RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Endte flatt

Sist oppdatert:
Wall Street stoppet nedturen mandag, og aksjemarkedet i USA endte dagen flatt
Wall Street fulgte utviklingen til oljeprisen store deler av dagen. Til slutt endte oljeprisen på New Yorks råvarebørs svakt ned, mens avslutningen i aksjemarkedet én time senere var helt flat.

Dow Jones-indeksen endte ned 0,1 prosent, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,3 prosent. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg også 0,3 prosent.

Andre ting som holdt igjen for videre nedtur var at den amerikanske sentralbankens Susan Schmidt Bies rykket ut mandag, og sa at USAs økonomiske opptur fortsetter.

Blant de innflytelsesrike aksjene i Dow Jones-indeksen, var det særlig tungt for 3M-aksjen. Denne Dow-komponenten var ned hele 5,9 prosent i mandagens handel. Bakgrunnen var at investorene er bekymret over selskapets salgsutvikling.

I mandagens handel i teknologisektoren var det fokus rettet mot viktige resultatrapporter senere i uken. Blant tungvekterne innen teknologi er rapporten til Intel på torsdag. I tillegg til dette hjalp Adobes bud på konkurrenten Macromedia til å holde oppe konsolideringscasene i aksjemarkedet.

Flere aksjestrateger av mandag ute å mente at nedturen i det amerikanske aksjemarkedet var over. Blant disse var aksjestrategen til Bank of America, som nå anbefaler overvekt av det amerikanske aksjemarkedet.

I finanssektoren var det igjen forventningene om gode resultatrapporter som trakk opp. Blant selskapene i Dow-indeksen som gjorde det best, var J.P. Morgan Chase & Co. Denne finanskjempen endte dagen opp rundt 2,5 prosent.

Slutt Oslo: Tung børsdag

Det ble en tung børsdag på Oslo Børs. Ved avslutningen var Hovedindeksen ned 3 prosent til 249,43 poeng.

I dag var det kun tre vinneraksjer på Oslo Børs. Dette var de tre ikke akkurat traderfavorittene; Steen & Strøm, Nutri Pharma og Sparebanken Møre.

Omsetningen til de to første var på tilsammen 175.000 kroner, mens det ble handlet for 1,3 millioner i Sparebanken Møre.

Ellers var børsdagen og fokuset til investorene rettet mot det kraftige børsfallet. Til lunsj var hovedindeksen ned over 4,1 prosent, men etter en relativt positiv børsstart i USA dro markedet i Oslo seg noe opp mot slutten.

Tungvektere som Statoil og Hydro endte ned henholdsvis 3 prosent til 3,5 prosent. Frontline-aksjen falt 4,9 prosent.

Jinhui-aksjen var ned 8,2 prosent mandag. Det er stor usikkerhet rundt utviklingen i Kina, etter meldinger om opptrapping av konflikten med Japan.

Røkke-selskapene fikk også juling mandag. Aker Kværner endte ned 5,2 prosent, mens Kværner falt hele 9,2 prosent.

Ellers ble dagens taper IT-selskapet Ementor. Selskapet var ute med et resultatvarsel mandag, noe som førte til kursfall på 14,3 prosent til 2,04 kroner.

Åpning USA: Opptur uteblir

De amerikanske børsen gjorde noen spede forsøk på å stige de åpningsminuttene i dag, men spesielt Dow Jones-indeksen har svekket seg etter ti minutters handel. Indeksen er ned 0,4 prosent.

Nasdaq-indeksen er ned 0,2 prosent etter ti minutters handel, og forhåpningene om en rekyl ser ikke ut til å materialsere seg foreløpig.

Før USA: Mulig svak rekyl

Positive selskapsresultater og store fall sist uke kan gi rekyl i dag.

Forrige uke var den svakeste børsuken i USA på to år, og nå ser kjøperne ut til å samle seg til bunnfiske. Et par gode selskapsresultater fra viktige selskaper bidrar også til at det indikeres en svak oppgang før åpnign av aksjehandelen i USA.

Det er resultat og guidingen fra 3M-konsernet og overraskende gode tall fra USAs tredje største bank, Banc of America som trekker opp.

Adobes overraskende kjøp av programvarehuset Macromedia er også ventet å sette litt ny fart i it-aksjene på Nasdaq.

Futureshandelen mot de viktigste indeksen indikerer en flat til svakt positiv åpning.

Oslo lunsj: Over 4 prosent ned

Det var en kraftig korreksjon på Oslo Børs ved starten av børsuken.

Proppen ble dratt ut av markedet ved lunsjtider mandag. Hovedindeksen var ned formidable 4,1 prosent til 246,60 poeng. Vi må tilbake til 6. desember 2002 for å finne lignende børsfall.

Til lunsj var det kun tre aksjer som løftet seg, mens taperlisten var lang som et ond år. Sjekk denne listen til lunsj:

* Frontline er ned 7,4 prosent
* Orkla er ned 5,3 prosent
* Tandberg TV er ned 6,5 prosent.
* Røkkes Kværner er ned 10 prosent.
* For Kjell Inge Røkke må det være deprimerende å se at Aker Kværner var ned 6,9 prosent.

Dessuten var Hydro-aksjen under 500 kroners nivået til lunsj mandag.

Ved lunsjtider mandag var det ingen tegn til at den deprimerende børsutviklingen ville snu seg i løpet av dagen. I stedet tikket det nedover.

Spørsmålet for investorene nå er hvor langt man skal ned. Her er den store risikoen for Oslo Børs hvis utlendingene skulle finne på å trekke seg ut. Det siste året har utlendingenes etterspørsel etter norske aksjer ført til rekordløft på Oslo Børs. Her er mye avhengig av utviklingen til oljeprisen.

Til lunsj mandag var oljeprisen i London ned 1,9 prosent til 50,63 dollar.

Åpning Oslo: Hovedindeksen under 250

Ementor leder an børsfall mandag med en nedgang på hele 13,45 prosent til 2,05 kroner aksjen. Dette kommer etter at selskapet har lagt frem et resultatvarsel samt nedjustert sin egenkapital betydelig som følge av overgang til nye regnskapsregler.

Oslo Børs trekkes ned til 249,85 og dermed er den under 250 nivået. Man må 48 dager tilbake for å finne noteringer på hovedindeksen under 250. Det er med andre ord massivt fall og børsen faller hele 2,86 prosent fra fredagens nivå. Den siste uken har Oslo Børs falt 4,92 prosent.

Det er bare fire aksjer som stiger mandag, og det er Guinor (opp 0,95 prosent) mens APL stiger 0,89 prosent.

Norsk Hydro og Statoil faller henholdsvis 2,05 og 2,31 prosent mens tungvekterne DnB NOR og Telenor faller henholdsvis 2,29 prosent og 2,18 prosent. Av de mest omsatte er det Frontline som faller mest med en nedgang på hele 5,52 prosent. Oljeprisen tendenserer nedover og det trekker Oslo Børs med seg nedover i dragsuget.

Frykt styrer markedet også ute i Europa. Svake resultat fra Philips, om etterdønningene av IBMs svake resultater torsdag kveld sender markedene tungt ned. I London er FTSE-100 ned 1,63 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er ned 2,31 prosent. I Stockholm er OMX-indeksen ned 1,45 prosent.

Før åpning Oslo: Kursmassakre i vente?

Det er kraftige fall i det europeiske markedet mandag morgen. DAX-indeksen er ned 2,8 prosent mens CAC-40 i Paris er ned hele 2,42 prosent. FTSE-100 i London er ned 1,17 prosent.

Frykt for lavere resultater enn ventet trekker markedet nedover etter at IBM sjokkerte markedet torsdag med å levere svakere tall enn ventet og signaliserte samtidig at de har problemer med å sikre seg kontrakter.

Denne uken kommer en rekke med tall som vil bli svært viktige for markedet, deriblant Intel. De vil levere tall tirsdag etter børs. Konsumprisindeksen for USA kommer også torsdag, sammen med flere andre viktige selskaper.

Usikkerhet forut for resultatpresentasjonene får markedet til å sky aksjer som pesten.

I Norge vil resultatvarsel fra Ementor prege markedet. Selskapet meldte om at de for første kvartal vil levere et underskudd på mellom 75 og 90 millioner kroner. Dette er mer enn ventet, samtidig som de også har måttet nedjustere sin egenkapital kraftig som følge av nye regnskapsregler.

Samtidig har Pan Fish refinansiert sine lån og skal ut i markedet for å gjøre en emisjon. De må hente inn 200 millioner kroner. De har ikke nevnt hvilken emisjon de vil gjennomføre, og det ligger i dagen at det kan bli kursfall også her.

At Lehman Brothers har oppjustert Statoil til kjøp hjelper lite mandag, ettersom oljeprisen faller videre. Dermed har Oslo Børs lite støtte i oljeprisen.

Børsene morgen: Stygge internasjonale børsfall

De internasjonale børsene falt tungt fredag og mandag morgen.

I den amerikanske børshandelen fredag var den brede S&P 500-indeksen ned 1,7 prosent til 1.142,62 poeng, mens Nasdaq Composite-indeksen var ned 2 prosent til 1.908,15 poeng.

Bakgrunnen for fallet var redselen for at den økonomiske oppturen ikke vil holde. Flere nye amerikanske makrotall, som har blitt publisert den siste tiden, har indikert at oppturen viser svakere tendens enn tidligere ventet.

De asiatiske børsen hengte seg på den amerikanske nedturen fredag. Morgan Stanleys asiaindeks, som inneholder over 900 aksjer i regionen, falt hele 2,6 prosent mandag morgen.

Den japanske Nikkei-indeksen var ned hele 3,3 prosent, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea var ned 2,6 prosent. Dermed lå den japanske børsen an til å få det kraftigste fallet på 11 måneder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere