RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt USA: Frykten var borte

Sist oppdatert:
Frykten var borte i det amerikanske aksjemarkedet, og Wall Street steg klart
Det var klar oppgang på de amerikanske børsene torsdag. Dow Jones-indeksen steg 2 prosent til 10.218 poeng, mens teknologitunge Nasdaq Composite steg hele 2,5 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen steg 2 prosent til 1.159,89 poeng. Oppgangen i det amerikanske aksjemarkedet kom til tross for at oljeprisen la på seg nye 17 cent i handelen torsdag.

I tillegg til dette steg dollaren, mens obligasjonsmarkedet falt tilbake.

Det var sterke rapporter fra teknologitungvekterne Motorola og finske Nokia som dro opp markedet torsdag. I tillegg til dette leverte kjempen UPS sterke tall.

Slutt Oslo: Tredje dag med oppgang

Torsdag var det ny oppgang på Oslo Børs. Hovedindeksen steg moderate 0,3 prosent til 252,87 poeng.

Dagen var preget av mindre svingninger, og flere investorer ser ut til å være nervøse for et nytt fall. En nedgang i Brent-oljeprisen ga heller ikke drahjelp til den norske aksjemarkedet.

Brent-olje i London var ned 1,2 prosent til 53,15 dollar ved avslutningen på Oslo Børs. Tungvekterne Statoil og Hydro var begge opp 0,9 prosent torsdag.

På resultatsiden var RCL, Ementor, Stepstone, Medi-Cult, Consorte og Data Respons ute med tall torsdag.

Førstnevnte leverte sterke tall i første kvartal, men ga en skuffende guiding for andre kvartal. Til slutt endte aksjen opp 2,3 prosent på Oslo Børs.

Ementor steg etter resultatpresentasjonen torsdag morgen, men falt tilbake ut over dagen. Til tross for at styreformann Åge Korsvold avviser det, tror en rekke aktører i markedet på en ny emisjon fra selskapet. Ementor endte ned hele 4,4 prosent til 1,95 kroner.

Tallene fra Stepstone var OK i første kvartal, mens Consorte skuffet. Stepstone, Data Respons og Consorte havnet alle høyt oppe på dagens taperliste.

Ellers ble offshore-aksjen Sevan stoppet i handel av Oslo Børs rett før stengning. Bakgrunnen var en plutselig oppgang i aksjekursen. Oslo Børs sjekker nå rutinemessig hva som er årsaken til kursoppgangen.

Åpning USA: Rett opp

Både Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen var opp 1 prosent etter åpningen torsdag. Den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var samtidig opp 1,2 prosent.

Før åpning USA: Oppgang

Det peker opp på Wall Street i forkanten av torsdagens børsåpning. Gode tall fra Motorola og Nokia var med på å dra opp markedet.

I tillegg til dette leverte Ebay tall som bedre enn ventet.

Lunsj: Småvolatilt

Blandede signaler både ute og hjemme har ført til en berg- og dalbaneutvikling på Oslo Børs torsdag etter to dager med oppgang. Ved 13-tiden er børsen marginalt i pluss etter en svak periode tidligere på formiddagen.

Tilbakefallet i oljeprisen, svakt oppgang i Europa, utsikter til økte rentetakt i USA, sterke tall fra Nokia og blandede resultatrapportert fra norske teknologiselskaper er blant faktorene som påvirker Oslo Børs i dag.

Det uklare bilde gjenspeiles også i utviklingen bland de 20 mest omsatte aksjene i dag hvor åtte er opp, en er uendret og resten ned.

Av selskapene som har lagt frem tall i dag er Medi-Cult vinenren så langt. Selskapets første kvartalsrapport viser at farmasiselskapet er på god vei til å nå egne målsetning for året. Aksjen er opp 5,1 prosent ved 13-tiden.

Oljeaksjen DNO fortsetter å være i fokus etter de store funne som ble gjort for knappe to uker siden. Det er kvartalsrapporten til partner Oil Search på Nabrajah-feltet som har dratt opp kursen til DNO.

Hydro og Statoil trosser også oljeprisen i dag og er svakt opp, mens en rekke av oljeserviceaksjene med gårsdagens vinner Sevan i spissen er å finne på taperlisten.

Fallet for bulkrederiene har blitt forlenget i dag. Bulkratene har vist større fall de siste dagene.

Storebrand og OfficeLine har falt mest i dag, men dette skyldes at aksjene har gått eksklusive utbytte.


Åpning Oslo: Moderat opp

Det startet moderat opp på Oslo Børs etter åpningen torsdag.

Hovedindeksen var svakt opp etter åpningen, etter å blitt dratt opp moderate 0,1 prosent.

Markedet var nervøst og avventende. Fall i oljeprisen dro i negativ retning, mens de europeiske børsene startet svakt opp. Fortsatt er investorene bekymret over inflasjonsrapporten fra USA og utviklingen i den internasjonale økonomien.

Av selskapsspesifikke nyheter på Oslo Børs var IT-selskapet Ementor ute med tall torsdag. Tallene var omtrent som ventet etter resultatvarselet tidligere i uken.

Markedsaktører iMarkedet.no pratet med i etterkant av tallene var stort sett positivt innstilt til presentasjonen fra den nye Ementor-sjefen Jo Lunder. Han slaktet den forrige ledelsen i Ementor, men kom ikke med så mange nye løsninger torsdag. Likevel synes aktørene at Lunder var offensiv. Dette alene førte trolig til at Ementors elendige tall i første kvartal ble overskygget av Lunders presentasjon.

Ementor-aksjen var opp 1,5 prosent til 2,07 kroner etter åpningen.

Ellers var DNO-aksjen høyt oppe på vinnerlisten etter åpningen. Aksjen steg 3,9 prosent til 60,75 kroner. Selskapet meldte om positiv utvikling i Nabrajah-feltet torsdag morgen.

Tomra-aksjen steg to prosent etter at iMarkedet.no meldte om utvidet pant i delstaten Connecticut.

På taperlisten var Corrocean på toppen, etter et fall på hele 8,5 prosent til 3,11 kroner.

Tungvekterne Statoil og Hydro var svakt opp etter åpningen. Dette til tross for at Brent-oljeprisen falt tilbake 1 prosent i London torsdag formiddag.

Før Oslo: Uklart bilde

De europeiske børsene har hatt en sidelengs utvikling i tidlig handel, men er i pluss et kvarter før åpning i Oslo. Fall i USA i går og svakere oljepris trekker i hver sin retning i tidlig handel.

Den siste faktoren kan bli avgjørende for utviklignen på Oslo Børs i tidlig handel. Oljeprisene steg etter oljelagerrapporten i USA i går, men har falt tilbake i løpet av natten.

Utviklingen for de norske aksjene notert i USA peker heller ikke mot noe løft i kurs fra åpning av handelen i Oslo i dag.

Det er ventet et fokus på resultat i dag etetr at en rekke selskaper med Ementor i spissen har lagt frem tall. Ementor-tallene ble så svake som varslet, men signaler fra styreformann Åge Korsvold om at det ikek blir emisjon, samt at selskapet ikke er i brudd med lånebetingelsen kan løfte kursen.

Oljeaksjen DNO kan bli løftet videre i dag etter en positiv oppdatering fra partneren Oil Search rundt det lovende Nabrajah-feltet i Jemen. Økte boreprogram og rask produksjonsøkning i andre halvår er blant faktorene.

Også olejaksjen Canargo ventes å kunen løft seg i dag etter at styret har blitt presset til å droppe det vodlsomme opsjonsprogrammet på 20 millioner aksjer.

Data. Respons kom med skuffende tall for første kvartal, men sterk odreinngang kan likevel føre til at aksje stiger i dag.

I tillegg har Stepstone og Consorte Group lagt frem tall før børs i dag.

Børsene morgen: Fall i USA - Svakt i Asia

Etter fall på USA-børsene var det svakt også på de asiatiske børsene.

Inflasjonsrapporten fra det amerikanske markedet og svake kvartalsrapporter virket inn på det asiatiske aksjemarkedet torsdag morgen. Blant selskapene som leverte svake tall var japanske Fujitsu Ltd.

Dette dro ned Nikkei-indeksen 1,7 prosent i morgentimene torsdag.

Morgan Stanleys Asia-indeks var samtidig ned 1 prosent.

Slutt USA: Fall etter inflasjonsrapport

Det ble fall i det amerikanske aksjemarkedet onsdag etter at konsumpris-indeksen steg mer enn ventet. Dette fremkalte rentespøkelset som har herjet markedet de siste månedene.

Men markedet var blandet utover handelsdagen var preget av volatilitet, som følge av gode resultater fra Intel og Yahoo!, som begge rapporterte tirsdag og gode resultater fra Ford Motors som kom onsdag.

S&P 500 falt 1,3 prosent mens Dow Jones falt over 1,1 prosent. Nasdaq-indeksen falt 0,84 prosent.

Oljeprisen hjalp heller ikke til på Wall Street. I dag sluttet handelen på mai-kontrakten og fokus ble flyttet til juni-kontrakten for WTI olje. Den stoppet opp 0,7 prosent til 53,95 dollar fatet etter lagertall fra USA.

Interessant er det også at delsektoren for råmaterialprodusenter som inngår i S&P 500 falt 1,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere