RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Tungt ned

Sist oppdatert:
Ukens siste børsdag ble tung på Oslo Børs. Særlig PGS fikk juling
Det sluttet svakt på Oslo Børs fredag. Hovedindeksen endte ned hele 0,9 prosent til 227,28 poeng

Det var særlig PGS som trakk ned fredag. Aksjen endte ned hele 5,3 prosent til 340 kroner.

Petroleum Geo-services tynges ikke bare av oljeprisen og det svake sektorsentimentet men like mye av styreformann Jens Ulltveit-Moes nedsalg etter børs i går. Ulltveit-Moe nesten halvert sin posisjon.

Det er for andre dag på rad oljeprisen som sender børsen kraftig ned med Statoil, Hydro, PGS og Frontline i spissen.

Det var store volumer i Statoil i dag, ved avslutningen er det omsatt aksjer for over 2,23 milliarder kroner. Det blant annet flere store krysninger internt hos Enskilda som trekker opp volumet. Aksjen endte ned 1,9 prosent til 90 kroner.

Oljeprisen raste 4,9 prosent i New York i går kveld, og har falt 14 prosent på to dager.

Fredriksens rederier Golar LNG og Frontline er også høyt oppe på taperlisten i dag.

Dagens taper er imidlertid farmasiaksjen PhotoCure. Aksjen har rast 16 prosent etter at de måtte melde om en ny skuffelse i prosessen med å få godkjent Metvix i USA for behandling av hudkreft. Amerikanske legemiddelmyndigheter er fortsatt ikke fornøyd med dokumentasjonen.

Utover Blom på vinnerlisten så var det pen oppgang for en rekke it-aksjer i det investorene på Oslo Børs ser etter investeringsmuligheter utenfor olje, offshore og shipping.

Åpning USA: Blandet

Den svake amerikanske arbeidsmarkedsrapporten var med på trekke ned da USA-børsene startet handelen fredag.

Dow Jones-indeksen og den brede S&P 500-indeksen var helt flat eller svakt ned, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,55 prosent rett etter åpningen.

Før åpning USA: Makrotall drar ned

Den svake amerikanske arbeidsmarkedsrapporten var med på å dra ned forventningene på Wall Street i forkanten av fredagens børsåpning.

Likevel ser det ut til å starte noe opp fredag.

Lunsj: Svakest i Europa

Oslo Børs er ned hele 0,7 prosent rett etter lunsj fredag og er dermed klart svakest i Europa på grunn av presset fra oljeprisen. De viktigste europeiske børsene er svakt opp til lunsj i dag.

Det er for andre dag på rad oljeprisen som sender børsen kraftig ned med Statoil, Hydro, PGS og Frontline i spissen.

Det går enorme volumer i Statoil i dag, til lunsj er det omsatt aksjer for over 1,5 milliarder kroner. Det blant annet flere store krysninger internt hos Enskilda som trekker opp volumet. Aksjen er ned 1,6 prosent til 90,25 kroner.

Oljeprisen raste 4,9 prosent i New York i går kveld, og har falt 14 prosent på to dager.

Petroleum Geo-services tynges ikke bare av oljeprisen og det svake sektorsentimentet men like mye av styreformann Jens Ulltveit-Moes nedsalg etter børs i går. Ulltveit-Moe nesten halvert sin posisjon.

Fredriksens rederier Golar LNG og Frontline er også høyt oppe på taperlisten i dag.

Dagens taper er imidlertid farmasiaksjen PhotoCure. Aksjen har rast 13,7 prosent etter at de måtte melde om en ny skuffelse i prosessen med å få godkjent Metvix i USA for behandling av hudkreft. Amerikanske legemiddelmyndigheter er fortsatt ikke fornøyd med dokumentasjonen.

Vinneren ved lunsjtider er Blom som meldte om nye oppkjøp i kartmarkedet. Konsolideringen i Blom-regi blir godt mottatt av markedet.

Utover Blom så er det pen oppgang for en rekke it-aksjer i det investorene på Oslo Børs ser etter investeringsmuligheter utenfor olje, offshore og shipping.
Åpning Oslo: Nedgang

Oljeprisen faller videre og det gjør Oslo Børs også. PGS leder an nedgangen etter Ulltveit-Moe salg.

Oslo Børs åpner i negativt lende fredag etter at oljeprisen fortsetter å falle. Oslo Børs er ned 0,57 prosent etter ca. et kvarters handel.

PGS faller 3,06 prosent etter at storinvestor Jens Ulltveit-Moe solgte halvparten av aksjene i selskapet mens Frontline fortsetter fallet og er ned 3,93 prosent. Statoil og Hydro er ned henholdsvis 1,09 og 0,83 prosent.

Av de store selskapene er det bare Tandberg som kan skilte med oppgang, aksjen stiger 1,41 prosent. Dagens vinner så langt er kartselskapet Blom, som stiger etter melding om oppkjøp. Aksjen er opp 8,81 prosent.

I Europa er markedet i positivt lende. I London er FTSE-100 indeksen opp 0,11 prosent mens DAX-indeksen i Tyskland er opp 0,21 prosent.

Børsen morgen: Tokyo løftet av dollaren

Det asiatiske teknologiaksjene med mikroprosessorprodusentene i spissen fikk et løft i natt og i morges etter at amerikanske Intel etter børs i går overraskende justert opp sin salgsprognose for fjerde kvartal.

Aksjer som Tokyo Electron og Hynic Semi var blant vinnerne i Asia i natt på Intel-meldingen. Oljerelaterte aksjer ble derimot tung etter at oljeprisen har falt nær 14 prosent i løpet av de to siste dagene. Det tynget japanske og australske oljeaksjer.

Morgan Stanleys Asia-indeks er opp 0,05 prosent nå i morges id et det brede markedet stort sett fulgte utviklingen i USA hvor børsene var tilnærmet flate.

Nikkei 225-indeksen er derimot opp 0,9 prosent rett før slutt til 11.074,90. Det er dollarstyrkingen som har fått fart på de japanske eksportaksjene. Dollaren ser ut til å styrke seg mot yen denne uken, det er første gang på 10 uker

Slutt USA: Olje ned, blandede børser

Det ble en volatil dag på Wall Street.

Ingen skikkelig retning på de amerikanske børsene i kveld i det signalene dro i ulike retninger.

Fall i oljeprisen ga grunnlag for en svak oppgang på Nasdaq og bidro til å holde markedet oppe i kveld. Svake makrotall og skuffende salgstall fra de store detaljhandelsaktørene trakk i motsatt retning for børslokomotivene i Dow Jones-indeksen.

Dow Jones-indeksen endte ned marginale 0,05 prosent etter å ha sved rundt null på slutten av dagen. Sluttkursen ble på 10.585,12. Nasdaq steg derimot 0,25 prosent til 2.143,57. Det brede markedet ved S&P 500-indeksen falt 0,1 prosent til 1.190,33.

Nye store oljeprisfall i kveld tynget olje- og offshore sektoren, og Dow-komponenten ExxonMobil trakk ned indeksen. Intel var også nervøs før midtkvartals oppdatering etter børsslutt.

På Nasdaq var det internett og nettverksaksjer som trakk opp.

Oljeprisen endte ned 4,9 prosent, og har falt 14 prosent til 43,23 dollar fatet over de to siste dagene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere