RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Femte dag med fall

Sist oppdatert:
Det var børslokomotivene som ledet det amerikanske aksjemarkedet ned tirsdag
Indeksene har stort sett vært svake til flate gjennom børsdagen etter at handelen åpnet svakt. Det var overraskende lave tall fra forbrukertillitsundersøkelsene til Conference Board som trykke på markedet i tillegg til investorenes bekymring over prisingen av amerikanske aksjer.

Dette er femte handelsdagen med fall i USA på rad, og det var blant annet finansaksjene som var tunge i kveld.

Det eneste store lyspunktet var oljeserviceaksjene som igjen var på stigende kurs. Sektoren endte opp 1,3 prosent, og var i tillegg til halvlederindeksen nær alene om å vise oppgang.

Dow Jones Industrial Average falt 0,4 prosent til 10.566,37, mens Nasdaq endte ned marginale 0,1 prosent til 2.005,44. Den brede S&P 500-indeksen falt 0,2 prosent til 1.139,09.

Slutt Oslo: Kortvarig 200-glede

Hovedindeksens opphold over 200 ble kort, i dag ble det et bredt fall på Oslo Børs.

Etter en litt famlende åpning, falt Oslo Børs tungt frem til lunsj anført av teknologiaksjene. Hovedindeksen som i går skapte jubel med sin første sluttnotering over 200-nivået siden juni 2001, falt hele 1,1 prosent tirsdag for å ende på 198,43.

Det var blant annet teknologi- og IT- aksjene som førte an i tirsdagens fall som følge av fall for disse sektorene i USA og Asia i forkant. Investorene frykter nå at sektorene har blitt overpriset. I tillegg så nok en del investorer tiden inne for å høste gevinster i dag, noe som utover formiddagen ga et bredt fall.

En tredje faktor som bidro til å tynge børsen var en skuffende bedriftslederindeks i Tyskland, som for februar endte under konsensus og bidro til store fall på Frankfurtbørsen utover dagen. Dette la også en demper på resten av Europa.

En aksje har i dag ikke latt seg påvirke av svake europeiske børser og gevinstsikring, nemlig bulkrederiet Jinhui Shipping & Transportation. Aksjen som kom ut av sin årelange dvaletilstand i fjor sommer steg 32,4 prosent til 18 kroner i dag på store volumer. Aksjer for 227 millioner kroner ble omsatt. Rederiet, som for et år siden ble priset til omkring 100 millioner kroner, endte i dag med en markedsverdi på knappe 1,8 milliarder kroner.

Det er spekulasjoner rundt et mulig oppkjøp av rederiet i Hong Kong, samt kraftig oppgang for Jinhui Holdig på Hong Kong-børsen som kjørte aksjen på Oslo Børs i dag. Jinhui Holding eier 50,9 prosent av aksjene i Jinhui Shipping & Transportation. I tillegg har ratene i bulkmarkedet fortsatt å stige den siste uken fra allerede rekordsterke nivåer.

Oppgangen i Jinhui trakk også med seg børsens andre bulkaksje, Belships som endte opp 6,2 prosent til 15,40 kroner.

Utover Jinhui var det langt mellom selskapene som steg blant de mest omsatte på Oslo Børs. Norsk Hydro steg imidlertid litt på tampen av børsdagen, og endte uendret. Orkla, som var opp på formiddagen, endte ned med resten av børslokomotivene.

Norske Skog falt tilbake etter gårsdagens kraftige opptur, og endte ned 2,4 prosent til 141,75 kroner.

Frontline begynte å falle i dag etter rapporter om svak utvikling i tankmarkedet i flere dager. Aksjen hadde før dagens fall steget fire dager på rad. Aksjen har steget på forventningene til resultatrapporteringen førstkommende mandag. Frontline endte ned hele 3,9 prosent til 211 kroner.

Blant IT- og teknologiaksjene var det til dels store fall for de største selskapene. Tandberg endte ned hele 5 prosent til 62, mens Opticom falt 4,4 prosent til 93 kroner. Også for Eltek, Fast og Birdstep, som er blant de mest handlede teknologiaksjene, ble det store fall.

Veisystemselskapet Q-free var et av unntakene blant teknologiaksjen i dag. Den gikk hele 12,2 prosent til 12,90 kroner i dag. Bakgrunnen er at det torsdag skal finne sted en pressekonferanse i Taiwan klokken 13.30 norsk tid der avgjørelsen rundt en mulig kjempeavtale i Taiwan blir offentliggjort. Q-free er med i et av tre konsortier som konkurrer om kontrakten som vil være på flere hundre millioner kroner.

Riggaksjen Ocean Rig ble tung utover dagen etter at iMarkedet kunne melde om fortsatt svak fremgang for boringen selskapet utfører i Canada. Det fryktes nå forsinkelser og overskridelser. Aksjen endte ned 4,6 prosent til 21 kroner.

Åpning USA: Moderat ned

Det startet med en moderat nedgang på de amerikanske børsene etter åpningen.

De amerikanske børsene startet handelsdagen i minus tirsdag.

Både Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen var ned 0,2 prosent etter åpningen. Samtidig var Nasdaq Composite-indeksen ned 0,5 prosent.

Før åpning USA: Langt mellom kjøperne

Det ligger an til et videre fall på de amerikanske børsene tirsdag. Dermed vil aksjemarkedet forlenge fallet fra mandagen. Også tirsdag ser det ut til at det er teknologisektoren som er den svakeste.

Lunsj: Bredt fall

Hovedindeksen er ned 1,1 prosent ved 12-tiden og har fulgt de ledende europeiske børsene ned utover formiddagen. Gevinstsikring, tunge teknologiaksjer og skuffende makronyheter fra Tyskland er blant elementene som tynger børsen etter gårsdagens over 200-notering.

Den tyske bedriftsindeksen viste et overraskende fall i februar ifølge tall lagt frem klokken 10 i dag, mens det var ventet fortsatt oppgangen. Dette har sammen med store fall fpr teknolog- og it-aksjene i Asia og USA gitt et bredt fall i Europa. Frankfurt-børsen er ned 1,4 prosent ved 12-tiden, mens Eurotop 100-indeksen er ned 0,6 prosent.

Her hjemme ser det ut til at mange har valgt å ta gevinster etter den siste ukens rally med en oppgang på over 5 prosent. I tillegg tynger kroneutviklingen noe etter at dollarkursen har svekket seg utover formiddagen.

Etter en relativt flat utvikling i tidlig handel for de tre store, Telenor, Norsk Hydro go Statoil, så har også disse begynte å falle utover formiddagen og bidrar til den negative utviklingen.

Det er kun Orkla som nå er svakt opp av de største selskapene på børsen.

Tørrlastrederiet Jinhui er et av selskapene som demper litt av fallet, aksjen er opp nær 20 prosent på store volumer i formiddag. Det er allerede omsatt Jinhui-aksjer for over 100 millioner kroner i dag etter rykter om et mulig oppkjøp av rederiet i Hong Kong.

Aksjen har nå gått 16-ganger'n og omsettes på ny historisk toppnotering ved lunsjtider. Oppgangen trekker også med seg børsens andre bulkaksje Belships.

På taperlisten er det en rekke av it- og teknologiselskapene som topper, blant annet er Birdstep, Software Innovation, Fast og Opticom blant aksjene som er tunge i dag etter fall for sektoren både i USA og Asia.

Det er ha blitt meldt om to emisjoner blant de børsnoterte selskapene i dag, Corrocean er blant kursvinnerne etter å ha fått inn 35 millioner kroner i en rettet emisjon. Riggaksjen Petrolia Drilling er uendret etter å ha fått inn 80 millioner kroner, mens hovedaksjonær DNO er ned 0,8 prosent på meldingen.

Åpning Oslo: Teknologifall

IT- og teknologiaksjene tynger Oslo Børs som også er preget av gevinstsikring.

Hovedindeksen er ned 0,5 prosent til rett under 200 etter tre kvarters handel tirsdag, og bortsette fra de tre tungvekterne Statoil, Telenor og Norsk Hydro er det stort sett rødt for de største aksjene på børsen.

Blant selskapene som faller er Norske Skog og Storebrand etter byggelig utvikling i det siste. Det kan se ut til at en del investorer benytter passeringen av 200-merket til sikring av gevinster.

I tillegg tynger en rekke av it- og teknologiaksjene børsen etter svak utvikling i USA og Asia samt innsidesalg. Hands leder an i fallet etter et nytt større nedsalg fra Sparebanken Øst. Selskaper som Opticom, Birdstep og Fast faller også etter den negative utviklingen for sektoren det siste døgnet.


Eltek og Tandberg er tynget av store fall for sine referanseaksjer på Nasdaq mandag kveld.

Radioaksjen P4 fortsetter oppturen på spekulasjonene rundt et mulig bud fra Kinnevik-sfæren. Aksjen er opp 5,7 prosent i tidlig handel.

Corrocean stiger tirsdag etter at de kunne melde at emisjonen på 35 millioner kroner er i boks. Aksjen 8,3 prosent til 2,99 kroner. Tegnignskursen var 2,60 kroner.

Petrolia Drilling har også vært ute å fått inn penger, men kursen er ned 25 prosent til 3 øre. Tegningskursen var på 1 øre i emisjonen på 80 millioner kroner.

Før Oslo: Teknologi kan trekke ned

Det kan gå mot en flat til litt svak åpning på Oslo Børs tirsdag avhengig av energiaksjene.

De europeiske børsene er svakt ned en halv time før aksjehandelen åpner i Oslo tirsdag, og det er teknologi og telekom som trekker litt ned tidlig handel. Bakgrunnen er store fall for sektorene i USA og Asia det siste døgnet.

De viktigste europeiske børsene er ned omkring 0,3 prosent.

Nasdaq-indeksen endte ned 1,5 prosent i går kveld, mens computerrelaterte aksjer og teknologi-aksjer frontet et større fall på de viktigste asiatiske børsene i natt.

Det som kan holde Oslo Børs unna noe større tilbakefall etter gårsdagens sluttnotering over 200, er energiaksjene med Statoil og Norsk Hydro i spissen. Oljeprisen har steget noe videre siden i går, mens dollarkursen er kun marginalt ned i forhold til mandag.

Blant teknologiaksjene som kan bli tunge i dag er Opticom, Tandberg og Eltek. Referanseaksjene til de to sistnevnte falt en del i USA mandag.

Det er få makronyheter i markedet før dagens åpning, men den viktige tyske Ifo-indeksen kommer klokken 10 i dag, og kan gi en del av retningen for de europeiske børsene i tidlig handel.

Det er en viss fare for gevinstsikring på Oslo Børs i dag etter en oppgang på over 5 prosent den siste uken.

Kun et selskap har rapportert resultater i dag, og det flyselskapet Norwegian. Selskapet ser nå positive resultater fra andre kvartal i forbindelse med den varslede kraftige ekspansjonen. Selskapets fjerde kvartalsunderskudd var halvert sammenlignet med samme periode i 2002.

Grunnfondsbeviset til Sparebanken Helgeland kan bli dagens taper etter et oppslag i Finansavisen i dag, hvor det går frem at banken må hente penger. De skal ha gått med større tap enn ventet i fjerde kvartal.

Farmasiaksjen PhotoCure kan få et videre løft i dag etter en ny kraftig oppgang for amerikanske Dusa. Dusa-aksjen har steget nær prosent den siste uken.

Oljeselskapet Canargo ventes å løfte seg en del i tidlig handel etter et nytt voldsomt rally i USA som sendte aksjen til ny toppnotering for året.

Nye innsidesalg i i flere selskaper kan komme til tynge børsen noe i dag, blant annet i Hands og Visma er det meldt salg før børsåpning.

Børsene morgen: Tungt i Asia

Det har vært store fall i Asia i natt ledet an av IT- og halvleder-aksjene.

Etter en ny svak dag på Nasdaq, falt en rekke av de store it- og teknologiaksjene på de asiatiske børsene i natt. Det var spesielt computerrelateret aksjer som mikroprosessor produsenten Samsung Electronics som ledet an i fallet.

Morgan Stanleys Asia-indeks er i morges ned hele 1,6 prosent, indeksen omfatter over 800 av de største selskapene i regionen. I Tokyo endte Nikkei 225-indeksen ned hele 2,1 prosent til 10.644,10.

Det er bekymring over at teknologiaksjen nå begynner å bli overpriset som sendte sektoren ned i natt.

I Sør-Korea endte børsen ned 1,5 prosent med Samsung Electronics i spissen. Utvikling i Asia gjenspeilet fallet på Nasdaq mandag kveld på 1,5 prosent.

Slutt USA: Snudde ned

Det snudde ned igjen på Wall Street mandag. Særlig teknologiaksjene fikk juling.

De ledende amerikanske aksjeindeksen endte handelsdagen igjen i minus mandag. Til slutt endte Dow Jones-indeksen ned 0,1 prosent til 10.609.62 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen endte ned 0,3 prosent til 1.140,99 poeng.

Verst gikk det imidlertid ut over den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen, som var ned 1,5 prosent til 2.003,37 poeng. Med mandagens fall er mesteparten av oppgangen for Nasdaq Composite-indeksen visket ut i år.

Hovedårsaken til at Nasdaq Composite-indeksen nå har stoppet opp er at teknologiaksjene ledet an oppgangen i løpet av fjoråret. Derfor er det også denne typen aksjer som først rammes av gevinstsikring. Det er nemlig sikring av gevinster det har dreid seg om for amerikanske teknologiinvestorer de siste ukene.

Ser vi nærmere på mandagens største tapere, er fjorårets vinnere godt representert. Chip-aksjene Intel og AMD var ned henholdsvis 4 og 3 prosent mandag. En annen høytflyvende teknologiaksje, Cisco, falt også kraftig, sammen med IBM og Sun Microsystems.

Citigroup-aksjen steg etter budet på sør-koreanske Koram Bank.

I råvaremarkedet steg oljeprisen med 9 cent til 34,35 dollar pr. aksje. Gullprisen steg samtidig med 1,30 dollar til en sluttkurs på 399,30 dollar pr. unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere