RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet etter terror og oljeoppgang

Sist oppdatert:
Terrorhandlinger i Saudi-Arabia og påfølgende oppgang sendte amerikanske aksjer uteom teknologi ned mandag
Dow Jones falt 0,43 prosent, mens den bredere S&P 500 indeksen falt 0,08 prosent. Nasdag greide å få en oppgang på 0,15 prosent mandag.

Teknologiaksjene steg anført av Motorola og Apple Computer steg som følge av positive analyser fra meglerhus, mens en oppgang i oljeprisen mandag etter terroranslag mot amerikanske interesser fikk aksjene i hovedindeksene til å falle.

Blant annet falt Alcoa, verdens største aluminiumsprodusent, etter at Goldman, Sachs & Co, et meglerhus, nedjusterte fra "in-line" til "Out-perform" og kuttet estimatene for 2005.

Grunnen skal ifølge Bloomberg være at det ventes høyere kostnader neste år.

Fire aksjer falt for hver tredje som steg på New York-børsen. Volumet var imidlertid nærmere 2 prosent lavere enn normalt.

Oljeprisen steg 1,1 prosent for levering i januar.

Slutt Oslo: Opp etter terrormeldinger

Oljeprisen var opp 1,6 prosent til 40 dollar i London-handelen mandag. Dette var med på å trekke ned de ledende europeiske børsene. Terrormeldingene fra Spania og Saudi-Arabia var med på å dra opp oljeprisen.

Ved avslutningen på Oslo Børs hadde DAX-indeksen i Frankfurt falt tilbake 0,5 prosent, mens FTSE-indeksen i London var ned 0,6 prosent.

Samtidig var CAC-indeksen i Paris ned 0,5 prosent.

Hovedindeksen i Oslo endte mandagen på 228,39 poeng, noe som var på 0,5 prosent.

De oljetunge aksjene Statoil og Hydro endte begge opp mandag, etter løftet i oljeprisen. Statoil steg 0,6 prosent, mens Hydro steg 1,2 prosent.

John Fredriksens Frontline og Golar steg henholdsvis 3,7 prosent til 353,50 kroner og 4,9 prosent til 90,25 kroner.

En analyse fra meglerhuset ABG Sundal Collier var med på å tynge DnB Nor-aksjen mandag. Den kjente bankanalytikeren Sigmund Håland gjentar sitt negative syn på DnB Nor, og venter økt press på marginene fremover.

DnB endte ned 0,9 prosent til 55,25 kroner.

Birdstep-aksjen falt 2 prosent til 9,70 kroner. iMarkedet at DnB Nor Markets var ute med en nedgradering mandag.

Oljeaksjen CanArgo endte opp 8,5 prosent mandag etter et voldsomt rally i USA på fredag kveld. Det er fortsatt ikke nyheter ute rundt selskapet som hadde en kraftig oppgang også i begynnelsen av forrige uke.

Dagens vinner var vannrenseselskapet Goodtech, etter en oppgang på 28,3 prosent til 0,59 kroner mandag. Etter en svak utvikling på Børsen, i etterkant av resultatvarselet, rykket hovedaksjonær Holmen Industrier ut med et bud på selskapet. Karl Erik Staubo og Holmen byr 0,6 kroner pr. Goodtech-aksje.

Åpning USA: Svakt ned

Dow Jones-indeksen startet dagen ned 0,4 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen var ned 0,3 prosent.

Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,2 prosent.

Før åpning USA: Flatt til nedgang

I forkanten av åpningen på Wall Street ligger det an til en flat til negativ børsstart mandag.

Mandag har butikk-kjeden Wal-Mart vært ute å guidet om en vekst i salget på 1 til 3 prosent i desember. Samtidig har 3Com kuttet guidingen for sitt andre kvartal.

Nå venter 3Com en omsetning i selskapets andre regnskapskvartal på 149-153 millioner dollar, mens konsensus blant analytikerne ligger på 170 til 180 dollar.

Angrepene mot det amerikanske konsulatet i Saudi Arabia var også med å dra ned i forkanten av børsåpningen.

Lunsj: Holdes oppe av oljen

Hovedindeksen er nær uendret rett etter lunsj mandag etter å ha hentet seg inn etter litt svak åpning.

Det er mindre rekyl for oljeprisen som følge av terrorangrep mot det amerikanske konsulatet i den saudiarabiske byen Jeddah. I tillegg fikk olje- og oljeservicesektorene en oppgang i det amerikanske markedet fredag, som har smittet over.

Norsk Hydro trekker opp i dag både på oljeprisen, men i hovedsak som følge av presentasjonen for et stort aluminiumsverk i Qatar. Aksjen er opp en knapp prosent til 480 kroner på nyheten.

Frontline har fått en hyggelig oppgang i dag etter å ha falt tildels tungt sist uke. Ratene i tankmarkedet er fortsatt knallsterke og de fleste skipsmeglerhusene tror ikke på noe videre fall. Frontline er opp 3,8 prosent til 354 kroner.

Yara, PGS, Tomra og Stolt Offshore er andre aksjer med pen oppgang i dag.

Oljeaksjen CanArgo er opp over 7 prosent så langt i dag etter et voldsomt rally i USA på fredag kveld. Det er fortsatt ikke nyheter ute rundt selskapet som hadde en kraftig oppgang også i ebgynnelsen av forrige uke.

PhotoCure er dagens taper. Skuffelsen over at amerikanske helsemyndigheter fortsatt ikke har godkjent Metvix for hudkreftbehandling fikk storeier Skagen til å signalisere at de vurdere å droppe aksjen.

Kværner har blitt tung i dag etter at det har blitt kjent at Kværner Philadelphia har blitt stevnet i saken hvor det påstås at verftet har manipulert regnskaper og anbudsrunder. Aksjen er ned 4 prosent så langt i dag.

Dagens kursvinner er teknologiaksjen Goodtech etetr at storeier Holmen Industri har lagt inn et frivillig bud på alle aksjene på 60 øre. Aksjen handles opp 26 prosent til 58 øre.

Ute i Europa er de største børsene svakt ned ved lunsjtider, blant annet som følge av en mindre oppgang i oljeprisen og nye store fall i dollaren rett før helgen.Åpning Oslo: Nedgang

Det åpnet ned på Oslo Børs mandag. Børsvinner var Goodtech.

Som iMarkedet skrev i forkanten av åpningen mandag, startet det med nedgang på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen var ned 0,3 prosent til 226,70 poeng etter en halv times handel.

Etter åpningen var Hydro-aksjen opp 0,5 prosent til 478 kroner. Det var meldingen om Quatar-oppkjøpet og en rekyl etter forrige ukes kursfall som dro opp Hydro-kursen.

Blant de tyngste aksjene på Oslo Børs var Telenor tilbake hele 1,4 prosent, mens DnB Nor falt hele 2,2 prosent etter åpningen. Fallet for disse aksjene kommer trolig som en årsak av at utlendingene selger seg ned i norske aksjer i etterkant av fallet i oljeprisen.

Dagens vinner etter åpningen var vannrenseselskapet Goodtech. Etter en svak utvikling på Børsen, i etterkant av resultatvarselet, rykket hovedaksjonær Holmen Industrier ut med et bud på selskapet. Karl Erik Staubo og Holmen byr 0,6 kroner pr. Goodtech-aksje.

Etter en meget sterk utvikling i USA, styrket også CanArgo-aksjen seg på Oslo Børs. CanArgo var opp 7 prosent til 7,28 kroner etter åpningen.

På taperlisten etter åpningen var PhotoCure. Selskapet sendte en melding om problemer med godkjennelsen av sitt hudkreftprodukt i USA. Skagen-fondene uttalte til Finansavisen lørdag at de vurderer å selge seg ut av Photocure etter en ny skuffelse.

PhotoCure-aksjen var ned 5,5 prosent 37,70 kroner.

Før åpning Oslo: Fokus på Hydro og Canargo

I forkanten av åpningen på Oslo Børs er ligger det an til en svak nedgang på Oslo Børs. Svake amerikanske arbeidsmarkedsstall fredag, gav en dårlig innvirkning på de internasjonale børsene.

Mandag morgen var også de ledende europeiske børsene svakt tilbake. Dette, i tillegg til svekkelsen i oljeprisen, vil trolig dra Oslo Børs videre ned mandag morgen.

Før åpningen var imidlertid oljeprisen lite endret, mens dollaren har raste videre ned. For de fleste selskapene på Oslo børs er en svekkelse i dollaren negativt.

Mandag morgen har IT-selskapene Catch, NextGentel og Komplett vært ute med meldinger om utviklingen i salget. Catch viser en fantastisk vekst i salget av bredbåndslinjer i november, og NextGenTel følger opp. Kompletts omsetningsutvikling i november var også sterk.

Ellers var Hydro ute med nyheter om storkjøp i Quatar. Med den fallende oljeprisen, er det imidlertid ikke sikkert at markedet vil sende Hydro-kursen opp på meldingen.

I USA-handelen fredag steg oljeservice og tank. De norske aksjene som er notert i USA steg stort sett til høyere nivåer enn sluttkursene i Oslo. Blant disse var Frontline og Stolt Offshore.

Ellers steg CanArgo-aksjen som en kule i USA-handelen fredag, og det ventes at dette smittes over på Oslo Børs mandag.

Det ventes for øvrig lite nyheter på makrosiden mandag.

Børsene morgen: Fall i Asia - svakt opp i USA

Det var det asiatiske eksportaksjene som ledet an nedgangen på de toneangivende asiatiske børsene mandag morgen.

En time før stengning var Nikkei-indeksen i Japan ned hele 0,9 prosent, mens Hang Seng-indeksen i Tokyo var svakt ned.

Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific-indeksen, som inneholder rundt 900 selskaper i regionen var ned 0,1 prosent mandag morgen.

Det var svake amerikanske sysselsettingstall som dro ned asiatiske eksportaksjer mandag morgen.

I USA fredag endte den brede S&P 500-indeksen opp 0,07 prosent til 1.191,17 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen steg 0,2 prosent til 2.147,96 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere