RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Uengasjert og flatt

Sist oppdatert:
Det var lite fart i handelen fredag, og markedet beveget seg sidelengs
Hovedindeksen endte uendret på 105,34.

Etter en positiv åpning i morges falt markedet raskt tilbake frem til lunsj, og har siden ikke hatt de store utslagene. Det er fortsatt krigen i Irak som legger en klam hånd over markedet., slik trenden har vært hele uken etter lettelsesrallyet i forrige uke.

Tall for de amerikanske konsumentenes tillit til den amerikanske økonomien rett før stengetid hjalp markedet litt på tampen av dagen, etter andre mer skuffende makrotall på forbrukernivå tidligere på ettermiddag.

Få selskapsnyheter også fredag, og det har vært en heller sidelengs utvikling for de viktigste aksjene på børsen.

Unntaket Tandberg som falt 2,6 prosent etter et negativt oppslag i ComputerWorld. Aksjen endte på 18,70 kroner.

ProSafe steg 1,9 prosent til 105,50 kroner i dag etter at de etter børs torsdag ble tildelt en storkontrakt av Norsk Hydro. Marginene er imidlertid lave i kontrakten på 1,3 milliarder kroner, og den gjorde derfor litt inntrykk analytikernes estimater.

Tomra var opp en prosent tross mangelen på en avklaring på pantesystem i Tyskland. Det var ventet en avklaring på dette i dag blant analytikerne. Det har fra den tyske styringgruppen for pant vært skissert at valget av løsning skulle være klart til 1. april.

Det var en rekke av børsen nær konkursselskaper som dominerte vinnerlisten fredag etter diverse meldinger som utsatte de finansielle problemene, blant annet gjaldt det nordic Water Supply og Frontier Drilling.

Også taperlisten toppes av en rekke av børsens etter hvert mange pennystocks, PanFish, Canargo, Crystal Production og Northern Oil. Sistnevnte falt ytterligere i dag etter halvering i begynnelsen av uken, etter en presentasjon ble lagt ut av selskapet. Presentasjonen bekreftet de store problemene det John Fredriksen dominerte selskapet har i Brasil.

Åpning USA: Fallende

De amerikanske børsene faller som ventet etter åpning på økt Irak usikkerhet.

Dow Jones Industrial Average er ned 0,7 prosent, mens Nasdaq er ned 0,6 prosent etter drøye 10 minutters handel.

Det er som tidligere i uken bekymringer rundt krigen i Irak og utsiktene til en lengre krig enn ventet som herjer markedet.

Det private konsumet viste også et større fall enn ventet, og trekker ned forbrukerrelaterte aksjer.


Før åpning USA: Ventes børsfall

Det ventes fall på Wall Street i forkanten av åpningen fredag.

Den svekkede muligheten for en kortsiktig Irak-krig vil trolig tynge aksjemarkedet i USA fredag.

Det ligger an til kursfall etter åpningen fredag.

Oslo lunsj: Flatt

Hovedindeksen lå paddeflatt på Oslo Børs fredag til lunsj. Tomra- og RCL-aksjen løftet seg. Tomra-aksjen ble løftet i forkant av en avgjørelsen om den tekniske løsningen av arbeidsgruppen i Tyskland. RCL ble løftet etter oppgang i USA torsdag.

Tandberg og Merkantildata falt tilbake på Oslo Børs. iMarkedet meldte fredag en ringerunde Computerworld hadde foretatt hos de største norske Tandberg-kundene. Gjennomgangstonen hos disse var at deres videokonferanseløsning ble mindre brukt nå enn tidligere. Merkantildata-aksjen falt etter at iMarkedet meldte om at Getronics har satt i gang salg av ikke-kjernevirksomhet. Investorene spekulerer i at Getronics Merkantildata-aksjer også blir solgt. Nederlenderne har en eierandel på 9,5 prosent i Merkantildata.

Prosafe-aksjen løftet seg bare 1,45 prosent ved lunsjtider. Oppgangen kom etter storkontrakten med Hydro. iMarkedet skrev fredag at flere meglerhus påpeker at kontrakten har begrenset betydning for bunnlinjen til selskapet.

Northern Oil-aksjen var fredagens taper til lunsj. Selskapet var ute med en detaljert beskrivelse av problemene på Coral-feltet fredag, noe som tydeligvis ikke beroliget aksjonærene. Northern Oil-aksjen var ned 15 prosent.

Ellers var det Irak-situasjonen som preget Oslo Børs og finansmarkedene fredag til lunsj.

Åpning Oslo: Svak oppgang

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp 0,4 prosent til 105,75 poeng fredag. Dermed fulgt Oslo Børs utviklingen til London-børsen, mens Frankfurt- og Paris-børsen falt tilbake.

På Oslo Børs ble Tomra-aksjen dratt opp 2 prosent fredag formiddag. iMarkedet meldte at det lå an til en teknologiavgjørelse fra Tyskland fredag ettermiddag, og investorene spekulerer i om dette slår positivt ut for Tomra-aksjen.

Tandberg-aksjen falt 0,5 prosent på formiddagen. Computerworld hadde fredag en artikkel om store norske selskapers bruk av videokonferanseløsninger. Konklusjonen av avisens spørreundersøkelse var at bruken av videokonferanseløsningen var gått ned.

iMarkedet har i de siste dagene skrevet om spekulasjoner om at ABN Amro skal være i samtaler om kjøp av Nordea. Vi har også skrevet om spekulasjonene om at DnB ønsker å overta et pan-nordisk meglerhus. Fredag formiddag var DnB-aksjen opp 0,7 prosent.

Før Oslo: Blandet i Europa

London og Paris er marginalt opp, mens Frankfurt faller fredag. Frankfurt har lengre åpningstid, og steg mot slutten av dagen i går, da USA-børsene hentet inn mye av fallet tidligere på dagen.

Her hjemme har Royal Caribbean meldt at en ny låneavtale er sikret. Rentebetingelsene er blitt dårligere, men usikkerheten for selskapet reduseres.

ProSafe har fått en meget viktig kontrakt med Hydro på Oseberg, Njord og Brage. Avtalen er i milliardklassen, og er en av de viktigste kontraktene på lenge i dette markedet.

Det canadiske gjødselkonsernet Potash, som er en konkurrent av Hydro, kom i går kveld med et resultatvarsel for første kvartal. Det er i hovedsak en styrket canadisk dollar mot amerikanske dollar som er årsaken.

Aker Kværners finske verftsgigant, Masa Yards, er en av en rekke verft som nå konkurrer om kontrakten på bygging av to spesialskip for frakt av flytende naturgass, LNG.

Oljeprisen har steget de siste par dagene, og fortsetter opp fredag morgen. Dette ga oppgang for oljeserviceaksjer i USA i går.

Børsene morgen: USA-sluttspurt og Asia-fall

De amerikanske børsene hadde en god sluttspurt torsdag kveld, mens Asia-børsene falt tilbake.

Det var eksportselskapene som dro med seg Nikkei-indeksen fredag morgen. Nikkei-falt 1,17 prosent til 8.270,30 poeng ledet an av Toyota.

Asiatiske flyaksjer falt også tilbake. Investorene frykter en langvarig krig i Irak, og det er særlig flyaksjene som får unngjelde for skepsisen.

Slutt USA: Klarte nesten pluss

Etter å ha begynt dagen klart i minus, klarte USA-børsene nesten å ende i pluss torsdag.

S&P 500-indeksen endte torsdagen ned 0,2 prosent til 869 poeng, Dow Jones sluttet ned 0,4 prosent til 8.201, mens Nasdaq mistet 0,2 prosent til 1.384.

Dagen begynte med betydelig større fall, på fortsatt bitter irakisk motstand i krigen.

Men utover dagen hentet indeksene seg opp, og var så vidt i pluss, før de mistet litt av futten mot slutten.

Oppgangen så ut til å være inspirert av en tale holdt av George W. Bush og Tony Blair, som fremstod som selvsikre, uten at man kan si at det kom frem særlig mye nytt.

Oljeprisen steg torsdag, av samme grunn som aksjemarkedet falt. Dette bidrog til at oljeserviceaksjene steg med drøyt 2 prosent, og dermed gikk mot strømmen i markedet.

Men kombinasjonen av høyere oljepriser og nervøse reisende, sendte flyselskapene ned atter en gang på børsen.

Et lavere antall enn ventet med søkere på ledighetstrygd kan ha gitt en viss støtte til børsen, men disse tallene er så volatile at markedet tar dem med en håndfull salt.

Bedringen av USA-børsene utover ettermiddagen trakk med seg Frankfurt-børsen, som er lengst åpen i Europa, og denne endte faktisk så vidt i pluss etter å ha vært solid ned tidligere i dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere