RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Cola og rentefrykt

Sist oppdatert:
Greenspans tale klarte ikke å heve det amerikanske aksjemarkedet
Det amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan var optimistisk i sin tale til budsjettkomiteen i kongressen i kveld, men det var ikke nok til å prate opp aksjemarkedet.

Det var et par faktorer som trakk ned et ellers flatt aksjemarkedet, nemlig Coca Cola og fortsatt svakhet i halvledersektoren.

Dow Jones Industrial Average endte til slutt ned 0,3 prosent til 10.313,36 etter en liten oppgang på det sterkeste i dag rett etter Greenspans tale.

Nasdaq endte ned 0,4 prosent til 1.850,64, mens den brede S&P 500-indeksen falt 0,45 prosent til 1.116,27 etter å ha stengt på to måneders topp tirsdag.

Investeringsbanken Bear Stearns var ute å nedjusterte sitt mål for S&P 500-indeksen for 2004 i dag fra 1.100 til 1.050. De viser til avtagende vekst i økonomien og økende renter, basert på signalene fra Greenspan.

På selskapssiden var det Coca Cola som trakk mest ned på Dow'en. Bakgrunnen var et resultatvarsel fra tapperiet Coca Cola Entrpises før åpning i dag. Fallene for halvledersektoren i kjølvannet fra Intels svake oppdatering før helgen fortsatte også i kveld.

Slutt Oslo: Fallet fortsatte

Tomra ledet an og falt til sitt laveste nivå siden 1996.

Hovedindeksen endte til slutt ned 0,44 prosent i dag til 206,97 etter en flat åpning på handelen. Brorparten av fallet kom før lunsj i dag i takt med utviklingen ute i Europa. Nervøsitet dro ned utover dagen i forkant av talen til den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan i ettermiddag.

En rekke av de mest handlede aksjene på Oslo Børs ende dagen ned med tungvekterne Statoil og Hydro i spissen. Fortsatt fall i oljeprisen ga lite støtte til de to aksjene. Telenor og DnBNor var også i rødt ved slutten av dagen.

Frontline var sterk i perioder i dag, og ble handlet på kurser over gårsdagen sluttkurs justert for at aksjen i dag gikk eksklusive utbytteaksjene i Ship Finance. Frontline endte til slutt på 268,50 kroner, omtrent på den justerte sluttkursen fra tirsdag.

Tandberg fikk en rekyl i dag etter fall i går etter en analyse fra Meglerhuset Alfred Berg som har gått til en Reduser-anbefaling. I motsatt retning gikk Deutsche Bank som oppgradert aksjen til Kjøp fra Hold. Tandberg endte til slutt opp 2,5 prosent til 60,75 kroner.

Tomra var i fokus på ettermiddagen i dag da ubekreftede opplysninger rundt Bundesrats behandling av pantesaken ble fremsatt på et diskusjonsforum og senere utvekslet blant tradere. Meldingen gikk ut på at pantesaken ikke skal behandles på Bundesratsmøtet 24. september. Videre meldte Stocklink at det skal avholdes et allmannamøte ved Tomras avdeling i Asker fredag. Tomra endte til slutt ned 6,9 prosent til 23 kroner. Dette er det laveste kursnivået siden høsten 1996.

Aker Yards, Software Innovation og I.M. Skaugen var blant dagens vinnere etter positive nyheter.

Aker Yards gikk på RCLs erklæring av opsjonen på sitt andre supercruiseskip fra Masa-Yards. Kontrakten har en verdi på over 4,2 milliarder kroner for Aker Yards-verftet. Aksjen endte opp 5,5 prosent til 101,25 kroner.

Software Innovation gikk allerede 4 prosent i formiddag. Ved lunsjtider kom selskapet med en melding om en større rammeavtale i Sverige. Kursen steg videre etter meldingen, men falt noe tilbake på slutten av dagen. SOI-aksjen endte til slutt opp 2,2 prosent til 23 kroner.

I.M. Skaugen steg 4,8 prosent til 152 kroner etter at selskapet i en presentasjon hevet guiding for andre halvår.

Åpning USA: Flatt før Greenspan
De amerikanske børsene er nær uendret i tidlig handel onsdag.

Det er tynne volunmer og småutslag på de amerikanske børsene i forkant av en tale sentralbanksjef Alan Greenspan skal holde i kongressen i dag.

Dow-Jones-indeksen er ned 0,1 prosent, mens Nasdaq er opp noen få punkter it idlig handel.

Før åpning USA: Mot fall

Det ligger an til en negativ børsåpning på Wall Street onsdag etter åpningen.

De amerikanske aksjeindeksene peker mot en negativ åpning onsdag. Mest negativ blir trolig teknologisektoren.

Aksjemarkedene i USA er avventende i forkanten av Beige Book-rapporten fra den amerikanske sentralbanken onsdag. Beige Book blir sendt ut kl. 20.00 norsk tid.

Lunsj: Svakere

Hovedindeksen er rett før klokken 12:30 i dag ned 0,3 prosent etter å ha blitt svekket utover formiddagen etter en flat åpning.

Oslo Børs har i mangel av spesielle impulser fra oljeprisen og valutamarkedet i stor grad fulgt trenden fra de europeiske børsene onsdag. Også der har børsene falt svakt i formiddag.

Frontline som fikk en sterk start på dagen har også falt tilbake, og ligger nå nær utangspunktet fra handelen i USA i går kveld. Aksjen gikk i dag eksklusiv retten til å motta utbytteaksjer i Ship Finance, som har en verdi på drøyt 12 kroner pr. Frontline-aksje.

Aker Yards er dagens vinner etter at Masa-verftet i morges ble tildelt sin andre kontrakt på de nye supercruiseskipene til Royal Caribbean Cruises. Aker Yards er opp hele 7,3 prosent.

Royal Caribbean Cruises har også reagert positivt på er uendret som følge av bestillingen. Prisen på skipet er ansett som grei, og er noe lavere enn for det første skipet bestilt i fjor.

Av tungvekterne i dag er Telenor ned, mens Hydro er svakt opp og Statoil marginalt ned.

Bulkrederiene Jinhui og Belships fortsetter opp i dag på bakgrunn av kursutviklingen i danske DS Norden som nå er i spill. Norden-aksjen har steget kraftig på salgsprosessen og viser den sterke troen på tørrbulkmarkedet og verdsettelsen av dette segmentet.

Software Innovation meldt ved lunsjtider om en ny stor rammeavtale i Sverige. Kursen gikk allerede i formiddag på uvanlig store volumer. Kursen var opp 4 prosent før meldingen, og er nå opp 6,7 prosent.

Åpning Oslo: Flatt

Det har som ventet blitt en flat åpning på Oslo Børs, mens Frontline dundrer videre.

Hovedindeksen er etter en knapp halvtimes handel onsdag på det nærmeste uendret. Med Norsk Hydro kun marginalt opp og Statoil flat og stor spredning i resten av aksjene er det lite som gir retning for børsen i tidlig handel.

Utviklingen er i tråd med resten av Europa.

Aker Yards er som ventet høyt på vinnerlisten i dag etter at cruisegiganten Royal Caribbean Cruises har erklært opsjonen på sitt andre Ultra Voyager-cruiseskip fra Kværner Masa.

Royal Caribbean Cruises er også svakt opp tross meldingen om at de skal investere 570-580 millioner euro i et nytt cruiseskip.

Frontline fortsetter å være knallsterk, og lukter nå på de nye historiske toppnivåene aksjen var innom i går. Kursen ligger i tidlig handel på 273,50 kroner, og justert for utdelingen av Ship Finance-aksjer er aksjen opp 5 kroner fra i går. Ship Finance-aksjene utgjør drøye 12 kroner i forhold til gårsdagens sluttkurs pr. Frontline-aksje.

Bulkaksjene Jinhui og Belships er også løftet videre i tidlig handel som følge av den kraftige oppgang for bulkrederiet DS Norden i Danmark. Norden ble i går satt i spill av hovedaksjonærene.

Dagens taper er igjen Kværner-aksjen som følge av fisjonen med Aker. Aker-aksjen debuterte i dag på Oslo Børs på 60 kroner, og er etter en knapp halvtime opp 2 kroner til 62 kroner.

Før Oslo: Flatt i Europa

De europeiske børsene er tilnærmet flate før åpning av handelen i Oslo onsdag.

Det kan gå mot en noe retningsløs åpning på Oslo Børs onsdag. Ute i Europa er de viktigste børsene på det nærmeste uendret en knapp halvtime før handelen åpner i Oslo.

Oljeprisen er også lite endret etter gårsdagens fall og ser foreløpig ikke til å gi noen videre støtte til Oslo Børs som falt tirsdag etter fire dager med opptur.

Aker Yards kan imidlertid påregne oppgang i dag etter at Royal Caribbean Cruises i morges erklærte opsjonen på de andre av to cruiseskip som blir verdens største når de er ferdige. Det er Kværner Masa som har fått ordren med verdier på 4,2 til 4,3 milliarder kroner.

Det fjerde av Kjell Inge Røkkes Aker-selskaper vil debutere på børsen i dag, holdingselskapet Aker. Det har hersket stor usikkerhet rundt prisingen av Aker og Kværner-aksjene i forkant av dagens notering. Kværner-aksjen har falt tungt etter at den mandag gikk eksklusive Aker-aksjene, men i dag kommer markedets fasit.

Frontline fosset frem på New York-børsen i går kveld og endte 3,25 kroner over sluttkursen i Oslo. Om aksjen suser videre i dag er uklart, men det som er klart er at aksjen i dag handles eksklusive utbytteaksjene i Ship Finance. Disse vil teknisk sett utgjøre et fall i kursen på omkring 12,20 kroner pr. Frontline-aksje.

Stolt Offshore-aksjen falt markert i USA i går, og kan bli tung fra åpning i dag.

Smedvig meldte i dag at de har inngått en intensjonsavtale om å kjøpe Statoil ut av boreskipet West Navigator. Prisen er 175 millioner dollar.

Videre har I.M. Skaugen vært ute med en guiding hvor de varsler en dobling av EBITDA-resultatet i andre halvår sammenlignet med første halvår.

Børsene morgen: Svakt ned i Japan

Det japanske aksjemarkedet ble tynget av halvedersektoren som fulgte trenden ned fra USA.

Halvledersektoren var blant de få med fall i det amerikanske markedet i går, og dette satte også sitt preg på Tokyo-børsen i natt. I tillegg til fallet i USA så kom Tokyo Electron, som er en ledende produsent av utstyr for chipleverandører, med et resultatvarsel.

Havlederindeksen i USA falt i går til det laveste nivået siden juni i fjor som følge av Intels nedjustering før helgen.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo var ned 0,14 prosent til 10.283 rett før stengetid i morges, mens den brede Topix-idneksen var ned 0,1 prosent.

Det var blant annet bilprodusentene som bidro til å holde børsen nær uendret i natt, som følge av fallet i oljeprisen.

Slutt USA: Opptur etter langhelg

De amerikanske børsene steg markert på sin første børsdag denne uken.

De amerikanske børsene holdt på den positive tonen fra åpningen gjennom børsdagen i dag. Det ble notert oppgang i stort sett alle sektorer bortsett fra oljerelaterte papirer.

Et markert fall i oljeprisen kom mandag etter at det ble klart at orkanen Frances ikke rammet olje- og gassinstallasjonen i helgen. Dette sendte oljeserviceindeksen ned 1,2 prosent, mens oljeaksjene endte nær uendret.

Oljeprisfallet satte imidlertid fart i resten av markedet som i flere måneder har følt tyngden av en stadig høyere oljepris, og frykt for avdempning av veksten.

Nasdaq førte an i tidlig handel, men nye fall for halvledersektoren etter Intels svake midtkvartalsoppdatering i forrige uke holdt litt igjen utover dagen.

Spesielt telekom var i støtet i kveld, og sektoren steg 1,2 prosent.

Nasdaq-indeksen endte til slutt opp 0,75 prosent til 1.858,56.

Dow Jones Industrial Average endte opp 0,8 prosent til 10.341,16. Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,7 prosent til 1.121,29. Volumene på Wall Street var fortsatt lave slik de var i forrige uke, men en viss økning kunne registreres.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere