RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet slutt

Sist oppdatert:
Det ble blandet på Wall Street etter oljeprisfall og makrotall
Dow Jones Industrial steg 0,4 prosent mens S&P 500 steg 0,2 prosent torsdag. Nasdaq klarte ikke oppgang for sin femårsdag for all time high og aksjene falt 0,1 prosent.

Markedet fikk støtte av at oljeprisen har svekket seg etter nesten å ha nådd all time high onsdag. WTI for levering i april falt til 53,54 dollar fatet, og har dermed falt 1,23 prosent fra onsdagens nivåer.

Svakere arbeidsmarkedstall enn ventet fjernet også noe av inflasjonsfrykten som henger over det amerikanske aksjemarkedet.

Slutt Oslo: Gevinstsikring

Statoil ble gruset på Oslo Børs torsdag og falt 3,09 prosent etter bred gevinstsikring. Exxon Mobile falt 3,5 prosent i USA onsdag etter at en stor post ble plassert. Dette gjorde sitt til at markedet falt 1,12 prosent.

Flere har valgt å ta profitt etter at oljeprisen onsdag kveld nådde opp til gamle rekordnivåer, får iMarkedet.no opplyst fra markedshold.

Nedgangen for Statoil smittet naturligvis også over på Norsk Hydro som faller 2,50 prosent, på trass av meget sterke aluminiumspriser. Også gjødselselskapet Yara falt tilbake med 1,56 prosent men var betydelig lengre ned i løpet av dagen. I morgen publiserer selskapet denne ukens gjødselpriser fra The Markets og disse er ventet å bli meget positive.

Fast Search & Transfer falt 2,13 prosent etter at iMarkedet.no kunne melde at investor Tore Aksel Voldberg har solgt seg betydelig ned i selskapet.

I riggsektoren ble det gevinstsikringer torsdag, på trass av NFFs riggseminar.

Petrolia Drilling falt 2,4 prosent mens Fred Olsen Energy falt tilbake med 0,2 prosent. Odfjell Invest falt 2,8 prosent mens Smedvig falt 4,4 prosent.

Frontline fikk en kraftig nedtur torsdag og aksjen reagerte på flere negative ratenyheter fra stortankmarkedet. Aksjen falt 2,86 prosent.

Tandberg var en av de få aksjene som steg blant de mest omsatte. Aksjen endte opp 1,47 prosent, dette på trass av en svak dollar. Dollaren har falt kraftig de siste dagene, og det burde skade kursen i selskapet.

Åpning USA: Oppgang

Det ble en forsiktig åpning på de amerikanske indeksene torsdag.

S&P 500 åpner opp 0,17 prosent mens Dow Jones Industrial åpner opp 0,24 prosent. Nasdaq-indeksen åpner opp 0,22 prosent.

Amerikanske joblessclaims-tall ble høyere enn ventet og det fikk de amerikanske langrentene til å trekke noe ned. Det har fått markedet til å roe ned salget.

Før åpning USA: Slapt og flatt

Oljeprisen har falt noe tilbake torsdag etter at oljeimporttall fra Kina som var noe slappere enn ventet. Samtidig kom jobless-claims for sist uke som viste at flere enn ventet hadde stilt seg i kø for arbeidsledighetstrygd forrige uke.

Futureshandelen indikerer en flat åpning, men noe av renteuroen har blitt dempet som følge av arbeidsmarkedstallene.

Oslo lunsj: Blytungt

Hovedindeksen på Oslo Børs var blytung til lunsj torsdag. Hovedindeksen var ned hele 1,2 prosent til 258,2 poeng.

Det var en klassisk gevinstsikring på Oslo Børs torsdag.

Det var særlig tungvekterne som ledet an i nedgangen. Statoil, Hydro og Yara var ned henholdsvis 2,4 prosent, 2 prosent og 2,9 prosent. Disse aksjene har ledet an i børsrallyet på Oslo Børs så langt i år. En tungvekter som Statoil har jo steget over 16 prosent siden starten av børsåret 2005.

Ellers var Stoltene, Stolt Offshore og Stolt-Nielsen, ned tungt i handelen til lunsj. Stolt Offshore var ned hele 4,9 prosent til lunsj.

For øvrig var oljeprisen ned kun 0,1 prosent til 53,31 dollar i London til lunsj, slik at det var mer det generelt dårlige børsklimaet enn en svak oljepris som dro ned i Oslo.

På vinnerlisten til lunsj var Q-free og Bjørge. Førstnevnte har merkelig nok steget i etterkant av at storaksjonær Telenor Venture lempet ut aksjer. Til lunsj torsdag var aksjen opp 2,6 prosent til 20 kroner.

Åpning Oslo: Rett ned

Oslo Børs faller 0,8 prosent etter ca. fem minutters handel som følge av fall i oljeselskapene.

Statoil falt 1,77 prosent mens Norsk Hydro faller 1,39 prosent mens Frontline faller 1,43 prosent.

Blant taperne er det aksjer som Canargo (ned 7,34 prosent) Corrocean (ned 5,87 prosent) og Petrolia Drilling (ned 3,20 prosent) som preger listen mens det er mindre teknologiselskap og gullselskapet Ecuanor som preger listen av vinnere. Sistnevnte er opp 7,43 prosent etter sterkere gullpris som følge av dollarfall.

Før åpning Oslo: Olje, Statoil og kronen i fokus

For makroøkonomene blir torsdag en meget spennende dag. Klokken ti kommer BNP-tallene for fastlandet, som DnB NOR Markets venter kommer inn på 0,8 prosent samt Statistisk Sentralbyrås økonomiske utsyn.

Men mest spennende er uansett konsumprisindeksen for februar. Tallene for januar viste langt lavere inflasjon enn ventet, og denne gangen forventer DnB NOR Markets en kjerneinflasjon på 0,8 prosent. Dersom det kommer overraskelser her vil det kunne påvirke den pågående rentedebatten, og dermed sitte norske kroner i spill.

Uansett er det mye fokus på renter og valuta i verdensmarkedet. Dollaren faller, og Eirik Larsen i DnB NOR Markets forteller til iMarkedet.no at han nå forventer videre dollarfall. I Skrivende stund handles dollaren til 6,10-nivået mot norske kroner. Larsens tekniske anbefaling er at kronen fort kan styrke seg til 6,05-nivået mot dollaren.

Spørsmålet aksjemarkedet bør stille seg er om noen av selskapene nå kan vente seg ekle valutaoverraskelser, og om dette er priset tilstrekkelig inn i kursene på de mest dollarsensitive papirene.

Statoil har bebudet pressekonferanse som mest sannsynlig vil dreie seg om milliardoverskridelser på Kristin-feltet. Dette er ikke uventet da avisene allerede har rapportert om det, men kan skape bølger. Uansett er det oljeprisen som er førende, og der er det pen oppgang om dagen.

Oljeprisen snuser på rekordnoteringer fra oktober 2004, med tiltagende konflikt i midt-østen, lave oljelager og OPEC som viktige variabler. Spørsmålet er om prisene vil holde seg eller om markedet vil tendensere nedover i ukene som kommer.

Norsk Finansanalytikerforening skal ha en presentasjon av riggselskapene i Oslo torsdag, og de fleste selskapene vil presentere seg for analytikere, presse og investorer. Flere riggaksjer har steget bra på forventning til at det kommer nye og positive signaler fra dette seminaret. iMarkedet.no følger begivenheten.

Fra nettopp riggmarkedet meldes det om sterke rater, parallelt med at ratene i stortankmarkedet er i en fallende trend. Frontline kan med andre ord fortsette nedgangen torsdag.

I Europa er FTSE-100 indeksen i London ned 0,72 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 0,89 prosent. I Stockholm er den teknologitunge OMX-indeksen ned 0,64 prosent.

Børsene morgen: Svakt i Asia og USA

Rett før stengningen på Tokyo-børsen var det en svak utvikling på de asiatiske børsene.

Morgan Stanleys asiaindeks, som følger 900 aksjer i regionen, var ned 0,6 prosent, mens den japanske Nikkei-indeksen var ned 0,9 prosent.

Knallsterk oljepris og svake signaler fra Wall Street var med på å dra ned børsene.

Slutt USA: Store fall på renter

Det ble en til dels kraftig nedtur for de amerikanske børsene i går kveld etter flere negative makronyheter. Det begynte allerede før åpning av handelen onsdag i et overraskende kraftig nedsalg av lange obligasjoner til fallende kurser. Det ga en tilhørende økning i de lange rentene som er dårlig nyheter for aksjemarkedet.

Stemningen ble ikke bedre av kveldens perioderapport fra sentralbanken Federal Reserve, den såkalte Beige Book-rapporten om tilstanden i amerikanske økonomi. Det meldes om god vekst, men også kontinuerlig prispress, spesielt på innsatsvarer.

Dette fornyet inflasjons- og renteuroen i aksjemarkedet etter sjokket før åpning. Når dollaren i tillegg falt og oljeprisen luktet på nye rekordnivåer var det lite positivt å gripe fatt for investorene i aksjemarkedet.

Eneste positive enkelt nyhet var inne teknologisegmentet, nærmere bestemt mikroprosessorindustrien. Det var chipprodusenten Xilinx som var ut med positiv guiding.

Fasiten viste et fall på 107 poeng eller 1 prosent for Dow Jones-indeksen til 10.805,62. Nasdaq endte ned 0,6 prosent til 2.061,29, mens det brede markedet ved S&P 500-indeksen falt 1 prosent til 1.207,01.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere