RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Dow over 9.000

Sist oppdatert:
Dow Jones-indeksen endte til slutt over 9.000-nivået i kveld etter å ha testet nivået tidligere denne uken
Positive produktivitetstall og en overraskende sterk innkjøpsindeks i tjenestesektoren ga grunnlag for ny oppgang i USA onsdag kveld.

Det bidro til at Dow Jones endelig klatret over det psykologisk viktige 9.000-nivået igjen, mens Nasdaq-indeksen endte på ny 52 ukers topp.

Det var aksjer som Disney, HP og Boeing som trakk Dow Jones Industrial Average opp i kveld, indeksen omfatter de 30 største selskapene i USA.

Det var ellers bred oppgang i det amerikanske aksjemarkedet.

Dow Jones-indeksen endte til slutt opp 116 punkter til 0.038,98, eller 1,3 prosent, mens Nasdaq-idneksen steg hele 1,9 prosent til 1.634,65. Den brede S&P 500-indeksen steg 1,5 prosent til 986,24.


Slutt Oslo: Hydro-rally

Det var rally i Hydro-aksjen onsdag, noe som førte til nye knalldag på Oslo Børs.

Det var et skikkelig aksjerally i Hydro-aksjen på Oslo Børs onsdag. Det var Orkla Enskilda og Pareto som dro igang storkjøpene i børstungvekteren, som endte dagen opp 5,83 prosent til 327 kroner. Orkla Enskilda stod for hele 47 prosent av kjøpene, mens Pareto stod for 41 prosent av kjøpene onsdag.

Investorene hoppet på valutacaset i Hydro-aksjen onsdag. Valuta-caset slo også ut i Norske Skog-aksjen, som var opp 4,5 prosent til 104 kroner. Tidligere på dagen var Norske Skog opp hele 6 prosent. Også Statoil gjorde det sterkt onsdag med en oppgang på hele 3,33 prosent.

Øverst på vinnerlisten onsdag var imidlertid Eltek og oljeselskapet DNO. Meglerhuset First kjørte et case på at Eltek var med som OEM-partner på et nytt produkt fra Nokia. Det lyktes ikke iMarkedet å sjekke ut dette ryktet onsdag. I DNO var det en artikkel hos iMarkedet som dro opp kursen.

iMarkedet skrev om prisingen og spekulasjoner rundt oppkjøp/fusjoner i DNO onsdag. DNO-aksjen endte dagen opp 7,26 prosent til 19,20 kroner.

Den klare taperen onsdag var Tomra. iMarkedet meldte at industrien stopper forberedelsen til en nytt nasjonalt pantesystem i Tyskland fra første oktober. Tomra-aksjen endte dagen ned 9 prosent til 31,40 kroner.

Til slutt endte Hovedindeksen på 130,9 poeng, noe som var en oppgang på hele 2 prosent. Dette er ny årsrekord. Oslo Børs var den beste børsen i Europa i dag, og ble dratt opp renteutspillet til sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Brent-oljeprisen i London var ned 0,11 prosent til 27,25 dollar. De ledende europeiske aksjeindeksene var svakt opp ved avslutningen på Oslo Børs. I London var det børsnedgang.

Åpning USA: Svak oppgang

De amerikanske børsene startet dagen med svak oppgang onsdag ettermiddag. S&P 500-indeksen var opp 0,1 prosent, mens Nasdaq-indeksen steg 0,1 prosent.

Dermed fortsatte forsiktigheten til investorene fra slutten av handelsdagen tirsdag.

Før åpning USA: Positive investorer

Aksjemarkedet forventes å starte litt høyere ved åpningen på Wall Street onsdag.

Investorene vedder på bedring i den generelle økonomien, som som har dratt opp S&P 500-indeksen med 20 prosent fra midten av mars.

Rapporter fra teknologisektoren, fra blant annet Hewlett-Packard, ventes å slå positivt ut.

Aksjemarkedet sluttet med et moderat løft onsdag.

Oslo lunsj: Over 130!

Ved lunsjtider var Hovedindeksen over 130 poeng, og hadde løftet seg hele 1,6 prosent. Indeksen har nå løftet seg hele 35 prosent siden bunnen i slutten av februar.

Hvor mørkemennene i aksjemarkedet er nå vet vi ikke, men sannheten er at Oslo Børs og en rekke verdensbørser har opplevd et solid aksjerally siden februar.

Fortsatt var det svekkelsen av kronen som dro opp tunge valutaeksponerte aksjer på Oslo Børs. Sprekest av alle de tunge aksjene på Børsen var Norske Skog. Denne aksjen var opp hele 6 prosen til 105,50 kroner til lunsj.

Oppgangen i Merkantildata kom etter at Getronics solgte seg ut av selskapet tirsdag ettermiddag. Denne aksjen dro også opp Hovedindeksen, ettersom Merkantildata-aksjen løftet seg hele 4,9 prosent til 4,30 kroner onsdag formiddag.

Dagens klare taper var Tomra. Aksjen stupte ned 10 prosent ved lunsjtider. iMarkedet meldte onsdag morgen at industrien i Tyskland stopper forberedelsene til innføringen av et nytt nasjonalt pantesystem. Planen til myndighetene er at pantesystemet skal være klart 1. oktober. Investorene er trolig oppgitt over panterotet i Tyskland, og selger Tomra-aksjen.

EDB var opp solide 7,5 prosent til 21,50 kroner til lunsj. Telenor har fornyet et driftsavtale med EDB, noe som er som forventet.

Eltek var fortsatt sprek til lunsj onsdag. I dag var det First som var største kjøper i aksjen. Investorene er positive etter en rekke av referanseaksjene til Eltek i USA hadde aksjerally tirsdag kveld.

Åpning Oslo: Kraftig Tomra-fall

Tomra-aksjen var ned hele 10 prosent etter åpningen onsdag. Det var industriens uvilje i Tyskland for å innføre et nasjonalt pantesystem som igjen tynget Tomra-aksjen.

Det generelle aksjemarkedet var imidlertid opp etter åpningen. Hovedindeksen var opp 1 prosent til 129,53 poeng. Dette er årsbeste fra Oslo Børs' Hovedindeks.

Merkantildata-aksjen var opp hele 4,63 prosent til 4,29 kroner etter åpningen. Bakgrunnen for oppgangen var at storeieren Getronics solgte seg ut av Merkantildata tirsdag ettermiddag, noe som fjerne salgspresset på Merkantildata-aksjen.

Ellers på vinnerlisten onsdag formiddag var Eltek og EDB. Eltek-aksjen var opp 7,55 prosent etter at referanseaksjene i USA gjorde det meget bra tirsdag kveld. EDB-aksjen var opp 7,5 prosent etter at Telenor fornyet driftsavtalen med IT-selskapet. Fornyelsen er vel egentlig ikke noe oppsiktsvekkende, da Telenor er hovedeier i EDB.

Før åpningen Oslo: Tomra i press

Det ligger an til at det generelle børsklimaet fortsetter å være positivt onsdag. De ledende børsene i Europa startet opp med i underkant av 0,5 prosent onsdag morgen.

I fokus etter åpningen onsdag er særlig Tomra-aksjen. Tirsdag ettermiddag og kveld ble det klart at den tyske industrien og handelen stopper forberedelsene av innføringen av et nasjonalt pantesystem. Dette vil legge et kraftig press på Tomra-aksjen på Oslo Børs onsdag etter børsåpningen.

Det ble også meldt om at Merkantildatas hovedeier, Getronics, solgte seg ut av IT-selskapet tirsdag. Selskapet hadde en eierandel på rundt 10 prosent i Merkantildata. Spekulasjonen rundt salget har lagt et press på Merkantildata-kursen i lengre tid.

Ellers var det rally for en rekke av konkurrentene til Eltek i USA. Det kan virke inn på Eltek-aksjen også på Oslo Børs.

Børsene morgen: USA og Japan videre opp

Det var en svak oppgang for den japanske Nikkei-indeksen på 0,22 prosent onsdag morgen. Oppgangen ble ledet an av eksportselskapene.

Slutt USA: Ny opptur

Til tross for at det amerikanske kredittilsynet SEC innledet undersøkelser av regnskapsførselen i IBM, ble det oppgang på Wall Street tirsdag.

De ledende indeksene endte dagen opp i underkant av 1 prosent. S&P 500-indeksen steg 0,47 prosent til 971,56 poeng, mens Nasdaq Composite steg 0,81 prosent til 1.603,56 poeng.

Dermed fortsetter investorenes optimisme til aksjemarkedet. Investorene mener at makrotall den siste tiden viser at oppturen har startet i den amerikanske økonomien.

IBM-undersøkelsene tynget aksjene til verdens største dataselskap tirsdag. Aksjen endte ned 4 prosent tirsdag.

Martha Stewart Omnimedia aksjen falt 16 prosent på nyheten om at Martha Stewart vil fremstilles for retten. Stewart undersøkes for innsidehandel i ImClone.

Oljeprisen falt litt tilbake på New Yorks råvarebørs. Oljeprisen falt 4 cents til 30,67 dollar pr. fat. Gull falt 80 cents til 366,30 pr. unse i New York.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere