RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Falt på tampen

Sist oppdatert:
De amerikanske børsene ble tunge mot slutten av børsdagen, spesielt teknologisektoren
En oppgang store deler av dagen i USA ble borte på tampen av børsdagen. Det var spesielt teknologiaksjene med halvleder og telekom som trakk ned på Nasdaq, som klart tyngre enn det brede markedet.

Nasdaq-indeksen endte ned hele 1,5 prosent til 2.045,96.

Gode tall fra supermarkedkjeden Wal-mart og sterke markedstall var til slutt ikke nok å holde Dow Jones Industrial Average i pluss heller i det en rekke investorer valgt å ta gevinster. Indeksen var opp 50-60 punkter helt til en halvtime gjensto i kveld, og indeksen endte til slutt ned 0,1 prosent til 10.664,73.

Den brede S&P 500-indeksen falt 0,4 prosent til 1.147,06. Oljerelaterte aksjer var marginalt opp i kveld.


Slutt Oslo: Orkla ga børsfest

Med Orkla i spissen kunne Oslo Børs torsdag notere den største oppgangen på en enkelt dag siden mai i fjor.

Hovedindeksen endte til slutt opp 2,74 prosent til 197,83 torsdag. Det er den største oppgangen på en enkelt dag siden børsen steg 3,03 prosent 28. mai fjor.

Samtidig kunne Oslo Børs notere seg at verdien av aksjene målt ved hovedindeksen er doblet i forhold til bunnen i slutten av februar i fjor.

Det var industrikonglomeratet Orkla som sto for brorparten av oppgangen i dag, men Orkla fikk godt hjelp av de tre tungvekterne Norsk Hydro, Statoil og Telenor som ledet an i en bred oppgang. Hydro og Statoil endte begge på nye historiske toppnoteringer onsdag, henholdsvis 483,50 og 80 kroner, både hjulpet av markedets voldsomme momentum skapt av Orkla, og som følge av styrket dollar og høy oljepris.

En generelt god utvikling på de europeiske børsene torsdag samt sterke arbeidsledighetstall fra USA la heller ingen demper på Europas sterkeste børs torsdag.

Orkla var det mest omsatte selskapet i dag, med aksjer for over 1,2 milliarder kroner handlet. Bakgrunnen var at selskapet torsdag morgen overraskende meldte at de har solgt sin 40 prosents eierandel i Carlsberg Breweries til den danske hovedaksjonæren Carlsberg AS. Salget gir Orkla en formidabel gevinst på 12,5 milliarder kroner, hvorav 5,1 milliarder vil bli delt ut i form av et ekstraordinært utbytte til aksjonærene.

Forvaltere iMarkedet snakket med torsdag mener at Orkla-utbyttet gir en ekstra likviditetseffekt på Oslo Børs, siden mye av midlene er ventet å finne veien tilbake til børsen gjennom investeringer i andre aksjer.

I tillegg til salget la Orkla frem tall for fjerde kvartal som viste bedre drift enn ventet, og en nedskrivning på 712 millioner kroner i danske Berlingske ble helt overskygget av Carlsberg-salget. Aksjen endte opp 14,3 prosent til 192 kroner, kun tre kroner under den historiske toppnoteringen fra 1998.

Orkla-salget satte også fart i spekulasjonen rundt et oppkjøp av merkevareprodusenten Rieber, og aksjen steg seks kroner på stort volum til 57,50 kroner.

Torsdagen var utover Orkla preget av en endeløs rekke med selskapsresultater og nyheter. Resultatene var meget blandet, fra møbelprodusenten Hjellegjerdes kanontall til skuffelser fra Smedvig og Scana Industrier. Hjellegjerde steg hele 21,4 prosent til 34 kroner etter å ha overrasket markedet med meget sterke tall for fjerde kvartal. Selskapet sa også til iMarkedet torsdag ettermiddag at den positive trenden har fortsatt ut i 2004.

IT-aksjen Birdstep ble dagens vinner etter at de for andre gang på to uker kunne melde om en viktig leverandør avtale som sin Mobile IP-klient. Denne gangen er det svenske Ericsson som vil ha inn selskapets teknologi. Aksjen endte opp 25 prosent til 30 kroner.

Blant selskapene som skuffet mest med sin kvartalsrapportering var DNO, Smedvig og Fjord. DNO la igjen frem svake tall på grunn av nedskrivninger på sitt engasjement i det finansielt skakkjørte riggselskapet Petrolia Drilling. De skuffet også markedet med å ikke melde om noe utbytte for 2003, noe mange hadde ventet etter salget av store deler av selskapets lisensportefølje i Nordsjøen. Aksjen endte ned 2,6 prosent til 25,90 kroner.

Smedvig, som skuffet på guiding, endte ned 3,8 prosent til 69 kroner, mens Fjords blodrøde tall endte aksjen ned 3,2 prosent til 3,64 kroner.

Luften gikk også ut av Tandbergs Cisco-ballong i dag, og aksjen falt 1 prosent til 68 kroner.

Åpning USA: Moderat opp

Det startet med oppgang på Wall Street torsdag.

De ledende amerikanske aksjeindeksene steg moderat etter åpningen torsdag.

Både Dow Jones-indeksen og S&P 500 steg 0,5 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen steg 0,9 prosent etter åpningen.

Før USA: Peker opp

Det viser handelen mot de amerikanske børsindeksene før åpning. Både Nasdaq og New York-bøørsen er ventet å stige blant annet anført av supermarkedgiganten Wal-Mart.

Wal-mart la frem overraskende gode kvartalstall.

I tillegg har det kommet ukentlige arbeidsledighetstall som viste et langt større fall i førstegangsøkende til arbeidsledighetstrygd enn ventet.

Lunsj: Orkla under toppnivå

Etter å ha holdt børsen over 197 store deler av formiddagen har den verste hypen gitt seg i Orkla.

Hovedindeksen er opp 2,3 prosent ved lunsjtider torsdag formiddag, og er den i særklasse sterkeste børsen i Europa som følge av Orklas salg av sin eierandel i Carlsberg Breweries.

Orkla-aksjen har store deler av formiddagen blitt handlet på de høyeste kursene noensinne for industrikonglomeratet, men har falt tilbake et par kroner ved lunsjtider. Aksjen omsettes nå på 194 kroner, en krone under all time high fra mai 1998. Oppgang til nå i dag er på knapp 15 prosent.

Det er ellers generelle oppgang på Oslo Børs torsdag formiddag både som følge av forventningen om en likviditetseffekt fra det varslede ekstraordinære utbyttet fra Orkla, mens også som følge av en styrket dollar og positive og stigende børser ellers i Europa.

Dagen har forøvrig vært preget av en endeløs rekke av selskapsresultater som har dratt i ulike retninger, samt et par andre positive selskapsnyheter.

Birdstep topper dagens vinnerliste etter å ha meldt en viktig OEM-avtale med Ericsson. Aksjen er opp hele 25 prosent på nyhetene.

Visma stiger også noe etter å ha gjort et nytt oppkjøp i et svenske programvaremarkedet. Aksjen er opp en drøyt prosent til lunsj.

Utenom Orkla som kunne vise til gode tall på driften har det vært en del svake rapporter ute før børs i dag.

Blant de svakeste er riggselskapet Smedvig og oljeselskapet DNO. Smedvig skuffet spesielt på sin guiding for 2004, og har blitt sendt ned 4,5 prosent. DNO kom på sin side igjen med nedskrivninger på sin håpløse investering i riggselskapet Petrolia Drilling, og gårsdagens løft er visket ut med et fall på 3,7 prosent.

PSI er ned 3,2 prosent etter en svak årsrapport fra deres storinvestering CashGuard.

Av andre resultater så er lakseaksjen Fjord ned 2,9 prosent på svake tall, Scana har falt 7 prosent på svake tall og utsikter, Wicom skuffet også igjen.

Ute i Europa er de viktigste børsene opp 0,9 til 1,1 prosent etter å ha steget videre utover formiddagen.Åpning Oslo: Voldsom Orkla-oppgang

Orkla trekker Oslo Børs til ny årstopp i tidlig handel etter salget av Carlsberg-andelen

Hovedindeksen er opp 2,4 prosent i tidlig handel i dag som følge av et voldsomt rally i Orkla. Hovedindeksen har passert 197-merket i tidlig handel, og er den suverent sterkeste børsen i Europa.

Orkla-aksjen er opp mer enn 17 prosent til 197 kroner etter 20 minutters handel etter at de i dag meldt om salget av eierandelen på 40 prosent i Carlberg Breweries. Orkla har som følge av salget som gir en gevinst på 12,5 milliarder kroner, forslått et ekstraordinært utbytte på 5,1 milliarder kroner.

Det varslede utbytte ser ut til å også gi en positiv likviditetseffekt på Oslo Børs. Deter en bred oppgang på børsen som også får drahjelp av en styrket dollar kurs. Alle børslokomotivene kan vise til oppgang i tidlig handel.

Det har ellers vært en voldsom mengde kvartalsresultater torsdag morgen av mer eller mindre blandet karakter.

Fjord la som ventet frem elendig tall for fjerde kvartal, og markedet har sendt aksjen ned 2,4 prosent i tidlig handel.

Kognsberg gruppen er ned 1,3 prosent etter sin rapport.

Nyhetsverdien rundt Tandbergs Cisco-avtale ser ut til å vøre tatt ut, og den utdypende meldingen sendt før børs i dag om samarbeidet har ikke gitt aksjen noe videre løft. Aksjen er marginalt ned i tidlig handel. Selskapet kommer i ettermiddag med en kvartalsoppdatering.

I tillegg til Orkla så er Birdstep kraftig opp i dag etter å ha meldt om en ny avtale med Ericsson. Aksjen er opp over 16 prosent i tidlig handel.

NextGenTel-tallene ser ut til å ha blitt godt mottatt tross underskuddet. Selskapet ga også en positiv guiding for den videre utvikling i bredbåndmarkedet for 2004. Aksjen er opp 3,1 prosent i tidlig handel.

Smedvig-tallene som ble lagt frem etter børs i går var omtrent som ventet, men selskapet var overraskende forsiktig i guiding. Aksjen er ned hele 4 prosent i tidlig handel, og tynger også Fred. Olsen Energy.

Før Oslo: Orkla i fokus

Orkla kan ventes å være i fokus i dag etter tall og salget av Carlsberg-andelen.

Det er oppgang ute i Europa i tidlig handel torsdag, tross et lite tilbakefall for de amerikanske børsene. Det er blant annet en markert styrking av den amerikanske dollaren som trekker opp. Dette kan også ventes å påvirke Oslo Børs positivt.

Her hjemme er det imidlertid forventet at Orkla vil bli i fokus etter at de overraskende har solgt sin eierandel i Carlsberg Breweries i morges. Kommentarene rundt prisen er meget gode og det kan ventes oppgang for Orkla-aksjen.

Tallene selskapet la frem i dag var noe mer blandet, driften var bedre enn ventet, men bunnlinjen er sterkt påvirket av negative poster, hvor en nedskrivning av Berlingeske alene utgjør 712 millioner kroner.

I tillegg til Orkla så vil markedet vente på eventuelle nye signaler fra sentralbanksjef Svein Gjedrem som skal holde sin årstale i dag.

Et voldsom rush av resultater i dag, og tallene har vært heller blandet.

Fjord Seafood la frem et nytt stort underskudd, men den underliggende trenden er positiv. Konkurrenten Nutreco har også lagt frem tall som viste en positiv utvikling i andre halvår, og kom med positive kommentarer rundt de langsiktige utsiktene.

Oljeselskapet DNOs tall var igjen trukket ned av nedskrivninger på sitt engasjement i riggselskapet Petrolia Drilling. Ellers ingen store overraskelser i tallene.

Tandberg-aksjen har vært mye i fokus i det siste på grunn av en samarbeidsavtale med Cisco. Det kan imidlertid se ut til at innholdet av samarbeidet ikke er så stort som ventet. Aksjen kan få en liten nedtur fra åpning torsdag.

Oljeprisen steg i går ettermiddag, og er nær uendret torsdag morgen.

Børsene morgen: Videre oppgang i Japan

Det ble ny oppgang i Japan i natt tross noe svake amerikanske børser.

Det var en klar styrking av dollaren mot yen som fikk liv i de japanske eksportaksjene i natt. Selskaper som Canon og Toyota ledet an i oppgangen.

Den amerikanske dollaren gjorde sitt største hopp mot yenen på 11 måneder på spekulasjoner om sentralbankens intervensjon.

Nikkei 225 endte opp 0,7 prosent til 10.753,80, mens den bredere Topix-indeksen endte opp 0,6 prosent.

Det var også en stor børsnoteringsemisjon på Tokyo-børsen i natt, Shinsei Bank hentet inn 2,2 milliarder dollar i den største børsnoteringsemisjonen noensinne i Japan. Aksjen steg 58 prosent etter at handelen åpnet.

Det var oppgang også ellers i Asia, Kospi-indeksen endte opp 0,5 prosent, mens Taiwan-børsen steg 1,2 prosent.

Slutt USA: Svakt tilbake

Det endte svakt ned på de amerikanske børsene onsdag.

Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen endte begge ned rundt 0,4 prosent i handelen på Wall Street onsdag. S&P 500-indeksen endte til slutt på 1151,82 poeng, mens Dow Jones-indeksen endte på 10.671,99 poeng. Nasdaq Composite-indeksen var nesten uendret på 2.076,47 poeng ved avslutningen av onsdagens handelsdag på Wall Street.

Onsdagens handel var preget av den kraftige oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet tirsdag. Enkelte investorer valgte å ta gevinst onsdag.

Telekom-selskapet SBC Commmunication falt tilbake 2 prosent i onsdagens handel. Selskapet er en av eierne av mobilselskapet Cingular som har lagt inn bud på AT&T Wireless. Investorene er bekymret over at prisen på selskapet er blitt satt for høy.

Chipprodusenten Rambus steg hele 32 prosent etter at retten hadde slått fast at selskapet ikke brøt konkurransereglene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere