*Nettavisen* Nyheter.

Slutt USA: Aksjemarkedet videre opp

Til tross for en rekke mørke skyer, fortsatte aksjeindeksene på Wall Street videre opp torsdag

19.05.08 01:10

Positiviteten i det amerikanske aksjemarkedet er kraftig nå. Torsdag ristet "oksen" på Wall Street av seg alle motstandere og endte handelsdagen i pluss.Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 0,46 prosent til 1653,61, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,10 prosent til 998,52 poeng. S&P 500 er nå på det høyeste nivået siden juni 2002, mens Nasdaq er på nivåene fra mai i fjor.Dow Jones steg 13,33 poeng til 9.196,55 poeng.Det er optimismen rundt en mulig opptur for den amerikanske økonomien i andre halvår 2003 som fyrer opp under oppgangen på Wall Street. CNN meldte torsdag at S&P-indeksen er opp 25 prosent, mens Nasdaq er opp 30 prosent siden New Yorks aksjerally startet 11. mars.Torsdag kom det dårlige jobbtall og detaljhandelstall fra USA. I tillegg kom selskapene Guidant og Freddie Mac med dårlige nyheter. Dette stoppet imidlertid ikke aksjerallyet.I teknologisektoren falt Peoplesoft-aksjen og Oracle-aksjen steg, etter at styret i Peoplesoft avviste budet fra Larry Ellison & Co.Råoljeprisen falt 75 cent til 30,30 dollar pr. fat på New Yorks råvarebørs. Gullprisen falt samtidig 2,30 dollar til 353,90 pr. unse.Slutt Oslo: Falt på gevinstsikring

Hovedindeksen endte ned 0,76 prosent til 132,39 torsdag etter at et rally fra morgenen etter hvert ble til et fall. Etter det iMarkedet forstår skal en rekke institusjonelle investorer ha valgt å ta gevinster i dag på grunn av den relativt sterkere kursoppgangen i Oslo siden nyttår sammenlignet med det amerikanske markedet.Det ble omsatt aksjer for 2,5 milliarder kroner.Oslo Børs har steget 15 prosent siden nyttår, mens den brede S&P 500-indeksen er opp omkring 13 prosent. Ute i Europa var det bred oppgang torsdag, og de amerikanske børsene åpnet også svakt opp.Blant aksjene som ble sendt ned i dag på store volumer var Norsk Hydro, DnB, Statoil og Telenor. Norsk Hydro var mest overraskende sett i forhold til en pen oppgang i USA onsdag kveld, og positive signaler fra både olje og aluminiumssektorene.Norsk Hydro falt til slutt 2,2 prosent til 335,50 kroner, og det ble omsatt for over 700 millioner kroner.Statoil avholdt i dag en kapitalmarkedsdag i Stavanger, og presenterte sine mål for perioden 2005 til 2007. De justerte blant annet opp avkastningsmålet med et prosentpoeng målt med forutsetningen for 2004-målet. Markedet reagerte ikke på signalene fra Statoil-ledelsen, og aksjen endte uendret på 64 kroner. Les:

Statoil med marginal økning i avkastningsmålet(Ny2)

Tomra var igjen i fokus i dag, og steg utover dagen etter nye forvirrende signaler fra Tyskland. Det siste er at det går mot pant, men at handelskjedene selv etablerer ordninger og forhandler med panteautomatprodusentene. Tomra-sjef Erik Thorsen sier til iMarkedet at de tyske handelskjeden vil ha på plass systemer innen fristen 1. oktober. Tomra endte opp 6,2 prosent til 34,20 kroner. Les:

Nasjonalt pantesystem i Tyskland likevel?

Frontline fortsatt å stige anført av overraskende fall i amerikanske oljelagre og uendrede produksjonskvoter i OPEC. I tillegg meldes det at Nigeria ønsker større produksjonskvoter. Det er positivt for Frontlines suezmax-flåten. Aksjen endte opp 5,1 prosent til 113,50 kroner. Les:

Oljeprisen opp på overraskende lagerfall i USA

PGS fikk et voldsomt rally i formiddag etter meldinger om at franske CGG skal ha engasjert rådgiver i forbindelse med deres uttalte planer om å fusjonere med seismikkdelen til PGS. Handelen ble n kort periode stoppet etter en oppgang på 18,9 prosent.PGS avviste overfor iMarkedet at det var noen endring i situasjonen. CGG fremholdt ifølge TDN Finans at de ikke vil gjøre noe før etter at en refinansiering av PGS er på plass i andre halvår. Aksjen endte til slutt opp 11,3 prosent til 3,95 kroner. Meldingen trakk også med seg TGS-NOPEC. som endte opp 5,3 prosent til 89 kroner.Fjord Seafood og Lerøy Seafood Group falt tung i dag på meldingene om at nederlandske Nutreco legger ned foredlingsanlegg i Norge under henvisning til den svake lakseprisen. Aksjene falt henholdsvis 5,2 og 4,9 prosent. Les:

Dyster melding fra oppdrettsgigant

Ingen klare trender inne it og teknologi i dag, selskaper i sektorene dominerte både taperlisten og deler av vinnerlisten. Telenor trakk ned telekom med et fall på 1,9 prosent til 30,80 kroner.Åpning USA: S&P 500 over 1000

De amerikanske børsene stiger etter åpning som ventet torsdag.En ny bunke greie makrtall bidrar til at de amerikanske børsene fortsetter stigningen i ettermiddag.Dow Jones Industrial Average er opp 0,6 prosent etter ti minuttes handel, mens den bred S&P 500-indeksen er opp 0,5 prosent, og er nå over 1.000-nivået. Nasdaq er opp 0,7 prosent.Før åpning USA: Mot oppgang

Det ligger an til en positiv åpning på de amerikanske børsene, tross nye makrotall.De amerikanske børsene lå an til en positiv åpning torsdag ettermiddag. Aksjefuturene falt litt tilbake etter at nye jobbtall fra amerikanske myndigheter viste fortsatt høy arbeidsledighet.I går var de tre ledende amerikanske aksjeindeksene på toppnivå for året.Lunsj: Oslo faller tilbake tross PGS-rally

Et kvartaler før klokken 12, er hovedindeksen ned 0,1 prosent på Oslo Børs, etter å ha vært opp nær en prosent i tidlig handel.Om resten av børsen har falt tilbake så har det vært et voldsomt rally i PGS-aksjen i formiddag etter at dn.no meldte at franske CGG har hyret inn rådgivere i forbindelse med deres ønske om å fusjonere med seismikkdelen til PGS. CGG uttrykte ønske om dette allerede i fjor høst, og kjøpte seg opp til 7,5 prosent i det norske seismikkselskapet. Handelen i PGS er stanset rett før lunsj etter en oppgang på 18,9 prosent.Resten av børsen har falt tilbake i formiddag, spesielt Norsk Hydro og fusjonskameratene Gjensidige Nor og DnB har blitt tunge utover formiddagen, og Statoil har også begynt å falle i forkant av dagens presentasjon av nye økonomiske mål. Dette er nok til å senke børsene sammen med fall i Schibsted og Telenor.Oppdrettsaksjene Lerøy Seafood og Fjord Seafood er blant taperne i formiddag etter at Nutreco har meldt at de medlegger to foredlingsanlegg i Norge på grunn av lav laksepris. Lakseprisen falt i forrige uke til historisk lavnivå. Lerøy er ned 7 prosent til 21 kroner.Tankrederiet Frontline fortsetter å stige i dag blant annet etter at OPEC i går bestemte seg for å holde kvotene uendret, mens det ble rapprotert nye overraskende fall i de amerikanske råoljelagrene i går kveld.Tomra også lit topp i dag etter uttalelser fra den tyske miljøvernministeren Jürgen Trittin i går og Tomra-sjef Erik Thorsen til iMarkedet i formiddag.Ute i Europa har ikke børsene falt tilbake, og Frankfurt-børsen er opp omkring 2 prosent, mens London er opp 0,9 prosent.
Åpning Oslo: Bred oppgang

Oppturen fortsetter i Oslo og i Europa torsdag, Aker Kværner og Tomra leder an.Hovedindeksen steg umiddelbart etter åpning torsdag, og er etter 40 minutter opp 0,7 prosent etter å falt litt tilbake sammen med Norsk Hydro-kursen.Det er Aker Kværner og Tomra som leder an i oppgangen blant de største selskapene. Toomra ser ut til å få et løft på utsikter til mulige individuelle leveranser til det tyske markedet dersom et felles pantesystem kollapser.Aker Kværner fortsetter å ha medvind i seilene etter kontraktsmeldinger og en vellykket Sea Launch- oppskytning. Aker-aksjen er opp 3,7 prosent.Statoil er opp 50 øre i tidlig handel i påvente av at Statoil-ledelsen skal legge frem nye finansielle mål klokken 13 i dag på en kapitalmarkedsdag i Stavanger.Det er ellers en bred oppgang blant annet anført av oljerelaterte aksjer som PGS og Fred. Olsen Energy.Telecomputing og Fast er opp i tidlig handel etter at de blir inkludert i OBX-idneksen fra 20. juni.ute i Europa har oppgang fortsatt i formiddag på de største børsene, og Frankfurt er nå opp drøye 2 prosent, mens London-børsen er opp 0,8 prosent.
Før Oslo: Oppgang ventes

Oljeprisoppgang og mulig amerikansk rentekutt ventes sende Oslo Børs videre opp.Nye fall i de amerikanske lagertallene, og styrkede utsikter til et amerikansk rentekutt er ventet å bidra til oppgang på Oslo Børs torsdag.De amerikanske børsene steget godt over en prosent på tampen av børsdagen onsdag etter en rapport om at det fortsatt mangler klare tegn til oppgang i USA. Dette har styrket aksjemarkedets tro på et nytt rentekutt fra sentralbanken neste måned, og sendte asiatiske børser opp i natt. De store europeiske børsene er også opp i tidlig handel.Spesielt hyggelig for Oslo Børs er at oljeprisene fortsatt å stige i går ettermiddag og kveld etter at ukentlige tall viste nye fall i de amerikanske råoljelagrene. Det ga et skikkelig rally i amerikanske oljeservice- og oljeaksjer. Les:

Oljeprisen opp på overraskende lagerfall i USA

Norsk Hydro ventes å stige i dag etter oppgang i USA ansporet av både oljeprisen, men også en positiv rapport fra aluminiumsmarkedet. Les:

Godt aluminiumssalg i mai

Frontline steg også videre i USA i går, og endte et par kroner over sluttkursen i Oslo. Les:

Norsk i USA: Oljerally

Norske Skog kan komme under press i dag på grunn av et resultatvarsel fra verdens største avispapirprodusent Abitibi. Resultatvarslet skyldtes en styrket canadisk dollar mot amerikanske dollar. Norske Skog eier en tredje del av et av Nord-Amerikas største avispapirkonsern, NorskeCanada. Les:

Norske Skog-konkurrent med resultatvarsel

Tomra ventes å bli preget av fortsatt stor usikkerhet rundt panteinnføring i Tyskland. Det er blant annet kommet signaler om at et enhetlig system er i det blå, og Tomra kan nå håpe på leveranser til individuelle systemer utarbeidet av butikkjedene. Les mer her:

Åpner for egne tyske panteløsninger

Det er meldt om endringer i OBX-indeksens sammensetning med virkning fra 20. juni før børs i dag, og det kan ventes gi mindre utslag på berørte aksjer. TGS og InFocus blir kastet ut av indeksen, mens it- og teknologiaksjene Telecomputing, Fast, Visma og Tandberg TV tas inn. Les:

Fire nye IT-selskaper i OBX-indeksen

Børsene morgen: Positiv åpning i Europa

De viktigste europeiske børsene fortsetter oppgang torsdag morgen.Troen på nye amerikanske rentekutt i nest måned har satt fart i de europeiske børsene i morges. Den amerikanske makrorapproten om innenriksøkonomien i USA, Beige Book, viste få tegn til klar bedring i verdens største økonomi, og det spekuleres nå i et nytt rentekutt.Det ga oppgang i Asia i natt og i USA på slutten av dagen. I Europa er Frankfurt-børsen opp 1,1 prosent ett 15 minutters handel, mens Paris-børsen er opp 0,8 prosent.Oppgang i Asia

De asiatiske aksjemarkedene fortsetter å stige torsdag i kjølvannet av opptur i USA på makrorapport.De asiatiske børsene tror nå på et mulig rentekutt i USA ved neste møte i den amerikanske sentralbanken. Det har satt fart på de asiatiske eksportaksjene torsdag.Det er gårsdagens Beige Book, en rapport fra Federal Reserve om tilstanden i den amerikanske økonomien, lagt frem i går kveld, som har satt fart i eksportaksjene.Aksjer som Samsung Electronics i Sør-Korea og Canon i Japan har sendt aksjeindeksene opp. De asiatiske databrikkeprodusentene har ikke falt tross en negativ rapport fra bransjeorganisasjonen SIA, som har kuttet i vekstprognosene.Tokyo-børsens Nikkei 225 steg 0,4 prosent til 8.926,81, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea var opp 0,9 prosent rett før stengetid.Slutt USA: Fed-rapport trakk opp

Etter en sidelengs åpning ble det ny oppgang utover kvelden norsk tid i USA, tross en blandet Beige Book.Det kan se ut til at markedet kun griper fatt i det positive om dagen, så også i USA i kveld. Sentralbanken Federal Reserves rapport om innenriksøkonomien viste noe tegn til bedring, og det var nok til å sende de amerikanske børsene opp på tampen av dagen.Det kanskje mest positive i rapporten var at ingen av de 12 distriktene meldt om svekkelser.Dow Jones ble ledet opp av AT&T, IBM og Catepillar tross svekkelser i techsektoren, hvor Texas Instrument trakk ned etter et resultatvarsel.Hussektoren og biotech var de sterkeste sektorene i USA etter positive analyser og et positivt resultatvarsel, mens minnebrikkeprodusentene ledet tech ned.Dow Jones Industrial Average endte opp 1,42 prosent til 9.183,08, mens den brede S&P 500-indeksen endte opp 1,28 prosent til 997,42. Nasdaq var svakest av aksjeindeksene med en oppgang fra 1,13 prosent til 1.646,02.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag