RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Fed ga aksjerally

Sist oppdatert:
Et knippe gode makrotall og fortsatt optimisme og lave renter fra Federal Reserve ga kraftig opptur i USA
Det ble nesten bonanza i det amerikanske aksjemarkedet i kveld etter at Federal Reserve kom med sine kommentarer i forbindelse med dagens rentemøte i sentralbanken. Styringsrenten forble som ventet på 1 prosent, men Fed sa samtidig at de nå ser en stabilisering av arbeidsmarkedet, som har vært det svakeste leddet i den økonomiske utviklingen.

I tillegg tonet Fed ned deflasjonsspøkelset som tidligere i år ble fremholdt som den største trusselen for ny vekst i økonomien.

Tidligere i dagen hadde signaler rundt halvleder industrien samt meldingene om to store fusjoner innen henholdsvis tobakksindustrien og banksektoren lagt grunnlaget for oppgang.

Det kom også viktige makrotall for industrien og forbrukerdelen av økonomien som var greie til gode.

Lavledersektoren var den førende på Nasdaq i kveld, og endte opp over 6 prosent i en generelt bred oppgang for teknologiaksjene. Nasdaq endte opp 2,6 prosent til 1.932,26.

Dow Jones Industrial Average steg 1,5 prosent til 9.748,31, mens den brede S&P 500-indeksen steg 1,5 prosent til 1.046,79.

Slutt Oslo: Årsbeste glapp igjen

Oslo Børs luktet også tirsdag på ny bestenotering for året, men det glapp mot slutten.

Hovedindeksen endte opp 0,6 prosent til 156,26, kun få basispunkter fra årsbeste på 156,55 fra september, etter å ha ligget over i store deler av dagen.

Det har vært bred oppgang helt fra åpning i dag etter positiv utvikling verden over anført av en ny bølge av fusjoner i USA. Både to av de største bankene "over there" samt de to største tobakksprodusentene meldte i går kveld om fusjonsplaner.

Dette bidro til å sette fart i både Oslo Børs og resten av det europeiske markedet, sammen med nye positive signaler fra deler av teknologisektoren, som indikerte oppgang i USA utover børsdagen.

Det har kommet flere makrotall i dag som pekte i positiv retning, blant annet fra tyske Ifo som viste økt tro i tyske bedrifter på bedring. Tallene lå over forventningen. Den amerikanske ordreinngangen for varige gode, som kom klokken 14.30 norsk tid, var også på linje med markedsforventninger og ga minimale utslag på børsene.

Rett før sluttauksjonen kom det amerikanske konsumenttillitstall som var noe bedre enn ventet uten at det kunne redde ny årsbeste for Oslo Børs.

Det var et par resultatfremleggelser i det norske markedet tirsdag, først ute var Telecomputing. Tallene var ikke spesielt bra, men det kan se ut til at markedet egentlige fryktet enda verre tall for aksjen endte opp 45,3 prosent til 11,90 kroner.

Kongsberg Gruppen la også frem svakere tall enn ventet for tredje kvartal, og endte uendret på 102,50 kroner.

Fast Search & Transfer kom med tall rett etter klokken 16 i ettermiddag. Aksjen var opp 4 prosent til 10,40 kroner i ordinær handel. Tallene var omtrent som ventet.

Royal Caribbean Cruises fikk en rekyl tirsdag etter at analytikerne og markedet hadde fått tygd ferdig den noe skuffende guidingen for fjerde kvartal. Aksjen endte opp i USA mandag kveld, og steg 1,7 prosent til 215 kroner i Oslo.

Frontline en av få større aksjer som falt. Aksjen tok en pustepause sammen med tankmarkedet etter kraftig oppgang de siste par dagene. Aksjen endte ned 1,1 prosent til 132 kroner.

Ocean Rig, med styreformann Geir Aune i spissen, holdt en minipresentasjon i dag, hvor markedet ble styrket i troen på dypvannsmarkedet fremover. Aksjen steg 6,9 prosent til 12,40 kroner, og trakk med seg Fred. Olsen Energy og Smedvig, samt storaksjonær Sinvest.

Tomra var preget av nye usikkerhetsmeldinger fra Tyskland, og endte ned 1,5 prosent til 39,40 kroner.

Crystal Production steg for tredje dag på rad i tynn handel på forventninger om at det kan komme ytterligere oppkjøp av aksjer i de nå reddede oljeserviceselskapet. Aksjen har steget i tre dager på rad etter at iMarkedet presenterte det som sannsynligvis er planen bak Aktiv Kapitals overtagelse av gjelden og en større eierandel i selskapet. Aksjene ndte opp 4,4 prosent til 4,80 kroner.

Et annet selskap tilknyttet John Fredriksen, oljeselskapet Northern Oil, hadde igjen et blaff på børsen, og endte opp 9,8 prosent til 2,92 kroner tross mangel på nyheter. Aksjen har siden den toppet sist i august hatt en volatil men sidelengs utvikling.

Åpning USA: Videre opp

Det startet med oppgang på de amerikanske børsene tirsdag.

De ledende amerikanske aksjeindeksene åpnet tirsdagens handel med moderat oppgang. Dow Jones-indeksen var opp 0,4 prosent til 9.646,46 poeng, mens S&P 500-indeksen var opp 0,4 prosent til 1.035,48 poeng. Nasdaq Composite-indeksen var opp 0,7 prosent til 1.895,64 poeng.

Fokus etter åpningen var nye makrotall klokken 16.00 og rentebeslutningen fra Den amerikanske sentralbanken (FED).

Før USA: Mot oppgang

Det er ventet ny oppgang når de amerikanske børsene åpner i ettermiddag.

Det er spesielt tobakksaksjene som er ventet å trekke opp etter at nummer en og to i den amerikanske tobakksindustrien annonsert sammenslåing. Det RJR og British America Tobacco som nå skal fusjonere, ifølge en melding fra selskapene sendt etter børs i går kveld. Begge er kraftig opp i etterbørshandel.

Teknologiaksjene ventes også å stige etter optimistiske signaler fra både Taiwan Semi og europeiske STMicroelectronics.

All futurene som handles mot amerikanske indekser er opp i forhold til fair value før åpning.

Det har kommet tall for ordreinngang på varige goder i USA, og tallene etter justeringene av august tallene var omtrent som ventet, og har ikke gitt de store utslagene.

Tidlig handel kan ventes å bli noe preget av rentemøtet i den amerikanske sentralbanken i kveld norsk tid, samt konsumenttillitstall klokken 16. Det er ikke ventet endringer i den historisk lave styringsrenten i USA.

Lunsj Oslo: På vei mot årsrekord?

Oslo Børs kan være på vei mot årets høyeste notering i en bred oppgang.

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,9 prosent til 156,7 poeng klokken 12:15 tirsdag.

Børsen kan dermed være på vei mot sin høyester sluttnotering hittil i år. Den forrige toppen kom 4. september, da indeksen sluttet på 156,55 poeng, før september ga fall, og oktober ny oppgang.

I dag er det en bred oppgang for de fleste delindekser og tunge selskaper.

Statoil fortsetter oppgangen fra i går, etter kvartalstall, og stiger i dag 0,75 prosent til 67,25 kroner.

Royal Caribbean er opp 2 prosent til 216,50 kroner, og har dermed stort sett hentet seg inn etter et fall da selskapet kom med kvartalstall midt på dagen i går. Aksjen endte i pluss i USA i går.

Av tungvekterne trekker Frontline, Tomra og Aker Kværner marginalt ned. For Tomra kan det tynge at den tyske opposisjonen nå vil lansere et nytt alternativ til bokspant, i den endeløse såpeoperaen om tysk panteinnføring.

Telecomputing er opp 4 prosent til 11,80 kroner etter å ha komme med kvartalstall. Resultatuvtiklingen var bra, men ordreinngangen var skuffende. Uansett stiger altså aksjen.

Det er hyggelig oppgang også på øvrige europeiske børser så langt i dag.

Åpning Oslo: Videre opp

Oslo Børs følger de europeiske markedene opp i tidlig handel, trukket opp av RCL og bankaksjene.

Hovedindeksen er opp snaut 0,8 prosent etter 25 minutters handel tirsdag. Det er omtrent på nivå med de viktigste europeiske børsene.

Blant aksjene som leder børsen opp er Royal Caribbean Cruises, etter at aksjen faktisk endte i pluss i USA, og godt over sluttkursen i Oslo, tross den skuffende guidingen for fjerde kvartal i går.

Videre er bankaksjene opp, som følge av et løft for hele sektoren etter meldingen om en stor fusjon i USA hvor det er betydelig budpremie. DnB og Gjensidige Nor er opp, og det samme er Storebrand. Sistnevnte har også meldt et salg av sin marine forsikringsvirksomhet før børsåpning i dag.

Telecomputing, som er alene om å ha lagt frem tall tirsdag morgen, er opp 1,8 prosent etter en knapp halvtimes handel, tross skuffende ordreinngang og omsetning.

Tandberg og Eltek stiger også i tidlig handel etter god utvikling for selskapenes referanseaksjer i USA.

Det er også oppgang på børsene ute i Europa.

Før Oslo: Positiv åpning ventes

Ansporet av finansaksjer og positive europeiske børser ventes det oppgang fra åpning i Oslo tirsdag.

De europeiske børsene stiger i tidlig handel tirsdag etter at positiv utvikling både i USA og Japan det siste døgnet. I USA satte melding om en gigantisk banksfusjon fart i de amerikanske børsene, og effekten smittet over til de asiatiske børsene i natt.

De viktigste europeiske børsene er opp 0,6 til 0,8 prosent i tidlig handel.

Flere av de norske aksjene i USA gjorde det bedre enn sluttkursene i Oslo i den amerikanske handelen, det gjelder blant annet RCL, Statoil og Petroleum Geo-services. Dette kan gi løft for aksjene ved åpning. Referanseaksjene til Tandberg og Eltek steg også hyggelig på en offensiv Nasdaq.

Norske Skog kan derimot bli preget av en nedgradering av utsiktene for to av de største avispapirprodusentene i Nord-Amerika fra kredittratingbyrået Standard & Poor.

Telecomputing la frem tall for tredje kvartal før børs i dag, de var ikke helt overbevisende, og det er ventet fall fra åpning.

Tomra kan bli i fokus i dag etter nye meldinger om tysk pant. Det arbeides nå med et alternativ til panteordningen. Dette vente skape ytterligere usikkerhet rundt Tomras inntekter i Tyskland.

Børsene morgen: Bankfusjon gir løft

Melding om fusjonen blant to av USA største banker satte fart i sektoren i Japan.

Det har vært oppgang i det japanske aksjemarkedet i natt, men også ellers i Asia. Det er de japanske bankaksjene som har ledet markedet oppover etter at det i går ble kjent at de to store amerikanske bankene Bank og America og FleetBoston skal fusjonere.

Nikkei-indeksen ble også løftet av gode resultateer i et av Japans største aviskonsern. Nikkei 225-indeksen endte opp 1 prosent til 10.561,01.

Det er positivt også ellers i Asia. I Hong Kong sendte China Telecom børsen opp etter en oppgradering fra Citigroup. Det var oppgang også i Sør-Korea, ledet an av Samsung Electronics.

Slutt USA: Oppgang

Wall Street løftet seg i aksjehandelen tirsdag, men falt tilbake fra toppnivåene.

Nasdaq Composite-indeksen steg 0,93 prosent til 1.882,91 poeng, mens S&P 500-indeksen steg 0,22 prosent til 1.031,13 poeng.

Wall Street-indeksene falt tilbake fra toppnivåene i løpet av dagen. En rekke fusjoner og oppkjøp dro Wall Street opp etter åpningen tirsdag. Bank of America la inn bud på konkurrenten FleetBoston, mens forsikringsselskapet Anthem vil kjøpe WellPoint Health Networks.

American Express, som inngår i Dow Jones-indeksen, leverte tall i løpet av handelsdagen mandag. Tallen var bedre enn ventet, men likevel var American Express-resultatene med på å dra ned indeksene på slutten av handelsdagen. Investorene hadde håpet på mer.

Procter & Gamble, som også kom med kvartalsresultater mandag, steg i løpet av dagen. Verdens største papirprodusent, International Paper, falt etter dårlig kvartalstall og dårlig guiding. Aksjekursen til selskapet falt mindre enn 1 prosent.

Dollaren falt mot yen, men steg mot euro. Samtidig falt oljeprisen på New Yorks råvarebørs med 28 cents til 29,88 dollar. Gullprisen falt 1 dollar til 388,20 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere