RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Bratt nedtur

Sist oppdatert:
Det falt hardt på USA-børsene tirsdag. Markedet har fått nerver etter oppgangen
Et bombeangrep i Indonesia fikk frem terrorspøkelset igjen tirsdag, og bidrog til at et allerede nervøst marked mistet motet i USA.

Obligasjonsrentene steg også i USA etter at en auksjon av statsobligasjoner ga laber respons. Det innebærer høyere rente for å lokke investorene til å kjøpe, og det betyr igjen en høyere avkastning som aksjemarkedet må konkurrere mot.

Fallet i aksjemarkedet kom selv om bedriftsindikatoren ISM for tjenestesektoren kom inn med en verdi på 65,1 poeng, det høyeste siden høsten 1997, og klart over forventningen.

På selskapsfronten kom Gillette med gode tall - men markedet falt altså likevel.

S&P 500 falt til slutt 1,8 prosent til 965,46 poeng, Dow Jones endte ned 1,6 prosent til 9.036,32, mens Nasdaq stupte hele 2,4 prosent til 1.673,50 poeng.

Slutt Oslo: Årsbeste i Orkla

Oslo Børs avsluttet en vinglete ferd med pen oppgang, hjulpet blant annet av årsbeste fra Orkla.

Hovedindeksen endte opp 0,66 prosent til 146,74 poeng etter å ha falt noe tilbake mot slutten av tirsdagens sesjon etter en svak åpning i USA.

Orkla bidro sterkt til oppturen for Hovedindeksen med en oppgang på 3,85 prosent til 135 kroner. Det var høyeste notering hittil i år for Orkla-aksjen.

Øvrige tungvektere som Telenor, DnB, Gjensidige Nor og norske Skog steg alle mer enn markedet og bidro sterkt til oppgangen tirsdag.

Flere av børsens mer profilerte IT-selskaper, som Ementor, Nera og Tandberg Television noterte solide løft. Ementor steg hele 9,11 prosent til 4,55 kroner.

Fall for Statoil og Amersham begrenset oppturen.

I tillegg falt Frontline klart tilbake etter sterk oppgang den siste tiden. En negativ analyse fra ABG Sundal Collier var ikke med på å hjelpe aksjen, som falt 3,64 prosent til 119 kroner.

Fall etter kraftig oppgang den siste tiden ble det også for Storebrand. Aksjen endte ned 1,15 prosent til 34,30 kroner etter at et par meglerhus tirsdag nedgraderte aksjen.

P4 la på seg 4,53 prosent til 5,54 kroner etter en artikkel i Finansavisen tirsdag der selskapets styreformann Jens Kristian Thune ikke stiller seg avvisende til å få inn en ny strategisk partner på eiersiden. Dette satte ny fart i spekulasjonene rundt P4, etter at TV2 sist uke meldte at man hadde avtalt å kjøpe seg opp i Kanal 4.

FAST falt på svake kvartalstall levert like før stenging, etter at selskapet lå i pluss fram til resultatene ble offentliggjort. Aksjen endte ned 1,71 prosent til 9,17 kroner. Fallet i FAST-aksjen satte også en stopper for oppturen i Opticom, som har en stor eierandel i FAST. Opticom endte til slutt opp 1,25 prosent til 81 kroner.

Natural korrigerte mandagens børsmelding om at BASF hadde fått godkjenning fra amerikanske Food and Drug Administration for bruk av CLA i dyrefôr. BASF har likevel ikke fått godkjenning ennå og det sendte Natural-aksjen ned 5,85 prosent til 38,60 kroner.

GGS meldte tirsdag at selskapet frigir et seismikkskip, noe som vil gi besparelser på 1,5 millioner dollar over de neste tre månedene. Aksjen steg 3,57 prosent til 2,90 kroner tirsdag.

Antall aksjer som steg mot antall aksjer som falt var relativt jevnt tirsdag med 54 mot 45 selskaper.

Åpning USA: Litt ned
De amerikanske børsene åpner svakt ned i påvente av tjenestetallene for ISM-målingen.

Nasdaq leder an fallet med nedgang på 0,4 prosent etter drøyt fem minutters handel i USA. S&P 500 og Dow Jones er begge ned 0,35 prosent.

Bjellesauen Cisco legger frem kvartalstall etter børs.

De største europeiske børsene faller noe tilbake på den svake åpningen i USA, men er fortsatt klart i pluss. CAC 40 leder an, opp 1,4 prosent, foran DAX of FTSE 100, som stiger henholdsvis 0,7 og 0,55 prosent.

Noe av oppgangen ved Oslo Børs faller også bort ved den svake starten i USA.


Før åpning USA: Blandet bilde
Indeks-futurene i USA er blandet, men det går mot en flat til svakt positiv åpning tirsdag.

Amerikanske investorer avventer juli-tall for tjenestedelen av ISM-målingen, i tillleg til kvartalstall fra Bjellesauen Cisco.

S&P 500- og Nasdaq-futurene stiger begge 0,1 prosent, noe som indikerer en flat til svakt positiv åpning, mens Dow Jones indikeres å åpne litt ned.

I Europa er utviklingen god etter bedre enn ventet resultat fra Sveits nest største bank, Credit Suisse, og nyheten om at den nederlandske forsikringsgiganten Aegon selger brorparten av sitt Transamerica Finance Corp. til General Electric for 5,4 milliarder dollar inklusive gjeld.

Etter en svak start tirsdag har DAX kommet tilbake og noteres klokken 14:45 opp 1,15 prosent. CAC 40 stiger 1,7 prosent og FTSE 100 er opp 0,5 prosent.

Oslo Børs har falt noe tilbake etter kraftig oppgang frem til lunsj, men kan fortsatt notere et løft på 0,45 prosent til 146,42 poeng.


Lunsj Oslo: Bred oppgang
Det er bred oppgang ved Oslo Børs tirsdag, i likhet med utviklingen ellers i Europa.

Hovedindeksen stiger 0,82 prosent til 146,97 poeng klokken 12 norsk tid.

Telenor, Orkla, DnB og Gjensidige Nor stiger mer enn markeder og hjelper til å dra Hovedindeksen solid i pluss.

Telenor stiger 1,55 prosent til 32,70 kroner. Finansavisen skrev tirsdag om en fersk analyse fra Morgan Stanley der Telenor oppgraderes og kursmålet heves til 40 kroner.

17 av børsens 20 mest omsatte aksjer noterer oppgang så langt.

Storebrand faller imidlertid mot strømmen med et fall på 0,58 prosent til 34,50 kroner etter at enkelte meglerhus har nedgradert aksjen som følge av den siste tids kraftige kursoppgang.

Frontline åpnet dagen i positivt terreng men har siden falt noe tilbake. Aksjenkursen faller 1,82 prosent til 121,25 kroner, trolig på grunn av gevinstsikring etter solid oppgang de siste ukene.

FAST legger frem kvartalsresultater tirsdag, og aksjen er opp 2,89 prosent til 9,60 kroner i forkant av tallene.


Åpning Oslo: Optimismen råder
Til tross for vaklende tendenser på verdens børser fortsetter himmelferden ved Oslo Børs.

Hovedindeksen er etter 15 minutters handel opp 0,67 prosent til 146,76 poeng, og slår dermed knockout på Europas ledende børser.

Tungveketer som Telenor, RCCL, Norske Skog og Orkla stiger alle mer enn markedet ved åpning og trekker Hovedindeksen opp.

P4 topper vinnerlisten ved åpningen etter en artikkel i Finansavisen der selskapets styreformann Jens Kristian Thune ikke stiller seg avvisende til å få inn en strategisk partner på eiersiden. Aksjen er opp 7,55 prosent til 5,70 kroner.

FAST, som legger frem kvartalstall senere tirsdag stiger 2,25 prosent til 9,54 kroner.

En dommer på bermuda truer med å nedlegge Frontline dersom selskapet ikke innfrir en dom på 58 millioner kroner innen torsdag. Markedet lar seg imidlertid ikke affisere og aksjekursen er opp 0,4 prosent til 124 kroner.

- Saken har pågått en lang stund, og vi mener dommen om utbetaling til denne personen er helt feil, og har derfor slåss mot den. Vi har nemlig et motkrav som vi er redd ikke vil bli gjort opp dersom vi utbetaler, derfor har vi ønsket at pengene sperres inntil videre, sier adm. direktør Ola Lorentzon i Frontline til iMarkedet.

Kun 11 akjer faller, mens 39 papirer noterer oppgang ved åpningen tirsdag.


Før åpning Oslo: Oppgang i Europa
De toneangivende børsene i Europa åpner i pluss etter oppgang for de brede amerikanske indeksene mandag.

CAC 40 leder an med et løft på 0,5 prosent, fulgt av FTSE 100 som stiger 0,1 prosent. DAX noteres uforandret etter drøyt 30 minutters handel.

Ved Oslo Børs er Tordenskjold suspendert etter at det ble klart at långiverne begjærer selskapet konkurs i dag.

GGS melder at selskapet frigir et seismikkskip, noe som vil gi besparelser på 1,5 millioner dollar over de neste tre månedene.

I DOF har styremedlem Magnus Stangeland igjen solgt aksjer, og har nå nå kvittet seg med nær hele beholdningen i eget navn etter å ha solgt 48.000 aksjer tirsdag.

En overdommer på Bermuda truer med å nedlegge Frontline dersom selskapet ikke innfrir en dom på 58 millioner dollar innen torsdag. Frontline melder imidlertid overfor iMarkedet at man tar trusselen med en klype salt.


Børsene morgen: Honda tynget i Japan
Det japanske aksjemarkedet falt klart tilbake tirsdag etter svake nyheter fra blant andre Honda.

Nikkei 225 faller over 1 prosent og når det laveste nivået siden 1. juli,til tross for at de brede indeksene i USA viste steg mandag. Nasdaq falt imidlertid noe tilbake, og kan forklare noe av fallet for den teknologitunge Nikkei-indeksen.

Nyheten om at Honda må tilbakekalle 250.000 av sine bestselgende SUV-modeller i USA tynger pgså Tokyo-børsen tirsdag. Den brede Topix-indeksen i Tokyo noeter et fall på 0,9 prosent.

Hang Seng-indeksen i Hong Kong stiger 0,39 prosent, mens Strait Times i Singapore er ned 0,97 prosent.


Slutt USA: Minus ble pluss
Klart negative USA-børser klorte seg mot slutten over på pluss. Nå venter markedet på tall fra Cisco etter børs tirsdag.

Etter en negativ åpning, snudde USA-børsene utover dagen, og nådde null og litt til.

To forhold kan ha bidratt. For det første kom tall for industriordrer etter børsstart. Disse viste en vekst på 1,7 prosent i juni, mot en snittforventning på 1,5 prosent i markedet. Dette er tredje måned av de fire siste med vekst, og dette bidrar til å styrke troen på en robust vekst i USA i høst.

Dernest kom meglerhuset SG Cowen ut med en oppgradering av sitt syn på nettverksgiganten Cisco, rett før selskapet kommer med tall etter børs i morgen. Dette er det eneste viktige selskapet som rapporterer tall nå i disse dagene.

Men uansett om indeksene hentet seg inn, har markedet i USA vanskelig for gå defintivt oppover for tiden. Tallene for andre kvartal er stort sett ute, og var - jevnt over - bedre enn ventet. Men forventningene for høstens resultatutvikling er allerede så høye at markedet neppe vil gå særlig mer før man ser nye tegn til styrke i økonomien.

Til siste endte i dag S&P 500 opp 0,3 prosent til 982,8 poeng, Dow Jones steg 0,4 prosent til 9.186, mens Nasdaq falt 0,1 prosent til 1.714.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere