RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Flatt til svakt

Sist oppdatert:
Det endte blandet på Wall Street mandag. Dermed stoppet ikke nedturen i det amerikanske aksjemarkedet
De ledende amerikanske aksjeindeksen endte moderat ned til flatt ved avslutningen på Wall Street mandag.

Dow Jones-indeksen endte dagen ned 47 poeng, eller minus 0,4 prosent, til 10.092 poeng, mens Nasdaq Composite var nesten uendret på 1.884 poeng. S&P 500-indeksen endte svakt ned på 1,100 poeng.

Markedet var retningsløst i forkanten av talen til den amerikanske sentralbanksjefen tirsdag. I tillegg til dette venter markedet på kvartalstall fra en rekke selskaper.

Markedene var igjen preget av et hopp i oljeprisen i den amerikanske handelenn mandag. På New Yorks råvarebørs ble råolje for levering i august handlet til opp mot 42 dollar. Dermed fortsetter oljeprisen oppsvinget mot en ny toppnotering. Det høyeste nivået på oljeprisen på New York-børsen er 42,33 dollar.

Ved avslutningen var oljeprisen i New York på 41,64 dollar, noe som var opp 39 cent i løpet av handelsdagen.

Gullprisen var også sterk, men falt tilbake i løpet av handelsdagen. Gullprisen klart imidlertid å holde seg over 400-dollarnivået, og endte dagen på 405,80 dollar. Dette var et fall på 1 dollar.

I forkant av tirsdagens tale av den amerikanske sentralbanksjefen Alan Greenspan var det en blandet utvikling for dollaren. Den amerikanske valutaen sank mot yen men styrket seg mot euro.

Slutt Oslo: Hydro-fall

Hovedindeksen endte dagen ned hele 1,1 prosent til 198,70 poeng mandag. Dette var langt svakere enn utviklingen på de ledende europeiske børsene.

Ved avslutningen i Oslo var DAX-indeksen i Frankfurt ned 0,3 prosent til 3.834,63 poeng, mens FTSE-indeksen i London var ned 0,2 prosent til 4.32,10 poeng.

CAC-indeksen i Paris var samtidig ned0,1 prosent til 3.05,55 poeng.

Det var tungvekterne som dro ned i det norske aksjemarkedet mandag. Særlig Hydro-aksjen var i fokus etter at selskapet presenterte resultater for andre kvartal mandag morgen.

Eivind Reiten & Co. leverte tall som var på linje med forventningene på nesten alle måltall. Unntaket var bunnlinjen. Hydro hadde et skattenivå på 70 prosent i andre kvartal i andre kvartal, noe som er opp fra rundt 40 prosent i fjor. Også som ikke det er nok, selskapet guider at skattenivået vil bli rundt 69 prosent også fremover.

Dette var ikke ventet.

Dermed må analytikerne endre modellene sine, noe som førte til kraftig fall i Hydro-aksjen etter kvartalsrapporten ble offentliggjort mandag morgen. Til lunsj hadde imidlertid Hydro-aksjen dratt seg litt opp.

En svak utvikling i oljeprisen i London, førte til slutt til at Hydro-aksjen fikk juling på Oslo Børs mandag.

Hydro endte ned 1,5 prosent til 438,50 kroner.

Investorene solgte seg også ned i DnB Nor og Statoil mandag, og disse aksjene falt henholdsvis 1,2 prosent til 85,50 kroner og 1,8 prosent til 48,20 kroner.

Ved en avslutningen på 85,50 kroner i Statoil-aksjen, har for øvrig privatinvestorene som kjøpte aksjer av staten i nedsalget tjent kun 50 øre pr. aksje mandag.

Dagens vinner var IGE, som steg 5,6 prosent til 0,38 kroner. iMarkedet rapporterte tidligere i dag at selskapets partner i Nord-Spania meldte om positiv utvikling i Tracia-prosjektet. Opplysningene stammer fra partneren Ormonde Mining.

Frontline falt hele 2,3 prosent til 251 kroner mandag.

Åpning USA: Blandet

Både den brede S&P 500-indeksen og Dow Jones-indeksen startet handelsdagen med en nedgang på 0,3 prosent.

For teknologiaksjene var det imidlertid en moderat nedgang. Teknologitunge Nasdaq Composite steg umiddelbart 0,3 prosent etter børsåpningen i USA mandag.

Teknologiaksjene har falt kraftig den siste tiden, og det var på forhånd ventet en moderat opptur på de amerikanske børsene etter børsstarten.

Før åpning USA: Mot positiv start

Både det brede amerikanske aksjemarkedet og teknologiaksjene peker mot en moderat positiv åpning mandag.

Det indikeres rundt 50 minutter i forkant av den amerikanske børsåpningen mandag.

Sterke Asia-børser og den siste tidens nedsalg, vil gi luft under vingene for de amerikanske børsene mandag etter åpningen.

Oslo lunsj: Hydro litt opp

Hovedindeksen dro seg opp fra bunnen, og var ved lunsjtider ned bare 0,7 prosent til 442 kroner.

En svak bunnlinje på grunn av høy skatt førte til at Hydro-aksjen falt tilbake etter åpningen på Oslo Børs. Hydro var ute med sin kvartalsrapport mandag.

Til lunsj så det ut til at investorene roet seg ned, etter at de andre måltallene var som ventet eller bedre enn ventet.

Ellers på en ferietung Oslo Børs var det tilbakegang for Statoil-aksjen etter at oljeprisen i London svekket seg mandag formiddag.

Tomra fortsatte fallet etter kvartalsrapporten i forrige uke, og var ned 1,6 prosent til 25,30 kroner ved lunsjtider.

På den andre siden av skalaen var Stolt Offshore, som steg etter at selskapet inngikk en ny tariffavtall med arbeidstakerne i Nordsjøen fredag.

Dagens vinner ved lunsjtider var International Gold Exploration. Bakgrunnen for kursløftet på 5,6 prosent til 0,38 kroner, var trolig positiv opplysninger rundt Tracia-prosjektet i Nord-Spania. Opplysningene stammer fra partneren Ormonde Mining.

Taperen ved lunsj var Software Innovation, som falt 5,8 prosent til 21 kroner. Etter et fantastisk siste år i aksjemarkedet, ser det ut til at investorene er bekymret over den videre utviklingen til selskapet.

Åpning Oslo: Hydro-tall dro ned

Oslo Børs startet ned, etter at investorene solgte ut Hydro-aksjen etter tall. Dette førte til at Hovedindeksen igjen ramlet under 200-nivået, og var ned 0,5 prosent til 199,96 i åpningsminuttene.

Det var Hydros resultatfremleggelse som var i fokus på Oslo Børs etter åpningen. Selskapet leverte sterke tall i andre kvartal. Omsetningen til selskapet var bedre enn ventet, mens bunnlinjen var omtrent som ventet.

Dette var ikke godt nok for investorene, som sendte Hydro-aksjen ned 1,5 prosent til 438,50 kroner. Særlig utenlandske investorer var aktive i Hydro-aksjen i åpningsminuttene. Den siste tiden har utlendingene vært svært aktive i Hydro-aksjen, mens norske investorer har solgt seg ned.

Utlendingen har veddet på at sterke Hydro-tall på grunn av den sterke utviklingen i oljeprisen, mens norske investorer har vært mer skeptiske til utviklingen i oljeprisen.

Ellers etter åpningen var DnB Nor-aksjen tilbake 1,2 prosent til 48,50 kroner. Investorene selger seg ned etter at DnB Nor-aksjen nådde toppen i forrige uke. Da ble DnB Nor-aksjen løftet av norske investorer som allokerte aksjer fra Hydro.

DNO-aksjen var høyt oppe på omsetningstoppen etter åpningen mandag. Volumet ble dratt opp av en rulling på 1 million aksjer gjennomført av meglerhuset ABG Sundal Collier etter åpningen.

På vinnerlisten etter åpningen var Stolt Offshore-aksjen. Løftet i aksjekursen kom etter at selskapet fredag ble enige med arbeidstakerorganisasjonene i Nordsjøen om en ny tariffavtale.

Etter åpningen steg Stolt Offshore-aksjen 4,2 prosent til 24,90 kroner.

Opera-aksjen var også på vinnerlisten, etter en oppgang på 3,6 prosent til 7,98 kroner.

Taperlisten etter åpningen inneholdt en rekke teknologiselskaper. Visma og Tandberg var ned henholdsvis 4 og 2,3 prosent etter åpningen.

Opticom falt nye 1,9 prosent og ble handlet til 45,80 kroner.

Før åpning Oslo: Flatt

Oljeprisen avsluttet nærmere 42 dollar pr. fat i New York-handelen fredag. Oljeprisen har holdt seg sterk over helgen også, men falt noe tilbake.

Dette vil være med på å holde igjen på Oslo Børs etter åpningen. Uten for oljesektoren er det imidlertid få triggere. Svak utvikling for teknologisektoren i USA, har smittet over på børsene i Asia og Europa.

En halv time før åpningen på Oslo Børs var DAX-indeksen i Frankfurt ned 0,3 prosent til 3.834,98 poeng, mens FTSE-indeksen i London var helt flat. I Paris var CAC 40-indeksen ned 0,3 prosent til 3.599,89 poeng.

Børsene morgen: Fall i USA og Asia

I morgentimene mandag var Morgan Stanley Capital International's Asia-Pacific-indeks ned 0,4 prosent.

De japanske aksjene var ikke med i indeksen. De japanske markedene var stengt mandag på grunn av ferie.

Det var de store asiatiske chip og teknologiselskapene som dro ned.

Markedene i Sør-Korea og Singapore var opp, mens Hongkongs Hang Seng-indeks var uendret.

I USA var det et nytt tilbakefall i handelen fredag.

Den brede S&P 500-indeksen falt 0,5 prosent til 1.101,39 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite falt hele 1,6 prosent til 1.883,15.

Svake teknologiaksjer og sterk oljepris var årsaken til fallet på USA-børsene i fredagens handel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere