RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Flatt til slutt

Sist oppdatert:
Etter minus nesten hele dagen, endte USA-børsene flatt. Det var action i råvarer
USA-børsene hentet seg inn mot slutten torsdag.

Til slutt endte Dow Jones opp 0,2 prosent til 10.145, mens S&P 500 klarte 0,1 prosent oppgang til 1.076. Nasdaq, derimot, falt 0,2 prosent til 1.921.

Dermed fortsatte Nasdaq å gjøre det svakere enn de bredere indeksene. Det har den siste tiden vært en klar tendens til at investorer i USA har flyttet midler fra teknologisektoren, som har steget kraftig i år, til andre aksjer.

Av nyheter i dag kom det knallsterke kvartalstall fra meglerhusene Bear Stearns og Lehman Brothers.

På den negative siden var meldinger om nye SARS-tilfeller fra Asia.

Det var ingen viktige makrotall i USA i dag, men en inflasjon i eurosonen som nekter å falle, mens den er meget lav i USA, styrket euroen ytterligere mot dollar i dag, til ny bunn for dollaren. Man må nå betale over 1,24 dollar for en euro for første gang siden euroen ble innført.

Det var liv i råvarer i dag.

Oljeprisen steg markant på nye ukestall fra det amerikanske energidepartementet, som viser som viser fall i oljelagrene på 5,1 millioner fat.

Den amerikanske referanseoljen steg i dag 46 cent til 33,35 dollar, det høyeste nivået siden innledningen til Irak-krigen.

Delindeksen for oljeaksjer var dermed blant de sterkeste i dag, og steg 1,4 prosent. Indeksen for oljeserviceaksjer var derimot uendret.

Gullprisen har samtidig steget til nær 413 dollar pr. unse i USA, det høyeste nivået på rundt åtte år.


Slutt Oslo: Rentekuttet løftet børsen

Sentralbankens nye rentekutt løftet Oslo Børs onsdag.

Onsdag kom Svein Gjedrem med et nytt rentekutt. Kuttet onsdag var meget overraskende, og førte umiddelbart til at aksjemarkedet løftet seg.

Bakgrunnen for dette er at alternativet til banksparing, sparing i aksjemarkedet, blir så mye mer attraktivt ved lav rente. Samtidig blir bedriftenes rentebelastning gradvis lavere.

Hovedindeksen falt imidlertid tilbake mot slutten av dagen, og endte til slutt ned 0,15 prosent til 166,40 poeng.

Dagens taper var Visma-aksjen som falt 6,6 prosent til 66,75 kroner. Fallet kom etter at Gjensidige Nor-selskapet Glitne tømte ut 4,7 millioner aksjer i Visma tirsdag ettermiddag. Aksjene ble solgt i en såkalt book-building-prosess, og kursen endte til slutt på 65 kroner pr. aksje.

Renteendringen førte også til at DnB Nor-aksjen falt tilbake 3,3 prosent til 43,80 kroner. Lavere rente fører ofte til at marginene til bankene blir redusert.

Høyt oppe på vinnerlisten onsdag var Farstad. Selskapet klinket til med en storavtale i Australia, noe som fikk kursen til å løfte seg 4,5 prosent til 58,50 kroner.

På vinnerlisten var også Opticom-aksjen onsdag. Aksjen steg 3,4 prosent til 99,75 kroner. Med Opticom-toppene i byen starter ryktene å løpe.

Åpning USA: Svakt ned

Dow Jones-indeksen er ned 0,3 prosent etter knappe ti minutters handel, mens Nasdaq er ned 0,6 prosent.

Det lå an til en flat åpning en halvtime før handelen kom i gang.

Før USA: Mot flat åpning

De amerikanske indeksene ser ut til å kunne åpne nær uendret etter at gode fiannsresultater har trukket opp før børs.

De to store meglerhusene Lehman Brothers og Bear Stearns har i ettermiddag lagt frem tall for regnskapsmessig fjerde kvartal som var klart over konsensus. Dette har bidratt til å heve de amerikanske indeksfuturene noe fra lave nivåer rett før åpning i USA.

Begge aksjene har steget i førhandel, mens skyggeaksjen til Nasdaq 100-indeksen er opp et par cent en halvtime før åpning i USA. Teknologisektoren var den svakeste i et ellers positivt marked tirsdag.

Detaljhandelssektoren er derimot ventet å være tung også onsdag etter at musikkjeden Best Buy også har vært ute med et resultatvarsel, slik flere detaljhandelsselskaper har vært de to siste dagene.

Det er ventet noe gevinstsikring i det amerikanske markedet fra åpning i dag etter gårdsdagens rally, spesielt for Dow Jones-selskapene.

Det er ingen viktige makrotall publisert i USA onsdag, som kan sette tonen for markedet.

Oslo lunsj: Visma-nedsalg tynger

Nedsalget i Visma tynger Oslo Børs til lunsj.

Alfred Berg solgte unna 4,7 millioner Visma-aksjer tirsdag ettermiddag. Salget ble gjort til kurs 65 kroner, og var med på å tynge aksjekursen onsdag. Til lunsj lå Visma-kursen på 65,50 kroner, noe som var en nedgang på 8,39 prosent.

Nedsalget tynget så pass at Hovedindeksen var tilbake 0,44 prosent til 165,91 poeng.

DnB Nor-aksjen tynget også, og aksjen var ned 1,99 prosent til 125,25 kroner til lunsj.

Blant de største aksjene på børsen var Telenor-aksjen en av få med oppgang. Aksjen steg 0,5 prosent til 42 kroner ved lunsjtider. iMarkedet skrev onsdag at selskapet har vunnet søksmålet på en halv milliard kroner knyttet til Eik jordstasjon. iMarkedet skrev også at saken om skattekravet på over 2 milliarder kroner, fra 2001, skal opp i januar.

Øverst på vinnerlisten til lunsj var Nutri Pharma og Hands. Førstnevnte stiger på diverse spekulasjon om hva som skjer på eiersiden i selskapet, etter at selskapet ble tømt for størstedelen av sin kontanbeholdning i forrige uke.

Hands-aksjen fikk en rekyl etter flere dager med kursdumping.

Åpning Oslo: Moderat nedgang

Hovedindeksen var ned 0,2 prosent til 166,27 poeng etter åpningen onsdag. Det var særlig nedsalget til Glitne i Visma som trakk ned. Salget til 4,7 millioner Visma-aksjer ble gjort til 65 kroner pr. aksje, noe som innbrakte 305,5 millioner kroner til Gjensidige Nor-eide Glitne.

Visma var taperen på Oslo Børs etter åpningen onsdag.

Ellers på taperlisten var Telecomputing, som falt 2,4 prosent, på tynt volum. Ementor-aksjen falt også tilbake, etter at Enskilda omsatt to storposter i forkanten av åpningen onsdag.

På vinnerlisten etter åpningen var igjen Nutri Pharma. Det var heller ikke onsdag ute noen nyheter om selskapet, men aksjekursen la på seg 16,57 prosent til 2,11 prosent.

Utbombede Hands steg også, etter å falt fullstendig sammen de siste dagene. Hands-rekylen var på 14 prosent til 0,98 kroner pr. aksje.

Før åpning Oslo: Flatt i Europa

De ledende europeiske aksjeindeksene startet dagen flatt onsdag. Det er ventet at dette også blir utviklingen for Oslo Børs etter åpningen.

Blant nyhetene onsdag morgen er nedsalget til Glitne Invest i Visma blant de viktigste. Glitne eies av Gjensidige Nor, som også eier inkassoselskapet Lindorff. Med salget er eierstriden i Visma lagt død.

Oljerelatert aksjer var i fronten av oppgangen i USA i går, og oljeselskapsindeksen steg 1,4 prosent, mens oljeserviceindeksen endte opp 0,4 prosent.

Frontline steg videre i USA, og endte opp 2,6 prosent til 169,25 kroner som er ny toppnotering for året. Sluttkursen i Oslo endte på 165 kroner. Tankratene fortsatte å stige i suezmax-markedet i går.

Petroleum Geo-Services steg til ny toppnotering i dollar etter resplitten, og endte på 261,75 kroner. Sluttkursen i Oslo endte på 260,50 kroner.

Dollaren er uendret fra tirsdag og ligger onsdag på 6,67 kroner

Børsene morgen: Opp i USA - SARS i Asia

Det var taiwanske myndigheter som onsdag gikk ut med opplysningene om et nytt SARS-tilfelle i landet. En arbeider i et militært laboratorie skal ha fått anslått SARS. Dette fikk umiddelbart særlig aksjene til asiatiske flyselskaper til å falle.

MSCI Asia Pacific Index, som inneholder 800 aksjer i den asiatiske regionen falt 1,1 prosent onsdag, skriver Bloomberg.

I Japan falt Nikkei 225-indeksen 1,5 prosent 10.116,30 poeng.

Slutt USA: Makroopptur

De amerikanske børsene endte opp tirsdag etter gode makrotall, men teknologisektoren slet med resultatvarsler.

Det var børslokomotivene som trakk opp på Wall Street tirsdag etter at investorene lot seg overbevise av utviklingen i de amerikanske makrotallene. Det kom tall både for industrien, inflasjonen og husbyggingen tirsdag ettermiddag.

I all hovedsak var tallene positive sett med investorbriller. Det var også en del negative nyheter ute tirsdag, spesielt i teknologi- og handelssektoren.

I kjølvannet av Wal-Marts svake utvikling, leverte ytterligere to butikkjeder resultatvarsler på grunn av sviktende julesalg.

Nasdaq slet med resultatvarsler, tross Oracles sterke kvartalsrapport etter børs mandag. Blant annet var Honeywell og Extreme Networks ute med negative varsler.

Dow Jones Industrial Average steg 1,1 prosent til 10.129,56, mens Nasdaq endte opp 0,3 prosent til 1.924,29. Den brede S&P 500-indeksen steg 0,7 prosent til 1.075,13.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere