RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt på fastrentefesten

Sist oppdatert:
Du kan glemme rekordlave fastrenter. De siste to månedene har markedsrentene steget kraftig. Nesten ingen tror nå på flere kutt fra Svein Gjedrem. Her er rentebildet, slik det ser ut nå
Norges Banks styringsrente er fortsatt på knall-lave 1,75 prosent, men markedsrentene, som viser investorenes tro på fremtidig renteutvikling, har steget kraftig de siste to månedene.

Det betyr at de aller laveste fastrentetilbudene i bankene og Statens Lånekasse er historie.

For to måneder siden, i begynnelsen av mars, ga tiårige statsobligasjoner en rente rundt 4,0 prosent. Nå er denne renten over 4,8 prosent. Det er fortsatt lavt i forhold til tidligere år, men altså en solid oppgang fra bunnen.

For femårige statsobligasjoner har renten steget fra rundt 3,1 prosent til rundt 4,0 prosent.

Også rentene som viser markedets forventninger til renteutviklingen på kortere sikt, har steget markant. For eksempel har pengemarkedsrenter med ett års horisont steget fra rundt det samme som Norges Banks styringsrente, altså 1,75 prosent, til rundt 2,25 prosent. Det viser at markedet nå regner med at det er slutt på rentekuttene fra Norges Bank, og at det vil komme en renteheving i løpet av noen måneder.

Smitter til boliglån

Markedsrentene er viktige også for ordinære låntagere, fordi bankene bruker disse rentene som utgangspunkt når de beregner renten på boliglån. For å beregne renten på et boliglån med fast rente, legges renten på statsobligasjoner med tilsvarende bindingstid til grunn. Så plusser banken på et tillegg for administrasjon og risiko, typisk 1 til 1,5 prosentpoeng.

Det betyr for eksempel at du nå fremover neppe vil få et femårig fastrentelån til bolig mye under 5,5 prosent.

Slik det ser ut nå, er bunnen også passert for de faste rentene i Statens lånekasse for utdanning.

Flere grunner

Renteoppgangen har vært kraftigere i Norge enn i de fleste andre land, og mens norske renter i vinter var like lave som i euro-området, er de norske nå klart høyere.

Rentene har steget i Norge både på grunn av indikasjoner på økt trykk i norsk økonomi, for eksempel vekst i boligpriser og detaljhandel, og på grunn av internasjonal smitte, spesielt fra USA, hvor markedet nå går og venter på at sentralbanken snart skal begynne å sette opp renten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere