RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet siste kvartalsdag

Sist oppdatert:
Det var en blandet utviklingen på de amerikanske børsene på den siste dagen i første kvartal
Aksjemarkedene endte svakt ned onsdag, etter at svakere makrotall enn ventet dro ned i løpet av handelsdagen.

Dow Jones-indeksen endte ned 0,25 prosent til 10.357,70 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen endte ned 0,4 prosent til 1.994,22 poeng. S&P 500-indeksen endte imidlertid ned bare 0,1 prosent til 1.126,21 poeng.

Til tross for svake produksjonstall fra USA onsdag, klarte markedet en OK sesjon torsdag. Ifølge CNN snakket flere i markedet om Window Dressing, som er forvaltere som trekker opp kursene for å få utviklingen i sin portefølje til å se god ut.

Volumet på New York-børsen var lavt onsdag. Dermed ser det ut at den store entusiasmen i aksjemarkedet har lagt seg litt etter flere uker med lite oppgang. Neste trigger for aksjemarkedet er selskapstallene fra USA, som er rett rundt hjørnet.

I valutamarkedet hadde dollaren problemer med å komme seg opp igjen etter at den stupte tidligere på dagen. Da gikk det rykter om at den viktige amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan hadde hatt en hjerteinfarkt. Den amerikanske sentralbanken rykket umiddelbart ut å avviste ryktene, men dollaren klarte ikke å ta igjen det tapte.

Opec var ute og bekreftet at de vil gjennomfører sitt kutt i oljeproduksjonen. Oljeprisen falt likevel 55 cent til 35,70 dollar pr. fat. Gullprisen steg hele 5,50 dollar ttil 428,30 dollar pr. unse.

Slutt Oslo: Solid punktum for bra kvartal

Oslo Børs hovedindeks sluttet onsdag opp 1,2 prosent til 198,8 poeng. Oppgangen var større helt frem til sluttauksjonen, men heftig salgspress på Hydro og Statoil trakk litt ned på slutten. Det er trolig riktig å se dette i sammenheng med at dette er siste dag i kvartalet. Da ser man ofte slike merkelige utslag på tampen.

Oslo Børs steg likevel mer enn de ledende børsene i Europa i dag, etter å har gjort det meget svakt i går.

Det kom i dag tall for kredittveksten i Norge, som ikke overrasket særlig, og derfor ikke ga vesentlige nye impulser for renten eller kronekursen.

Første kvartal på Oslo Børs har ellers gitt en voldsom opptur i januar og februar, og en mindre nedtur i mars. Alt i alt har hovedindeksen steget drøyt 13 prosent, noe som betyr at det har vært et klart bedre kvartal enn vanlig.

Statoil var opp mer enn 2 prosent midt på dagen, da det ble klart at det gikk mot produksjonskutt fra OPEC, men etter et brått fall på slutten, endte aksjen ned 0,3 prosent til 83,75 kroner.

Hydro falt også tilbake, men klarte en marginal oppgang på 0,35 prosent til 432 kroner.

Telenor var mest omsatt i dag også, og hentet seg op 0,85 prosent til 47,60 kroner etter det voldsomme salgspresset i går da det ble kjent at Goldman Sachs var i ferd med å gjøre et spredningssalg fra staten. I dag ble det kjent at salget ble gjort til 48,50 kroner, og dette blir også kursen til private som vil delta.

Tandberg Television steg 5,6 prosent til 41,80 kroner på en kontrakt fra Kabel Deutschland.

Norske Skog var også solid i pluss, med 3,7 prosent til 133 kroner. Tandberg klarte 3,95 prosent til 65,75 kroner.

P4 steg 5,6 prosent til 10,20 kroner, og passerte dermed 10 kroner for første gang siden meldingen om at de mistet konsesjonen for snart halvannet år siden.

Birdstep falt på sin side 5,6 prosent til 20,30 kroner. Det eneste nye var en innkalling til generalforsamling, hvor man blant annet ber om en emisjonsfullmakt.

Oslo lunsj: Statoil dro videre

En solid oppgang i Statoil-aksjen, dro Oslo Børs videre opp til lunsj.

Hovedindeksen fortsatte oppgangen fra morgenen til lunsj. Ved lunsjtider var indeksen opp 1,3 prosent til 193,86 poeng.

Det var en sterk oppgang for Statoil-kursen som var hovedårsaken til børsløftet for hovedindeksen. Statoil steg sterke 2,4 prosent til 86 kroner til lunsj, etter at oljeprisen fortsatte opp. Oljeprisen handles nå på hele 32,56 dollar, eller en oppgang på 0,34 prosent, onsdag til lunsj. En svak dollar og forventningen rundt beslutningen fra OPEC onsdag var årsaken til løftet i oljeprisen.

Hydro-aksjen var også opp sterke 1,2 prosent til 435 kroner til lunsj.

Ellers på Oslo Børs holdt oppgangen seg i Tandberg Television og GGS til lunsj. De to aksjene var opp henholdsvis 6 prosent til 5,69 kroner og 5,56 prosent til 41,80 kroner til lunsj. iMarkedet skrev tirsdag om at meglerhuset First oppjusterte Tandberg TV-aksjen tirsdag. GGS-aksjen var "Dagens Case" hos analysehuset Orion onsdag.

På taperlisten til lunsj var Birdstep-aksjen, etter et kursfall på 4,2 prosent til 20,60 kroner. Det var ingen substansielle nyheter ute om selskapet onsdag, utover at Birdsteps-styret ba om en emisjonsfullmakt i innkallingen til generalforsamlingen. Det var særlig meglerhuset First Securities som var aktive på salgssiden.

Den utfisjonerte Yara-divisjonen ramlet under 50 kronersstreken til lunsj. Etter en fantastisk kursoppgang etter børsintroduksjonen i forrige uke, var kursen tilbake 0,20 kroner til 49,90 kroner onsdag.

Åpning Oslo: Oljeprisen trekker opp

Som iMarkedet skrev i forkant av åpningen var det ventet en oppgang ved børsstarten. Etter noen minutters handel steg hovedindeksen 0,8 prosent til 193 poeng.

Et videre løft i oljeprisen fikk de oljerelaterte aksjene til å løft Oslo Børs. Statoil-aksjen var opp 1,8 prosent til 85,50 kroner etter åpningen, mens Norsk Hydro steg 1 prosent til 435 kroner. I tillegg til dette trakk cruiseaksjen RCL opp indeksen, etter en oppgang på 1,7 prosent til 298 kroner etter åpningen.

I Telenor var det også børsoppgang etter gårsdagens kraftige kursfall. I åpningsminuttene steg Telenor-kursen 0,9 prosent til 47,60 kroner. iMarkedet skrev onsdag at prisen i nedsalget til staten havnet på 48,50 kroner for både private og institusjonelle investorer. Dermed ser det ut til at ansvarlige Goldman Sachs kan ha gått på en smell ved sitt kjøp av aksjene fra staten.

Øverst på vinnerlisten etter åpningen var GGS-aksjen og Tandberg Television. iMarkedet skrev tirsdag at meglerhuset First Securities var ute med en ny, positiv analyse på Tandberg Television-aksjen. GGS-aksjen steg 4,5 prosent til 5,61 kroner etter at denne aksjen er dagens case hos analysehuset Orion Securities.

På taperlisten etter åpningen var Birdstep. Det var ingen spesielle nyheter ute om selskapet onsdag morgen. Investorene kan imidlertid ha reagert negativt på at selskapets styre ber om en emisjonsfullmakt i innkallingen til generalforsamlingen. Birdstep-aksjen falt 4,2 prosent til 20,80 kroner etter åpningen.

Før åpning Oslo: Flatt til oppgang

En oppgang på Wall Street ventes å få positiv effekt på Oslo Børs i åpningsminuttene onsdag. Tirsdag løftet Nasdaq-indeksen seg over 2.000-nivået igjen, noe som trolig smitter over på de norske teknologiaksjene også.

Det er likevel økt terrorfrykt i aksjemarkedet i forkant av børsåpningen. Årsaken er brannen i et oljeraffineri i Texas, USA.

Eksplosjonen og brannen i raffineriet i Texas har sendt bensinprisene i USA til det høyeste nivået på 18 år. Det er bare en knapp uke siden FBI advarte mot terrorangrep mot raffinerier i Texas.

Av mer selskapsspesifikke ting, var Canargo og Crew tunge i den amerikanske aksjehandelen tirsdag. Dette kan smitte over på utviklingen på Oslo Børs også.

Tirsdag kveld ble det klart at hardt rammende Stolt-Nielsen har fått på plass en ny kassekredit på 130 millioner dollar. Dermed betales inn den gamle, som var med DnB Nor.

I Software Innovation fortsetter pressingen til den omdiskuterte investoren Christer Ager-Hanssen. Saken mellom Ager-Hanssen og Software Innovation kommer opp i en voldgiftsrett i Stockholm senere.

Børsene morgen: Nasdaq over 2000 - opp i Japan

Etter oppgangen, og optimisme om økt vekst i den amerikanske økonomien, var det optimisme knyttet til de japanske eksportaksjene onsdag.

Nikkei-indeksen i Tokyo steg 0,2 prosent til 11.715,30 poeng ved avslutningen.

Slutt USA: Nasdaq over 2000

De amerikanske børsene steg hyggelig mot slutten av dagen tirsdag, og endte på de høyeste nivåene på tre uker. Nasdaq klarte igjen å klatre over 2000.

Det pekes på ulike forklaringer, som inndekning av short-posisjoner og spekulasjon om at sysselsettingsrapporten som kommer fredag vil være positiv.

I dag kom tall for forbrukernes tillit i mars, som falt fra 885, i februar til 88,3 i mars. Dette var likevel bedre enn markedets snittforventning, som lå på 86,9 poeng.

General Motors steg på en 10 prosents salgsvekst i mars.

Intel falt markant etter forlik i en patentstrid med Intergraph.

Gullprisen steg til over 422 dollar pr. unse, og oljeprisen tok seg også opp etter at det nå igjen ser ut som OPEC heller mot å gjennomføre sine planlagte kutt fra 1. april.

Til slutt steg S&P 500-indeksen 0,4 prosent til 1.127, Dow Jones steg 0,5 prosent til 10.382, mens Nasdaq klatret 0,4 prosent og endte på 2.001.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere