RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Bush-pakke ga ingen reaksjon

Sist oppdatert:
Den økonomiske stimuleringspakken til den amerikanske presidenten skapte ikke store utslag på Wall Street tirsdag kveld
Grunnen var ganske enkelt at de amerikanske investorene hadde posisjonert seg i forkant av offentliggjørelsen. Lekkasjene fra den økonomiske stimuleringspakken stemte god overens med Wall Streets spekulasjoner mandag. Da ble blant annet aksjer som betaler ut utbytte løftet opp. Bush har nemlig bestemt å fjerne skatt på utbytte.

Ellers var Bush-pakken på totalt på 674 milliarder dollar over 10 år. Pakken skal øke farten på skattekuttene på inntekter, skape intensiver for små selskaper til å vokse, betaling for å hjelpe folk og finne jobb og, som tidligere nevnt, kutte skatt på utbytteinntekter.

Det sistnevnte førte til aksjerally for flere aksjer på Wall Street mandag. Tirsdag endte den teknologitunge Nasdaq-børsen opp 0,7 prosent til 1.431,50, mens Dow Jones indeksen falt 0,4 prosent til 8.735,54.

Slutt Oslo: Tandberg i fokus
Det var fokus rundt Tandberg-aksjen på Oslo Børs også tirsdag. iMarkedet meldte i forkant av børsåpningen tirsdag om Tandbergs finansdirektør Terje Rognes utsikter for 2003. Les saken her: Tandberg om 2003-veksten . I tillegg til dette referte vi analyser fra meglerhusene Sundal Collier og Alfred Berg. Til slutt endte Tandberg-aksjen opp 10,56 prosent til 37,70 kroner.

Det var også fokus rundt John Fredriksens Frontline og Tomra. Tomra steg på nye positive signaler fra tyske butikk-kjeder, mens Frontline-aksjen ble sendt opp på positive utsikter til eksporten i Midt-Østen. I tillegg til dette var en rekke meglerhus positive til kursutviklingen til Frontline.

På negativ side tirsdag var Hydro- og Statoil-aksjen. Begge ble dratt ned av en fallende oljepris. iMarkedet refererte også tirsdag en analyse fra meglerhuset First. De gir nå en redusér-anbefaling på Statoil-aksjen.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte til slutt opp 0,25 prosent til 118,39 poeng.

Åpning USA: Dow ned - Nasdaq opp
Dette var fasiten etter at det amerikanske aksjemarkedet åpnet tirsdag ettermiddag.

Det amerikanske energiselskapet Dynergi var opp hele 16,2 prosent etter åpningen. Selskapet overrasket markedet med positiv guiding i forkant av åpningen på Wall Street.

Før åpning USA: Ligger an til fall
Mens det amerikanske aksjemarkedet ble dratt opp at rykter rundt president George W. Bush nye økonomiske stimuleringsplan mandag kveld, var det negative signaler tirsdag ettermiddag. Da hadde investorene snudd i synet på stimuleringspakken.

Det lå an til en klassisk kjøp på rykter, og selg på fakta i det amerikanske aksjemarkedet tirsdag ettermiddag.

Lunsj Oslo: Fokus på Tandberg
Tandberg-aksjen fortsatte å være i fokus på Oslo Børs tirsdag til lunsj. iMarkedet hadde en samtale med finansdirektør Terje Rogne mandag, og uttalelsene ble tolket positivt av flere markedsaktører. Se saken her: Tandberg om 2003-veksten .

Også for Tomra-aksjen og Frontline-aksjen var det oppgang. I Tomra var det positive meldinger knyttet til boksepant fra butikk-kjedene Aldi og Lidl. Disse butikkene skal selge bokser alikevel. Frontline stiger videre på positive analytikeranbefalinger og utsikter til kraftig vekst i oljeeksporten fra Midt-Østen.

I Orkla og Merkantildata ble det omsatt store poster på Oslo Børs før lunsj. Dette var rulering av poster som trolig kan knyttes opp mot finansieringen til investoren Christen Sveaas.

I Statoil var det kursfall på 1,7 prosent til 58,50 kroner til lunsj. iMarkedet meldte tirsdag at meglerhuset First nedjusterte Statoil-aksjen til redusér.

Blant taperne til lunsj tirsdag var Fjord-aksjen, som var ned 3,10 prosent til 2,50 kroner. Fall i lakseprisen dro i negativ retning.

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp forsiktige 0,3 prosent til lunsj tirsdag.

Åpning Oslo: Tandberg i fokus
Som ventet var det fokus på Tandberg-aksjen igjen på Oslo Børs tirsdag. Finansdirektør Terje Rogne kom med uttalelser til iMarkedet om veksten i 2003 mandag kveld. Se saken her: Tandberg om 2003-veksten . Tandberg-aksjen var opp 4,7 prosent til 35,60 kroner etter åpningen tirsdag.

Også i John Fredriksens Frontline var det driv. Aksjen var opp 4,4 prosent til 70,50 kroner. Frontline-aksjen har ikke vært over 70-tallet siden begynnelsen av juli i fjor.

Lakseprisen falt tilbake tirsdag, og dette fikk Fjord-aksjen til å falle etter åpningen. Fjord var ned 3,10 prosent til 2,50 kroner tirsdag formiddag.

Hovedindeksen var svakt positiv etter åpningen tirsdag.
Før åpning Oslo: Tandberg i fokus
Tandberg-aksjen vil trolig være i fokus på Oslo Børs tirsdag. iMarkedet intervjuet Tandbergs finansdirektør Terje Rogne mandag kveld. Intervjuet kan du lese her: Tandberg om 2003-veksten

Ellers kommer trolig Nera til å løfte seg. Selskapet meldte om en satellitt-kontrakt før børsåpning.

Det ventes en positiv børsåpning i Oslo etter oppgangen i USA mandag kveld. Ute i Europa var imidlertid de toneangivende børsene ned i forkant av åpningen på Oslo Børs.

Børsene morgen: USA opp - Japan sliter

Det var banksektoren igjen som dro ned Tokyo-børsen. I en avisartikkel heter det at myndighetene kan innføre nye restriksjoner for utlån.

Nikkei-indeksen endte ned 0,65 prosent til 8.656,50 tirsdag morgen. I andre asiatiske aksjemarkeder var det en blandet utvikling.

Slutt USA: Solid opp på Bush-plan

De amerikanske børsene steg markant mandag, på forventninger til den forventede stimuleringspakken fra president Bush.

Det momentet som spesielt tiltrakk seg oppmerksomhet er at det ventes at Bush-administrasjonen vil foreslå å fjerne utbyttebeskatningen, som en del av en forventet stimuleringspakke på 600 milliarder dollar. Bare bortfall av utbytteskatt alene kan representere 300 milliarder dollar, ifølge amerikanske medier.

Dette ga spesielt opptur for aksjer som betaler høye, løpende utbytter, for eksempel innen energiforsyningen i USA, samt innen finans.

Totalt sett steg Dow Jones 2,0 prosent til 8.774, S&P 500 la på seg 2,3 prosent til 929, mens Nasdaq endte opp 2,5 prosent til 1421.

Amerikanske teleoperatører steg på en melding i Wall Street Journal om at amerikanske telemyndigheter vil stille mindre strenge krav når det gjelder å pålegge operatørene å leie ut kapasitet til konkurrenter.

To makrotall i dag var heller ikke så ille. Den såkalte ISM-indeksen, innkjøpssjefindeksen, for tjenestesektoren indikerte økende aktivitet, selv om økningen var litt svakere enn markedet hadde ventet.

Samtidig viste en undersøkelse fra rekrutteringsfirmaet Challenger Gray & Christmas at antallet oppsigelser er på vei ned i amerikanske bedrifter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere