RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet i USA

Sist oppdatert:
Det ble en blandet utvikling på USA-børsene onsdag. Alle de ledende indeksene endte rundt null
Ved avslutningen på Wall Street var Dow Jones-indeksen ned 0,1 prosent til 10.310,95 poeng. Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,2 prosent til 1.121,58 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen steg 0,4 prosent til 1.957,26 poeng.

Uttalelsene til den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan tirsdag, var igjen i fokus hos investorene onsdag. Investorene må nå venne seg til en situasjon hvor rentenivået vil settes opp. Spørsmålet er ikke om det skjer, men når det skjer.

Ellers var mye fokus rettet mot sterke nynoteringer i råvaremarkedet. På new Yorks råvarebørs steg gull for levering i juni opp 2 dollar til 393,80 pr. unse.

I oljemarkedet var det også løft. Oljeprisen steg enda nærmere til 40 dollar pr. fat.

Slutt Oslo: Statoil og Telenor ga oppgang

Hovedindeksen endte til slutt opp 1,2 prosent til 191,97 etter en jevn oppgang utover dagene etter at Telenor og Statoil sendt børs kraftig opp fra morgenen av.

Oppgang ellers i Europa i kjølvannet av rentesignalene fra den amerikanske sentralbanken hjalp også på utviklingen. Uinspirerte amerikanske børs tok ut litt av luften på tampen av børsdagen i Oslo.

De europeiske børsene var i snitt svakere enn det norske markedet. Selv en stadig sterkere krone mot euro og dollar klart ikke å dempe oppgangen på Oslo Børs. Mot dollar nærmet kronen seg bunnen fra januar, mens eurokursen var på ny bunnivåer mot norske kroner for året.

Oljeprisen falt svakt tilbake i løpet av dagen, men holder seg fortsatt på de høyeste nivåene sett siden inngangen til 1990-tallet. Det dempet ikke akkurat på oppgangen for Statoil og Hydro. Orkla og Yara bidro også til den pene utviklignen på Oslo Børs med 3 prosents oppgang hver.

Statoil steg 2,3 prosent i dag til 90 kroner etter å ha lagt frem de beste kvartalsresultatene i selskapets historie før børsåpning i dag. Selskapet slo konsensus blant analytikerne kraftig og dempet heller ikke guidingen for året. Det eneste skuffelsene var gjentagelsen av overskridelsene i Kristin-utbyggingen.

Telenor var den andre av børstungvekterne som la frem tall før børsåpning i dag, og i likhet med Statoil knuste Telenor estimatene. Aksjen ble belønnet med en oppgang på 3,1 prosent til 46 kroner etter tallene. Det var store volumer i aksjen.

Norsk Hydro ble også dratt opp av Statoil og den sterke oljeprisen, og på rekordsterk volum, aksjer for over 1,5 milliarder skiftet hender, endte aksjen opp 0,7 prosent til 420 kroner. Norsk Hydro vil legge frem sine kvartalstall førstkommende mandag.

Laksesektoren fortsatte å være i fokus onsdag etter at de fikk en kraftig nedtur tirsdag. Det var en artikkel i Bergens Tidende om at EU har planer for straffetoll som sendte kursene ned. I dag ble det klart at EU om en uke vil drøfte et forslag om en straffetoll på 400 euro pr. tonn norsk laks som eksporteres til unionen.

Lakseaksjen var opp i tidlig handel, men falt tilbake etter at EU-forslaget ble kjent. Fjord Seafood endte opp 0,3 prosent til 3,04 kroner, mens Lerøy Seafood endte ned 0,6 prosent på 33,80 kroner.

Belships var et av flere selskaper som la frem tall i dag, og de skuffet veldig med sine signaler rundt bulkmarkedet. Selskapet mener toppen nå kan være nådd, og har sikret deler av flåten på lange kontrakter. Aksjen ble sendte ned 8,6 prosent til 10,60 kroner. Jinhui ble noe presset av Belships, men steg på ettermiddagen igjen for å ende opp 3,3 prosent til 15,50 kroner.

Fast Search & Transfer som la frem tall etter børs tirsdag endte uendret på 10,40 koner.

Prosafe led samme skjebne etter sin kvartalspublisering etter børs i går, og endte ned 2 prosent til 150 kroner.

Åpning USA: Flatt

De amerikanske børsene er tilnærmet flate etter et kvarters handel onsdag.

Etter en svak oppgang etter gårsdagens rentemøte i USA har de amerikanske børsene vært flate etter åpning onsdag.

Dow Jones-indeksen er marginalt ned, mens Nasdaq er opp 0,1 prosent. Den brede S&P 500-indeksen er helt flatt etter 15 minutters handel i USA.

Før åpning USA: Mot blandet børsstart

Det ligger an til en blandet børsstart på de amerikanske børsene onsdag.

Det lå an til en blandet børsstart i USA 45 minutter i forkanten av at aksjenhandelen ble satt i gang.

Det kommer ingen makrotall før åpningen i USA, men klokken 16.00 norsk tid kommer ISM-tall for tjenestesektoren.

Før børsstarten pekte det brede aksjemarkedet litt ned, mens teknologiaksjene pekte svakt opp.

Oslo lunsj: Tungvekterne trekker videre opp

Hovedindeksen var videre opp til lunsj onsdag. Indeksen steg 0,9 prosent til 191,36 poeng ved lunsjtider, og det var tungvekterne som trakk opp.

Etter at Telenor og Statoil leverte meget sterke tall onsdag morgen, steg aksjene til disse selskapene med henholdsvis 2,4 og 2 prosent til lunsj.

En rekke analytikere var også positive til tallene i etterkant av offentliggjøringen av kvartalsrapportene. Meglerhuset First skrev i en oppdatering til kundene at særlig den norske mobiloperasjonen til Telenor overrasket positivt, mens Broadcast-delen var litt skuffende.

Ellers var det et skikkelig rally i flyaksjene på Oslo Børs til lunsj. iMarkedet meldte onsdag at First også var ute med en oppdatering av SAS-aksjen etter gårsdagens tall. I denne analysen heves kursmålet på SAS-aksjen til sterke 100 kroner. Også en rekke andre skandinaviske meglerhus var ute med positive oppjusteringer etter SAS-tallene.

SAS var opp 5,3 prosent til 65 kroner til lunsj.

Dagens vinner til lunsj var NextGenTel-aksje, som ble løftet 8,2 prosent til 22,50 kroner etter Telenortallene. God utvikling i salget av bredbånd hos Telenor var trolig årsaken til løftet for bredbåndselskapet NextGenTel.

Også fiskeaksjene Domstein og Fjord var på vinnerlisten til lunsj. Tirsdag kveld og onsdag morgen ble det klart at gårsdagens katastrofeartikkel i Bergens Tidene, om straffetoll på laks fra Norge på 25 prosent, kan se ut som en overdrivelse.

På taperlisten til lunsj var Fast og Office line. Førstnevnte falt hele 4,7 prosent til 9,91 kroner til lunsj. Svake tall i første kvartal var årsaken til fallet.

iMarkedet skrev onsdag at meglerhuset Norse mener at Fast-tallene var gode hvis man trakk ut ekstraordinære kostnader. Norse frykter likevel kortsiktig kurspress på grunn av svak kontantstrøm i første kvartal.

Åpning Oslo: Tungvekterne trekker opp

Hovedindeksen var opp 0,3 prosent til 109,35 poeng etter åpningen onsdag.

Tungvekterne Telenor og Statoil trakk opp etter åpningen. De to selskapene leverte meget sterke kvartalstall onsdag morgen, noe som førte til at Telenor-kursen steg 2,2 prosent til 45,60 kroner og Statoil-kursen steg 0,9 prosent til 88,,75 kroner.

Ellers fortsatte Norske Skog nedturen etter svake tall i går ettermiddag. Aksjen var ned 0,4 prosent til 118,50 kroner etter børsåpningen.

Langt verre gikk det med Fast, som leverte skuffende tall tirsdag ettermiddag. Aksjene til selskapet falt 3,9 prosent til 10 kroner etter åpningen. Dette dro også ned Opticom-aksjen, som falt 1,7 prosent til 70,75 kroner.

På vinnerlisten etter åpningen var NextGenTel, CanArgo og Jinhui. De tre aksjene steg henholdsvis 8,2 prosent, 6,3 prosent og 4 prosent.

NextGenTel steg etter gode ADSL-tall fra storebror Telenor, mens Jinhui-aksjen igjen løfter seg etter utbombingen i forbindelse med Kina-frykten.

Flyaksjene SAS og Norwegian steg også kraftig etter åpningen. Onsdag morgen var billigselskapet Easy Jet ute med elendige tall i første kvartal. I tillegg er det nyheter ute om at kongen av lavprismarkedet, Ryanair, må gjøre endringer i sin lavprisstrategi.

Før åpning: Positive tall drar opp

Nye sterke tall fra tungvekterne på Oslo Børs vil trolig trekke opp børsen etter åpningen onsdag.

Onsdag morgen var både Telenor og Statoil ute med tall. Begge til klinket til med tall som var godt over analytikernes og markedets forventninger. Dette vil trolig trekke opp aksjene til disse to tungvekterne i åpningsminuttene.

I tillegg til dette kom det delvis Schibsted-eide TV-konsernet TV2 med tall onsdag. TV2s TV-drift viser klart bedring, mens tallene blir rammet av stygge underskudd i Kanal24. Radiokanalen tapte hele 44 millioner kroner i første kvartal. Nå har TV2 skrevet ned hele sin eierandel i radiokanalen.

Kitron-tallene viste pluss i første kvartal, noe som trolig vil mottas med takk av aksjonærene.

Ellers er markedet i Europa preget at tre bomber mot en politistasjon i sentrale deler av den greske hovedstaden Aten.

DAX-indeksen i Frankfurt var ned 0,3 prosent, mens FTSE-indeksen i London var ned 0,2 prosent i forkanten av åpningen i Oslo.


Børsene morgen: USA opp - Asia rystet over bomber

Taiwanske aksjer falt for syvende dag på rad, og var ned hele 4,2 prosent onsdag.

The Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific ex-Japan Index, som inneholder 545 aksjer i regionen falt 0,3 prosent.

Alle asatiske markeder ble påvirket av tre nye bomber i den greske hovedstaden Athen. Ifølge Reuters var bombene plassert utenfor en politistasjon i Athen.

Slutt USA: Litt opp etter rentemøte

Den amerikanske sentralbanken tok et nytt skritt i retning av å heve styringsrenten i USA senere i år i tirsdagens rentemøte. Federal Reserve myknet opp ordbruken i retning av fremtidige rentekutt, en utvikling som var ventet av markedet.

Aksjemarkedet så imidlertid ikke ut til å bli skremt av budskapet fra Fed, selv om handelen også etter møtet klokken 20.15 norsk tid, var noe blandet. Den generelle trenden var imidlertid videre oppgang etter at rentefrykten har preget de amerikanske børsene i flere uker.

Det var ellers lite som var i fokus i USA i kveld, Fed-møtet overskygget det som var av resultater og andre meldinger.

Dow Jones-indeksen endte opp et par basispunkter til 10.317,20, mens det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen steg 0,2 prosent til 1.119,51. Nasdaq var for andre dag på rad klart mest positiv på Feds beslutning, etter at teknologiaksjene har fått kraftig medfart i perioden med rentehevningsfrykt. Nasdaq steg 0,6 prosent til 1.950,48.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere