RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet

Sist oppdatert:
Det var en blandet dag på USA-børsene. Teknologi dro opp, mens Dow-selskapene falt tilbake
Den amerikanske børshandelen ble onsdag sparket i gang av sterke tall for ordreinngang for varige goder. Likevel lå terrorfrykten som en undertone hele børsdagen.

Markedet venter nå på en katalysator som igjen vil trekke i en eller annen retning.

Dow Jones-indeksen nærmet seg 10.000-nivået i løpet av handelsdagen, men endte til slutt på 10.048,38 poeng ned 15,26 poeng.

I teknologimarkedet klarte Microsoft-aksjen seg bra til tross for at selskapet har fått EUs konkurransemyndigheter på nakken. I tillegg til dette trakk chipselskapene opp, etter en ny positiv markedsrapport innen denne sektoren tidligere på onsdagen.

Nasdaq Composite-indeksen steg 7,68 poeng til 1.909,48

På New Yorks råvarebørs falt oljeprisen tilbake etter en ny lagerrapport fra USA viste oppgang i oljelagrene. Oljeprisen falt 2,60 dollar til 417 dollar.

Slutt Oslo: Svakt ned

Det endte moderat ned på Oslo Børs, etter at hovedindeksen falt tilbake 0,11 prosent til 191,91 poeng.

Etter en positiv åpning, falt børsene i hele Europa tilbake på økt terrorfrykt til lunsj. En positiv børsåpning i USA trakk de europeiske børsene opp igjen. Ved avslutningen på Oslo Børs var DAX-indeksen i Frankfurt opp 0,1 prosent til 3.731,68 poeng, mens FTSE-indeksen i London og CAC-indeksen i Paris var samtidig moderat tilbake.

På Oslo Børs var det fokus på Hydro og nedsalget i Yara-delen. iMarkedet skrev onsdag at det var en voldsom interesse for nedsalget i Yara. Nedsalget så ut til å bli 20 ganger overtegnet, hevdet kilder overfor iMarkedet. Til slutt endte Hydro-aksjen ned 0,5 prosent til 494,50 kroner onsdag.

Ellers var det stor interesse for gruveaksjen Crew onsdag. En melding om at Crew Gold har fått varsel om at de vil få tilbake konsesjonen på det store nikkelprosjektet Mindoro på Filippinene dro i gang et skikkelig børsrally. Til slutt endte Crew-aksjen opp 8,86 prosent til 7,99 kroner.

Et annet selskap det var stor aktivitet i var Frontline. Aksjen startet dagen med nedgang etter nye ratefall. Etterhvert steg imidlertid ratene igjen, og Frontline-kursen steg 4,43 prosent til 188,50 kroner.

Det lille svenske oljeselskapet PA Resources steg hele 6,06 prosent til 17,50 kroner onsdag. Analyseselskapet Orion var ute med en SMS til sine kunder, hvor det ble informert om at PA Resources-aksjen ble tatt inn i analysehusets anbefalte portefølje.

På tapersiden onsdag var oljeselskapet CanArgo øverst på listen. CanArgo-aksjen falt hele 8,2 prosent til 5,60 kroner onsdag. Investorene er bekymret for uroen som herjer i republikken Georgia, hvor hoveddelen av CanArgos letefelter ligger.

Åpning USA: Moderat opp

Til tross for at det pekte mot et børsfall i forkanten av åpningen, steg de ledende amerikanske aksjeindeksen moderat etter åpningen.

Både Dow Jones-indeksen og den brede S&P 500-indeksen steg 0,1 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite steg 0,4 prosent.

Før åpning USA: Mot fall

Til tross for en bedring i ordreinngang av varige gode i februar, lå Wall Street an til en negativ åpning onsdag. Det var på ny terrorfrykten som så ut til å trekke ned i aksjemarkedet.

Onsdag var det en rekke nyheter ute som bidro til økt frykt rundt nye terrorangrep.

Oslo lunsj: Snudd ned

Etter en moderat positiv åpning, vendte det ned til lunsj onsdag. Hovedindeksen falt tilbake 0,5 prosent til 191,35 poeng.

Det var Hydro og Statoil-aksjen som dro ned ett lunsj. I tillegg til dette snudde Frontline og DnB Nor ned til lunsj.

Hydro-aksjen falt etter at investorene som ønsker å være med i Yara-utfisjoneringen så ut til å ha fått sin andel aksjer. Klokken 12.00 var tidspunktet for når private aksjonærer måtte være inne i Hydro-aksjen for å få Yara-aksjer. Tidspunktet for institusjonelle eiere er klokken 16.00.

Frontline-aksjen falt 1,1 prosent til 178,50 kroner etter meldinger om nye ratefall i stortankmarkedet. En ny analyse fra meglerhuset Enskilda var imidlertid med på å holde Frontline-aksjen oppe.

Øverst på taperlisten til lunsj var traderfavoritten, oljeselskapet CanArgo. Antydninger om uro i Georgia fikk aksjekursen til CanArgo til å falle 4,9 prosent til 5,80 kroner til lunsj.

På vinnerlisten til lunsj var gruveselskapet Crew og det lille svenske oljeselskapet PA Resources. Førstnevnte steg 12,40 prosent til 8,25 kroner til lunsj. Det var meldingen om at Crew Gold nå har fått varsel om at de får tilbake konsesjonen på det store nikkelprosjektet Mindoro på Filippinene som dro opp kursen.

PA Resources-aksjen steg etter at analysehuset Orion sendte ut en SMS til sine kunder. Oljemyggen tas inn i Orions portefølje, noe som fikk aksjekursen til selskapet å stige hele 13,33 prosent til 18,70 kroner til lunsj.

SAS-aksjen steg 8,4 prosent til 61,25 kroner til lunsj. Investorene likte at flyselskapet har klart å inngå nye og bedre tariffavtaler med sine ansatte.

Åpning Oslo: Crew i taket

Det startet med en oppgang på 0,1 prosent til 192,42 poeng etter åpningen onsdag.

Etter åpningen var det et kraftig løft for gruveaksjen Crew. Selskapets aksjekurs steg etter at Crew Gold melder at de nå har fått varsel om de vil få tilbake konsesjonen på det store nikkelprosjektet Mindoro på Filippinene. Ved åpningen var Crew-aksjen opp 13,9 prosent til 8,31 kroner.

Også SAS-aksjen trakk opp etter åpningen, og kursen løftet seg 8,9 prosent til 61,50 kroner. Selskapet fikk på plass nye tariffavtaler med fagforeningene tirsdag og onsdag morgen, noe investorene tolket positivt.

Otrum-aksjen fortsatte å løfte seg onsdag, og kursen steg 3,9 prosent til 26,50 kroner. Tirsdag meldte selskapet om en storkontrakt med Hilton-kjeden.

Frontline-aksjen var svakt ned etter åpningen. iMarkedet skrev onsdag morgen at ratene i stortankmarkedet faller videre. Samtidig er det en del spekulasjon ute om at Opec vil opprettholde sitt kutt på 1 millioner fat olje. Frontline-aksjen ble imidlertid holdt oppe av at meglerhuset Enskilda er ute med en ny positiv analyse på Frontline-aksjen. Frontline-aksjen falt 0,3 prosent til 180 kroner etter åpningen.

Både Hydro og Statoil steg moderat etter åpningen. Hydro trekkes opp av investorer som posisjonerer seg for å være med på Yara-fisjonen. Ellers er oljeselskapene i vinden på Oslo Børs og på resten av verdens børser. En knallsterk oljepris bidrar til fokuset på oljerelaterte aksjer.

Før Oslo: Oljefokus

Kort tid før start på Oslo Børs er det oppgang på europeiske børser, jevnt over på rundt en halv prosent.

Det skal imidlertid legges til at disse børsene, på grunn av lengre åpningstid, fikk med seg et fall på USA-børsene som ikke hadde materialisert seg da Oslo Børs stengte i går.

På den andre siden kan Oslo Børs få spesiell drahjelp av en meget sterk oljepris, som markedet fokuserer mye på for tiden.

Det er mye positiv oppmerksomhet rundt den siste dagen av tegningsperioden til Yara, Hydros gjødseldel, noe som løftet Hydro i går, og muligens kan gjøre det i dag.

SAS har fått på plass avtaler med fagforeningene, noe som kan virke positivt for aksjen.

Crew meldte nettopp til Oslo Børs at man har fått tilbake råderetten over Mindoro-prosjektet på Filippinene, noe som også bør være positivt.

Frontline kan bli påvirket negativt av at tankratene raste videre i går.


Børsene morgen: Oppgang i Asia - fall i USA

Det var en moderat nedgang på de amerikanske børsene tirsdag. Onsdag steg børsene i Asia.

Tokyo-børsen steg etter at Standard & Poor's hevet landets gjeldsutsikter på grunn av bedrede økonomiske utsikter.

Dette førte til at den brede Topix-indeksen steg 1,2 prosent 1.145,95, noe som er det høyeste nivået på to og et halvt år. Nikkei-indeksen steg 0,7 prosent til 11.364,99 poeng.

Etter flere dager med fall steg Taiwans TWSE-indeks onsdag.

Børsene i Hongkong og Singapore steg, mens Sør-Korea og India falt tilbake.

I USA tirsdag falt den brede S&P 500-indeksen 0,13 prosent til 1.093,95, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen falt 0,42 prosent til 1.901,80 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere