RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Tung avslutning

Sist oppdatert:
Det ble en tung avslutning på Oslo Børs fredag
Hovedindeksen på Oslo Børs falt pladask etter sterke amerikanske jobbtall. Norske og europeiske investorer ser ut til å frykte en renteoppgang i USA nesten mer enn amerikanske investorer.

Hovedindeksen endte dagen ned hele 1,61 prosent til 188,13 poeng.

På børsen var det fall for alle de tyngste børsene. Verst var det for nykommeren Yara. Det tidligere Hydro-selskapet falt hele 3,2 prosent til 47,90 kroner ved avslutningen, etter at selskapet leverte sin første kvartalrapport som selvstendig selskap.

Også fallet for Statoil-aksjen på 3,2 prosent til 84 kroner var med på å tynge indeksen. Hydro endte ned 1,8 prosent til 409 kroner.

Golar-aksjen var en av få vinnere på blant de tyngste aksjene. Spekulasjoner rundt Exmars utskilling av sin LNG-virksomhet og den høye oljeprisen, var bakgrunnen for at Golar-aksjen steg 2,2 prosent til 92,50 kroner fredag.

På toppen av dagens vinnerliste var Hands-aksjen. Spekulasjoner rundt selskapets kvartalsrapport er trolig årsaken til kursløftet på 10 prosent til 0,99 kroner.

Ellers var taperlisten mye lengre enn vinnerlisten fredag. Verst gikk det ut over TTS, som leverte kvartalstall fredag morgen.

Denne aksjen falt hele 13,73 prosent til 13,20 kroner fredag.

I teknologisektoren var både SuperOffice og Birdstep-aksjen tunge med kursfall på henholdsvis 4 prosent og 8,5 prosent. iMarkedet kjenner ikke til årsaken til kursfallene for disse aksjene, men det kan ha vært utløp av forward-kontrakter og utløsningen stop/loss'er som har dratt i gang fallet.

Heller ikke Birdstep-sjef Jørgen Bredesen kjenner til årsaken til fallet.

- Vi er mer positive enn noen gang, sier Bredesen.

Schibsted var også tung fredag, og falt 4,9 prosent til 122,50 kroner. Mediegiganten leverte tall torsdag ettermiddag som ikke overbeviste investorene. De hadde ventet mer fra Kjell Aamot & Co.

Kvartalsrapporter var også ute fra Hexagon, Opera og Telecomputing torsdag og fredag.

Førstnevnte endte dagen ned 3,8 prosent til 2,05 kroner.

Teknologiselskapene Opera og Telecomputing hadde henholdsvis et fall på 2,7 prosent til 7,20 kroner og uendret på 11 kroner.

Åpning USA: Moderat ned - Nasdaq flat

Nasdaq Composite-indeksen var uendret etter åpningen, mens det brede aksjemarkedet var moderat ned.

S&P 500-indeksen falt 0,3 prosent i åpningsminuttene, mens Dow Jones-indeksen falt 0,4 prosent.

Før åpning USA: Fortsetter ned

De knallsterke sysselsettingstallene fortsetter å svekke utsiktene ved åpningen på Wall Street.

Både det brede markedet og teknologiaksjene peker ned i forkanten av åpningen.

Investorene vil bruke de siste minuttene før børsåpningen til å tolke tallene fra amerikanske myndigheter fredag. Alt tyder nå på at den amerikanske sentralbanken vil heve rente jo før jo heller.

Oslo lunsj: Resultatrapporter tynger

Hovedindeksen var ned 0,2 prosent til 190,85 poeng til lunsj.

Det var flere av selskapene som kom med resultatrapporter torsdag ettermiddag og fredag morgen som tynget indeksen til lunsj.

Tallene fra Yara i første kvartal var OK, men likevel falt aksjekursen 3,2 prosent til 48,20 kroner til lunsj.

Schibsteds tall i første kvartal, som kom torsdag etter børsslutt, var svakere enn analytikernes forventninger. Fredag til lunsj ble aksjen sendt ned 5,6 prosent til 121,50 kroner.

Det var bare små endringer etter resultatrapportene til Hexagon, Telecomputing og Håg. TTS-aksjen falt imidlertid hele 6,5 prosent etter kvartalsrapporten.

Nye sterke veksttall for antall bredbåndskunder i april, førte til at NextGenTel-aksjen var blant vinnerne til lunsj. Da var aksjen opp 4,4 prosent til 24 kroner.

Åpning Oslo: Svakt ned etter resultatras

Hovedindeksen var ned 0,3 prosent til 190,67 poeng etter åpningen fredag.

Oslo Børs var preget av resultater fra en lang rekke selskaper. I tillegg til dette var det usikkerhet rundt den videre børsutviklingen i verden, noe som også preget Oslo Børs etter åpningen. Jobbtallene fra USA fredag er ventet å prege handelen fredag.

På Oslo Børs var det en lang rekke med selskaper som leverte tall i forkanten av børsåpningen.

Den største av disse var Yara, som falt 3,8 prosent til 47,90 kroner etter åpningen. Selskapets driftsresultat var omtrent som ventet, men det var likevel en rekke forhold ved kvartalsrapporten som investorene ikke likte.

Schibsted kom med resultater etter børsslutt torsdag. Medieselskapet skuffet i forhold til forventningene, og aksjen ble sendt ned etter åpningen. Etter 20 minutters handel var Schibsted-aksjen ned 4,9 prosent til 122,50 kroner.

Telecomputing-aksjen lå flat etter resultatrapporten fredag. Selskapets bunnlinje var litt svakere enn ventet, men likevel meldte selskapet om spennende oppkjøp og vekstambisjoner.

Opera-aksjen var opp 1,2 prosent til 7,49 kroner etter sin kvartalsrapport. Tallene for første kvartal viste underskudd på bunnlinjen, men likevel en bedring i forhold til samme periode i fjor.

Gode Håg-tall fikk ikke kjøperne på banen i denne aksjen.

TTS-tallene var ikke overbevisende. Det synes heller ikke investorene som sendte aksjen ned 7,2 prosent til 14,20 kroner.

Opticom-aksjen var videre ned etter åpningen. Selskapet verdsettes nå til 847 millioner kroner.

Dagens vinner av de resultatrapporterende selskapene var oppdrettselskapet Fjord. Selskapet leverte sterke tall i første kvartal, og investorene likte det de så. Aksjen var opp 2,9 prosemt til 3,13 kroner etter åpningen.

Før åpning Oslo: Resultatras

En hel bråte med selskaper var ute med resultater for første kvartal før åpningen på Oslo Børs fredag. Her er en gjennomgang av tallene.

Yara-tallene var som ventet på driften, men analytikerne har tydeligvis bommet på valutaeksponeringen. Dette førte til at Yaras bunnlinje ble langt bedre enn ventet i første kvartal.

Telecomputings tall var litt svakere enn ventet. Selskapet annonserte imidlertid oppkjøp av restene etter Infostream og vekstambisjoner fremover.

Tallene til møbelprodusenten Håg var sterke i første kvartal. Så får vi se om det får investorene til å handle litt i aksjen.

Ocean Rig falt kraftig torsdag etter meldingen om at Weymouth-boringen var mislykket. Fredag meldte selskapet om en ny kontrakt i Nordsjøen, noe som kan hjelpe aksjen opp etter gårsdagens fall.

Fjord leverte tall som var klart bedre enn ventet. Selskapet viser at restruktureringen de siste årene har gitt resultater. Her ligger det trolig an til kursløft etter åpningen.

Opera leverte et underskudd før skatt på 2,3 millioner kroner i første kvartal. Dermed meldte selskapet om underskudd i sin første resultatrapport til Oslo Børs.

Tall fra PhotoCure viser at salgsveksten uteblir.

TTS-tall viste resultatbedring i første kvartal.

Børsene morgen: Fall i USA - Videre ned i Asia

Etter nedgangen på de amerikanske børsene torsdag, fulgte de asiatiske børsene stort sett etter.

En halv time før stengning var Nikkei-indeksen i Tokyo ned moderate 0,3 prosent til 11.540,00 poeng. I Hongkong var samtidig Hang Seng-indeksen ned 0,7 prosent til 11.932,00 poeng.

Slutt USA: Rentespøkelset tilbake

De ledende amerikanske aksjeindeksene falt tilbake på frykten for økende renter og stigende oljepriser.

Dette førte til at Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen begge falt tilbake rundt 0,7 prosent torsdag. Nasdaq Composite-indeksen falt rundt 1 prosent.

Ny sterke makrotall torsdag, og fredagens jobbrapport, var årsaken til at rentespøkelset igjen kom frem.

I råvaremarkedet falt oljeprisen ned fra toppnivåene, og var tilbake 19 cent til 39,38 dollar i New York.

Gullprisen var samtidig ned 5,40 dollar til 388,40 dollar pr. unse.

På New York-børsen var det en rekke av tungvekterne som falt tilbake, med Home Depot og McDonalds i spissen. På Nasdaq-børsen ledet Intel og Yahoo an fallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere