RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Blandet

Sist oppdatert:
Det ble ny nedgang for teknologiaksjene i kveld, mens bluschips var svakt opp
Det har vært en nervøs handel i USA i kveld etter at den amerikanske sentralbanken onsdag endret signalene rundt rentesetting, og ikke lenger ser en lav rente på lengre sikt.

Markedet leter nå etter signaler på når renten kan komme til å bli satt opp.

Innen teknologisektoren var en ny tung dag for nettverksaksjene og programvaresektoren. Nasdaq endte ned 0,4 prosent til 2.068,23.

På New York Stock Exchange var det børslokomotivene som trakk markedet i positiv retning. Dow Jones Industrial Average endte opp 0,4 prosent til 10.510,29, etter tre siffret fall onsdag.

Det brede markedet representert ved S&P 500-indeksen endte opp 0,5 prosent til 1.134,11.

Slutt Oslo: RCL ga pluss

Knallsterk guiding fra Royal Caribbean Cruises reddet Oslo Børs torsdag.

Hovedindeksen endte til slutt opp 0,4 prosent til 183,74, etter å ha vært tung store deler av dagen. Det var den amerikanske sentralbankens endring i rentesignal som presset de europeiske børsene fra åpning i dag, men som følge av nye svekkelser i den norske kronen hentet Oslo Børs inn mye av fallet til lunsj.

Det var blant annet noe skuffende detaljhandelstall som førte til press ned på kronen i formiddag. Dette ga drahjelp til eksport- og oljeaksjene. På ettermiddagen var det imidlertid overraskende sterk guiding fra cruiserederiet Royal Caribbean Cruises som sendte børsen i pluss.

RCL innfridde ikke helt for fjerde kvartal, men de positive signalene om 2004 sendte aksjen rett opp. Aksjen endte til slutt opp 6 prosent til 289,50 kroner, det høyeste nivået siden februar 2000.

Frontline var i fokus i dag på stort volum og fallende kurs. Aksjen falt kontinuerlig frem til 13-tiden med Pareto og Fearnley Fonds som dominerende på selgersiden sammen med Enskilda Securities. På slutten av dagen slengte også ABG Sundal Collier seg på salgsfesten i John Fredriksens rederi.

Etter det iMarkedet forstår skal Pareto vært ute med en negativ oppdatering rundt utsiktene for tankmarkedet basert på uttalelser fra Tankers International, noe som har fått kundene til å selge i bøtter og spann. Det har ikke lykkes iMarkedet å få dette bekreftet.

Det var stort volum med 1,3 millioner aksjer omsatt. Frontline endte ned hele 6,2 prosent til 197 kroner. Det var ingen signaler i spotmarkedet eller forwardsmarkedet som skulle tilsi fallet i Frontline.

Tankrederiet Nordic American Tanker Shipping gikk som en kule på små volumer etter at selskapet har fått en henvendelse fra en ukjent tredje part om fusjon. Aksjen var opp 9,5 prosent til 139 kroner på det høyeste i dag, men kollapset etter at den langt mer likvide handelen i USA åpnet. Aksjen endte ned 5,5 prosent til 120.

Det var en rekke resultater ute i dag, og den som skuffet mest var DSND. Aksjen endte ned 7,2 prosent til 20,50 kroner etter å ha meldt om et elendig resultat og ingen spesielt optimistisk guiding. En negativ korrigering av ordreboken til 50 prosent eide Subsea 7 på ettermiddagen hjalp heller ikke på kursutviklingen.

IT-konsernet Ementor var heller ikke blant favorittene i tidlig handel etter å ha skuffet nok en gang på resultatet. Men etter at analytikerne hadde fått tygd på tallene utover dagen ble aksjen sendt opp igjen, og endte på 6,51 kroner, opp 0,8 prosent.

EDB Business Partner overrasket på sin side med gode tall, samt at kursen fikk drahjelp av en stor kontrakt meldt i går kveld. Aksjen endte opp 6,6 prosent til 46,90 kroner.

Tandberg løftet seg i forkant av ettermiddagens resultatfremleggelse etter at konkurrenten Polycom la frem tall onsdag kveld. Polycom havnet over konsensus, mens guiding var mer midt på treet. Flere analytikere var imidlertid positive etter tallene. Tandberg steg 3,4 prosent til 61,25 kroner.

Åpning USA: Moderat opp

De amerikanske børsene er moderat opp i tidlig handel torsdag.

Det er på linje med signalene før åpning før handelen torsdag. I går falt markedene tungt på sentralbankens endrede rentesyn.

Dow Jones er opp 0.5 prosent etter knappe ti minutters handel, mens Nasdaq er opp 0,4 prosent. Den brede S&P 500-indeksen er opp 0,4 prosent.


Før åpning USA: Mot oppgang

Det ligger an til at Wall Street starter med oppgang torsdag.

Aksjefuturene peker mot en positiv åpning på Wall Street torsdag.

Etter gårsdagens nedtur ser det dermed ut til at markedet igjen svinger opp.

I tillegg til dette var det flere positive kvartalsresultater ute torsdag. Blant disse var ExxonMobil og Boing.

Lunsj: Børsen henter seg inn

Hovedindeksen er rett etter klokken 12 torsdag ned 0,2 prosent, etter å ha vært ned 0,7 prosent på det svakeste rett etter åpning. Oslo Børs er stort sette alene om å ha hentet seg inn igjen i formiddag, de store europeiske børsene er ned 0,8 til 1 prosent fortsatt etter store fall fra åpning i dag.

Noe av begrunnelsen for opphentingen i Oslo er å finne i kronekursen, som har fortsatt å svekke seg utover formiddagen, og nå ligger over 7 kroner pr. dollar, og er rekordsvak mot euro. Det er gårsdagens rentekutt fra Norges , svake detaljhandelstall for desember samt den amerikanske sentralbankens endrede rentesyn som er årsaken til kronesvekkelsen.

Dette er positivt for de dollareksponerte aksjene i olje og shippingsektoren, samt andre eksportbedrifter som Tandberg og Tomra.

Norsk Hydro som sammen med Statoil og en rekke av de andre større selskapene trakk ned i tidlig handel, har steg 0,2 prosent til lunsj.

Tandberg som var flat i begynnelsen av dagen har også fått fart på kursen etter positive kommentarer rundt tallene og guidingen til konkurrenten Polycom. Tandberg skal legge frem sine fjerde kvartalstall etter børs i dag. Aksjen er opp 1,7 prosent til lunsj.

EDB holder en oppgang på 5 prosent til lunsj etter å ha overrasket med gode tall før børs, samt informert om en storkontrakt onsdag kveld.

Tankaksjen Frontline er tung i formiddag etter fall for sektoren i USA og laber aktivitet i tankmarkedet. Aksjen er ned 3,3 prosent til lunsj.

IT-aksjen Ementor er ned 2,3 prosent til lunsj etter å ha skuffet med fjerde kvartalstallene. Tandberg Data er ned tilsvarende etter skuffende tall.


Åpning Oslo: Greenspan tynger

Den amerikanske sentralbankens nye rentsyn preger en tung Oslo Børs.

Hovedindeksen er ned knapt 0,7 prosent etter en halv times handel torsdag.

Det er den amerikanske sentralbankens endring i rentesyn, meldt i går kveld, som også preger Oslo Børs, i likhet med det brede europeiske aksjemarkedet torsdag formiddag.

Det er en bred nedgang tross en stadig sterkere dollar i morges. En dollar koster nå 7,04 kroner, og det er første gang siden november at dollaren er over 7 kroner. Tall fra SSB på detaljhandelen som kom inn lavere enn ventet, tynger også kronen.

Det har også kommet en del resultater før børs i dag, og mottagelsen er blandet.

EDB er opp 5,5 prosent til 46,40 kroner etter å ha overrasket med gode tall. En stor kontrakt i Sverige meldt i går kveld driver også kursen oppover.

I den andre enden av skalaen finner man Ementor, som for n'te gang skuffet markedet med svakere tall enn ventet. AKsjen er ned 3,7 prosent. Tandberg Data er ned knappe 5 prosent i tidlig handel.

Kitrons resultatrapport er derimot blitt bedre mottatt og aksjen er opp knappe 2 prosent.

Solstad Ofshore meldte om en emisjon og et nedsalg av egne aksjer for tilsammen 133 milliioner kroner, og er uendret på 54 kroner i tidlig handel. Emisjonen ble satt på 53,50 kroner.

Tandberg er flat etter at konkurrenten Polycom la frem tall som lå over konsensus med kom med en noe blandet guiding. Tandberg kommer med sine tall etter børs i dag.

Før Oslo: USA-press ventes

Det kan gå mot en negativ åpning på Oslo Børs torsdag etter rentebeskjed i USA ga store fall.

De europeiske børsene er ned 0,6-0,8 prosent i tidlig handel i dag i kjølvannet at den amerikanske sentralbankens endring i renteholdning i natt som første til store fall på de amerikanske børsene.

Det som kan holde igjen litt for Oslo Børs er at dollaren sveket seg markert mot dollar i går kveld og i natt, og en periode kostet en dollar over 7 kroner. Dette er positivt for de norske dollar relaterte aksjene. Aksjene som er sidenotert i USA endte dog i hovedsak under sluttkursene i Oslo i amerikanske handel justert for dollarendringen.

Det har kommet en rekke selskapsresultater før børs i Oslo, og det er flere skuffelser.

En av de største er Ementor som heller ikke denne gangen klart å innfri konsensus.

Et annet av børsens største it-konsern, EDB Business Partner kan derimot forventes å få en hyggelig utvikling fra åpning etter både gode tall for fjerde kvartal samt annonseringen av en store kontrakt i Sverige.

Oljeserviceaksjen DSND ventes å komme under press etter svake tall for fjerde kvartal. Spesielt deleiede Subsea 7 var klart svakere enn ventet.

Tandberg kan bli nervøs i forkant av resultatfremleggelsen i ettermiddag. Hovedkonkurrenten Polycom la frem tall i går kveld og falt en prosent etter rapporten. Tallene var imidlertid over konsensus, mens guidingen var omtrent som ventet.

Det kan bli et press på Frontline i dag etter store fall for aksjen og sektoren i USA i går. Fallet kom tross meldinger om fortsatt lave oljelagre i USA. Det var blant annet Federal Reserves signaler som tynget sektoren som er kjent for høy giring og dermed er rentesensitive.

Nordic American Tanker Shipping kan derimot få et løft etter at rederiet skal ha blitt kontaktet av en tredje part med tanke på en mulig fusjon.

Supplyrederiet Solstad Offshore har plassert en emisjon på 53,50 kroner med et proveny på totalt 133 millioner kroner inkludert salg av en halv million egne aksjer. Aksjen ble sist omsatt onsdag på 54 kroner.

Børsene morgen: Fall etter Fed-endring

Det ble tungt for de asiatiske aksjene i natt etter den amerikanske sentralbankens rentemelding.

Det ble et bredt fall på de asiatiske børsene i natt etter at den amerikanske sentralbanken ikke lenger signaliserte at renten vil forbli på dagens lave nivå i lang tid fremover.

Dette skapte bekymringer rundt etterspørsel etter de asiatiske landenes eksportprodukter i USA. Blant aksjene som ledet an i fallet var Toyota og Samsung.

MSCI Asia-indeksen, som dekker over 800 av de største selskapene i Asia og Stillehavet, er ned 1,2 prosent i morges. Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte ned 0,7 prosent til 10.779,44. Dette er den fjerde dagen på rad med fall på Tokyo-børsen.


Slutt USA : Børsene snudde etter rentebeskjed

Rentebeskjeden fra den amerikanske sentralbanken fikk aksjeindeksene på Wall Street til å falle.

Wall Street falt etter rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken onsdag, og børsfallene bare økte på mot slutten av handelsdagen. Til slutt var Nasdaq Composite-indeksen ned 38,67 poeng til 2.077,37 poeng, mens S&P 500-indeksen falt 15,56 poeng til 1.128,49.

Flyaksjene falt kraftig tilbake også i USA-handelen etter at de europeiske flyaksjene falt på resultatvarselet til Ryanair.

Oljeservice-aksjene falt tilbake etter at det Houston-baserte selskapet Cooper Cameron leverte en resultatrapport som var svakere enn markedet hadde ventet.

Ellers var det rentebeslutningen til den amerikanske sentralbanken som var fokus i aksjemarkedet. FED holdt renten uendret, men fjernet setningen om at "renten vil holdes lav lenge" i renterapporten. Dette var hovedårsaken til fallet onsdag.

Rentebeslutningen dro ned de høytflyvende chip-aksjene og finansaksjene.

I råvaremarkedet falt oljeprisen 41 cent til 33,71 dollar, mens gullprisen steg 4,10 dollar til 415,30 dollar pr. unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere