RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt Oslo: Volatil uke endte ned

Sist oppdatert:
Vinterferien begynner å gjøre seg gjeldene og aksjene falt på Oslo Børs fredag
Det ble en negativ dag på Oslo Børs etter torsdagens oppgang. Aksjene på hovedindeksen falt ned 0,9 prosent og har dermed ikke Oslo Børs rikket seg av flekken.

En av aksjene som imidlertid har vært i vinden denne uken er Statoil, som fredag klarte en oppgang på 0,2 prosent. Norsk Hydro fulgte ikke etter og falt 0,9 prosent.

Yara, som leverte resultater omtrent som ventet, balte store deler av dagen langt i minus. Men på slutten av fredagens hentet aksjen seg opp etter innsidekjøp. Aksjen endte imidlertid ned 1,2 prosent.

Fjord Seafoods hentet inn 321 millioner kroner i en rettet emisjon på kurs 3,05 kr, der den også endte dagen, noe som representerte en oppgang på 2,69 prosent.

Dagens vinner ble imidlertid SuperOffice som leverte resultater markedet la merke til. Selskapet endte opp 10,69 prosent, og ble dagens desidert største vinner. Dagens taper ble imidlertid Itera, som falt 5,03 prosent etter massiv oppgang den siste uken.

Tomra steg 0,74 prosent. Etter tre dager med massivt fall, og det faktum at fredag er en tradisjonelt god Tomra-dag, ble det altså litt plaster og trøst for Tomras aksjonærer.

Åpning USA: Flat åpning

Det åpnet flatt i USA med S&P 500 indeksen ned 0,07 prosent og Dow Jones ned 0,09 prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen åpnet opp 0,07 prosent etter tungt fall torsdag.

Markedet avventer Michigan Consumer Confidence- tallene som kommer noe før markedet i Oslo stenger.

Før åpning USA: Flat åpning

Fredag kommer Michigan Consumer Confidence i USA, ca et kvarter før markedet stenger i Oslo. Dette avventer det amerikanske markedet mens det fordøyer produsentprisindeksen. Den kom inn som ventet, men kjerneinflasjonen var høyere enn ventet. Det kan igangsette rentespekulasjoner som ikke er positivt for markedet.

Futureshandelen i det amerikanske aksjemarkedet indikerer en flat åpning.

Lunch Oslo: Kommer tilbake

Mens det gjennom lunchen har steget til oppgang i Europa, med CAC 40-indeksen i Paris som ledene med en oppgang på 0,54 prosent og DAX-indeksen er opp 0,3 prosent.

I Norge har Statoil kommet seg, og er ved ett-tiden opp 0,69 prosent mens Norsk Hydro fremdeles er ned 0,57 prosent.

Gjødselselskapet Yara er ned 1,15 prosent etter at selskapet leverte resultater for fjerdekvartal fredag. Tallene var gode, men ikke gode nok til å imponere et kresent investorkorps på Oslo Børs.

Fjord Seafood stiger til 3,08 kroner, en oppgang på 3,70 prosent, etter at selskapet gjorde det kjent at de kjøper 12 prosent av Cermaq.

Tandberg er ned 1,94 prosent etter midtkvartalsoppdatering.

Åpning Oslo: Yara-fall og oljenedgang

Det faller på Oslo Børs fredag. Aksjene på hovedindeksen er ned 0,82 prosent og det er Yara som leder an fallet. Aksjen er ned 2,87 prosent etter at selskapet leverte noe dårligere på driften samt et mindre utbytte enn ventet.

Norsk Hydro faller 1,42 prosent, mens Statoil faller 0,23 prosent. Tandberg faller også etter at selskapet la frem 'midt-quarter' oppdatering som ikke fant helt i god jord. Aksjen er ned 2,27 prosent.

Tomra får sin lenge etterlengtede oppgang, og aksjen er opp 1,11 prosent etter massive fall de siste dagene. Fjord Seafood, som leverte elendige kvartalstall fredag, stiger 4,7 prosent etter at selskapet har kjøpt 12 prosent av det halvstatlige oppdrettselskapet Cermaq.

I Europa stiger børsene svakt tilbake fra åpning, og i London er FTSE-100 uendret mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,04 prosent.

Før åpning Oslo: Resultatene fortsetter

Lakseselskapet Fjord taper mer penger i vente men kjøper en større del av det halv-statlige oppdrettsselskapet Cermaq. Dette er antagelig ikke nok til at selskapet kan få en opptur i markedet fredag.

Yara leverte et bedre resultat per aksje enn ventet, men mye skyldes valutagevinster og driften var marginalt dårligere enn ventet. Men det som kan få fokus er at utbytte er såvidt mye mindre enn ventet. Dette kan tynge aksjen fredag.

Siste uke har aksjen steget 4,5 prosent mens den siden nyttår har steget 9,1 prosent.

NextGenTel leverte dårlige tall, som også var ventet etter at selskapet sendte ut resultatvarsel for kvartalet, mens SuperOffice leverte svært sterke tall for kvartalet.

Smedvig leverte tall etter børs i går, og de var ikke egnet til å imponere. Dette kan få markedet til å sende aksjen nedover fredag.

Dessuten har dollaren styrket seg både mot norske kroner men også mot euro den siste tiden. Det kan igangsette markedet til å sikre noen gevinster, eller i alle fall være litt mer forsiktig med kjøpsknappen.

Ute i Europa åpner aksjemarkedene i flatt til negativt lende. I London er FTSE-100 indeksen ned 0,13 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt åpner ned 0,08 prosent. I Stockholm er aksjene ned 0,06 prosent.

Børsene morgen: Ned i USA - opp i Asia

De asiatiske aksjene på Morgan Stanleys Asia-indeks viste oppgang på 0,5 prosent fredag. Det var særlig retail-selskapene som dro markedet, melder Bloomberg.

Dermed har Asia-indeksen steget 1,1 prosent denne uken, noe som er fjerde uke på rad med oppgang, den lengste oppgangen siden november.

Nikkei-indeksen steg 0,7 prosent mens den sørkoreanske Kospi-indeksen steg 1,2 prosent.

Slutt USA: Greenspan renteskremte markedet

Amerikanske aksjer falt torsdag etter at Alan Greenspan, den amerikanske sentalbanksjefen, sa til kongressen at renten i USA er relativt lave - noe som satte igang frykt for at rentene sittes opp hurtigere enn antatt.

De ledende indikatorene falt også mer enn antatt, noe som sørget for at S&P 500 falt 0,79 prosent mens Dow Jones falt 0,74 prosent. Nasdaq-composite falt 1,25 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere