RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Doven cola tynget

Sist oppdatert:
Et resultatvarsel fra Coca-cola trakk ned USA-børsene onsdag
En ganske markant nedjustering av resultatutsiktene fra drikkevaregigangen Coca-Cola skapte onsdag usikkerhet rundt bedriftenes inntjening fremover, og tynget USA-børsene. Coca-Cola falt 4 prosent.

Dermed hjalp det ikke at Oracle steg 7 prosent etter å ha innfridd med sine kvartalstall etter børs i går.

På makrofronten var signalene noe forvirrende i dag. Den lokale bedriftsindeksen i New York, Empire State Index, kom inn klart sterkere i september enn i august, og sterkere enn ventet. På den andre siden var tall for industriproduksjon og kapasitetsutnyttelse i august i underkant av forventningene.

Forvirrende var også utviklingen i oljeprisen. Først steg den markant etter uventet lave ukentlige lagertall i USA, og den amerikanske referanseoljen WTI for oktoberlevering var oppe i 45,30 dollar, men så kom det positive meldinger når det gjelder utviklingen av orkanen Ivan, og prisen falt markant og endte totalt sett dagen ned 81 cent til 43,58 dollar.

Men selv fallet i oljeprien utover dagen klarte ikke å sette fart i indeksene.

Til slutt endte S&P 500-indeksen ned 0,5 prosent til 1.122 poeng, Dow Jones falt 0,7 prosent til 10.248 poeng, mens Nasdaq endte ned 0,9 prosent til 1.899 poeng.

Slutt Oslo: Ny årstopp

Det ble ny årstopp for Oslo Børs onsdag. Frontline-rallyet fortsatt selv om Fredriksen solgte.

Hovedindeksen løftet seg videre onsdag. Indeksen endte opp 0,5 prosent til 209,8 poeng, noe som er ny toppnotering for året. Dette er også den høyeste sluttkursen siden november 2000.

I løpet av dagen var indeksen så høyt som 210,6 poeng, men noe blandede makrotall fra USA, et resultvarsel fra Coca-Cola og en svak børsutvikling utover dagen i Europa og i USA, dempet oppgangen noe.

Dagens klart mest omsatte aksje var Frontline. Etter at John Fredriksen meldte om et nedsalg til 35 prosent i Frontline, ble det volumeksplosjon på Oslo Børs. Frontlines omsetning ble alene på over 3 milliarder onsdag.

Frontline endte til slutt opp 2,2 prosent til 274 kroner.

Oppgangen for Frontline-aksjen kom altså til tross for at hovedaksjonær John Fredriksen solgte 9 millioner Frontline-aksjer onsdag.

Aksjene ble solgt til kurs 262 kroner pr. aksje, men dette stoppet ikke rallyet. I stedet tyder Frontline-løftet på at markedet har ventet på et nedsalg i lengre tid. iMarkedet skrev allerede i juli at Fredriksen jobbet med å plassere en post.

Da ble opplysningene til iMarkedet avvist av Frontline-topp Tor Olav Trøim. Nå bekrefter imidlertid Trøim langt på vei at opplysningene i sommer var korrekte, i et intervju med iMarkedet.

Meglerhuset Enskilda var mest aktiv på kjøpersiden, med en netto kjøpsside på opp mot 40 prosent. På plassen bak var Pareto Securities. Dermed tyder det på at store internasjonale, institusjonelle kunder benyttet onsdagen på å kjøpe seg videre opp i Frontline.

Dagens tapere var to selskaper som har hatt det tungt etter de ble notert på Oslo Børs. Børsnykommerne Axxessit og Teco endte dagen ned henholdsvis 8 prosent til 14,70 kroner og 5 prosent til 3,85 kroner.

Begge selskapene har kommet med skuffende resultatmeldinger kort tid etter at de gikk på børs på forsommeren.

Øverst på vinnerlisten var det lille oljeselskapet PA Resources. Selskapet meldte om en mindre oljekontrakt i en deleid brønn i Tunisia. Dette var imidlertid nok til å få fart i aksjekursen. PA-Resources-aksjen endte dagen opp 7 prosent til 21 kroner.

Ellers steg VMetro 5 prosent til 29,50 kroner, etter en ny kontraktsmelding i går. Analysefirmaet CAR gir aksjen en glødende kjøpsanbefaling og venter sterke tall i tredje kvartal.

Tandberg steg 2,0 prosent i forkant av presentasjoner som skal kjøres for analytikere og presse i ettermiddag og i morgen.

Åpning USA: Svakt ned

Det startet svakt ned på Wall Street onsdag.

Det ble en negativ børsåpning på Wall Street onsdag. Alle de ledende aksjeindeksene hadde en svak tilbakegang.

Den brede S&P 500-indeksen var ned 0,3 prosent til 1.124,98 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,6 prosent til 1.903,21 poeng rett etter åpningen.

Samtidig var Dow Jones-indeksen ned 0,4 prosent til 10.276,57 poeng.

Før USA: Negativt for Nasdaq

Foreløpig ligger det an til en marginalt negativ start for den brede S&P 500-indeksen, mens teknologitunge Nasdaq kan falle rundt to tredjedels prosent.

Det viser futurehandel på de amerikanske aksjeindeksene.

Et stygt resultatvarsel fra Coca-Cola sendte futuremarkedet ned. En bedre verdi enn ventet på den lokale bedriftsindeksne Empire State Index har imidlertid dempet nedturen noe.

Før børsen åpner kommer det også tall for industriproduksjon og kapasitetsutnyttelse i august.

Oslo lunsj: Børsrekord etter Frontline-salg

Oslo Børs nådde ny årstopp etter nedsalget til John Fredriksen i Frontline.

Hovedindeksen på Oslo Børs nådde ny årstopp intradag til lunsj onsdag. Da ble Hovedindeksen notert til 209,95 poeng.

Rallyet i Frontline-aksjen var med på å dra opp Oslo Børs. Til lunsj var Frontline-aksjen opp 2,2 prosent til 274 kroner. Oppgangen kom til tross for at hovedaksjonær John Fredriksen solgte 9 millioner Frontline-aksjer onsdag.

Aksjene ble solgt til kurs 262 kroner pr. aksje, men dette stoppet ikke rallyet. I stedet tyder Frontline-løftet på at markedet har ventet på et nedsalg i lengre tid. iMarkedet skrev allerede i juli at Fredriksen jobbet med å plassere en post.

Da ble opplysningene til iMarkedet avvist av Frontline-topp Tor Olav Trøim. Nå bekrefter imidlertid Trøim langt på vei at opplysningene i sommer var korrekte, i et intervju med iMarkedet.

Det var omsatt Frontline-aksjer for 2,8 milliarder på Oslo Børs til lunsj. Meglerhuset Enskilda var mest aktiv på kjøpersiden, med en netto kjøpsside på 32 prosent. På plassen bak var svenske Neonet Securities. Dermed tyder altå på at store internasjonale, institusjonelle kunder benyttet formiddagen på å kjøpe seg videre opp i Frontline.

Omsetningen på resten av børsen havnet i skyggen av Frontline-fokuset til lunsj. Statoil-aksjen var imidlertid opp 0,8 prosent til 91 kroner, mens Hydro steg 1 prosent til 457,50 kroner. En sterk oljepris dro opp aksjekursen.

Blant de mest omsatte aksjene var også Tandberg-aksjen i støtet til lunsj. Selskapet vil avholde et teknologiseminar for markedet onsdag. Tandberg-aksjen steg 1,2 prosent til 62 kroner.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var det lille oljeselskapet PA Resources. Et mindre funn i Libya i deleid brønn i Tunisia var nok til å sende aksjekursen opp 7,1 prosent til 21 kroner.

P4-aksjen og Software Innovation-aksjen var også sterkt opp til lunsj.

På taperlisten til lunsj var to av børsens ulykkelige nykommere. Hverken for Teco eller Axxessit har børsnoteringen vært noe vellykket. Til lunsj var de to aksjene ned nye 5,9 prosent til 3,81 kroner og 4,4 prosent til 15,30 kroner.

Åpning Oslo: Ny årstopp

Hovedindeksen steg 0,6 prosent til 209,73 poeng etter åpningen onsdag. Dette er det høyeste nivået intradag for hovedindeksen i år.

En overraskende utvikling for Frontline-aksjen, var med på å dra opp indeksen. Frontline steg sterke 2,05 prosent til 273,50 kroner etter åpningen. Oppgangen kom til tross for at hovedaksjonær John Fredriksen onsdag meldte om et nedsalg på 9 millioner aksjer onsdag morgen. Nedsalget ble gjort på 262 kroner pr. aksje.

Ryktene om nedsalget i lengre tid, har trolig holdt tilbake Frontline-kursen. Dermed blir nedsalget onsdag et slags relief-rally.

Yara og Norsk Hydro gjorde det også sterkt etter åpning, og var opp henholdsvis 1,5 prosent og 1,3 prosent.

Software Innovation og gullaksjen IGE var øverst på vinnerlisten etter åpningen. Sistnevnte steg hele 5,1 prosent til 0,41 kroner.

På taperlisten var Tybring-Gjedde og Birdstep-aksjen øverst, etter et fall på 2,7 prosent og 1,8 prosent.

Før åpning Oslo: Blandet

Det startet svakt ned på de ledende europeiske børsene onsdag. En sterk oljepris, og et aksjemarked som leter etter retningen, vil trolig føre til en blandet åpning i Oslo.

Før åpningen på Oslo Børs er det OPEC-møtet senere i dag og nye rykter rundt Frontline som er i fokus. Knyttet til Opec-møtet vil det trolig komme kontinuerlig informasjon fra ulike kilder i forkanten av det offisielle møtet.

Onsdag skriver Finansavisen at det igjen går rykter om at John Fredriksen skal selge en storpost av sine Frontline-aksjer. Paretos Svein Støle skal være en av dem som jobber med salget nå.

Yara-aksjen kan bli dratt opp av et positivt resultatvarsel fra konkurrenten Potash. Yara-aksjen var imidlertid ned i USA-handelen i forkanten av guidingen fra konkurrenten.

Blant de USA-noterte norske aksjene var det eller få endringer i handelen tirsdag.

Senere i dag avholder Tandberg sitt teknologiseminar. Det ventes ingen store nyheter fra selskapet på seminaret.

Børsene morgen: Svakt opp i USA - Tungt i Japan

En halv time før stengning var Nikkei-indeksen i Tokyo ned 0,9 prosent til 11.196,91 poeng. En svak IT-sektor var med på å dra ned indeksen.

Også på andre asiatiske børser var det fall. Hang Seng-indeksen i Hongkong var ned 0,6 prosent til 13.067,36 poeng.

Slutt USA: Flatt

Det ble flatt på Wall Street tirsdag.

Teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen endte opp 0,3 prosent til 1.915,11 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,2 prosent til 1.128,37 poeng.

Dow Jones-indeksen endte helt flatt på 10.318,16 poeng.

De siste ukenes rally i aksjemarkedet ble dermed stoppet opp. Høyere oljepris og Oracle-tall etter børsstengning var med på å få investorene i tenkeboksen.

I tillegg til dette kommer det viktige makrorapporter fra USA utover uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere