RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Fall på gevinstsikring og rykter

Sist oppdatert:
Etter oppgang tidlig på dagen fant investorene ut at det var gevinster å sikre
Resultatet var tilbakefall for de amerikanske børsene på ettermiddag lokal tid. Det var også en del rykter som herjet med det amerikanske markedet på tampen av dagen, blant annet meldinger om at et fly hadde passert direkte over president Bush bilkolonne og mulig hevning av terrornivået i USA.

En rekke gode resultater både i USA og i Europa sendte markedet opp i tidlig handel. Et stort fall i antallet førstegangssøkende til arbeidstrygd satt også fart i markedet.

Blant selskapene som sendte indeksen opp i dag var Siemens, DaimlerChrysler, Lockheed Martin og Raytheon. Alle meldt om tegn til bedring i andre halvår, et budskap som også en rekke mindre selskaper kom med. Det var langt mellom resultatskuffelsene også i dag, slik det har vært også tidligere i uken.

De fleste sektoren falt tilbake på gevinstsikring etter den siste tidens oppgang, et av unntakene var gull hvor kursene gikk på en kraftig oppgang i gullprisen som følge av en svekket dollar.

Til slutt endte den brede S&P 500-indeksen ned 0,71 prosent til 981,58. Teknologitunge Nasdaq falt 1,1 prosent til 1.700.97, mens Dow Jones endte ned 0,9 prosent til 9.112,16.


Slutt Oslo: Høyeste på ett år

Oslo Børs endte torsdag på det høyeste nivået på over ett år, anført av tungvekterne Hydro og Telenor.

Drug maker Bristol-Myers Squibb (NYSE:BMY - News) earned 45 cents a share, handily beating estimates of 38 cents. Shares rose 75 cents to $26.62.

Rival Eli Lilly (NYSE:LLY - News) earned 64 cents a share, 3 cents more than expected, while growing revenue by 11 percent. Shares jumped $1.19 to $67.26.
Oslo Børs hovedindeks endte torsdag opp 1,4 prosent til 141,96 poeng. Dette er den høyeste sluttkursen på over ett år, og betyr at børsen har steget nesten 45 prosent fra bunnen på ettervinteren.

Oppgangen er i tråd med det som skjer internasjonalt i dag, basert på jevnt over brukbare kvartalstall og overraskende lavt antall arbeidsledige i USA.

Fokus her hjemme har både i dag og i går vært på Hydro og Telenor, som også er dagens klart mest omsatte aksjer.

Begge har kommet med kvartalstall denne uken. Telenors tall var klart bedre enn ventet, og flere meglerhus oppjusterer nå sine estimater. Telenor steg 2 prosent til 32,20 kroner.

Hydros tall var ikke langt unna forventningene, men her kan aksjekjøp fra selskapet selv de siste dagene påvirke positivt - ikke fordi de er store nok til å flytte kursen i seg selv, men fordi det signaliserer fokus på aksjonærverdier.

Hydro endte opp 3 prosent til 367,50 kroner - i likhet med for børsen som helhet er det den høyeste sluttnoteringen på over ett år.

Dagens børsvinner ble Lerøy Seafood Group, som steg 10 prosent til 22 kroner, riktignok på beskjedent volum.

Fred. Olsen Energy har vært sterk etter kvartalstall i går, og endte opp 5 prosent til 20 kroner.

Ellers trakk Frontline opp 3 prosent til 111 kroner på brukbar tankaktivitet.

Rykteaksjene Frontier Drilling og Northern Offshore ble børstapere, med nedgang på henholdsvis 12 og 9 prosent.

Norske Skog falt 2 prosent til 124 kroner, etter at flere konkurrenter har kommet med labre tall.

Åpning USA: Opp på ledighetstall

Lavere arbeidsledighet enn ventet sender USA-børsene opp torsdag.

Etter snaut fem minutters handel torsdag er Nasdaq-indeksen i USA opp 0,8 prosent, mens Dow Jones og S&P 500 er opp 0,5 prosent.

Det er primært et overraskende lavt antall søkere på ledighetstrygd som bidrar til den positive trenden.

Før USA: Ledighetstall gir løft

Lavere ledighet enn ventet gjør at det ligger an til positiv åpning på USA-børsene torsdag.

En drøy halvtime før start på Wall Street ligger det an til en positiv åpning. Futurehandel på aksjeindeksene indikerer at det viktige indeksene vil åpne opp mellom en halv og en hel prosent.

Også i Europa er det klar oppgang på børsene.

Æren for det må tilskrives ledighetstall som kom for en snau halvtime, og som var klart lavere enn ventet. Dette øker troen på at veksten i arbeidsledigheten i USA kan ha bremset opp.

Før disse tallene kom, så det labert ut for oppgang i USA.

Ellers er det en kø av kvartalstall. Jevnt over er det fremgang fra andre kvartal i fjor, og jevnt over er tallene bedre enn ventet, men utsiktene for høsten er ikke nødvendigvis gode nok til å drive markedet videre - gitt at investorene allerede har kalkulert inn en enda sterkere resultatvekst i tredje og fjerde kvartal enn i andre.

Lunsj: Tungvektere trekker opp

Med de tre tungvekterne Statoil, Hydro og Telenor i spissen har Oslo hevet seg i formidddag.

Hovedindeksen er ved 12.30-tiden opp 0,5 prosent etter å ha steget utover formiddagen. Åpningen var heller flat, men sammen med resten av det europeiske markedet har positive resultater fått markedene til å stige.

I Oslo er det de tre tyngste aksjene på børsen som fører an, Hydro opp 1,8 prosent, Telenor opp 1,3 prosent og Statoil med en oppgang på 0,8 prosent ved lunsjtider. Hydro og Statoil trekkes opp av gode tall fra blant annet RoyalDutch/Shell og fortsatte lagerfall i USA. Telenor kom i går med gode tall, og ser ut til å surfe på det etter hvert som meglerhusene kommer med positive oppdateringer.

Fred. Olsen Energy er i støtet i dag etter at analytikerne har fått tygd på gårsdagens tall og presentasjon. Blant annet skal Carnegie ha økt sine estimater, mens gode nyheter fra riggkonsernet Baker Hughes også trekker opp. FOE er opp 3,7 prosent til 19,70 kroner.

Gullaksjene har vært i støtet i formiddag, men har falt litt tilbake utover formiddagen. Kenor er ved lunsjtider opp 1,6 prosent.

Northern Offshore og Frontier Drilling er blant de største taperne i dag. Begge aksjene har gått sterkt tidligere i uken på spekulasjoner, uten at det har kommet frem noe substans. Lakseaksjene Pan Fish og Fjord Seafood er også på retur. Pan Fish har falt 5,9 prosent.

Frontline er opp 1,9 prosent etter nye rapporter om god aktivitet i stortankmarkedet.

Royal Caribbean Cruises er derimot ned 1,3 prosent på grunn av skepsis til budskapet når selskapet snart legger frem tall for andre kvartal.

Ute i Europa har de største børsen gått fra negative og flate nivåer til klar oppgang. Frankfurt-børsen er opp over 1 prosent, og det samme er London og Paris.


Åpning Oslo: Flat som ventet

Det er som ventet marginale utslag i tidlig handel i dag, blant annet på grunn av kronestyrking.

Tross en mengde gode resultater fra USA, og oppgang både der og i Asia, så er Oslo Børs flat etter en knapp halvtimes handel.

Det var som ventet, og det er blant annet en klar styrking av kronen mot dollar som holder igjen børsen, i tillegg til en svak åpning også ellers i Europa. Hovedindeksen ligger nå å vaker rundt 140-nivået.

Vinnersektoren i tidlig handel er gullaksjene, som følge av en kraftig oppgang i gullprisen. Den henger sammen med fallet i dollaren, som gjør gull billigere for kjøpere i andre valutaer. Kenorog Crew er opp.

Frontier Drilling topper taperlisten, og luften ser endelig ut til å gå ut av aksjen som ble voldsomt hausset på tirsdag. Det er et innsidesalg som har utløst fallet på 9 prosent så langt i dag.

Blant de største selskapene er bilde noe blandet, Norsk Hydro Telenor og Statoil er alle opp, spesielt Hydro som er opp 1,5 prosent i tidlig handel. Royal Caribbean Cruises ser ut til å ta en pustepause blant annet etter store oppgang den siste tiden og uttalelser fra analytikere til Finansavisen om at de venter et resultatvarsel i forbindelse med resultatfremleggelsen.

Norske Skog faller ytterligere i dag i forkant av resultatene fra verdens største papirkonsern, International Paper.

Fred. Olsen Energy og Petroleum Geo-services er opp mer enn 4 prosent i tidlig handel, blant annet på positive signaler fra rigg- og seismikkgiganten Baker Hughes i natt. Ocean Rig også noe opp i tidlig handel.Før Oslo: Dollar kan hemme

Det kan ventes en flat åpning på Oslo Børs i dag preget av styrket krone.

De store europeiske børsene er nær uendret til ned i tidlig handel i dag etter flere resultatrapporter fra amerikanske og europeiske selskaper. Flere av selskapene har lagt frem tall som var bedre enn ventet og har hevet guidingen, men markedet ser for øyeblikket ut til å være mettet på gode nyheter.

I Frankfurt er Dax-indeksen ned 0,4 prosent 10 minuter før åpning i Oslo, mens de andre børsene er heller flate. De amerikanske børsene endte opp i går, blant annet anført av Eastman Kodak.

Blant resultatanen som kan prege de norske aksjene er Norman-konkurrent Symantec. Selskapet kom med gode tall og hevet guidingen for 2003.

Kværner-konkurrent FMC Technologies har også overrasket positivt for andre kvartal, og hevet guiding. Selskapet leverer utstyr og moduler til offshorebransjen.

Det er flere gode signaler fra offshore bransjen, blant annet la rigg- og oljeservicekonsernet Baker Hughes frem tall etter børs i USA i går, som var bedre enn ventet. Selskapet varsler vekst, og nullresultater for seismikkvirksomheten i Western Geco.

Oljeprisen vil ikke gi noen spesiell støtte til Oslo Børs i dag, tross fall i de amerikanske oljelagrene er oljeprisen mer eller mindre uendret.

Det som kan bli en hemmende faktor for Oslo Børs og det norske markedet, er en markert styrking av kronen det siste døgnet. Kronekursen har steget rundt 2 prosent mot amerikanske dollar. Dette er negativ både for oljeinntekter og eksportselskapene.

Av de norske aksjene i USA var det PGS som fikk en markert oppgang, mens de fleste endte noe under sluttkursene fra Oslo i går kveld, mye på grunn av dollarkursen.


Børsene morgen: Tokyo-oppgang fortsetter

De japanske aksjene fortsatt opp i natt etter nye gode tall fra amerikanske selskaper.

Etter at flere viktige amerikanske teknologiselskaper har innfridd, ble det japanske aksjemarkedet kvitt noe av nervøsiteten i natt, og oppgang i aksjemarkedet fortsatte.

Nikkei 225-indeksen er opp 0,8 prosent til 9.689,78 rett før slutt. Finansaksjene bidro for andre dag på rad til oppgang. En rekke av de store computeraksjene steg, og bidro til oppgangen.

Den eneste demperen for Tokyo-børsen i natt var elektronikkgiganten Sony, falt noe i forkant av resultatfremleggelsen.

Det er også oppgang ellers i Asia etter nye positive signaler fra det amerikanske markedet i går kveld.


Slutt USA: Minus ble pluss

En negativ start på Wall Street ble snudd til pluss onsdag.

Etter å ha åpnet ned, snudde USA-børsene oppover onsdag, og endte over streken.

Teknologiaksjene ledet an, og Nasdaq steg mest av indeksene.

S&P 500 klarte bare en marginal oppgang på 0,05 prosen ttil 988,6 poeng, mens Nasdaq steg 0,76 prosent til 1.719,2. Dow Jones steg 0,39 prosent til 9.194,2 poeng, trukket opp av Dow-aksjen Eastman Kodak, som steg 10 prosent på en positiv kvartalsrapport.

Det er få makronyheter, og fokus er på selskapenes kvartalstal. Etter børs kommer flere viktige teknologiselskaper, blant andre Computer Associates, STMicrosystems og Qualcomm.

Tallene som er levert varierer, men med en hovedvekt av positive overraskelser. Det siste døgnet har blant andre Eastman Kodak og Amazon.com overrasket positivt, mens Sun Microsystems har skuffet, og er straffet hardt på børsen.

Det er klart at de amerikanske selskapene jevnt over leverer klar resultatvekst når man sammenligner andre kvartal i år med tilsvarende i fjor, men usikkherheten ligger i om de vil signalisere at de kan nå analytikernes forventninger om enda kraftigere resultatvekst i tredje og fjerde kvartal.

Gullprisen har steget de siste dagene, og ligger nå på 358,50 dollar pr. unse, det høyeste nivået siden midt i juni. Gullaksjer var blant vinnerne på USA-børsene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere