullselskapet IGE var ute med tall for tredje kvartal. Både inntektene og resultatene var svake.

Fiskeselskapet Lerøy var også ute med resultater for tredje kvartal. Tallene var gode, og det ventes oppgang.

Børsene morgen: Opp i USA og Japan

Nikkei-indeksen endte dagen opp 0,3 prosent til 10.900,34 poeng, etter en sterk teknologisektor og sterke stålrelaterte aksjer.

Samtidig gikk gullprisen opp mot 50 dollar pr. unse, noe som er det høyeste nivået på over 16 år. Oppgangen i gullprisen kom etter at dollaren falt til nye bunn-nivåer.

Dollar fallet likte ikke asiatiske investorer, og dette holdt igjen aksjeindeksene torsdag.

Slutt USA: Positiv dag før fri

De amerikanske børsene endte opp onsdag, i forkanten av feiringen av høsttakkefesten Thanks Giving i USA.

Den brede S&P 500-indeksen endte dagen opp 5 poeng, eller 0,4 prosent, til 1.182, mens Dow Jones-indeksen steg 30 poeng, eller 0,3 prosent, til 10.521 poeng.

Teknologitunge Nasdaq Composite endte opp 18 poeng, eller 0,9 prosent, til 2.103 poeng.

På Nasdaq-børsen var Microsoft blant de mest omsatte aksjene, mens GE var blant NYSEs mest aktive aksjer onsdag.

Ellers i var det positive megleruttalelser knyttet til Google onsdag, noe som var med på å dra igang oppturen. Blant de såkalte blue chipsene var General Motors og McDonalds sterke. Sistnevnte har måttet skifte sin tredje toppsjef på kun syv måneder på grunn av sykdom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere