RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet på børsene

Sist oppdatert:
Alle aksjeindeksen endte ned på de amerikanske børsene torsdag
De amerikanske investorene slet med å finne retning torsdag, og de ledende aksjeindeksene hadde en blandet utvikling i løpet av kveldet. Til slutt endte det imidlertid med kursfall.

Dow Jones-indeksen endte dagen ned 82 poeng til 9.344 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen endte 6,1 poeng til 1.003,3 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen endte dagen ned 27 poeng til 1.817 poeng.

Kjempen Eastman Kodak, som inngår i Dow Jones-indeksen, ledet an nedgangen i det amerikanske aksjemarkedet. Selskapet meldte om kutt i utbytte, noe som ikke ble godt mottatt av investorene.

Utviklingen i det amerikanske valutamarkedet viste at dollaren stabiliserte seg mot yen.

Slutt Oslo: Ras for Røkke og Fredriksen

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen ned 1,67 prosent til 145,95 poeng. Samtidig var DAX-indeksen i Frankfurt opp 0,7 prosent til 3.331,94 poeng, mens børsene i London og Paris var ned i underkant av 1 prosent.

DAX-indeksen ble dratt opp av gode tall fra den tyske IFO-indeksen, som er en forventningsindikator fra tyske bedrifter.

På Oslo Børs var det særlig investorene Kjell Inge Røkke og John Fredriksen som var i fokus.

Aksjene til sistnevnt i Frontline falt videre torsdag, og endte ned hele 5,6 prosent til 117,75 kroner. iMarkedet skrev torsdag at meglerhusene er delt i synet på Frontline-aksjen. Mens Gjensidige Nor Equities og Fearnley har en kjøpsanbefaling på aksjen, opererer ABG Sundal Collier med en salgsanbefaling på aksjen.

De tre meglerhusene er enige om at OPEC-kuttene på 900.000 fat pr. dag, som ble annonsert onsdag, er på linje med markedets forventninger. Sundal venter imidlertid nye OPEC-kutt fremover, mens Fearnley og Gjensidige Nor synes markedet overdriver konsekvensene av OPEC-kuttene.

Knyttet til situasjonen rundt investoren Kjell Inge Røkke er alt mye mer uklart. Onsdag kveld meldte Orkla at de hadde fått indikasjoner på at Røkkeselskapet Norway Seafood ikke ville betale ned et lån på 600 millioner kroner, som selskapet har til Orkla. Orkla truer nå med å gå etter Røkke personlig.

Selv om Røkke selv avviste gjeldsproblemene i Dagens Næringsliv, sparket Orkla-meldingen i gang et spekulasjonsras i aksjemarkedet. Dette førte til at Aker Kværner-aksjen falt 4,33 prosent til 99,50 kroner. Aker Kværner er Røkkes egen hovedinvestering.

Markedet spekulerer nå i om Røkke må selge seg ned i Aker Kværner for å håndtere sin gjeldssituasjon.

DnB, som er Røkkes hovedbankforbindelse, ble også sendt kraftig ned. DnB-aksjen falt hele 3,36 prosent til 34,50 kroner, mens fusjonspartner Gjensidige Nor falt 3,12 prosent til 248,50 kroner. Investorene er redd for at Røkke ikke klarer å betjene sin gjeld til DnB.

Informasjonssjef Jarl Veggan i DnB sier til iMarkedet at han ikke vil kommentere enkeltengasjementer. Han sier likevel dette til iMarkedet:

- På generelt grunnlag vil vi gi markedet den informasjonen som det er grunn til å tro at påvirker aksjekursen.

Åpning USA: Litt opp

Etter fem minutters handel er aksjeindeksene i USA moderat i pluss. Dow Joner er marginalt positiv. S&P 500 er opp 0,3 prosent, Nasdaq 0,4 prosent.

Før USA: Marginalt positivt

Det ligger og vipper over null før start på USA-børsene torsdag.

Det kom blandede makrotall en time før start i USA. Ordrer for varige goder var klart svakere enn ventet, ukentlige søknader på ledighetstrygd var klart bedre enn ventet.

Høyere oljepris etter OPEC-meldingen om kutt i går, kan fortsette å tynge markedene i dag, etter at det førte til solid fall i USA i går.

Oslo: Fortsatt tung børs

Det var fortsatt tungt på oslo Børs etter lunsj. Røkkes Aker Kværner-aksje ledet an i børsfallet etter spekulasjoner.

Blant de tunge aksjene på Oslo Børs var bare tapere etter lunsj. Mest ned var Kjell Inge Røkkes Aker Kværner. Investorene spekulerer i at Røkke må selge seg ned i Aker Kværner for å betjene sin personlige gjeld til Orkla og DnB.

Aker Kværner var ned 4,8 prosent til 99 kroner etter lunsj.

Røkkes angivelige finansielle problemer førte også til kursfall for DnB-aksjen. Banken er hovedbankforbindelse til Røkke-systemet, og investorene er redd for at DnB vil påføres tap på de store lånene til Røkke.

DnB-aksjen var ned hele 2,2 prosent til 34,90 kroner etter lunsj.

Frontline-aksjen var ned 3,8 prosent til 120 kroner. Frontline-aksjen falt tungt fra morgenen, men etter at iMarkedet skrev om Frontlines uttalelser på DnB Markets' shippingseminar steg aksjekursen.

Ementor falt også kraftig torsdag, og nedgangen var på 4,9 prosent til 4,86 kroner. iMarkedet skrev torsdag at selskapet var ute etter nye konsulenter til å håndere datasystemer fra programvareleverandøren SAP.

Åpning Oslo: Klar nedgang

Hovedindeksen startet dagen med et kursfall på hele 1 prosent til 147,01 poeng. Dermed fulgt Oslo Børs etter den dårlige utviklingen på Wall Street.

Ute i Europa var det imidlertid delt. IFO-indeksen fra det tyske markedet, som er en forventningsindikator for bedriftsmarkedet, ble godt mottatt av investorene. Dette første til at DAX-indeksen i Frankfurt var opp 0,5 prosent til 3.322,50 poeng onsdag formiddag.

Markedene i London og Frankfurt var samtidig klart ned.

På Oslo Børs fortsatte fallet for Frontline-aksjen. Fallet startet etter at OPEC bestemte seg for å kutte oljeproduksjonen med 900.000 fat pr. dag. Dermed startet investorenes frykt for mindre oppdrag, og ratefall, i stortankmarkedet. Frontline-aksjen var ned 5,4 prosent til 118 kroner onsdag formiddag.

Aker Kværner-aksjen var ned 3,4 prosent til 100,50 kroner. Investorene er bekymret over den personlige gjeldssituasjonen til hovedaksjonær Kjell Inge Røkke. Orkla sendte nemlig et brev til markedet torsdag om at Røkke antyder at han vil ha problemer med å betale en gjeld til selskapet på 600 millioner kroner.

Røkke avviser at han har problemer.

I tillegg til jo-jo-aksjene Stolt Offshore og Pan Fish, gikk EDB-aksjen rett til bunns torsdag. EDB er en illikvid aksje, og kursen faller ofte tungt når noen vil ut av aksjen. Torsdag var det igjen negative signaler fra Terra-avtalen som virket inn. Terra har sagt opp avtalen med EDB, men de to selskapene forhandler videre.

Stepstone-aksjen var opp 5,3 prosent til 0,20 kroner. Selskapet meldte torsdag morgen at de jobber med strukturelle tiltak.

Før Oslo: USA-fall og Røkke-problemer

Europeiske børser er ned torsdag. Størrelsen på nedgangen avhenger av stengetiden i går, og dermed hvor mye den enkelte børs fikk med seg av det kraftige fallet i USA. Oslo Børs stenger tidlig, og kan ventes å falle markant, også på grunn av flere negative nyheter her hjemme.

Her hjemme er det fokus på Kjell Inge Røkke, etter at Orkla i går kveld varslet at det kan bli problemer med å få oppgjør for lån fra Røkke-selskapet Norway Seafoods. Dette kan ramme både Orkla og Røkke-relaterte selskaper, som Aker Kværner og Avantor, på Oslo Børs i dag. For Avantor er det imidlertid positivt at finansieringen av BI-bygget i Nydalen nå er på plass, ifølge en melding.

Opticom kan ventes å falle markant etter en innsidemelding om at en stiftelse tilknyttet styreleder Thomas Fussell har solgt aksjer. De sentrale innsiderne i Opticom har sittet dønn stille gjennom både opp- og nedturer de siste årene.

Kronen har fortsatt å styrke seg det siste døgnet, noe som ikke er bra for de tunge eksportselskapene på Oslo Børs, som Norske Skog og Norsk Hydro, for eksempel.

Oljeselskapene kan dog få hjelp av en oljepris som har steget rundt 5 prosent det siste døgnet, etter at det i går ble kjent at OPEC planlegger produksjonskutt.

PGS sluttet langt over Oslo-kursen i USA i går, trolig inspirert av OPEC-kuttet.

OPEC-kuttet er imidlertid dårlig nytt for Frontline, som falt enda mer i USA enn i Norge i går.

I Tyskland er det demonstrasjoner mot pant og sabelrasling fra EU-kommisjonen, men miljøvernminister Jürgen Trittin står knallhardt på panteinnføring fra 1. oktober. Effekten for Tomra er vanskelig å bedømme.

Haflsund melder om salg av vannkraftverk i USA. Apptix melder om ny kontrakt.

Børsene morgen: Nye fall

Det ble nye børsfall både i Asia og i USA onsdag og torsdag.

Nikkei-indeksen endte dagen ned 1,8 prosent til 10.310,00 poeng. Dermed fulgt den japanske aksjeindeksen med på fallet som startet på Wall Street (se under).

I Singapore var det imidlertid børsoppgang med 0,3 prosent og Hang Seng-indeksen i Hongkong løftet seg 0,9 prosent.

Slutt USA: Oljet ras på Wall Street

OPECs overraskende kutt i oljeproduksjonskvotene sendt sjokkbølger inn i det amerikanske aksjemarkedet onsdag kveld. Kuttmeldingen sendte oljeprisen markert opp i dag og skapt nye bekymringer for effekten på den fortsatt skjøre oppgangen i amerikansk økonomi.

Et resultatvarsel fra mediaselskapet Viacom ga nye fall og bekymringer rundt den kommende resultatsesongen. Rallyet på Nasdaq ser ut til å være over, og investorene driver nå gevinstsikring, noe som sendte teknologiaksjen markert ned på Nasdaq. Biotech og computerrelaterte aksjer falt over 4 prosent.

Dagens gladsektor var ikke overraskende oljeserviceselskapene og tildels oljeselskapene.

Dow Jones Industrial average falt 1,6 prosent etter fall for nær alle de 30 aksjene som inngår i indeksen. Sluttkursen ble på 9.425,51. Teknologitunge Nasdaq ledet an i fallet, og endte ned 3 prosent til 1.843,69. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,9 prosent til 1.009,38.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere