RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Forsinket renterally

Sist oppdatert:
Det amerikanske aksjemarkedet skjøt fart utover torsdagen, og spesielt tech-sektoren fikk pen oppgang
Etter en lunken reaksjon på gårsdagens rentekutt fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve onsdag kveld, har det blitt oppgang torsdag tross blandede nøkkeltall.

Det ser ut til at kjøpersiden trengte et døgn til å svelge rentekuttet på 25 basispunkter, som var halvparten av det markedet hadde ventet. I kveld har markedet skutt ny fart anført av teknologiaksjer og flyselskaper. En av grunnen er at kommentarene fra rentemøte som ble offentliggjort i kveld norsk tid, hadde en mer optimistisk tone enn markedet fryktet i går.

Den teknologitunge Nasdaq indeksen steg 2 prosent i kveld til 1.634,01 og blant annet bioteknologi fortsatte oppturen fra tidligere i uken, mens minnebrikkesektoren fulgte hakk i hæl.

Dow Jones Industrial Average var noe mer tilbakeholden, men etter en blandet åpning endte den opp 0,7 prosent til 9.078,83. Oppgang i it-aksjene Intel og HP sammen med Alcoa og Kodak trakk opp.

Den brede S&P 500 indeksen som omfatter de 500 største børsnoterte selskapene i USA steg 1,1 prosent til 985,81.

Ettermiddag Oslo: Berg og dalbane

Det ble en plussdag på børsen godt hjulpet børsens to store rederier Frontline og RCL.

Hovedindeksen endte til slutt opp 0,42 prosent til 134,05. Det har vært en berg- og dalbane bevegelse på børsen i dag, og etter en oppgang frem til lunsj anført av storrederiene Royal Caribeban Cruises og Frontline.

Etter en viss nervøsitet i forkant av amerikanske nøkkeltall klokken halt tre ble den fall utover ettermiddagen. En relativt flat åpning i USA beroliget markedet, og børsen steg noe på tampen av dagen før et lite fall i auksjonen. Omsetning var lav, kun 1,4 milliarder kroner.

Frontline gikk 3,25 prosent i dag etter meldinger fra meglerapparatet om at VLCC-ratene ser ut til å vær e på vei opp igjen etter å ha bunnet tidligere denne. Meglerhusene er derimot mer i tvil om utvikling, og i går nedgradert ABG Sundal Collier aksjen.

Royal Caribbean Cruises var den andre rederivinneren i dag, og oppgangen kom etter en opphenting i USA i går kveld. Aksjen hadde falt tidligere på dagen etter svake tall fra storebror i cruisemarkedet, Carnival. Aksjen endte til slutt opp 5,1 prosent til 164,50 kroner.

Det var ellers bred oppgang blant de store selskapene på børsen, anført av Kværner, Telenor og Norske Skog. Statoil og Orkla og Fred. Olsen Energy trakk ned.

Tomra var i fokus en periode i dag, og etter de iMarkedet kjenner til skyldes det en nyhet om at selskapet har 20 panteautomater ute før testing hos ulike tyske dagligvarekjeder. Fra Tomra opplyses det at disse automatene har vært til testing siden i fjor høst. Etter å ha toppet seg 32 kroner på det høyeste i dag, så endte Tomra uendret på 31 kroner.

Det var pen oppgang for en del oljerelaterte aksjer torsdag, blant annet Ocean Rig, GGS, DSND og DNO kunne vise til hyggelig oppgang i dag. Vinneren ble Petrolia med et postivt øreshopp. Aksjen har siden slutten av mars beveget seg i intervallene mellom 5 og 7 øre, noe som gir store utslag. I dag endte aksjen opp ett øre til 5 øre.

PSI Group var i fokus i dag etter å ha solgt hele sin beholdning av egne aksjer. Det ga oppgang fra morgen av, men aksjen endte til slutt ned 0,7 prosent til 1,46 kroner.

Hexagon meldte om en ny langsiktig kontrakt i dag, og markedet reagerte med å sende aksjen opp 4 prosent til 1,55 kroner.

Børsstyret var ute med buksevann i dag, og blant de som fikk pålegg var hovedaksjonær Groupe Bourbon i Havila Supply. De tvinges nå til å fremsette et pliktig tilbud eller selge seg ned. Selskapet har svart med at de ikke vil kjøpe, så alternativ er å kvitte seg med brysomme opsjoner som er årsaken til pålegget. Havila-aksjen falt over 8 prosent til 5,02 kroner. Budkursen ville vært 5,85 kroner.


Åpning USA: Flatt

En liten oppgang for teknologiaksjene på Nadaq, men ellers flatt i USA etter åpning.

Den teknologitunge børsen Nadaq er opp 0,5 prosent etter 10 minutters handel, mens Dow Jones Industrial er uendret.

Den brede S&P 500-indeksen er også flat etter kort tids handel i USA torsdag ettermiddag. Det var ventet en svakt positiv tendens, men nedjusteringen av BNP-veksten for flrste kvartal ser ut til å ha veid like tungt som andre positive faktorer ved åpning.

Før USA: Venter dollarløft

Futurehandelen i USA peker mot en positiv åpning tross en overraskende nedjustering av BNP-tallet for første kvartal.

En styrket dollar og oppgang i Europa utover ettermiddagen gjør at de amerikanske aksjepilene peker opp før åpning.

En overraskende nedjustering i den endelig revisjonen av USAs BNP-vekst i første kvartal har ikke påvirket aksjeindeksfuturene i særlig grad.

Det er kom også ukentlige arbeidstrygdstall torsdag ettermiddag, som var langt bedre enn ventet.

Lunsj: Europa snur opp

Etter fall fra åpning har de europeiske børsene snudd opp i formiddag, og Oslo er med opp.

Hovedindeksen er ved lunsjtider opp 0,7 prosent, etter at børsen fikk drahjelp av det europeiske markedet utover formiddagen. De europeiske børsen var ned i tidlig handel, en som følge av en klar styrking av dollaren utover formiddagen har markedene snudd opp.

Frankfurt-børsen var ned en knapp prosent i tidlig handel, og er nå tilsvarende opp. London-børsen er også nær pluss, mens CAC-40 i Paris er marginalt opp.

I tillegg til en generelle oppgang, så er det enkelt aksjer som trekker Oslo Børs opp i formiddag, spesielt gjelder det Royal Caribbean Cruises og Frontline. Første nevnte har fått en rekyl etter nedturen i går, hvor aksjen steg igjen i USA på kvelden. Frontline er opp på rapproter om at VLCC-ratene igjen er på vei opp, etter å ha bunnet tirsdag.

Det er ellers en bred men beskjeden oppgang blant børslokomotivene, og eneste unntak er Statoil, som er ned 0,8 prosent til 61,50 kroner klokken 12. Fusjonskameratene DnB og Nor er uendret.

Havila Supply er dagens taper med et fall på 8,7 prosent etter at børstyret ilegger storaksjonær Group Bourbon tilbudsplikt. Bourbon har svart med at de ikke kommer til å gjennomføre noe bud. Det betyr at de enten gir fra seg opsjonene med Borgstein eller vinner frem med en anke.

Tandberg Data fortsetter å være i vinden, og er opp hele 6 prosent til 10,50 kroner.

Oljeprisen er svakt ned i London i formiddag, et fat for levering i august omsettes for 27,52 dollar fatet, som er ned 0,5 prosent. Oljeprisen steg sterkt i går etter overraskende fall i USA petroleumslagre.

Åpning Oslo: Frontline og RCL gir pluss

Det var ventet en negativ åpning i dag, men sterk åpning av Frontline og RCL gir oppgang

Hovedindeksen er etter 20 minutters handel opp 0,4 prosent, og det er Royal Caribbean Cruies og Frontline som noe overraskende får Oslo Børs til å vær ei pluss.

Det var ventet at Oslo skulle følge de internasjonale børsene ned fra åpning i dag, men en oppgang for RCL på 4,2 prosent og 3,8 prosent for Frontline har sendt børsen i pluss.

RCL falt mye i går etter dårlige tall fra konkurrenten Canrival, men tok seg kraftig opp igjen i USA i går kveld. Frontline stiger på meldinger om at VLCC-ratene har snudd opp igjen, i tillegg til utsikter til ytterligere konsolidering etter at Knightsbridge fem VLCC'er kan komme på salg.

PSI Group stiger over 6 prosent i tidlig handel til 1,55 kroner, etter at selskapet har solgt ut egne aksjer for over 7 millioner kroner.

Norsk Hydro svakt opp, og Statoil kun svakt ned har liten virkning på børsen i tidlig handel, men flertallet av de store selskapene er enten uendret eller svakt opp.

Tandberg Television er opp 2,2 prosent til 18,30 etter at Fidelity-fondene har flagget en eierandel på over fem prosent.

Ute i Europa har de store børsene steget den siste timen, og har bidratt til en positiv åpning i Oslo. DAX-indeksen i Frankfurt er nå kun ned 0,2 prosent.

Før Oslo: Svekkelse ventes

Etter fall i USA og et skuffende kutt fra Fed kan det ventes fall også på Oslo Børs torsdag.

De store europeiske børsene er svake fra åpning i dag, og blant annet Frankfurt-børsen er ned 0,8 prosent et kvarter før åpning i Oslo.

Det har vært fall både i USA og Asia etter at den amerikanske sentralbanken valgt å kutte styringsrenten med 25 basispunkter, halvparten av hva markedet hadde håpet på.

Det ventes at den internasjonale fallet også vil trekke ned på Oslo Børs, imidlertid kan oljeprisoppgangen i går kveld bidra til å holde børsen unna de store fallene.

Det er få selskaps nyheter torsdag utover at Havila Supplys største aksjonær, Group Bourbon er pålagt å sette frem et pliktig tilbud på 5,85 kroner pr. aksje. Selskapet avviser at de vil gjennomføre et slikt bud.

Fidelity-fondene har flagget en eierandel på over 5 prosent i Tandberg TV, noe som kan påvirke kursen positivt.

Ehandelskonsernet Komplett har fått på plass en samarbeidsavtale med PC-kjempen HP, mens Eterra har inngått en samarbeidskontrakt med Cisco Systems.

Børstyret har i tillegg til Havila beslutningen, valgt å ilegge Choice en børsbot, mens OHI nå tvinges til stryking.

Børsene morgen: Fall i Asia

De asiatiske børsen har fulgte det amerikanske markedet ned i natt etter Fed-kuttet.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo endte ned 0,7 prosent til 8.872 punkter i morges etter fall for det brede aksjemarkedet i USA og resten av Asia.

Det er skuffelsen over den amerikanske sentralbankens kutt på kun 25 basispunkter i styringsrenten som har preget de asiatiske børsene. Både i Hong Kong og ellers har børsene vært svake etter Feds rentekutt. Det var ventet et kutt på 50 basispunkter, som ville ha sendt styringsrenten ned på 0,75 prosent.

En av effektene av kuttet var en mindre styrking av dollaren, men ikke nok til å sette fart i eksportaksjene i Asia.

De amerikanske børsene var tildels kraftig opp utover dagen i går tross skuffende tall fra industrien, hvor ordreinngang var langt svakere i mai en ventet. Det ristet markedet av seg blant annet etter sterke boligsalgstall.

Men etter at Fed kom med sin beslutning klokken 20 i går kveld norsk tid, kollapset børsene, og Dow Jones Industrial Average endte til slutt ned 1,1 prosent til 9.011,53.

Nasdaq-indeksen som var den klart sterkeste i går, og endte til slutt ned 0,2 prosent, etter å ha vært opp nær 2 prosent tidligere på dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere