RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Flatt

Sist oppdatert:
De amerikanske børsene endte børsdagen mer eller mindre flatt mandag. Lønnsnemden i Nordsjø-konflikten hjalp USA-børsene
Nedturen fra fredagen ble borte i den amerikanske handelen mandag. Ved avslutningen på mandagens børshandel i USA var alle de tre ledende aksjeindeksene nesten i null.

Dow Jones-indeksen og den brede S&P 500-indeksen var begge ned 0,1 prosent. Også Nasdaq Composite-indeksen var ned kun 0,1 prosent i mandagens handel.

Det er ikke ofte at norske forhold virker inn på Wall Street, men det gjorde det mandag. Etter at den norske regjeringen valgte å gå inn med tvungen lønnsnemd i Nordsjø-konflikten falt oljeprisen tilbake.

Ved avslutningen på Wall Street var WTI-olje for levering i november falt med 0,63 dollar til 54,54 dollar pr. fat.

Slutt Oslo: Tung dag

Etter et fantastisk børsår så langt, er det flere i aksjemarkedet som er forsiktige med å spå videre oppgang. Skepsisen til aksjemarkedet var med på å dra ned Oslo Børs mandag.

Til tross for en meget sterk oljepris mandag, endte hovedindeksen ned markante 1,8 prosent til 217,8 poeng. Brent-oljeprisen i London var opp 0,74 prosent til 51,60 dollar ved avslutningen på Oslo Børs.

Blant de mest omsatte aksjene på Oslo Børs mandag, var kun Tomra og Ementor i pluss. Sistnevnte ble kjørt kraftig av meglerhuset Enskilda mandag. Enskilda kjørte hardt på sitt oppkjøpscase av Ementor. iMarkedet skrev også mandag at en rekke investorer kom i shortskvis, ettersom det var få Ementor-aksjer ute til låns.

Ved avslutningen var Ementor opp kun 0,9 prosent, mens aksjekursen hadde vært opp over 6 prosent i løpet av dagen.

Ellers var Tandberg-aksjen ned hele 3,8 prosent til 57 kroner, mens Smedvig var ned hele 6 prosent til 82,25 kroner. Tungvekterne Statoil, Hydro og Telenor var også markert ned.

Øverst på vinnerlisten mandag var Telecomuting, CanArgo og Profdoc. iMarkedet skrev om nye analyser som er ute på begge de to sistnevnte aksjene.

Telecomputing legger frem tall tirsdag morgen, og endte mandag opp 3,3 prosent til 7,95 kroner. Investorene håper tydeligvis på gode tall.

Åpning USA: Wall Street faller videre

Fredag falt de ledende aksjeindeksene på Wall Street markant tilbake. Mandag var det videre nedgang for de ledende amerikanske aksjeindeksene, men fallet var moderat.

Dow Jones-indeksen var ned 0,3 prosent til 9727,50 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 0,2 prosent til 1.910,26 poeng.

Samtidig var S&P 500-indeksen ned 0,3 prosent til 1.092,13 poeng.


Før USA: Mot nye fall

En fallende dollar og rekordhøy oljepris er ventet å legge en demper på aksjehandelen i USA fra åpning i dag. Dollaren har vært under hardt press de siste dagene, og er nå på det laveste nivået mot euro på 8 måneder.

I tillegg er det et bredt fall i det europeiske aksjemarkedet, mens oljeprisen har vært handlet på nye rekordnivåer i dag, og holder seg over 55 dollar pr. fat.

Handelen med futures mot de viktigste aksjeindeksene indikerer også et mindre fall fra åpning, både for børslokomotivene og teknologisektoren.

Lunch Oslo: Nedturen fortsetter

Oslo Børs går samme vei som dollaren: nedover. Ementor går mot strømmen.

Det er en nitrist dag for investorene på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen noteres til 217,84 poeng, en nedgang for dagen på 1,82 prosent.

IT-aksjene for mest juling, med Birdsted og Nera, som er ned henholdsvis 5 prosent (til 9,45 kroner aksjen) og 4,26 prosent (til 13,50 kroner aksjen) i førersetet.

Også fiskeaksjene får gjennomgå mandag. Det er ventet svært dårlige priser i Statistisk Sentralbyrås ukentlige eksportprisoversikt som kommer tirsdag. Pan Fish er sektorens, og Oslo Børs, store taper mandag. Aksjen er ved lunchtider ned 6,3 prosent til 1,34 kroner aksjen. Det er den internasjonale storbanken Dresdner Klienwort Wasserstein som er største selger.

Ementor-aksjonærene kan fryde seg over en oppgang på 5,93 prosent, og aksjen handles til 3,75. Formaninger om at aksjen skal ned fra de fleste meglere og analytikere har ikke hjulpet på. At aktører ligger i shortposisjoner de vil ut av og oppkjøpsrykter hjelper aksjen oppover. Aksjen er fremdeles ned ca. 10 prosent fra mandag forrige uke.

Kronen fortsetter å styrke seg mot dollaren, og handles nå til 6,41 mot amerikanske dollars.

I Europa er børsene røde, som følge av oljeprisen. I London er FTSE 100 ned 1,22 prosent mens den noe mer volatile DAX-indeksen i Tyskland er ned 2,11 prosent. I Stockholm er OMX-indeksen ned 1,91 prosent.

Åpning Oslo: Rett ned

Det startet rett ned etter åpningen på Oslo Børs mandag. Hovedindeksen var ned hele 1,5 prosent til 218,49 poeng etter ti minutters handel.

Tungvektere som RCL og Tandberg dro mest ned etter åpningen, men også Hydro og Statoil var markert ned.

Til tross for resultatvarselet fra Orkla, var aksjekursen til selskapet ned kun 1,1 prosent til 185 kroner i åpningsminuttene.

Rett etter åpningen var det kun åtte aksjer med plusstegn på Oslo Børs.


Børsene morgen: Mot fall

Oslo Børs styrer mot et fall mandag morgen. Svak dollar og svake internasjonale børser vil lede an nedgangen.

Den knallsterke oljeprisen vil imidlertid holde igjen. Fredag endte oljeprisen over 55 dollar for første gang i USA-handelen, og oljeprisen styrket seg ytterligere mandag morgen.

Det kraftige børsfallet i USA fredag, smittet over på de ledende europeiske aksjeindeksene mandag. I Frankfurt var DAX-indeksen ned hele 2,2 prosent til 3.848,36 poeng i morgentimene. CAC-indeksen i Paris var samtidig ned 3.620,21 poeng, og FTSE-indeksen i London 1 prosent til 4.571,40 poeng.

De norske aksjene som er notert i USA falt i forhold til sluttkursen i Oslo, og mye tyder på at dette vil smitte over til Oslo.

Etter det kraftige Nasdaq-fallet i USA fredag er det særlig norske teknologiaksjer som kan falle mandag. Tandberg-konkurrenten Polycom falt 5 prosent i USA fredag, og Tandberg kan lede an teknologifallet på Oslo Børs mandag.

Børsene morgen: Børsene skjelver

Mandag falt den brede S&P 500-indeksen tilbake 1 prosent til 1.095,74 poeng, mens den brede Nasdaq Composite-indeksen falt hele 2 prosent til 1.915,14 poeng.

Dow Jones-indeksen falt tilbake til det laveste nivået i 2004, og endte på 9.755 poeng fredag.

Den svake utviklingen på USA-børsene har smittet over på Asia-børsene. Mandag morgen var Nikkei-indeksen i Tokyo ned hele 2,2 prosent til 10.617,98 poeng.

I Korea var Kospi-indeksen samtidig ned 2,3 prosent, etter at teknologisektoren ledet an i kursfallet. I Taiwan holdt børsene stengt på grunn av de kraftige stormene som rammer landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere