RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet etter makroskuffelse

Sist oppdatert:
Teknologiaksjene ristet av seg svake makrotall USA, mens lokomotivene hang etter
Første del av handelen i USA i kveld var preget av de svake makrotallene som ble lagt frem før åpning. Spesielt var ordreinngangen for varige goder januar overraskende svak, men også de ukentlige arbeidstallene var negative.

Utover dagen ristet imidlertid markedet av seg makroskuffelsen, og spesielt teknologiaksjene viste positive toner. Det var biotech og halvledersektorene som trakk mest opp på Nasdaq. Nasdaq-indeksen steg 0,5 prosent til 2.032,58.

Oljerelaterte aksjer steg ytterligere i kveld etter kraftig oppgang i oljeprisen etter gårsdagens oljerapproter i USA. Det var børslokomotivene som skuffet mest i dag med United Technologies og Boeing i spissen for Dow Jones Industrial Average. Indeksen endte ned 0,2 prosent til 10.580,59.

Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,1 prosent til 1.145,01. Gullårisen endte marginalt ned i kveld på 395,50 dollar, etter å ha vært nede på 391 i løpet av sesjonen, nivåer ikke sett siden november. Oljeprisen falt marginalt i New York i kveld.

Slutt Oslo: USA-tall ødela ny 200-passering

En pakke med skuffende makrotall fra USA stoppet oppgangen på Oslo Børs torsdag.

Hovedindeksen endte til slutt opp 0,4 prosent til 199,6 etter å ha snust på nivåer rett over 200 tidlig på ettermiddagen. Det var utviklingen i dollarkursen og oljeprisen som satte en positiv tone på Oslo Børs torsdag.

Dollarkursen steg markert onsdag ettermiddag etter stengetid, men markedet tok opp tråden torsdag morgen og Oslo Børs steg fra åpning. Det var en tale av den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan torsdag ettermiddag som satte fart i dollaren, samt at det i løpet av torsdagen begynte å svirre sterke spekulasjoner om et mulig rentekutt i euroland til uken.

Oljeprisen steg også kraftig onsdag kveld og bidro til å heve flere av børsens oljeavhengige aksjer med Statoil og Norsk Hydro i spissen. Det var nye rapporter om stramme oljelagre i USA som sendte oljeprisen opp mer enn 3 prosent onsdag kveld.

Amerikanske forhold bidro til at passeringen av 200-nivået for Hovedindeksen ble kortvarig torsdag ettermiddag. Det kom tall både for arbeidssøkende og ordreinngang, og de var klart svakere enn ventet. Både Oslo Børs og de europeiske børsene reagerte negativt på meldingene.

Bulkrederiet Jinhui var for andre dag på rad å finne blant de meste omsatte aksjen på Oslo Børs. Inntressen for bulkrederiet, som frem til i fjor høst levde et stille og anonymt liv på børsen, har vært enorm denne uken. I dag kom rederiet med tall som førte til videre oppgang. Aksjen steg 8,4 prosent til 19,40 kroner med aksjer for rundt 350 millioner kroner omsatt.

Dagens mest omsatte ble DnB Nor-aksjen som også var blant de som tynget børsen mest. Finanskonsernets tall for fjerde kvartal var ikke hva markedet ønsket, spesielt ser presset på rentemarginen nå ut til å være større enn antatt. Aksjen endte ned 2,4 prosent til 44,30 kroner.

Den største nedturen i dag sto teknologiselskapet Q-Free for. Aksjen falt hele 29 prosent til 10 kroner etter at det ved 14-tiden ble kjent at de ikke fikk den store kontrakten i Taiwan. Kursen var kjørt kraftig opp de siste dagene i forkant av offentliggjøring, og fallhøyden ble tilsvarende stor.

Farmasiselskapet Medi-Cult Skuffet også markedet med sine tall og signaler i fjerde kvartalsrapporen, og aksje endte ned 6,9 prosent til 13,40 kroner.

Blant vinnerne i dag var seismikkaksjene som fikk et kraftig løft etter resultatrapporteringen til amerikanske Veritas DGC. GGS ledet oppgangen med et løft på 15,6 prosent til 4,70 kroner. TGS steg 4,8 prosent til 131,50 kroner.

Oppdrettaksjen Lerøy Seafood fortsetter å være den foretrukne sektoraksen innen fisk og oppdrett etter dagens resultatfremleggelse. Selskapet økte resultater og omsetning og markedet svarte med å sende aksjen opp 4,2 prosent til 39,80 kroner.

Teknologi- og industriselskapet Hexagon ble dagens kursvinner etter å ha kommet med en oppstemt resultatguiding for 2004. Aksjen endte opp 28,8 prosent til 2,55 kroner.

Åpning USA: Moderat ned

Det falt moderat tilbake på Wall Street etter åpningen. Dow Jones-indeksen var ned 0,2 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var ned 0,1 prosent. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,2 prosent etter åpningen.

Før åpning USA: Svakt ned

I forkanten av åpningen på Wall Street ligger det an til en svak nedgang. Litt svakere makrotall enn ventet var med på å dra ned.

Før åpningen kom det nye arbeidstall og ordreinngang av varige goder. Særlig det sistnevnte var klart svakere enn ventet. Det var imidlertid den volatile transportsektoren som dro ned variger goder-tallet. Derfor ble ikke reaksjonen hos investorene så stor på de svake makrotallene.

Lunsj: Over 200 igjen

Hovedindeksen er et drøyt kvarter etter klokken 12 opp 0,7 prosent til rett over 200-nivået. Dette er andre gang siden juni 2001 at Hovedindeksen klatrer over 200. Forrige gang var på mandag.

Det er dollar og olje som driver opp kursene på Oslo Børs i dag. Dollaren har styrket seg markert det siste døgnet etter en tale av den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan, i tillegg øker signalene om et rentekutt i Europa.

Videre har oljeprisen igjen steget markert etter den ukentlige oljelagerrapproten i USA. Dette er faktorer som har løftet flere av tungvekterne på Oslo Børs med Statoil og Hydro i spissen.

Skuffelsen over DnB Nors fjerde kvartalstall fortsetter å dempe utviklingen noe til lunsj. Finansaksjen er ned 2,2 prosent til 44,40 kroner.

Bulkrederiet Jinhui er med på å trekke børsen over 22 igjen. Rederiet la i dag frem tallene for fjerde kvartal, og indikert samtidig klar bedring inntektene utover året samt tro på fortsatt bonanza i tørrlastmarkedet. Aksjen er opp 7,3 prosent til lunsj og er børsens nest mest omsatte.

Seismikkaksjene bidrar også til løftet på Oslo Børs i dag. Det var en overraskende sterk kvartalsrapport fra amerikanske Veritas DGC, som har satt fart i aksjene. Alle de tre børsnoterte seismikkaksjene er høyt oppe på vinnerlisten torsdag.

Iveren etter shippingaksjer er langt fra begrenset til Jinhui, for kjøleskipsrederiene Green Reefers og Star Reefers fortsetterm å stige kraftig torsdag. Green Reefers er opp nye 12 prosent på sin fjerde kvartalsrapport som ble sluppet til lunsj går.

Tankgiganten Frontline er på sin side opp en drøy prosent tross fallende rater i stortankmarkedet. Det er dollar og oljeeffekten som trekker aksjen opp.

Cruiseaksjen Royal Caribbean Cruises stiger i dag videre på storebror Carrnivals optimistiske guiding i går. Aksjen er opp 1,5 prosent til lunsj.

Radioaksjen P4 ser ut til å miste luften etter tildels store spekulasjoner på et mulig pliktig bud på selskapet fra Stenbeck-sfæren. Caset er imidlertid i stor grad avlivet, og aksjen er ned 5,8 prosent.

Ute i Europa har børsene stort sett holdt seg uendret etter å ha steget omkring 0,3 prosent i tidlig handel.

Åpning Oslo: DnB Nor demper oppgang

DnB Nor holder noe igjen en ellers bred oppgang torsdag etter kvartalsrapportering.

Hovedindeksen er opp 0,4 prosent etter 25 minutters handel torsdag, ansporet av dollar og oljesensitive aksjer. Det er stort sett bred oppgang blant de mest omsatte aksjene, mens DnB Nor-konsernet faller tilbake.

Finanskonsernet la i morges frem tall for fjerde kvartal, men det ser ikke ut til at markedet lar seg overbevise tross resultater som var bedre enn ventet. Det var i hovedsak lavere tap enn ventet som trakk opp for konsernet, og det kan være bekymring for markedet er lavere en forventede nettorente- og provisjonsinntekter. Aksjen er ned 2 prosent i tidlig handel.

Bulkrederiet Jinhui er også i fokus torsdag, og er så langt nest mest omsatt. Rederiet har i morges lagt frem tall for fjerde kvartal, som var preget av reverseringer av tidligere nedskrivninger på flåten. Ifølge rederiets egne verdsettelser prises aksjen å til over det dobbelte av substansverdi. Aksjen er opp drøye 3,9 prosent på tallene etter en halvtimes handel.

Telenor har i dag meldt om salg av resten av posten i det greske mobilselskapet Cosmote med en hyggelig gevinst. Aksjen er opp 0,2 prosent.

De dollar og oljesensitive aksjene er alle opp i dag. Dolalren styrket seg kraftig i gå kveld etter en tale fra den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan. Oljeprisen steg også markert etter at de amerikanske oljelagrene fortsatt viser seg å være meget stramme.

Statoil, Norsk Hydro og Frontline er blant aksjene som stiger på meldingene.

Aker Kværner er opp hele 3,3 prosent i tidlig handel etter et oppslag i Aftenposten der det går frem av styret i industrikonsernet nå jobber med en oppdeling av konsernet i tre børsnoterte selskaper. Dette skal få frem verdien i konsernet og isolerer problemengasjementene.

Oljeaksjen Canargo er opp nær 6 prosent i dag etter å ha meldt om en kraftig økning i selskapets oljereserver.

Før Oslo: Mot ny plussdag

En gunstig dollar og oljeprisutvikling og generell oppgang ute kan løfte Oslo Børs torsdag.

Det er oppgang på de fleste europeiske børser i tidlig handel torsdag etter at den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan satte fart i dollaren. Dollaren har styrket seg markert både mot euro og norske kroner, som ventes å gi det norske markedet et løft i dag.

Det ble også oppgang etter fem dager med fall i USA i går, og i Europa er Frankfurt-børsen opp 0,4 prosent, mens Eurotop 100-indeksen er opp 0,3 prosent 20 minutter før børsen åpner her hjemme.

En annen faktor som kan ventet å trekke opp Oslo Børs er en markert oppgang i oljeprisen i går ettermiddag og kveld. Det var igjen den ukentlige lagerrapportering i USA som satte fart i oljeprisen.

Av selskapsnyheter i dag så er tallene fra DnB Nor-konsernet noe av det viktigste. Det nye store norske finanskonsernet kan vise til en god utvikling i fjerde kvartal, og slo analytikernes forventninger på bunnlinjen. Det skyldes blant annet langt lavere tap en ventet på utlån.

I Aker Kværner jobbes det ifølge Aftenposten i herdig med en splitting av selskapet i tre deler for å avhjelpe Røkkes gjeldssituasjon og få samlet problemengasjementene i trygg avstand fra den ellers lønnsomme virksomheten.

Seismikkaksjene kan komme i et positivt fokus i dag etter at amerikanske Veritas DGC la frem meget sterke tall i går kveld. Selskapet opplevde rekordsterkt seismikksalg, og aksje steg nær 6 prosent i etter børshandel.

Oljeselskapene Canargo og DNO ventes også å få et løft i dag etter positive nyheter. Canargo har meldt om en radikal oppjustering av reservene, mens DNO endelig har truffet hydrokarboner på blokk 43 i Jemen.

Jinhui som i går var børsens mest omsatte aksje, kan komme under press i dag etter at Dagens Næringsliv kunne melde at Skagenfondene nå har valgt å ta gevinst å selge seg helt ut av aksjen.

Børsene morgen: Dollaroppgang i Asia

Det ble dollarbasert oppgang i Asia i natt etter at Alan Greenspan snakket opp dollaren.

Det var eksportaksjene i Japan og ellers i Asia som ledet det asiatiske aksjemarkedet opp i natt og i morges. Bakgrunnen var den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspans tale i går hvor han beskrev veksten i USA som sterk.

Dette bidro til en klar styrking av dollaren, noe som ble tatt vel imot i Asia, hvor den store eksportsektoren har slitt med en stadig svakere dollar.

Morgan Stanleys Asia-indeks var opp 0,8 prosent i morges, indeksen omfatter mer 800 av de største selskapene i regionen.

Det ble også kraftig oppgang i Tokyo, hvor Nikkei 225-indeksen endte opp 1,5 prosent til 10.815,30. Det er den største oppgangen på fem uker i det japanske markedet.

Slutt USA: Snudde opp igjen

Det snudde opp igjen på Wall Street onsdag.

Det var teknologisektoren som løftet Wall Street onsdag kveld. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 0,9 prosent til 2.022,98 poeng. På sammme tid steg Dow Jones-indeksen 0,3 prosent til 10.601,62 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,4 prosent til 1.143,67 poeng.

Det er nedsalget i teknologisektoren de siste ukene som fikk investorene igjen å hoppe på teknologiaksjene. Nå synes flere investorer at flere av aksjene igjen var attraktivt priset.

Blant aksjene som dro opp onsdag var Cisco og datadistributøren Ingram Micro. Sistenevnte kom med positive tall for siste kvartal før børsstart onsdag.

I råvaremarkedet steg oljeprisene igjen onsdag, og var opp 1,10 dollar til 35,68 dollar pr. fat. Gullprisen falt hele 8,70 dollar til 396,10 dollar. Hovedårsaken til fallet i gullprisen var styrkningen av dollaren i løpet av handelsdagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere