RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Falt tross gode nyheter

Sist oppdatert:
De amerikanske børsene falt torsdag tross fallende oljepris og gode detaljhandelstall
Det ble svak børsdag i USA med en fallende trend fra åpning. Fallende oljepris rette noe av bildet utover formiddagen amerikanske tid, men børsene falt videre etter lunsj.

OPEC vedtok i dag som ventet en økning av produksjonskvotene med 2,5 millioner fat pr. dag, og oljeprisen begynte å falle i amerikansk handel. Den høye oljeprisen har ligget som en klam hånd over det amerikanske markedet denne uken, men slapp taket etter OPEC-beslutningen.

En rekke makronyheter i dag også, men det var den negative av disse som mest fokus. Det ukentlige antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd var høyere enn ventet. Produktiviteten ble imidlertid revidert opp, og detaljhandelstall fra de store kjedene pekte også i positiv retning, men ikke nok til å heve aksjemarkedet.

Imorgen kommer den viktige månedlige arbeidsmarkedets rapport. Dette kan bli avgjørende for rentebekymringen som har preget de amerikanske børsene i mange uker.

Dow Jones Industrial Average endte ned 0,7 prosent til 10.194,77, mens Nasdaq preget av usikkerhet rundt Intels midtkvartalsoppdatering falt 1,4 prosent til 1.960,67. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,7 prosent til 1.116,64.

Slutt Oslo: Oljefokus

Det var fokus på oljeprisen og Frontline på en moderat svak Oslo Børs torsdag.

Hovedindeksen endte dagen ned 0,34 prosent til 192,43 poeng. Dette var svakere enn de ledende indeksene i Europa ved avslutningen.

Dagens vinner på Oslo Børs var CanArgo-aksjen. Det lille oljeselskapets aksjer steg 6,52 prosent til 4,74 kroner, etter at selskapet onsdag kveld meldt om at å ha sikret borerigg for selskapet boreplan til høsten.

Ellers på vinnerlisten var Opera-aksjen, som steg 5,56 prosent til 9,50 kroner torsdag. Bakgrunnen for oppgangen skal være en positiv omtale i det IT-magasinet PC World.

Dagens taper var Pan Fish-aksjen. Dette selskapet prises nå til 608 millioner kroner på Oslo Børs.

Ellers på Oslo Børs var fokus rettet mot oljeprisen. OPEC bekrefter rapporter i løpet av dagen om en økning i produksjonen på 2,5 millioner fat pr. dag, men de første meldingene viser full forvirring om man samtidig har økt kartellets prismål.

Konsekvensen for Statoil-aksjen var et fall på 1,45 prosent til 85 kroner. Hydro-aksjen endte dagen nesten flatt.

Det var også forvirring rundt prisingen av Frontline-aksjen torsdag. Selskapets aksjer gikk eks. utbytte og 25 prosent av Ship Finance torsdag.

Teoretisk skulle Frontline-kursen ha falt med 47 kroner torsdag, hvis man ekskludere påvirkning fra ytre faktorer som rater og så videre. Til slutt endte aksjekursen ned 40 kroner. Dette betyr at markedet priser inn en premie på de resterende Ship Finance-aksjene.

Åpning USA: Svakt ned

Det var en svak nedgang på Wall Street etter åpningen. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,6 prosent til 1.977,97 poeng.

Dow Jones-indeksen og den brede S&P 500-indeksen var samtidig ned 0,4 prosent.

Før åpning USA: Mot fall

Torsdag før børsåpningen i USA kom det makrotall fra USA. Dette var arbeidssøkertall og produktivitetsrapporten for første kvartal. Produktivitetstallene var bedre enn ventet, mens jobbtallene var på linje med forventningene.

Makrotallene dro opp aksjefuturene fra bunnen. Likevel lå det an til en svak åpning både i det brede aksjemarkedet og i teknologisektoren.

Lunsj: Bredt fall

Hovedindeksen er ved 12.30-tiden ned 0,6 prosent etter at børsen har svekket seg frem til lunsj. Det er et bredt fall, med røde tall for nær alle de store selskapene.

Unntaket Orkla, og Frontline, dersom en justerer for utbyttet. De oljerelaterte aksjene har falt i dag etter en kraftig korreksjon i oljeprisen i går kveld. Selv om den har tatt seg noe opp igjen i dag så er den likevel klart lavere enn ved tirsdagens voldsomme oppgang.

Det har vært mye fokus på dagens OPEC-møte i Beirut, men det synes nå klart at kartellet vil øke kvotene sli at de gjenspeiler dagens produksjon. Det betyr en økning i kvotene på 2,5 millioner fat til 26 millioner fat pr. dag. Markedet er imidlertid i tvil om hvor raskt OPEC kan klare å få oljen til markedet, nos som gir støtte til den fortsatt historisk høye oljeprisen.

Av enkelt selskaper på Oslo Børs har det vært mest fokus på Frontline torsdag i det aksjen gikk eksklusive utbyttet på 5 dollar og 25 prosent av aksjene i datterselskapet Ship Finance. Etter en noe usikker start har kursen steget i formiddag, og kursen priser for øyeblikket inn en premie på Ship Finance i forhold til bokførte verdier. Det er på linje med hva analytikerne hadde ventet.

Oljeaksjen CanArgo nær alene om oppgang blant oljerelaterte papirer på børsen. Oppgangen skyldes at selskapet nå har fått på plass en avtale om å leie en rigg til selskapets store boreprogram til høsten. Aksjen er opp 5,2 prosent.

Goodtech og Opera topper vinnerlisten i dag uten at det er spesielle nyheter ute rundt selskapene. Aksjen er opp henholdsvis 10,5 og 6,7 prosent til lunsj. Operas nettleser er imidlertid kåret til verdens beste nettleser av bransjetidskriftet PC World.

Ute i Europa er de viktigste børsene svakt ned, Eurotop 100-indeksen er ned 0,3 prosent.

Åpning Oslo: Frontline-fokus

Det var fokus på Frontline-aksjene etter åpningen. Oslo Børs falt samtidig svakt tilbake.

Hovedindeksen på Oslo Børs var ned 0,3 prosent til 192,52 poeng etter åpningen. Dermed fulgte Oslo stort sett fallet som også var på de toneangivende børsene i Europa.

I Oslo var handelen preget av en viss tilbakeholdenhet i forkanten av det viktige OPEC-møtet i dag. Statoil-aksjen falt 0,9 prosent, mens Hydro-aksjen falt 0,7 prosent på forventningene om at OPEC vil øke produksjonskvotene.

Ellers var Frontline-aksjen i fokus etter åpningen torsdag. Selskapets aksjer ble notert eks. utbytte og eks. en 25 prosents andel av det utfisjonerte Ship Finance.

Etter åpningen var det en bitte liten premie på Ship Finance-aksjene. Teoretisk skulle Frontline-kursen ha falt med 47 kroner etter åpningen, men fallet var kun på 44 kroner.

Dette betyr at markedet priser inn at man kan selge resten av Ship Finance-aksjene til en høyere pris.

Dagens vinneraksje etter åpningen var Canargo, etter en oppgang på 7,9 prosent til 4,80 kroner. Selskapet meldte onsdag kveld om at selskapet har sikret seg en borerigg til borekampanjen som starter til høsten.

Det ser ut til at proppen har gått ut av Northern Offshore-aksjen. Aksjen toppet taperlisten etter åpningen etter et fall på 8,7 prosent til 0,63 kroner. Det er usikkerhet rundt refinansieringen av selskapet som preger aksjen.

Også på taperlisten er Norwegian. Denne aksjen falt 3,4 prosent til 11,50 kroner etter åpningen.

Før åpning Oslo: Mye fokus på Frontline

Frontline og olje vil trolig være hovedtemaene ved åpningen på Oslo Børs torsdag.

Oljeprisen falt tilbake i USA-handelen onsdag, men steg igjen torsdag. Dermed fortsetter oljeprisen å være volatil i forkanten av OPEC-møtet i Beirut i dag. Aksjeinvestorene i hele verden vil følge OPEC-møtet med argusøyne.

Frontline vil også være i fokus torsdag. I dag noteres aksjen eks. utbytte og eks. 25 prosent av Ship Finance. Det er først og fremst usikkerheten rundt prisingen av Ship Finance som vil prege aksjen. Analytikere iMarkedet har snakket med vil ikke komme noen bastant sum Frontline-aksjen skal ned etter at deler av Ship Finance tas ut.

Ellers på Oslo Børs vil markedet være preget av den generelle usikkerheten som har preget aksjemarkedene de siste tre månedene. Dette vil gi en svakt negativ effekt.

I teknologisektoren preges de internasjonale markedene av at IT-veksten igjen viser tegn til oppgang. Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til resultatene til telebjellesauen Nokia. Det finske mobilselskapet ser ut til å ha tapt markedsandeler de siste månedene, som følge av sen lansering av nye spennende mobilmodeller.

Børsene morgen: Oljeprisen tynger

Den knallsterke oljeprisen veide tungt på børsene i USA og Asia.

Ved avslutningen torsdag var Nikkei-indeksen ned 1,9 prosent til 11.027,00 poeng.

Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific-indeks, som inneholder 900 aksjer i Asia-regionen, var samtidig ned 1,9 prosent til 86,87 poeng. Asia-indeksen er nå ned 12 prosent siden toppen i år, som var 7. april.

Sør-Koreas Kospi-indeks falt tilbake 3,7 prosent til 774,70 poeng.

Slutt USA: Oljefall ga løft

Etter at amerikanske råolje i går nådde rekordnivå på råvarebørsen i New York, falt prisene noe tilbake onsdag.

Dette er positivt for det amerikanske aksjemarkedet, og kursene steg jevnt over, selv om det fortsatt er betydelige nervøsitet etter helgens terroraksjoner i Saudi Arabia.

Det førte imidlertid også til at oljeserviceaksjene var blant de få sektorene som falt i USA i dag.

Telekomutstyrsleverandøren Nortel falt etter å ha utsatt en planlagt justering av regnskapene for de siste årene, etter at toppsjefen nylig fikk sparken for tvilsom regnskapsføring.

Rentene steg noe i USA, og dollaren fulgte etter. Mange har regnet med at den amerikanske sentralbanken vil holde igjen med rentehevninger hvis oljeprisen fortsetter å stige til ekstremt høye nivåer.

Til slutt endte S&P 500-indeksen opp 0,3 prosent til 1.125, det høyeste nivået siden slutten av april. Dow Jones steg 0,6 prosent til 10.263, mens Nasdaq falt marginale 0,1 prosent itl 1.989 poeng.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere